"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

perjantai 4. huhtikuuta 2014

661. tarina (Pistetään matto pakettiin)

Tänään sain mieheni muutamaksi tunniksi käyttööni. Vein hänet mattokauppaan. Olen tehnyt aika omapäisiä ostoksia tässä viime ajat, mutta matto on jo sen verran kallis investointi, että en uskaltanut ostaa sitä kysymättä miehenkin mielipidettä. Oikeasti olin jo aika varma sen beessiruskean maton suhteen, jota olin jo aikaisemminkin käynyt katsomassa. Hinta oli kohdallaan ja matto miellytti silmääni, mitä mies siitä sanoisi?

Kauppias avasi mattoja esille. Miehen mielestä valitsemani matto oli liian tumma. Tai ehkä ei sittenkään. Kauppiaan mukaan sen langat olivat alkuperäiset eli värjäämättömät ja se oli miehelleni mieleen. Oikeiden lampaiden värinen matto. Sitten hän huomasi maton olevan toisesta reunasta vino. Minun mielestäni käsityössä saa näkyä käsityön leima. Ja vinon kohdan voisi aina kääntää sohvan alle piiloon. "Sinulla on kyllä nykyään jo aivan turkkilaiset ratkaisumallit asioihisi," tuumasi mies. Hän taitaa olla oikeassa.




Katsottiin ja opiskeltiin. Kuinka monta solmua on missäkin matossa ja mistä hintaerot syntyy. Lopulta valinta oli mielestäni tehtävä noista kolmesta ylimmästä. Oikealla oli se beessiruskea, joka oli vinoreunainen. Vasemmalla olevassa matossa oli juuri oikea vihreä, mutta en kestänyt tuota oranssia. Ylimmän kuviot hyppivät miehen silmissä. Oikea migreenimatto. Eihän tästä nyt tule oikein mitään. Kunnes kauppiaalle tuli jotakin mieleen ja hän kipaisi hakemassa yläkerrasta meidän maton! Olohuoneen verhot olin ottanut malliksi mukaan ja vihreä oli justiinsa oikea, kuvio riittävän hillitty, pohjan beessi sattuisi sohvan uusiin päällisiin ja hintakin saatiin sovittua molempia miellyttäväksi. Kiitos ja pistetään matto pakettiin.





Onneksi oli mies mukana, sillä matto oli huisin painava kantaa. Mies raahasi ja minä johdatin meitä lounaalle. Päätettiin testata heti Sultanahmetin kulmassa oleva ravintola, jossa näkyi olevan terassi sopivaan suuntaan. Harmi, että tuosta nimestä ei nyt saa selvää, mutta tässä tulee varoituksen sana: älkää menkö tähän ravintolaan ikinä! Ruoka oli todella vaatimatonta ja ylihinnoiteltua ja loppulasku sai pahalle tuulelle. Tarjoilija oli nolo ja kuunteli miehen ripitykset kiltisti. Minä kävelin jo portaita pitkin pihalle. Tyhmä ei ole se, joka laskuttaa, vaan se joka maksaa, voisi olla turkkilainen sananlasku. Pistäkää ravintola siis boikottiin, kunnes parantavat tapansa. Ei sen rahan takia, vaan periaatteesta. Turisti tulee hakemaan lomaltaan hyviä kokemuksia, ei huonoja. Se, että joku ehdoin tahdoin tarjoaa huonoja, ottaa meillä aina koville.







Satamassa istuin mattoni kanssa taksiin, sillä en olisi itse jaksanut kantaa sitä bussille tai bussilta kotiin. Mies tarjoutui ottamaan sen toimistolle mukaan ja tuomaan sitten illalla tullessaan kotiin. Kuinka se nyt olisi käynyt päinsä, sillä minunhan piti laittaa sen olohuoneeseen heti eikä illalla. Eikö hän nyt sen vertaa ole vielä näiden vuosien aikana oppinut? 




Huhtikuun ostos oli siis tässä. Yksi asia listalta taas poissa. Nyt vielä yläkerran siivous ja minun puolestani viikonloppu saa alkaa! Muistakaa löhöillä ja herkutella. Nukkua pitkään ja olla vain kuin Ellun kanat. Tai haravoikaa piha ja juokaa kahvit kevätauringossa, jos sellainen mieluummin piristää mieltä. Minun viikonloppuni taitaa sisältää työhakemuksen kirjoittamista. Jännittävää, sellaista en ole tainnut aiemmin kirjoittaakaan.

32 kommenttia :

Petra kirjoitti...

Ihana matto, sopii niin verhoon ja huonekaluihin ja teille, ihan on varmasti oman naköinen matto, kelpaisi mullekin! Onnea työhakemusten kirjoituksiin, minakin taalla kelailen ja rakentelen työkuvioita, jannittaa ja innostuttaa samaan aikaan, katsotaan kuinka meidan kay. Mukavaa viikonloppua!

Matkatar kirjoitti...

Komea matto -sopii teidän olkkariin kivasti! Mukavaa kevätviikonloppua, minulla se taitaa mennä aika paljon sisällä remontin viimeistelyissä ja muuttolaatikoiden purkamisessa -edelleen. :)

Allu kirjoitti...

Lykkyä tykö työhakemusten puolesta.

Anonyymi kirjoitti...

Hei!!

Hyvän maton valitsit, nappivalinta!!
Sopii niin hyvin sohvien ja verhojen väreihin.
Ihanaa, että kun sitten muutatte Suomeen, niin matto on muistona Turkista:))

25.toukokuuta vaihdamme konetta Istanbulissa matkalla Antalyaan....
Terkuin Ulla

Pepi kirjoitti...

Tiesin (toivoin) heti eka kuvan nähtyäni, että tuo on se teidän matto, sitten kun tuli ne kolme, ajattelin että ei ei ei!
Ja olihan se tuo :)

Saas nähdä mitä sortumuksia itselleni tulee, mitään tarvetta ei oikeastaan ole millekään (paitsi turkoosiin mätsääviä tyynynpäällisiä Lillan vintille) mutta aikaa on mukavasti rauhassa kierrellä ja ihmetellä.
Mitään "pakollistakaan" ei ole, toivottavaa vain Adalar ja ehkä Rumelihisarı -ja ehkä Hagia Sohia tulee käytyä uudestaan, jos vaikka lähtis oppaaksi matkaseuralaisille.
Ja yerebatansaray on pakko käydä uudestaan, se oli lumoava paikka - hotellikin vaihtui vaihdikkaasti melkein siihen viereen :)

Ai juu, on yksi pakollinen! Seven Hills :D
Hyvässä seurassa :)

Onnea työnhakuun!

Carola Lehtonen kirjoitti...

Onnea nyt sitten hienon maton ostosta!Sultan Ahmetilla voi käydä myös noinkin ikävästi, että maksaa huonosta ruuasta liikaa...valitettavasti, meitäkin on kerran yritetty saada maksamaan törkeä hinta lounaasta, mutta sillä kertaa mieheni kyllä antoi kuulua ja kerran meinattiin lentokentän taksista myös pyytää tuplahintaa ja tuollakin kertaa mieheni vähän keskusteli kuljettajan kanssa huijaamisesta;)Todella harmillista saada tuollaista käytöstä osakseen!!!Muutama ikävä tyyppi pilaa alueen maineen, HYI!!Mukavaa keväistä viikonloppua ja Tsemppiä työhakemuksen tekoon;)

Jael kirjoitti...

Hieno matto ,onnea vaan sen johdosta:) Eksäni täällä on aika hyvä mattojen asiantuntija (ja tinkijä) ja olenkin hänen kauttaan ostanut yhden maton,mutta pienen sellaisen.Harmi että lounas oli tuollainen pettymys!
ja oikein hyvää viikonloppua;tuota mattoa kelpaa katsella:)

pirkko kirjoitti...

Onnea uudelle matolle! Kaikinpuolin näyttää kauniilta ja oikein sopivalta kotiinne :)

pirkko kirjoitti...

Onnea uudelle matolle! Kaikinpuolin näyttää kauniilta ja oikein sopivalta kotiinne :)

Leena Lumi kirjoitti...

Hieno matto! Ja minä tietty taas näin sen oman unelmamattoni...

Tuo ravintola NÄYTTÄÄ hyvin ok:lta, mutta moni kakku päältä kaunis, silkkoa sisältä.

Motherforfour kirjoitti...

Ihania mattoja kertakaikkiaan! Teillä on tosi kiva olohuone, jossa yhdistyy turkkilainen ja suomalainen tyyli!

anumorchy kirjoitti...

Tuo beessin ruskea jai naidenkin kuvien jalkeen suosikikseni. Ja kiva kuulla etta se tosiaan on varjaamatonta lankaa, niin kuin silloi joskus arvelinkin. Minullahan on saman varinen pieni makuuhuoneessa. Aikoinaan jostain kylasta Bodrumin lahelta ostettiin. Olen sen pari ketaa pessytkin ihan suomalaiseen mattopyykki tyliin ja on edelleen kuin uusi.

Anonyymi kirjoitti...

Kaunis, hillitty matto. Miellyttää silmää varmasti vuosia. Villaa? Silkkiä? Solmuja?
Anisi

Mine kirjoitti...

Petra: Tykkään minäkin. Nyt on taas yksi muisto Taloon vietäväksi. Ja tykkään myös miettiä ja suunnitella erilaisia työkuvioita. Katsotaan mihin sitten lopulta päädytään?

Matkatar: Sinä sentään purkaat. Meillä on vielä pakkaaminenkin edessä:).

Allu: Kiitos, lykkykään ei ole pahasta. Meillä tosin tavataan pyytää johdatusta ja luotetaan siihen, että sujahdetaan sopiviin hommiin.

Ulla: Jaahas. Milloinkahan maltatte pysähtyä tässä pidemmän aikaa?

Pepi: Ekassa kuvassa ei ole tämä matto, vaan joku kaunis Iranilainen sinisävyinen. Meille ei sininen sovi. Tämä matto löytyi yläkerrasta ihan viime hetkillä, kun aikamme puntaroimme päätöstä niiden kolmen välillä. Eiköhän me saarille hilppaista ja muutakin keksitä. Ja Seven Hills!

Kirsi: Tarjoilijakin oli samaa mieltä, että omistaja vetää turisteilta kaiken minkä pystyy, eikä tarjoa rahoille kunnon vastinetta. Ärsyttää tuollaiset yrittäjät. Minunkin mies muistaa aina "opettaa parempaan käytökseen", minä helposti jään vain kihisemään kiukusta. Enkä palaa sinne, missä on ollut huono palvelu.

Jael: Täytyyhän sitä nyt käydä vilkuilemassa:).

Pirkko: Kiitos. Kyllä se sopii minustakin mukavasti.

Leena: Se unelmamattosi on käytävämatto, Hereken mattoja, eli täkäläisten mattojen Mersu:). Hintaa oli noin 5000TL. Jäi siis meiltä kauppaan:D.

Motherforfour: Mekin ollaan nykyään tällainen yhdistelmä Turkkia ja Suomea, joten se saa minusta näkyä kotonakin.

Anu: Täällä olisi sinulle nyt tuo iso edullisesti myynnissä, tule hakemaan pienen kaveriksi:). Se tuntuukin karhealle, joten lanka on tosiaan varmaan ollut aika käsittelemätöntä. Minäkin pidin siitä, mutta tämä käy meille paremmin.

Mine kirjoitti...

Anisi: Villaa ja solmuja riittävästi, mutta ei siis ollut mikään kalliin kallis. Matto on kuitenkin käyttöesine, joten en ole valmis maksamaan siitä tonneja. Sen jälkeen pitäisi pelätä aina, että joku kaataa siihen kahvit tai kaakaot.

Pepi kirjoitti...

Huomasin saman kun pistin "silmät päähän" :D
Oikea valinta joka tapauksessa !

Kuule, on pitänyt kysäistä meinaatko ulos vai sisälle sitä penkkiä - nostin sen viikko sitten katokseen ulos ja voisin vetää siihen lakkakerroksen päälle. Ostin spraylakan joka käy sekä ulos että sisälle.
Suojais ehkä kelien vaihtelulta ...

savisuti kirjoitti...

Matto näyttää tosi kauniilta olkkarissanne!

Juuri tuossa Sultanahmetin kulmapaikassa olen käynyt parikin kertaa syömässä. Eka kerralla olin yksin ja kävin siellä nopeasti keitolla ja oli hyvää ja hintakin vähäinen. Viime syksynä olin ystävän kanssa ja syötiin siinä salaatit. Tilattiin chikensalattia ja saatiin fishsalaattia mutta oltiin sen verran väsyneitä ettei jaksettu alkaa siitä tappelemaan vaan syötiin hyvällä ruokahalulla.

Mine kirjoitti...

Pepi: Meillä se tulee ulos, oven pieleen, jos vain siihen mahtuu. Eli kiitos, suojaa vain:D.

Savisuti: Ehkä siinä on omistaja vaihtunut? Vieressä on monta muutakin terassipaikkaa, joissa on ollut paljon parempi hintalaatusuhde, joten ei kannata mennä tuohon enää.

Pepi kirjoitti...

Ok, minä huitasen lakan pintaan, pysyy varmaan tekstitarrakin paremmin :)
Kohta suunta kohti Lillaa!

Kivaa viikonloppua :)

Anonyymi kirjoitti...

Kaunis matto, kauniissa kodissa ! Hyvä valinta ! Meillä miestä ei saisi mattokauppaan, vaikka käyttäisi kiristystä, uhkailua tai lahjontaa...

Tsemppiä työnhakuun ! Kerta se on ensimmäinenkin ! t: Tiina

Maria kirjoitti...

Kaunis matto! Me toimme mattoja kerran lomamatkalta, vieläkin vuosien päästä olen niihin tyytyväinen:)

Mine kirjoitti...

Pepi: Kiitos.

Tiina: Meilläkin se on suuri rakkauden teko, kun mies lähtee kauppaan mukaan:). Tosin huomaan, että kun ostokset alkaa olla tarpeeksi kalliita, alkaa ne kiinnostamaan miestäkin.). Kiitos tsempeistä, täällä se hakemus valmistuu.

Maria: Minäkin olen vielä tyytyväinen 13-vuotta sitten ostamiimme mattoihin. Joten luulen, että tähänkin tulememme olemaan...

Anonyymi kirjoitti...

Meillä Miehen rakkautta (?) koeteltiin pari vuotta sitten kunnolla näissä sisustusjutuissa. Olin tilannut netistä (Hobby Hall) uudet sohvat, enkä ollut muistanut (?) kertoa Miehelle mitään etukäteen. Hän tuli kerran töistä ja oli saada "sydärin";olohuoneessa oli monta, monta sohvaa (3kpl) + pari nojatuolia (uudet + vanhat), eikä minulla ollut yhtään ideaa tai ajatusta päässäni, kuinka toimitaan... t: Tiina

savisuti kirjoitti...

Sama tuli mieleen,että ehkä seuraavalla kerralla jätän tuon paikan väliin. Oltiin kyllä kohteliaita ja luvattiin vaihtaa salaatit kun huomautin ettei tilattu tätä. Koska oltiin väsyneitä ja nälkäisiä niin sanoin vaan,että anna olla mutta ajattelin,että tama on viimeinen kerta tässä syömässä tässä paikassa. Terassi näyttää kyllä olevan melkein aina täynnä kun olen siitä kulkenut ohi joten kyllä heillä asiakkaita riittää ilman meitäkin. :)

Hurmioitunut kirjoitti...

Hyvää mattopalvelua,sillä tuo on kyllä ihan mahtava valinta! Tosi kauniin värinen, ei migreenimatto, mutta kuitenkin perinteinen. Nyt saatte taas pienen palan Turkkia mukaanne :)

Mine kirjoitti...

Tiina: Jotenkin nyt nauratti tämä. Minä en uskaltaisi ilman lupia tehdä kalliita ostoksia, mutta jossakin vaiheessa meillä kotona saattoi seinän väri muuttua miehen poissa ollessa. Onneksi tuo ei siitä ollut koskaan moksiskaan. Vaikka yläkerran keltainen taisikin hänestä alkuun olla aika radikaali valinta:).

Savisuti: Siinä samassa rivissä on sellainen ravintola kuin Omar, jota olen käyttänyt useamman kerran ja ollut siihen melko tyytyväinen. Kannattaa kiivetä ylimpään kerrokseen.

Hetzu: Niin saadaan. Ihana taideteos lattialla:).

Kirjailijatar kirjoitti...

Se sopii teille tosi hyvin! Tuo mattokaupoilla käyminen oli meille ainakin tosi jännittävä juttu. Se tinkiminen otti voimille.

Ja hei, hassu juttu! Olen ihan varma, että miehelläsi ja minulla on samanlaiset olkalaukut. Tosin minun on ruskea. Mutta tämä on sieltä ostettu.

Mine kirjoitti...

Kirjailijatar: Minä ostin tuon laukun miehelle isänpäivälahjaksi. Se on niin hieno:).

Cheri kirjoitti...

Onnittelut uudesta matosta! Mattokaupat ovat vaikeita, aina vain kauniimpia ja kauniimpia tulee pinoista esiin. Mutta kun oikea tulee kohdalle, sen kyllä tuntee.

Mine kirjoitti...

Cheri: Kiitos. Tämä oli kyllä heti ensivilkaisulta ihan kaikista kaunein ja sopivin! Ja joka päivä sitä on ollut sen jälkeen mukava katsella tässä lattialla.

Sasse kirjoitti...

Kaunis ja hillitty matto. Sopii hienosti teidän olohuoneeseen.

Mine kirjoitti...

Sasse: Niin, minä en ole kovin räiskyvä mitä tulee sisustukseen.