"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

torstai 28. heinäkuuta 2011

35. tarina (Lissabon - Hop on Hop off)

Koska käytössämme ei ollut kovin montaa päivää, oli Lissabon otettava haltuun "tehokkaasti". Kirjastosta lainatut Lissabon-oppaat olivat olleet opiskelun alla jo ennen matkaa ja kulkivat kassissa mukana matkapäivinäkin. Tärppejä oli saatu konkareilta (Kiitos Liivia!).  Ensimmäisenä varsinaisena matkapäivänä otettiin lisäksi käyttöön äärimmäiset keinot - ja hypättiin turistibussiin.





Hop on - Hop off- bussien tarkoitus on antaa turistille mahdollisuus hypätä kyytiin tai kyydistä pois haluamassaan paikassa.  Me istuimme kaikki kolme linjaa autojen avonaisilla katoilla hiusten hulmutessa ja muodostimme yleiskuvaa. Opastuksesta sai poimia sen verran tietoa kuin kaipasi ja muun ajan kuunnella haikeaa portugalilaista musiikkia, fadoa, maisemien lipuessa ohitse.







Sana fado tarkoittaa kohtaloa ja musiikkityylinä se on 12 kielisellä kitaralla säestettyä laulumusiikkia. Laulajana on useimmiten kohtalokas nainen, joka kertoo laulussa aina tarinan. Tunnelma on lähellä suurta kaipuuta, surua ja haikeutta, jonka kieltä ymmärtämätön turistikin voi heti aistia. Etenkin, kun sen saa liittää ympärillä näkyvään rapistuvaan kaupunkiin ja sen haikeisiin väreihin.





Hop on - Hop Off- päivämme anti oli yleiskatsauksen lisäksi hidastettu kiertely Fado-museossa, kiipeäminen Tejo-joessa olevaan linnoitukseen Belemissä, sekä hissimatka vuonna 1902 rakennetulla hissillä Bairro Altoon illalliselle. Aina tilaisuuden tullen pysähdyimme nautiskelemaan pitkällä kaavalla edullisiin kahviloihin, ihan siitä ilosta, että kukaan ei kinunut McDonaldsiin, eikä mihinkään muuallekaan. Sekä siitä tiedosta, että aarteet olivat sukulaisten hyvässä hoidossa mummolassa ja saisimme heidät varmasti vielä takaisin.




3 kommenttia :

Kirjailijatar kirjoitti...

Fado sopii minun pirtaani. Se kaiho, tuska ja riipaiseva kaipuu ovat jotain sellaista, johon minun on mahdottoman helppo samaistua. Joka tuntuu sydämessä asti. Mutta parhaiten sen tunnelman tosiaan tavoittaa siellä oikeassa ympäristössä, ei se tunnu ihan niin upealta, kun kuuntelee levyltä täällä Suomessa.

Liivia kirjoitti...

Fadoa voisin jopa esittää, se tuntuu jotenkin omalta. Jatkuva kaiho ja tuska, heh:)
No en nyt sentään rupea.

Viime reissulla ei muuten kuultu pätkääkään fadoa. Asuntomme lähellä piti olla korttelin fadoilta, mutta sade peruutti sen.
Edellisellä reissulla kuuntelimme fadoa jossain ryhmyisessä Alfaman baarissa, jossa oli vain pari tuolia.

Mine kirjoitti...

Emme mekään sitten lopulta päätyneet Alfaman fado-clubeille, vaikka lähellä se oli. Fado-museo oli kuitenkin mukava vierailukohde, etenkin kun olimme lähes ainoat kävijät siellä ja saimme lorvia ja kuunnella rauhassa. Levyjäkin ostettiin kotiin, ne olikin ainoat omat tuliaiset. Tykkään niistä täälläkin, mutta oikeassa olet Kirjailijatar, varsinaiset värinät saa paremmin paikan päällä. Jos kuitenkin Liivia alat keikkailla, lupaan tulla kuuntelemaan:).