"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

lauantai 14. toukokuuta 2011

1. tarina (Aloitus)

Ensimmäinen tarinani ei oikestaan ole matkalta, vaan sen jälkeen. Olimme ajaneet yli 4000 kilometriä paikoitellen kovin huonokuntoisia teitä. Matkan varrella oli nähty monta ihmeellistä asiaa. Uusia tarinoita oli kertynyt kerrottavaksi. Loman päätarkoituskin oli täyttynyt; työasiat olivat jääneet taka-alalle, ja perhe oli kerännyt yhteisiä muistoja.

Autokin oli kokenut monenlaista. Nivelet narisivat. Alla oli vararengas rengasrikon jäljiltä. Istanbulissa mieheni vei reissussa rähjääntynyttä menopeliämme huoltoon. Hän selitteli huoltomiehelle auton kuntoa kertoen lomamatkastamme Turkin itärajalle ja takaisin. Huoltomies katsoi miestäni hieman tutkivasti ja tuumasi: "Ja tuotako te kutsutte lomaksi?"

Matkamme eivät useinkaan ole levoksi. Lapset eivät aina jaksa olla kiinnostuneita raunioista, kirkoista tai muista historiallisista paikoista. On narinaa, valitusta ja kiukkua. Isä ja äitikin osaavat olla kenkkuja. Usein autossa mietititään, että onko tässä mitään järkeä? Pitäisikö lopettaa nämä omatoimimatkat ja käyttää rahat lentolippuun välille Istanbul-Helsinki-Istanbul?

Jälkikäteen aika kultaa muistot ja ikävä unohtuu. Matkan mukavat puolet nousevat pintaan, ja usein  reissun ikävätkin asiat muuttuvat seikkailuksi. "Muistatteko, kun rengas hajosi sillä tyhjällä tiellä ja isi ei meinannut löytää pulttiavainta? Oli tulossa ilta, ja se lehmä siinä tien vieressä oli niin söpö?"

Silloin äiti tietää, että on aika kaivaa matkakirjat esille ja aloittaa seuraavan matkan suunnittelu.


Tervetuloa kuulemaan tarinoita matkamme varrelta!

Ei kommentteja :