"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

keskiviikko 18. toukokuuta 2011

4. tarina (Kappadokia -Avanos)

Aurinko paahtoi kuumasti kävellessämme Avanoksen kylän kujilla. Puodeista saattoi jo päätellä, että turismin lisäksi Kappadokia elää vieressä virtaavan Kizil-joen punaisesta savesta. Keramiikkaa myytiin vähintään joka toisessa kaupassa. Lasten taskuja poltteli matkarahat, joilla piti ostaa jotakin tuliaisia.


Kadunkulman pienen keramiikkapuodin oven vieressä seisoi kyltti: "Haluatko nähdä savenvalajan työssään? Mahdollista kokeilla myös itse." Tuntui viisaalle haluta, vaikka vain siksi, että pääsisimme hetkeksi varjoon.

Hämärässä pajassa meidät johdateltiin istumaan seinustoja kiertäville penkeille. Murat-setä polkaisi dreijan käyntiin ja savesta alkoi muodostua ruukku. Työ näytti niin helpolta, että vanhempi pojistamme oli halukas kokeilemaan hommaa itsekin. Pojalta riisuttiin paita ja housujen suojaksi puettiin iso essu. Savi nostettiin dreijalle ja taas alkoi ruukunteko.




Poikaani opastaessaan Murat-setä kertoi sukunsa eläneen Avanoksen kylässä ja ansainneen elantonsa savesta  jo usean sukupolven ajan. "Isäni opetti työn minulle ja minä opetin sen omille pojilleni. Tämä on meidän sukumme ammatti". Kolme sukupolvea savenvalajia näytti nytkin viettävän aikaansa kaupalla. Osa ruukun teossa, osa myymälän puolella. Perinteet jatkuivat ja ruukkuja syntyi tasaiseen tahtiin. "Kymmeniä, joka päivä."


Meidänkin savenvalajamme ruukku lopulta valmistui. Tämä ruukku ei ollut ehkä yhtä sulavalinjainen, kun Murat-sedän, mutta kyllä sillekin olisi käyttöä löytynyt. Märkää savea oli vain mahdoton kuljettaa mukana, joten se jäi pajaan uusiokäyttöön.

Myymälän puolelta löytyivät tuliaiset. Kiitimme mestaria opista ja pujahdimme takaisin keskipäivän kuumuuteen.

Ei kommentteja :