"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

lauantai 24. marraskuuta 2012

348. tarina (Istanbul - Chagall ja leijuva uni)

Kun löysin lukijoistani niin monia taideystäviä, päätin laittaa muutkin käymäni taidenäyttelyt esiin. Jos Monet meni Hietzulle, tämä seuraava on sitten itselleni ja kaikille muille Chagallin ystäville. 
Vuoden vaihteessa 2009-2010 alkoi Istanbulin kulttuuripääkaupunki-iloittelu. Minun ilokseni se alkoi Pera-museossa Chagallilla. Istuin silloin kielikoulussa turkkia petraamassa ja raahasin koko kurssini näyttelyä katsomaan. 

Parempi katolla taivasalla kuin talossa toraisan vaimon kanssa. Snl. 21: 9
Marc Chagall (1887-1985) oli valkovenäläis-venäläis-ranskalainen taidemaalari. Surrealismiin yhdistetty Chagall oli 1900-luvun tunnetuimpia ja pidetyimpiä taiteilijoita. Chagallin työt olivat värikkäitä, lämminhenkisiä ja jotenkin unenomaisia. Chagallin tie vei Valkovenäläisestä kotikylästä Pietarin kautta Pariisiin. Maalauksissaan taiteilija palasi usein kotikyläänsä, maalaten muististaan. Nämä kylätaulut leijuivat suoraan sydämeeni.


Tuleva näyttely on sitten Hangon Annalle ja muille Fridan ystäville. Sitä odotellessa kaunista, värikästä ja leijuvaa viikonloppua!

18 kommenttia :

Pepi kirjoitti...

Kiitos näistäkin :)
On niin vipinää ettei meinaa ehtiä kommentoidakaan kenellekään....nytkin rinsessojen kanssa katsellaan Madagaskaria, lueskelen vaan täällä toisella silmällä....

mehtäemäntä kirjoitti...

ihania kuvia...

hietzu kirjoitti...

Apua! Hirmuista hurmioitumista havaittavissa! <3 Chagall on myös värien käytössään kaunista katsottavaa. Ne lentävät ihmiset ja kylien kulkijat. Surrealismin edustaja,mutta aivan omanlaisensa.
Tässä museossa sai ilmeisesti kuvata.
Tuo maalaus missä oikealla on kirkko, keskellä kepin kanssa ja säkki selässään lentävä mies ja maassa halaava/suuteleva pariskunta on näistä lempparini.
Taiteilijalla on herttaisen hellyttävä hymy tuossa vanhuudenpäivien valokuvassaan.

Frida Kahlon elämäkerran ja elokuvan katsottuani olen päässyt myös hänen töihinsä sisälle. Traaginen tarina josta syntyi jotain todella koskettavaa. Sitä odotellessa!

Mukavaa viikonloppua toivotellen! :)

Aili-mummo kirjoitti...

Mine, kiitos kivasta Chagallin näyttelystä!<3

Oikein hyvää ja lämminhenkistä viikonloppua sinulle ja perhekunnallesi, Mine!<3333

Kirjailijatar kirjoitti...

Oioi, minun ikiaikainen suosikkini. Chagall on ehkä se taiteilija, joka on kaikista eniten vaikuttanut minuun. Löysin hänet jo nuorena ja rakastan hänen töitään. Niissä on sellaista lämmintä huumoria, mielikuvitusta ja elämänasennetta, joka vetoaa minuun tosi kovasti.

Mine kirjoitti...

Pepi: Eihän sitä aina ehdi. Josus täytyy keskittyä oleelliseen, kuten rinsessoihin.

Mehtänemäntä: Chagall on ihana!

Hetzu: Näistä minäkin jo hurmioiduin. Siinä naksahtaa jotenkin kaikki kohdilleen. Minäkin tykkäsin juuri siitä kuvasta. Ja harmittelin, että meillä oli silloin vielä vanha kamera, jossa valo ei ihan riittänyt. Tuosta voisi muuten tehdä itselleen jonkun valokuvasuurennuksen....

Ja kyllä, täällä sai kuvata.

Ali: Ole hyvä ja hyvää viikonloppua. Täällä se etenee aika koleissa tunnelmissa ilman puolesta.

Mine kirjoitti...

Kirjailijatar: Niin. Minäkin tykkään. Tänään juuri hivelin kirjakaupassa Chagallin kirjaa, mutta en ostanut vielä. Tykkään väreistä ja aiheista. Siitä, että elämä on jotenkin sellaista hassua ja kepeää. Haikean kaunista.

Yaelian kirjoitti...

Chagall oli niin symppiksen näköinen! Hän on aina ollut minunkin lempitaiteilijoitani ja minulla on kirja hänen töistään.Jerusalemissa on Hadassah-sairaalassa Chagallin luomat upeat lasi-ikkunat,joiden teemana on Israelin 12 heimoa,todella upeat.

Kikka kirjoitti...

Chagal on niin huikea... Kiitos!
Oletko käynyt Zürichissä? Siellä on yhdessä kirkossa (nyt en muista nimeä) Chagallin upeita lasimaalauksia! :)
Kiitos,
Kikka

Petra kirjoitti...

Kerrassaan ihanaa taidetta. TRT türkilta tulee ohjelma Yaşayan Bellek ja talla viikolla ollaan Mardinissa, ajattelin etta saattaisi kiinnostaa sinua: http://www.trtturk.com.tr/yayin-akisi/6/yasayan-bellek-5046.html?tid=27072

En osaa sanoa esittavatko tata uusintana tv:ssa mutta nakyy ehka netissa?

M. Metrossa kirjoitti...

Mä tykkäsin oikeastaan Monet'n maalauksista enemmän, mutta kyllähän Chagallkin menettelee. Ja samoin vastustan näyttelyiden valokuvauskieltoa! Miten ihmeessä pelkkää hyvää tarkoittava bloggari voi vedenpitävästi kertoa käyneensä jossakin, jos todistusaineistoksi ei saa ottaa kuvia?! Höh!

Mine kirjoitti...

Yaelian: Nyt sinun täytyy käydä kuvaamassa ne ikkunat meille! Tai sitten minun vain täytyy päästä sinne sairaalaan käymään. Voisin sillä samalla reissulla vilkaista myös vähän sitä Jerusalemia:).

Kikka: No en ole käynyt sielläkään. Miksi se Chagall ei voinut tulla tänne maalaamaan ikkunoita. Olisi hieman helpompi käydä ihailemassa....

Petra: Oi kiitos vinkistä. Minä en katso ollenkaan täkäläistä televisiota, joten minulla menee autuaasti ohi kaikki. Pitääpäs yrittäää netistä tutkia.

M. Metrossa: Saat sinä fanittaa Monetia. Minä voin pitää Chagallin.

Niin juuri, mitä bloggaajan häiriköintiä. Pitäiskö käydä lakkoon jos ei ala kuvauslupia herumaan marketeissa, taidenäyttelyissä ja kaiken maailman kissanristiäisissä? Höh höh.

Saga kirjoitti...

Oi, mitä taidenäyttelyitä! Minä aivan hurmaannun taidenäyttelyissä, on ne sitten maalauksia, valokuvia tai jotain muuta. Sulattelen niitä pitkään, enkä voi ahmia liikaa kerralla. Muistan myös näyttelyt vielä vuosien kuluttuakin. Kai ne silloin on ajaneet tehtävänsä.

anumorchy kirjoitti...

Chagallin toia olen nahnyt Tel Avivin taidemuseossa. Hanhan oli juutalainen. Kokosin kerran palapelin hanen taulustaan Le Couple, oli TOSI vaikea!

Lissu kirjoitti...

Jerusalemissa nàin paljon Chagallia nàyttelyssà, josta ostin muistiksi monta ihanaa korttia. Frida Kahlon nàyttelyn nàin Helsingissà. Karrassaan vaikuttavia taiteilijoita molemmat.

Allu kirjoitti...

Tykkään kovasti Chagallista. Meillä on yksi suomalaisen Olavi Vaarulan taulu, hän on saanut paljon vaikutteita Chagallista ja siksi tykkään hänestäkin.

Kirjatoukka kirjoitti...

Chagall <3
Viimeksi taisin nähdä Chagallia Nizzassa, Fondation Maeghtissa.
Odotan innolla seuraavaa postausta!

Mine kirjoitti...

Saga: Minä hurahdan sitten kun hurahdan. Kuten Chagalliin ja Van Goghiin. Sitten on niitä, joita tutkin mielenkiinnolla. MIetin, että mikä niissä niin kiinnostaa, mutta en koe omakseni. Sitä oli mm. tulevat Frida ja Picasso.

Anu: Niin, minusta juutalaisuus ja Vanha Testamentti näkyy hänen töissään kivasti. Senkin tähden pidän hänen töistään kovasti.

Lissu: Voi kun pääsisin elämässäni vielä Jerusalemiin. Sitä en uskalla edes toivoa, että näkisin Chagallin Jerusalemissa:).

Allu: Pitääpäs käydä googlettamassa tuo Olavi, josta en ole ikinä kuullutkaan...

Kirjatoukka: Niin, Cahagall on ihan paras. Frida ja minä emme ihan ymmärtäneet toisiamme, mutta olihan se sellainen väri-iloittelu.