"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

torstai 13. kesäkuuta 2013

471. tarina (Istanbul - ollaanko poliisia ja roistoa)

Taksissa kuuntelimme Taksimin taisteluista. Aukiolle ei päässyt metrolla, joten olimme kiertotiellä. Vieraat olivat rohkeita ja halusivat päästä katsomaan, että mitä aukiolla tapahtuu. Hetken jo uutisia kuunnellessa mietin, että onkohan heillä hieman liian uhkarohkea isäntä ja emäntä tällä matkalla? Uutisten mukaan poliisi ei ollut säästellyt vettä ja kaasua. Mellakoijat puolestaan olivat ampuneet poliisia ilotulitteilla.


Toimittajan kupeella roikkui kaasunaamari, meiltä unohtui sitruunatkin kotiin.

Poliisi oli saapunut aukiolle. Joka nurkassa seisoi poliisiautoja. Poliisien rinki ympäröi patsaan ja vanhan kulttuuritalon edustalla seisoi poliisien armeija mellakkakilpineen. Aukiolla käveli vain muutama hassu ohikulkija matkalla töihin tai asioillensa. Lisäksi siellä oli toimittajia ja me turistiemme kanssa. Mielenosoittajien plakaatit oli poistettu ja jäljellä oli vain sotkut.

Gezi-puisto sen sijaan vielä seisoi siellä barrikaadien takana. Siellä kurdit tanssivat piirissä ja lauloivat omalla kielellään. Viimeiset mohikaanit kuljeskelivat hämmästyneen näköisinä aivan kuin miettien, että "Mitäs nyt tehtäisiin?" Jotkut olivat tarttuneet hyvään hommaat ja ryhtyneet siivoamaan joka puolella vellovaa sotkua.Puiston keskellä sinnittelivät viimeiset jäänteet telttakylästä. Niiden välissä kuljeskeli toimittajia, siviilejä, mellakoissa rähjääntyneitä mielenosoittajia ja kärryjä työntävä leivän jakaja huutaen: "Ilmaista ruokaa!" Puiston kulmalla tämä ylläoleva nuori mies raportoi radiopuhelimeen tietoja poliisien liikkeistä. Me mietimme, että "ollaanko poliisia ja roistoa?"

Poliisien leirissä näytettiin myös olevan epävarmoina tulevasta. Vanhan kulttuuritalon katolla häärättiin turkinlippuja paikoilleen. Niiden laskeutumista seurasi taputusta ja poliisien iskulauseita. Talojen seinustoilla lankattiin kenkiä ja istuttiin kahvilla.  Tilanne näytti siis olevan taas kerran ohi?


Jätettiin siis poliisit ja roistot aukiolle ja käveltiin kahville. Taksimin aukio oli suoritettu ja seuraavana oli vuorossa kalastustarvikekaupat. 

6 kommenttia :

Aili-mummo kirjoitti...

Tuntuu siltä, että elämänne on hyvin 'värikästä', ei osaa etukäteen oikein arvioida, mitä tapahtuu!

Toivotaan silti että vieraillanne ja teillä on rauha maassa, ja voitte silti näyttää sukulaisillenne Istanbulia♥

Rauhaisaa loppuviikkoa, Mine♥

Tiina kirjoitti...

Minulla on kuva parin kuukauden takaa tuosta ensimmäisen kuvan paikasta - saapas nähdä millaisen kuvan ensi viikolla saa otettua... Edellinen ottamani ainakin on varsin erilainen kuin sinun kuvasi :)

Jael kirjoitti...

Ei kai se tuohon loppunut,tilanne siis...
Hieno kuvasarja!

Mine kirjoitti...

Aili: Kyllä, nyt riittää monenlaista menoa näiden vieraiden vuoksi, mutta samalla koko kaupunki ikäänkuin odottaa, että mitä tuleman pitää...

Tiina: Viikonloppu varmaan näyttää mitä tuleman pitää? Tai sitten ei. Muualla ainakin on täysin rauhallista ja ei tiedä kattilanpaukutuksia lukuunottamatta tilanteesta välttämättä mitään.

Jael: Nyt siellä on hieman odottavat tunnelmat. Antoiko mielenosoittajat periksi, vain eivätkö antaneet.

Sateenkaari kirjoitti...

Meilla on Atatürkin aukio pieni, mutta kylla siella kiveyksella muutama teltta on pystyssa ollut. Viela tiistaina ainakin. Nahtavaksi jaa, mita neuvotteluvaihe tuo tullessaan. Toivottavasti tyydyttavia ratkaisuja.

Mine kirjoitti...

Sateenkaari: Minusta näyttää, että täällä on jo väsytty mellakoimaan. Etenkin kun tänään on satanut, joten ei ole hääviä oleilla teltassa märkänä?