"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

lauantai 21. joulukuuta 2013

598. tarina (Muisto menneisyydestä)

Eilen olimme naisten perinteisellä shoppausmaratonilla. Tällä kertaa kohteenamme oli IstinyePark-niminen ostoskeskus Euroopan puoleisessa Istanbulissa. Vaikka en olisi enää tarvinnut "melkein mitään", löysin tietenkin "vaikka mitä". Päivän kohokohtia taisi kuitenkin olla hyvät pihvit ja jälkiruokakahvit hyvässä seurassa. Väleissä juostiin kaupasta kauppaan kukin tahollamme. Lopuksi päädyttiin ostarin pikkuruiseen ruokakauppaan, Macro Centeriin ja sieltä löytyi yllättäen muisto menneisyydestä.

Syskyä 2000 me vietimme Englannissa pienen perheemme ja lastenhoitajan kanssa. Olimme mieheni kanssa petraamassa englannin kielen taitoamme ennen Turkkiin muuttoa. Mies tiesi olevansa tulossa englanninkieliseen työyhteyteen, joten kielen huollolle oli tilaus. Minä taas en ollut mielestäni koskaan oppinut mitään kieltä kunnolla, joten päätin huollattaa myös omaa kieltäni siinä samalla. Vietimme siis kolme englanninkielen täyteistä kuukautta pienessä ja suloisessa Whitbyn kaupungissa. Asustelimme vuokralla peri englantilaisessa rivitalossa ja kielen ohella teimme sukelluksen brittiläiseen kulttuuriin. Se oli hauska syksy!

Samassa kielikoulussa ahersi espanjalainen perhe, joiden kanssa vietimme paljon vapaa-aikaa. Teimme vierailuja lähialueille, vierailimme puolin ja toisin toistemme kotona. Minä kokkasin heille Suomen. He kokkasivat meille Espanjan. Rosan ihan jälkiruoka vei kielen mennessään ja sain reseptinkin mukaani. Jälkiruokaan vain tarvitaan  Condensed Milk:iä, jota ei siihen aikaan saatu Suomesta, eikä ole saatu koko aikaan täältä Turkistakaan, joten Rosan jälkkärit on elänyt mielessäni vain erittäin makeana muistona. Kunnes eilen astuin Macro Centeriin ja silmäni sattuivat hyllyllä seisoviin purkkeihin. Ai sitä onnea, ostin saman tien hyllyn purkeista puolet.


Kohta olemme menossa ystäville syömään. Tein viemisiksi tietenkin Rosan jälkkäriä. Sitten maistellaan yhdessä, että oliko se muistojeni mittaista.

Mitenhän tuo Condensed Milk kääntyy suomeksi? Ja saako sitä nykyään jo suomalaisista kaupoista? Jos saa, laitan tähän tämän Rosan herkun ohjeen. Sillä syntyy helposti todella makea herkku joulupöytään. Suosittelen kaikille sokerihiirille, joiden mielestä mikään ei voi olla liian makeaa :D.

ROSA'S MAGIK SWEET

70 g Margariinia
2,5 dl Murskattuja keksejä (Digestive)
650 g Condensed Milk
1,5-2dl Tummaa suklaata muruina
1,5-2dl Saksanpähkinämuruja

Laita rasva sulamaan astiaan, johon meinaat jälkiruoan valmistaa. Uunin lämpötilaksi 175 astetta.

Laita sulaneen rasvan päälle ainekset seuraavassa järjestyksessä.

Keksimurut
Condensed Milk
Suklaamurut
Pähkinämurut



Paista uunissa kunnes pinta on kauniin ruskea. Odota jäähtymistä ja nauti!


Afiyet olsun! Ainakin minulle, sillä kohta syödään….

16 kommenttia :

Petra kirjoitti...

No nam! Suomeksi se taitaa olla kondensoitu maito, kaipailin sita jokunen vuosi sitten kun Suomessa oli buumi etta kaikki teki sita ihanaa banoffee kakkua, johon tuota olisi tarvittu, no jai silloin tekematta mutta ehkapa pian, mina lahden sinapin tekoon, mukavaa iltaa!

A kirjoitti...

Uskon että lapsetkin tykkäävät tästä makeasta herkusta:))

Minä en kauhean makeasta välitä (huom. diabeetes!).

Oikein hyvää neljättä adventtia sinulle / teille, Mine!♥

Jael kirjoitti...

No onneksi löytyi kondentoitua maitoa.Sitä on yleensä paikoissa,joissa on venäläisiä,käyttävät sitä paljon;D
Mine,olet muuten laittanut tänne tuon kamalan tekstinvahvistuksen,kiltti sinä,ota se pois kun se on niin ärsyttävä!

Anonyymi kirjoitti...

Joo, kondensoitu maito se on ja löytyy nykyisin Suomesta. Hyvää joulua teille! Sinappia meinaan minäkin vielä tänään tehdä. Päivi

Pepi kirjoitti...

Äh! Ymmärrän kyllä roskapostin takia tuon sanavahvistuksen - enkä kuitenkaan ymmärrä! Pah!
Nyt tuli sen verran "helppo" versio että yritän, jos menee oikein saat kommentin, mutta palaan sitten vasta konmentoimaan kun se on pois. Mun hermot menee huonoon kuntoon niiden kanssa :/

Edelliseen viitaten siis, nyt tuntuu jossain paukkuvan noita roskaposteja, mutta yleensä se loppuu aika pian, mulle oli pitkästä aikaa tänään taas tullut, klikkasin sen vain pois ja toivon ettei tule kymmenittäin kuten joillekin....

Ja kondensoitua maitoa saa nykyisin jo miltei kaupasta kuin kaupasta, jollei ole niin kannattaa kysyä, kyllä sitä tilataan.

Jos sulle pysyy vahvistukset päällä, niin toivottelenpa sitten tässä kohden jo oikein hyvää joulua :)

anumorchy kirjoitti...

Israelistakin saa hyvin tuota kondensoitua maitoa. Yleensa venalaisvalmisteista. Ja tosiaan, jos keitat purkkia vesikattilassa kolmisen tuntia, tulee siita hyvaa toffeen tyyppista Dulce de leche.

Cheri kirjoitti...

Olen ollut sähkökatkojen ja laajakaistalakkojen kierteessä ja nyt viimein pääsin tännekin nauttimaan monesta postauksesta. Kondensoitu maito on ilmestynyt meillä kauppoihin, en ole tosin vielä käyttänyt sitä mihinkään. Rosan herkku vaikuttaa houkuttelevalta.

Allu kirjoitti...

Luulis Lidlin myyvän sitä Suomessakin, sitähän saksalaiset käyttää paljon kahviinkin, mä kyllä inhoan sitä kahvissa, mutta tuohon herkkuun se kyllä sopii. Aha, onko täälläkin käynyt trolleja, kun olet laittanut tekstin vahvistuksen?

Mine kirjoitti...

Petra: No oli aika nam. Ihan justiinsa niin hyvää ja makeaa kuin muistinkin:). Toivottavasti sinappisi onnistui yhtä hyvin.

Aili: Minä VALITETTAVASTI olen kovin perso makealle. Ja kun antaa makealle pikkusormen, se vie koko käden…

Jael: Nythän tiedän, että mistä sitä saa, mutta hakumatka on aika pitkä. Pistin vahvistuksen hetkeksi, jos pääsisin sillä noista roskaposteista ja turhista tyhjän kävijöistä? Vahvistus ei siis ole tullut jäädäkseen, vaan on väliaikainen vaiva. Pahoittelen.

Päivi: Mukavaa, saako sitä ihan tavan kaupasta? Kokeilkaapa tätä reseptiä. Helppo ja superhyvä.

Pepi: Minäkin INHOAN tuota vahvistusta. Mutta roskaposteja saapui vissiin 20!!! Miksi, oi miksi? En kuitenkaan pidä tätä loputtomiin. Vain nyt muutaman päivän, jotta tajuaisivat mennä muiden blogeihin häiriköimään.

Anu: Olen iloinen, jos tämä herkku on nykyään Suomestakin saatavissa. Tämä resepti ansaitsee päästä käyttöön.

Cheri: Sinulla olikin pitkät harmit siitä myrskystä. Onneksi taas yhteys toimii!

Allu: No, en minäkään ehkä tököttiä kahviin kaatelis. Ja trolleja tosiaan, ihan Amerikasta asti. Käyvät jatkuvasti "lukemassa" tuota Istanbul- toisen arki on toisen matka ja Hasankeyf ja naisen paikka- tekstiä. Jättäisivät blogini rauhaan mokomat….

Anonyymi kirjoitti...

Kondensoitu maito kuuluu ihan Prisman perusvalikoimaan, ainakin meidän Prismassa. Hinta on muistaakseni vähän päälle 2 euroa. Meillä mies käyttää sitä kahvin ja teen kanssa nykyään. En usko, että suomalaiset sit kovinkaan monet ostaa.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan kulma-K-kaupasta löytyy sekä makeuttamaton että sokeroitu versio. Kumpaa käytit?
Kyselee Suometar

Mine kirjoitti...

Anonyymi: jee! Tosin nyt on sitten hankalampi vastustaa kiusausta, kun herkkua on helposti saatavilla.

Suometar: Makeutettua, mitä makeampi sen parempi:D.

Anonyymi kirjoitti...

Ei tarvitse lähteä niin pitkälle, meiltä täältä Atasehir:sta löytyy Makrocenter! Vuoden alussa avautui Brandium ostoskeskus, ihan kelpo pienehkö "ostari" ja taitaa Aasian puolen ainut H&M:kin täällä olla.. Juuri perjantaina kävin ja näytti Finncrisp (Vaasan?) tuoneen uusia tuotteita hyllyyn hapankorpun lisäksi. Oli pyöreitä näkkäreitä ja ruissipsejä! Toki tuttuun 10tl/paketti hintaan.. Muistan myös iloinneeni, kun pari vuotta sitten heidän hyllyille ilmestyi Strongbow:n siideri :) Apua tulipa nyt merkkejä mainostettua ei ollut tarkoitus :D

S

Anonyymi kirjoitti...

147 km kävellen, niin on tuo herkku sulatettu. Toivo pukilta uudet lenkkarit. T.esa

Anna2 kirjoitti...

http://www.euro-east.fi/ Tuosta linkistä löydät sekä makeutetun maitotiivisteen (karamellisoitu) että sokeroidun maitotiivisteen. Kotisivulta löydät polun Suomessa lähimmälle kaupalle, missä euro-eastin tuotteita on myynnissä. Hauskaa joulua.

Mine kirjoitti...

S: No tuohan oli nyt iloinen uutinen. Etenkin esikoinen on odottanut H&M:n tuloa tänne puolelle. Hänen shopatessa vaatteita, äiti voi shopata hanpankorppua ja kondensoitua maitoa.).

Esa: Esa, Esa, nythän on joulukuu ja joulukuussa saa yölläkin syödä kondensoituamaitosuklaakeksipähkinäpiirakkaa. Ja minullahan on hyvät vähän käytetyt lenkkarit odottamassa sitten tammikuun ensimmäistä, jolloin aloitan (taas kerran) uuden elämän.

Anna2: Kiitos, pistetäänpäs linkki talteen Suomen elämää ajatellen. Hyvää Joulua!