"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

tiistai 30. huhtikuuta 2013

443. tarina (Jätä siihen sillan kupeeseen)

Mies oli matkalla Eurooppaan. Istuin kyytiin ja sanoin: "Jätä siihen sillan kupeeseen." Reilu 12-vuotta sitten harkitsimme asuinpaikaksemme Kavacıkia, joka sijaitsee Istanbulin Aasian puoleisessa osassa, siinä kohdassa missä kakkossilta kiinnittyy mantereeseen. Eräs suomalainen perhe oli paluumuuttamassa Suomeen ja kävimme jo heidän kotiaan katsomassa sillä silmällä, että tulisiko siitä meillekin koti. Ei tullut, eikä tie usein muutenkaan vienyt Kavacıkiin, vaikka syytä vierailuun olisi ollutkin. Kuten vaikka kaunis Hidiv Kasrı, jonne nyt olin kävelemässä.Matkan varrelta löytyi tälläinen puoleensavetävä kauppa.


Hidiv Kasrı on puisto, joka on saanut nimensä sen keskellä seisovasta suuresta talosta. Talon rakennutti italialainen arkkitehti Delfo Seminati vuonna 1907. Abbas Hilmi Paşa, ottomaanien viimeinen Egyptin kuvernööri, asettui taloon asumaan Egyptistä palattuaan. Hänen jatkaessaan matkaansa muihin maisemiin, talo jäi kaupungin omistukseen. Se tarkoitti talon jäämistä hyvin vähälle käytölle. Vuosina 1937- 1982 erityisesti filmiyhtiöiden käyttäessä taloa lavasteena, he aiheuttivat sille vahinkoa. Ikkunoita esim. rikottiin, kun tarvittiin kohtauksiin "lisää valoa."


Onneksi pelastajaksi saapui hieman yllättävä taho, Turkin autoyhdistys TURING, joka aloitti restaurointityöt vuonna 1982. Kahden vuoden uurastuksen jälkeen talo aukesi yleisölle hotellina, ravintolana ja kahvilana. Kun ympärillä oleva puutarha vielä kunnostettiin, niin yksi keidas oli jälleen syntynyt suurkaupungin helmaan.
Kävelin ympäri puistoa kameran kanssa, poikkesin taloon ja sain rauhassa kuvata. Seurasin puutarhassa hääparin kuvausta ja kahvittelevia ihmisiä puiden siimeksessä. Alkoi olla jo aika helteiset tunnelmat, sillä eilen lämpöasteita oli kaupungissa jo 27. Tulppaaniloisto alkoi olla mennyttä, mutta vihreää on vielä joka puolella. Ei hassumpaa ollenkaan, miksihän emme ole tulleet Hidiv Kasriin useammin?Puistosta kävelin alas Kanlıcaan, joka on tunnettu yugurtistaan. Sitä voi käydä ostamassa tai syömässä satamassa olevista kuppiloista. En malttanut itse jäädä maistelemaan, vaan käpyttelin rantatietä pitkin kauppaan. Matkalla piti tosin vielä ihailla nämä kaunokaiset. Että tuollaisessakin voisi asua, jos sattuisi olemaan rahaa tai sukua tai sekäettä...

Nyt täytyy kuitenkin lähteä kauppaan, taas. Huomenna on Vappu ja se tarkoittaa tässä perheessä vähintäänkin munkkeja. Kaiken muun pakollisen onneksi saa unohtaa. Siivooja saapui siivoamaan vappusiivon, joten pääsen nyt tällä kertaa tosi helpolla? Voin siis keskittyä yhteen projektiin, josta kuulette kyllä, jos saan se toteutettua. Se liittyy johonkin tosi rumaan, joka meillä on alakerran parvekkeella.... 

24 kommenttia :

mimon mami kirjoitti...

Olipa hieno kierros. Huomaan henkeä pidätellen ihastelevani yksityiskohtia, koukeroita lampuissa, katon koristeissa jne...
Hauskoja munkkikestejä!

Anonyymi kirjoitti...

aivan ihastuttava paikka :) päätin juuri, että menen naimisiin tuolla kiitos postauksesta :)

anumorchy kirjoitti...

Onpa upea paikka TAAS! Turkin matkailuministerion pitaisi maksaa sinulle palkkaa kun tuot naita hienoja ja meille tuntemattomia kohteita niin edustavasti esiin.

Tiina kirjoitti...

Olipas oikein miun maun mukkaan :)

Pepi kirjoitti...

Olipa ihana!!!

Ja kaiken kruunasi kyllä tuo anonyymin kommentti :D

Lady of the Mess kirjoitti...

Että osaa olla maailmassa kauniita paikkoja!

Matkatar kirjoitti...

Kauniin romanttisia kuvia -hauskaa vappua!

Aili-mummo kirjoitti...

Upea esitys tosi kauniista paikasta, kiitos Mine!

Oikein hyvää ja kaunista Vappua teille kaikille.<33333

Petra kirjoitti...

Aivan ihana paikka, onneksi paikka kunnostettiin ja otettiin kayttöön. Mahtava vappukeli, kylla nyt kelpaa munkkeja mutustella, meille tulee vieraita Suomesta ja kiiretta pitaa, kauppaan tasta on viela suunnattava mutta munkit jaa nyt valiin. Ihanaa vappua Istanbuliin!

Mine kirjoitti...

Mimon mami: Ennen ymmärrettiin noiden koukeroiden päälle, nykyään pitää olla virtaviivaista (ja tylsää).

Anonyymi: Siellä olisikin hyvä puitteet valmiina:).

Anu: Kyllä se minulle sopii ja välillä käykin ihan työstä:).

Tiina: Ja miun.

Pepi: Kyllä vain. Hienot hääkulissit siellä olisikin.

Lady of the Mess: Kyllä vain, hämmästelenkin itseäni, että miksi niin helposti jumahdan niihin aina samoihin paikkoihin, kun tässäkin kaupungissa näitä ihanuuksia riittää.

Matkatar: Siellä oli sattuneesta syystä romantiikkaa ilmassa. Hyvää Vappua!

Aili: Hyviä Vappuja myös sinne!

Petra: Meillekin odotetaan vappuvierasta. Kaupasta tulin juuri ja kylläpä ostinkin sitten koko älä osta kuun- mitalla kaikenlaista. Huh. Hyvää Vappua!

Anonyymi kirjoitti...

Ihana Hidiv Kasri. Me käytiin siellä useammankin kerran viikonloppuisin syömässä seisovasta pöydästä. Seisova pöytä kymmenine alkupaloineen, pääruokineen ja jälkiruokineen olisi myös melkoinen kuvauskohde. Vink vink :).

Täällä valmistaudutaan Vappuu. Talo on koristeltu, sukua ja lasten kavereita tulossa iltaa viettämään. Tarjolla on grillattua possua, paahdettuja uunijuureksia, prinssin nakkeja, perunasalaattia, simaa, munkkeja ja illan huipuksi suklaabanaaneita vanilijajäätelön kera. Kiitos tyttäresi ohjeen :). Huomenna otetaan taas kevyemmin!!!

Mukavaa vappua teille!

Sanna

Jael kirjoitti...

Oih mikä hotelli ja vielä keskellä tuollaista kaunista puistoa.Minkä ihanan kävelyretken teitkään tänään Mine!Tuo kuumuus tuli sitten teillekin;tosin meillä oli vielä tänään yli 3o astetta.

nina kirjoitti...

Kiitos taas mielenkiintoisesta postauksesta! Sun blogista tulee aina niin hyvälle mielelle!!:) Vaikka myöskin matkakuumetta:D

Allu kirjoitti...

Voi, siellä kukkii jo sinisade!
Jänniä kontrasteja siellä Turkissa, yksi istuu siellä huivi päässä ja toinen on avoimessa hihattomassa morsiuspuvussa.

Mine kirjoitti...

Sanna: Niin, te ymmärsitte hyvän päälle, me tullaan vähän jälkijunassa tässä asiassa:). Pitääpä yrittää vielä kuvaamaan seisova pöytäkin. Vieläköhän kerkeäisitte käymään ennen meidän lähtöä, niin mennään porukalla?

Meidän vappu on sujunut hieman toisenlaisissa merkeissä. Ei ole vieraita, ei possua eikä oikein mitään muutakaan. Huomenna leivon munkit ja siinä se sitten taitaakin olla. Niin ja huomen illaksi saadaan F kylään. Lähtevät sitten torstaina miehen kanssa kohti Suomea.

Jael: Minä en kyllä ole varma, että toimiiko siinä enää se hotelli. Ravintola kyllä todistetusti toimii. Mutta olisihan tosiaan melkoinen hotellimajoituskin, jos huoneet ovat vielä käytössä.

Nina: Tämä onkin mielensäiloittajan blogi:).

Allu: Kaikki kukkii ja se on ihanaa! On ollut kauniit lämpimät päivät. Nyt taitaa hieman laskea ja pilveäkin pukkaa ainakin säätiedotuksen mukaan.

Riina kirjoitti...

"Mies oli matkalla Eurooppaan." Tuo aloitus oli aivan mahtava. Tuolla voisi aloittaa vaikka kokonaisen romaanin. Minut ainakin tempaisisi mukaansa. :D

Tunnelmallisia kuvia taas, sinulla on niille silmää! Morseinkin oli komia, vaikka henk.koht inhoankin olkaimettomia (hää)mekkoja. ;D Mutta näyttää onnelliselta ja siksi kauniilta. :)

Sateenkaari kirjoitti...

İhastuttava puisto kaikkine kukkineen ja mielenkiintoinen talo. Kaunis sekin.
Usein mietin, etta milla ajalla taman kaiken kauneuden kerkiat kuvata tanne meille katseltavaksi.
Kivaa Vappupaivan iltaa İstanbuliin.

Mine kirjoitti...

Riina: Minusta se on niin hauskaa tässä kaupungissa. Voi risteillä Euroopan ja Aasian välillä tuosta vain. Ja morsian oli se rusina pullassa. Joskus sattuu oikeaan paikkaan oikeaan aikaan.

Sateenkaari: Niin, aikaa kai löytyy siihen mihin haluaa? En nyt ole ehtinyt enää lenkille ihan viitenä päivänä viikossa, mutta kolmena tai neljänä päivän kuitenkin. Minimissään tunnin, maksimissaan kaksi. Näillä reissuilla kamera matkaan ja mielikuvitusta peliin, niin johan syntyy tarina ja toinenkin:).

Vappumunkit on syöty, mutta muuta Vappua ei nyt sitten ole oikein ollutkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Olipas täällä kaunista, vähän koreaakin ja suloisen romanttista ! t: Tiina

Meidän vappuun kuului vain Naapurin Rouvan paistamat munkin + kaupan sima. Iltatähdelle oli sentään ostettu Hello-Kitty-helium-pallo...Keskimmäinen oli Kouvolassa Vappugospelissa ja tuli kotiin vasta klo.04.55 aamulla. Oli kuulema ollut upea reissu, vaikka eilen me muut saimme kärsiä (?) väsyneen, mutta onnellisen "murkkuilusta"... t: Tiina

Mine kirjoitti...

Tiina: Elämässä on hyvä olla aina hieman romantiikkaa. Vappugospelissa on itsekin tullut käytyä, joskus silloin kauan kauan sitten. Siihenkin taisi liittyä jotakin romantiikkaa:).

Sennie kirjoitti...

Ihastuttava talo ja puisto!

Mine kirjoitti...

Sennie: Niin on, en ymmärrä, että miksi olen käynyt täällä niin harvoin.

Mirjam kirjoitti...

Aivan ihania kuvia. Itselleni paikka on tärkeä, sillä omat hääni järjestettiin juurikin siellä! Pääsimme ottamaan hääkuvat palatsin tornista ja näkymät sieltä olivat todella upeat.. Hääpuvun kanssa pikkuruiseen vanhaan hissiin mahtuminen oli kylläkin pieni haaste :)

Mine kirjoitti...

Mirjam: Ihanaa, kun jaoit tämän. Minä ajattelin, että se olikin justiinsa passeli paikka häiden pitoon. Olit siis onnekas. Toivottavasti myös avioliitto on tuonut onnea. Meillä on 19. hääpäivä ihan pian, tämän matkan aikana...