"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

tiistai 1. huhtikuuta 2014

659. tarina (Ihmiskeho ja merenelävät)

Lauantain sade ajoi meitä sisäkohteisiin. Ehdotin The Human Body-näyttelyä, jonne lastemme koulu on tehnyt retken ja joka ymmärtääkseni oli myös siellä Suomessa näytillä? Tämä oli kiinnostanut minua itseäni jo jonkun aikaa, joten nytpä pääsin tutkimaan lihasten kiinnittymistä luurankoon, miltä näyttää verenkiertojärjestelmä ja miten valmis on jo pienen pieni sikiö. Luulen, että se oli muunkin seurueen mielestä mielenkiintoinen näyttely. Kuvia ei saanut ottaa, joten sieltä vain tällaiset kirjalliset terveiset.

Pojat meillä käy lauantaisin luisteluharjoituksissa, joten vain tytöt olivat retkellä mukana. Heitä kiinnosti ihmiskehon vaatettaminen sen sisältöä enemmän, joten kiertelivät kauppoja näyttelyn ajan. Sen jälkeen pujahdettiin yhdessä tutkimaan mereneläviä. Istanbulissa on muutama todella hyvä akvaario. Siitä toisesta olen kertonut täällä. Ja nyt käydään sitten tutkimassa, että miltä tämä toinen näyttää:


Heti alusta asti tuli tunne, että tämä on vielä sitä toistakin hienompi akvaario ja se tunne voimistui kyllä pitkin matkaa. Akvaario oli jaettu eri alueisiin, eli oli Bosbori, Marmarameri, Mustameri, Välimeri, Punainen meri, Antarktis ja Sademetsä ainakin. Kukin alue oli koristeltu omaan tyyliinsä. Bosporin reunalla basaari, Antarktiksessa jäätä ja Sademetsässä kuuman kosteaa. Ja joka puolella ne kalat, jopa katossa, kuten alla.

Matkan varrelle oli ripoteltu ruokapaikkoja, joihin saattoi akvaariosta pujahtaa syömään ja jatkaa sitten taas matkaa. Tämän ihanan ruokala-kahvilan kuvasin sen yli menevältä parvekkeelta. Olisi tehnyt mieli jo pysähtyä vaikka kahville, ihan vain sen kauniin sisustuksen tähden:).
Merenelävissä riitti ihmettelemistä. Oli lajia jos jonkunlaista. Mielenkiintoisimmat oli ehkä rauskut, hait ja sitten ne kaikki värikkäät ja kauniit. Tuota alla olevaa keltaistakin katselimme pitkän aikaan, se näytti niin ihanan hölmistyneelle ja tuli jatkuvasti ihmettelemään meitä sinne lasin toiselle puolelle. Ehkä ilmeet oli yhtäläiset lasin molemmin puolin?

Akvaario oli siis todella suuri ja hyvän järjestelyn ansiosta siellä täällä oli paikkoja, joihin saattoi jäädä istumaan ja katselemaan. Olisi ollut myös mahdollista aterioida fiinisti akvaarion vieressä. Keskellä olevaa valtavan suurta allasta pystyi tarkastelemaan matkan varrella useammastakin suunnasta.

Lopuksi sen kuumankostea sademetsä:Akvaarion jälkeen kiipesimme ostoskeskuksen ruokakerrokseen. Haimme ruoan ulkoterassille tällaisten näkymien ääreen. Tässä aukeaa siis Marmarameri. Akvaario sijaitsee ihan Istanbulin lentokentän naapurustossa, eli jos sinulla on joskus muutaman tunnin vaihto Istanbulissa, niin tänne on mahdollista pujahtaa kalojen kaveriksi. Jos kiinnostuit niin lisätietoa löytyy täältä. Tosin, en nyt huomannut katsoa, että oliko kielessä vaihtoehtoja...Vaalit on ohi. Olen tyrmistynyt niiden tuloksesta, mutta elämä näköjään jatkuu siitäkin huolimatta? Kauppalista on kirjoitettu, joten on aika suunnata ostamaan kaapin täytettä. Pyykkivuori odottaa myös selättäjäänsä ja muutenkin täällä on kaikki hieman heikun keikun vauhdikkaan viikonlopun jäljiltä. Arki on siis koittanut ja Istanbulkin kääntänyt kellonsa kohti kesää ja tulevaa. Toivottavasti siitä tulee hyvä, sunnuntain tuloksista huolimatta.

14 kommenttia :

Aili Mummo kirjoitti...

Uskomattoman upea postaus, tuo paikka kannattaa kyllä nähdä, jos menee Istanbuliin:))
Oikein hyvää huhtikuuta ja uutta kevättä Mine & perhe!♥♥

Merve kirjoitti...

Tuo akvaario on kyllä ollut to go-listallani vaikka kuinka pitkään, ehkä tänä kesänä olisi viimein aika. :) Olen itse enemmänkin järkyttynyt vaalituloksista. Odotin niin paljon enemmän, kaikkien viime vuoden tapahtumien jälkeen. Vai pitäisikö tässäkin ajatella kuin turkkilainen, ja tokaista että herşeyde bir hayır vardır?

Terhi kirjoitti...

Akvaariot on ihania!! Meillä oli aikaisemmin miehen kanssa ihan teema, että joka ulkomaanmatkalla pitää käydä akvaariossa :D On niitä muutama kertynytkin, mutta esim. Soulin Coex-akvaariossa ei olla vieläkään käyty... ehkä pitäisi lisätä se kesän to do -listalle!
Upean näköinen tuo teidänkin akvaarionne, sinne pitäisi joskus päästä tutkailemaan paikanpäälle...

hietzu kirjoitti...

Onpa upeasti rakennettu paikka! Helsingissä olen käynyt Linnanmäellä Sealifessa,mutta ei se kyllä vedä vertoja tuolle. Olisipa ollut itsekin kiva päästä kuvamaan noin mahtavassa paikassa mereneläviä. varmasti elämyksellinen kohde :)

Kirsi Cifci kirjoitti...

Nyt alkaa kyllä jo hävettää, kun tuokin on näkemättä, mutta kerrassaan hieno akvaario, merenalainen luoto on kyllä hieno ja ihmeellinen...olen sitä Egyptissä käydessäni päässyt ihmettelemään ja Sea lifessa toki on tullut käytyä, todellakin taas yksi kohde , joka pitää varmaan joskus käydä katsastamassa;)Kiitos taas Mine!
Niin ja vaalitulos ei voi kuin ihmetyttää...eikö kansa haluakkaan muutosta??Mutta totta; elämä jatkuu Istanbulissakin vaalituloksesta huolimatta;O)

Petra kirjoitti...

Elama jatkuu, mutta tyrmistyneita tuntuu olevan aika paljon, jossain on jotain mataa ja pahasti....huoh, uuteen nousuun ja toivotaan etta jotain hyvaa tapahtuu pian. Mieletön akvaario!

Kirjailijatar kirjoitti...

Rauskut on meidänkin suosikkeja. Ne on jotenkin niin lystikkäitä. Kerran olen koskenut rauskua, ihan vaan hipaissut, mutta sekin oli elämys.

No, eipä ole tullut mieleenkään, että siellä olisi hieno akvaario. Miksei tietty olisi. Harvemmin tulee vaan käytyä akvaarioissa maailmalla.

Mine kirjoitti...

Aili: Hyvä paikka ainakin sille, joka tykkää katsella kaloja:).

Merve: Minä en voinut uskoa tulosta todeksi ja täytyy tunnustaa, että ajattelin tuloksen olevan väärennetty. Mitä ihmettä täällä oikein tapahtuu? Mutta kun ei ymmärrä, voi mennä vaikka akvarioon:).

Terhi: Tämä on ilmeisesti Euroopan suurin. Hieno se olikin! Tervetuloa paikan päälle ihmettelemään.

Hietzu: Hyvä kun tuli käytyä. En ollut itsekseen menossa, kun se toinen nyt oli jo nähty. Tämä oli kuitenkin hienompi, joten käymisen arvoinen.

Kirsi: Minä yritän miettiä pääni puhki, että miksi ihmiset äänestivät niin kuin äänestivät. Eikö ilmiselvä korruptio, tutkinnan ja sananvapauden estäminen ja alati paheneva yksinvaltius todellakaan haittaa? Onko keskimaan ihmiselle vain turvallista, kun joku johtaa vahvasti, riippumatta siitä mihin suuntaan tämä johto tapahtuu?

Petra: Niin, yritän nyt laskea verenpaineita ja unohtaa. Onneksi en ole täällä pressanvaalien aikaan, repisin varmaan pelihousuni sen kamppanjan aikana…

Kirjailijatar: Rauskut käy ikään kuin tervehtimässä tuossa veden pinnassa. Luulin, että ne ovat jotenkin vaarallisia?


Jael kirjoitti...

Niin,vaalien tulos taisi olla aika järkytys monellekin. Ja Erduankin puheet siitä ,miten vastustajat saavat vielä maksaa.huh!
Kiva paikka tuo,kaloja ja mereneläviä on mukava katsella.Itse olen kerran päässyt ihan aitiopaikalle,kun snorklasin Bonairen saaren vesissä Karibialla,ja se eri väristen kalojen kirjo oli siellä niin mahtava,etten olisi halunnut tulla veden alta pois...
Täälläkin oli tuo Human BOdy-näyttely,mutta ajatus siitä vähän puistatti...

Riitta kirjoitti...

No wau mikä paikka! Lisään toivelistalle, tuolla olis kiva käydä!

Sasse kirjoitti...

Tuo Istanbulin akvaario onkin kiva sadepäivän pakokohde. Me kävimme n. vuosi sitten ja tykkäsimme kanssa. Liekö vuoden vaihde ollut hiljaista, mutta lasten sisäänpääsy oli ilmainen.
Kohta ulkomailla asuvatkin saavat onneksi ilmeisesti äänestää, mutta tiedä sitten että tuleeko vaikuttamaan mitenkään...

Allu kirjoitti...

Vaaleja on seurattu täälläkin kauhistuneena.

Pia Peker kirjoitti...

hieno kirjoitus akvaariosta sinne pitää kesällä päästä käymään.

Mitäs luulet kerkiääkö kun Istanbulissa ataturkin lentokentällä on vaihtoaikaa vähän yli 4 tuntia?
Mitenkäs lentokentältä pääsisi parhaiten akvaarioon käymään ja takaisin?

Mine kirjoitti...

Jael: The Human Body-näyttely taitaa tosiaan jakaa mielipiteitä. En itse olisi valmis ruumistani moiseen luovuttamaan, mutta täytyy tunnustaa, että olihan se aika erinomainen tapa nähdä mitä meidän sisällämme on ja miten mikäkin toisiinsa yhdistyy.

Riitta: Jos on akvaarioiden ystävä, niin tämä on todella kannattava kohde.

Sasse: Tässä oli nyt niin selvä voitto, että ei olisi ulkoturkkilaistenkaan äänet taineet tilannetta muuttaa. Kansa on puhunut, joten mamut saa luvan olla hiljaa.

Allu: huoh

Pia: Akvaario on tosi lähellä lentokenttää, veikkaisin että taksilla alle 15 minuuttia, jos ei ole ruuhkaa. Eli, taksi olisi varmasti kätevin kulkuneuvo siellä piipahtamiseen. Alueen kyllä kiertää parissa tunnissa, vaikka pysähtelisikin välillä.