"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

maanantai 4. kesäkuuta 2012

235. tarina (Istanbul- niin saapui helle)

Koko kevään tuntui, että kesä viivyttelee. Kesäkuu lähestyi, mutta säät pysyivät epävakaisina. Ei tehnyt mieli parvekkeelle iltaa istumaan. Ikkunat saivat pysyä kiinni ja helleasusteet kaapissa.


Viikonloppuna huomasin kesän tulleen koko voimallaan. Muistin miltä tuntuu kuuma kivi jalan alla. Kuinka kukat nuupahtavat ja virkistyvät vettä saadessaan. Kuinka minäkin nuupahdan helteessä ja piristyn juoman ja viileän tilan avulla. Johonkin asti. Tunnustettava on, että voimat palautuvat vasta syksyllä, kun lämpötila laskee kotona alle 25 asteen. Siihen asti olen hitaalla kesävaihteella.


Kesä herättää hetkessä koko kaupungin. Pitkään tyhjänä seisoneet ulkoalueet täyttyvät päivää paistattelevista ihmisistä. Kaikki saavat samalla kertaa ajatuksen lähteä Marmarameren ääreen. Istumme liian pitkään ruuhkassa ja joudumme näkemään vaivaa löytääksemme oman paikkamme auringossa.

Meren äärellä kiire ja ärtymys karisee. Pyörä kyydittää pienintä edes takaisin. Ruoho kutittaa paljaita valkoisia talvikoipia. On kesä ja elämisen sietämätön keveys.

Kukkia kastellessa muistan miten ihanalta tuntuu lämmin pimeä ilta ihollani. Kolikon toinen puoli muistuu mieleen nukkumaan käydessä. Kuinka kuuma voi olla lakana sängyssä unta etsiessä?

ps. Loma on nurkan takana, sitä ennen monenlaista menoa. En viitsi aloittaa mitään uutta matkaa ennen uutta matkaa:). Laittelen siis nyt Istanbul-postauksia silloin kun kerkeän. Toivottavasti se sopii.

10 kommenttia :

Kirjailijatar kirjoitti...

Noita samoja ilmapalloja meidän tyttö ampui vuosi sitten! Tai ainakin ihan samassa kohdassa, tuskin olivat sentään samoja palloja :)

Tuo ensimmäinen kuva on niin kaunis. Aivan ihana tunnelma.

Mukavaa viikkoa!

Sateenkaari kirjoitti...

İhana on lukea naita postauksiasi İstanbulista.
Meilla oli tanaan eka "hellepaiva" + 27 astetta lamminta. İlmastointia en ole viela kayttanyt yhtaan. Yöt ovat olleet viileita. Ja meilla sisalla saa hyvan lapivedon. Tanaan iltapaivalla piti joksikin aikaa pistaa tuuletin paalle.
İhanat kesakuvat touhuistanne.
Oikein mukavia kesapaivia viikkoosi.

Leena Lumi kirjoitti...

Niin ihana suven aloitus kun on ollut sateista ja viileä, koiruus, puutarha ja minä pidämme.

Monet kuvistasi ovat kuin maalaus.

Toivon, että on viileää kun J. saapuu. Viimeksi oli +37 astetta;-)

Kaunista viikkoa helteellä tai ilman!

Aili-mummo kirjoitti...

Ihanaa kesää sinulle ja perheellesi, Mine.<333

Meillä on ollut kolkon viileää, alle 10 astetta päivälämpötila;/
Ainkin kaksi kuumaa kesää peräjälkeen onkin jo liikaa;)

Yaelian kirjoitti...

Meille helle tuli jo ennen teitä ja tänään oli kuumaa,puh,olen ihan läkähtynyt...
Mukavaa kesää teidän perheelle!

Mine kirjoitti...

Kirjailijatar: Näitä ampumispaikkoja on pitkin rantoja. Tämä oli Maltepesta täältä Aasian puolelta. Taisi olla ensimmäinen kerta kun koetettiin.

Sateenkaari: Meillä on nyt ollut pari yötä aika hikistä. Vähäksi aikaa on hurautettu ilmastointia päälle. Muuten kyllä sisällä selviää. Tosin keittiöhommat on kesän inhokit. Tällä viikolla niitä kuitenkin piisaa sillä ylihuomenna on tiedossa kuopuksen kaverisynttärit ja lauantaina poikien yhteissynttärit. Kakkua saa siis paistaa poikineen.

Leena: Minuakaan ei haittaa kesän viileät päivät. Täällä niitä suorastaan odottaa, mutta harvoin saa. Siksipä täytyy lähteä taas kasteluhommiin...

Aili: Eiköhän se teillä vielä lämpene. Meidän hääkesänä oli niin kylmä kesäkuun alku, että räntääkin taisi sataa. Olin silloin juuri hautausmaalla kesätöissä ja palelin. Heinäkuussa alkoi helteet ja rupesin rouvaksi tosi kauniina pävänä. Siitä on kohta 18-vuotta.

Yaelian: Sitä ei ymmärrä ulkopuolinen kuinka vähiin voimat menee helteessä. Itsekin aina unohtaa, mutta muistaa kyllä jokaisella solullaan, kun taas on siinä kärvistelemässä.

pikkujutut kirjoitti...

Yaelianin tavoin meillä riittää hellettä, on ollut jo tovin. Nyt epätoivon vimmalla kesäsiivousta, yhtä sujuvasti jätän listalta juttuja syyskuulle tai ensi vesisateille.Meillä ilmastointi on puhaltanut illat, jotta päästään vähän viileässä nukkumaan. Tosin generaattorit ovat jatkuvasti päällä, joten yhdellä laitteella saa just ja just hieman viileämmäksi makuuhuoneet.

Ja olen heittänyt lenkkarit naulaan, taisin tänään aloittaa kesäloman lenkkeilystä.

Kikka kirjoitti...

Oi, Istanbul vaikuttaa niiiin hienolta kaupungilta!

Anonyymi kirjoitti...

Ihana kuva erityisesti tuo, jossa on noita ilmpalloja ! Vaikka en kyllä oikeasti tajua, miksi niitä pitää ampua... Viime aikaisten tapahtumien valossa minusta KAIKKI aseet saisi sulattaa tai ainakin laittaa lukkojen taakse...

Me odottelemme vielä helteitä; tänään sentään paistoi AURINKO ! Mukavaa loman odotusta ja suunnittelua ! t:Tiina

Mine kirjoitti...

Pikkujutut: Täällä on sähköä ilmassa. Odotan vettä vielä satavaksi. Uima-allas aukesi tänään, joten lapset odottavat pääsevänsä vielä uimaan. Katsotaan ehtiikö sade ensin.

Kikka: Istanbul ON hieno kaupunki! Sanoisinpa, että hienoin tähän asti näkemistäni.

Tiina: Niin, minäkään en tiedä mitä ampumisesta pitäisi ajatella. Ainakin sen, että mieluummin ilmapalloja, kun ihmisiä.