"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

perjantai 21. kesäkuuta 2013

478. Tarina (Istanbul - kainalossa vati)

Kuljimme kävelytien reunaa. Naapurit oli soitettu mukaan extemporekalastukselle Bosborinrantaan. Laukussa oli limsaa ja mukeja. Kainalossa vati, sillä tällä kertaa meinattiin onnistua. Kolmonen oli kirjoittanut oudon kalastusrunon ja se kuulosti tältä:

Outo kalastusruno

Kalasta, se on parasta.
Joka päivä kalaa, sitä voi onkia salaa.
Joskus se on pahaa.
Tien päässä oli sopiva tyhjä aukko, johon tehtiin kalastusleiri. Miesväki rupesi virittämään virveleitä ja naisväki pitämään lapsista lukua. Vartija saapui pahaa ilmaa lietsomaan ja väitti, että sinä päivänä kalastaisimme turhaan. "Koko päivänä ei ole noussut yhtään kalaa, tyhjää yritätte." Seuraavaksi hän tarkasti, että eihän kasseissamme ole viinaksia. Ymmärtäähän sen, sillä minustakin lapsivoittoinen porukkamme näytti varsin viinaan menevältä?

Illan ensimmäinen kala oli pieni, mutta se synnytti ison riemun.

Kalastus on välinelaji. Tämän illan onnistumisen takasi oikeanlainen syötti ja enon pitkälle yltävät heitot. Kolmosen onni oli kaksi samaan aikaan noussutta kalaa ja kakkonen teki illan ennätyksen saadessaan yhdellä kertaa neljä. Hauskin saalis oli pienen pieni simpukka, josta ilmestyi pienen pieni rapu. Se vietti iltahetken lasten ilona ja pääsi sitten takaisin kotiin Bosborin syvyyksiin.

Kalat menivät nukkumaan auringon laskiessa. Oli aika syöttää illan pienimmät kalat kissakavereille. Isommat otettiin mukaan kotiin. Perattiin, paistettiin voissa ja syötiin suurella ruokahalulla. Seuraavat päivät kertoivat, että kyseessä oli piikkimakrilli, kerrassaan herkullinen tuttavuus. Kiitos vielä hauskasta viikosta vieraillemme, paljon kerettiin, mutta jotakin jäi mahdolliseen seuraavaan kertaan?

Kaikki muut juhlat pystyy Istanbulissakin juhlimaan, mutta ei juhannusta. Puuttuu liian monta oleellista asiaa ja siksi olemme lakanneet edes yrittämästä. Toivon kuitenkin teille, jotka olette kokkojen, saunojen, suomenlippujen ja yöttömän yön lähettyvillä, oikein hyvää Juhannusta! Meille muille pyydän mukavaa levollista viikonloppua! Ja toivottavasti sitä levollista viikonloppua seuraa omalla kohdallani lenkkirikas ensiviikko?

15 kommenttia :

Aili-mummo kirjoitti...

Kalaa siis tuli ja kokemusta karttui;))

Oikein hyvää juhannusviikonloppua teille kaikille, Mine♥.♥

Vihreatniityt kirjoitti...

En nyt ihan esimmäisenä teidän kasseja alkaisi tutkimaan, jos pulloja etsisin...
Tälläkään ei juhannusta vietetä. En edes sitä kaipaa, joten edessä ihan normaali viikonloppu, ennusteen mukaan huonolla säällä höystettynä.

Anonyymi kirjoitti...

Hei!!
Kyllä kalastaminen on kivaa....minäkin olen hurahtanut siihen.
Olemme lähdössä mökille Näsijärven rannalle ystäväperheen kanssa ja kalastusvehkeet on pakattu mukaan: kaksi 10-vuotiasta poikaa odottaa innolla, mitä järvestä nousee:))
Huomenna käymme juhannusjuhlilla Keski-Suomessa ja samalla tapaamme veljeni perheineen siellä.
Mukavaa vkonloppua teille!! -Ulla

Anonyymi kirjoitti...

Tämä ja tuo edellinen postauksesi saat minut - taas kerran - ihmettelemään tuota kalastuksen jaloa taitoa ? En siis oikeasti tajua, mikä vetää miehet (tai pojan) rannalle, veneeseen tai muuten vaan veden äärelle + kalastamaan... Kaksoisveljestäni esimerkiksi tuli vähintääkin intohimoinen kalastaja sen jälkeen, kun hän sai poikansa ja sen myötä myi moottoripyöränsä. Veljesi saa vielä paljon kalaa (todellakin väineurheilua !!), mutta hän EI itse syö kalaa lainkaan; en muuten minäkään.

Onkohan kalastus oikeasti joku alkukantainen vietti ? Sisäänrakennettu halu ruokkia naaraat + pennut ? En tiedä.

Hyvää ja Hauskaa Viikonloppua Juhannuksen kera tai ilman ! t: Tiina

Anonyymi kirjoitti...

Juhannus tällä kertaa kotipihan rauhassa,jälkikasvu kun ystävineen mökkeilee. Oikein mukava näinkin. Ehkäpä tekin ensi vuonna vietätte juhannusta yöttömässä yössä. Joka tapauksessa, hyvää viikonloppua ja kalaonnea sinne Istanbuliin. Anisi

Ps. Minkäslaisilla vehkeillä siellä oikein kalastetaan, kun kalaa tulee samalla kerralla useampiakin? Määrä taitaa kuitata koon.

Sennie kirjoitti...

Ihana outo runo, ja hauska kalareissu!

Ei mekään täällä juhannusta juhlita - tosin nuotio ulkona olisi valmis. Liian suomalaista ehkä - ötökkät juuri nyt niin kamalat, ettei ulkona siedä olla. Kylmäkin:)

Voi olla, että takkaan tuli, ja paahdetaan vaahtokarkkeja sisällä, ja pelataan dominopeli yhdessä<3

Jael kirjoitti...

Yhdellä kertaa 4 kalaa ,siinä olikin hyvä saalis! Itse pyydystetyt kalat ovat kyllä niin herkkua!
Mukavaa viikonloppua ja juhannusta vaikkei siellä sellaista vietetäkään.

Kirjailijatar kirjoitti...

Minulle taas Istanbulin juhannus pari vuotta sitten on yksi mieleenpainuvimmista, hassua :) Se oli niin erilainen.

Nyt olemme täällä perisuomalaisessa maalaismaisemassa, Suomen lippu ja grillikin löytyy ja se sauna.

Ihanaa viikonloppua ja juhannusta teille kuitenkin!

Lilja Liliacé kirjoitti...

Teillähän oli vartijan manailuista huolimatta hyvä kalaonni! :)
Oikein leppoisaa viikonloppua ja juhannusmieltä Teille kaikille :)

Mine kirjoitti...

Aili: Kiitos, meillä on aika tavallinen viikonloppu, mutta aihetta juhlaan, sillä esikoinenkin sai kouluvuotensa päätökseen. Enää ei tarvita herätyskelloa kun sunnuntaisin.

Vihreatniityt: En minäkään kaipaa. Nyt on aika mukava tässä ja näin.

Ulla: Mukavaa juhannusta teille. Toivottavasti kalat nappaa:).

Tiina: Onhan se varmaan sellainen alkuperäinen vaisto ja hieno tunne, kun ruokaa nousee vedestä:).

Anisi: Ensi vuonna ei taideta vielä olla juhannuksena siellä, mutta ehkä sitten kahden vuoden päästä?

Kuulin kyllä, että mikä sen kalastusvehkeen nimi oli, mutta unohdin jo tietenkin. Siima, jossa oli useampi koukku. Kuka muistaa tai tietää?

Sennie: Me grillattiin ja vaahtokarkkejakin olin varannut, mutta nyt justiinsa tajusin, että me unohdettiin ne. Huomenna sitten uusi yritys:).

Jael: Onhan tässä juhlan aihetta muutenkin. Ja ihan tavallinen viikonloppu ilman menoja tuntuu ihan kivalle vauhdikkaiden viikkojen jälkeen:).

Kirjailijatar: Meille kun tämä ei ole enää uutta ja erilaista, niin ei ole sitä jännityselementtiä ilmassa:). En haikaile juhannuksen perään, joten ei tarvi harmitella. Suomesssa ollessa juhlitaan kyllä mielellään.

Lilja: Niinpä. Kalamiehet ajattelikin, että vartija ei vain halunnut meidän tietävän, että se oli hyvä apaja. Ei onnistunut yrityksessään:).

Yritämme muuten elokuussa tulla sinne, rajan pintaan. Kyselen ehkä jossakin vaheessa, kun hieman rauhoittuu arki...

Jenni kirjoitti...

Hih, mainio runo! :-D

Live at N-town kirjoitti...

Ihania kuvia, ja muksujen riemua! Ja levollista viikonloppua in deed;)

Mine kirjoitti...

Jenni: Ja mainio runoilija:).

Live at N-town: Lasten riemu on niin ihanaa ja aitoa. Levollista on riittänyt ainakin tänä laiskana lauantaina.

Satu kirjoitti...

Höh, olipa tylsä vartija. :-(

Outo kalastusrunon on ihan paras. Kalan voi olla hyvää tai pahaa. ;-)

Mine kirjoitti...

Satu; Niin voi. Olen syönyt sekä hyvää, että pahaa, joten tieto on varma:).