"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

perjantai 25. huhtikuuta 2014

671. tarina (Sipulit, artisokat ja mansikat)

Tätä kirjoittaessani Istanbulin peittää sakea sumu. Takana on hauska ilta ja siitä johtuen niukasti nukuttu yö. Koko viikko on ollut tarkoin aikataulutettu ja viikonloppukin näyttää sujuvan samaan tahtiin. Kohta lähden viemään esikoisen ystävää lentokentälle. Tuntuu, että tyttöjäkään ei ole ehtinyt melkein näkemään koko viikkoon. Mukavaa on kuulema ollut ja rahat mennyt. Tähän päivään voi yrittää tankata energiaa kahvista ja näistä tiistain basaarikuvista. Silloin ei ollut sumua, vaan aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta ja lämpötilat nousivat 27 asteeseen. Pysähdyimme kauppareissulla ostamaan vihannekset tiistaibasaarilta. Tai minä pysähdyin. Esikoisen ja ystävänsä kasseista löytyi jotakin ihan muuta kuin sipulia, artisokkaa ja mansikkaa.







Basaarin vihannekset ovat niin paljon paremmat kuin marketin. Mietin joka kerta, että miksi en aina tee vihannesostoksia basaareilta, vaikka minulla olisi siihen mahdollisuus suhteellisen pienellä vaivalla? Puuttuu vain basaarikärri, joka tekisi kantamisen aikalailla helpommaksi. Täällä nimittäin nälkä kasvaa syödessä. Jos vielä nippu semizotua ja kilo sitruunoita. Välillä olisi tarjolla huikopalaa väsyneille ostostensa raahaajille. Tässä alakuvassa oli mm. naisten börekkipiste.








Vihanneskasojen keskellä sisäinen wannabe puutarhurinikin nostaa päätään. Omasta kasvimaasta on tehty suunnitelma, mietitty miltä se näyttää ja kuinka se toteutetaan. Olen selvitellyt viherlaatikoiden hintoja ja kokoja. Niiden alla käytettävää materiaalia ja sijoittelua. Mutta mitä siellä kasvatetaan? Mansikoita nyt ainakin ja herneitä, lasten tähden. Uusia perunoita täytyy tietenkin saada omasta maasta ja sipulia. Munakoisoja tahdon ainakin yrittää. Tomaatteja myös, ihan jo sen huumaavan tuoksun tähden. Täksi kesäksi en taida vielä ehtiä, mutta ehkä sitten ensi vuonna.








Näillä eväillä tähän päivään. 

14 kommenttia :

Anonyymi kirjoitti...

Oletko siellä koskaan onnistunut löytämään mansikoita, joissa olisi makuakin? Omat, tosin vain muutamien keväiden kokemukset ovat olleet pettymyksiä. Komeita ovat mutta ei niissä juuri mansikan makua ole ollut. Anisi

Matkatar kirjoitti...

Oi miten ihania värejä ja huumaavan herkullisia kuvia! Miten hintataso basaareissa verrattuna markettiin? Me ostamme Barcelonassa useimmiten marketista, koska siellä on selvästi halvempaa. Laatukin on hyvää. Mukavaa viikonloppua!

Tiina kirjoitti...

Kyllä etelänhetelmät on etelänhetelmiä :)
Ihanaa väriloistoa.

Carola Lehtonen kirjoitti...

Olen ehdoton basaarien kannattaja ja käyn aina lomilla ehdottomasti basaareissa, ihanat kuvat!Hyvää viikonloppua!!

Petra kirjoitti...

Basaari on aina basaari, tuotteet ja tunnelma, kayn niin usein kun mahdollista, nyt kun on viela aikaa, musta siella on myös tuo laatu ja valikoima aina markettia parempi, taalta ei ainakaan saa marketeista edes monia tuotteita mita markkinoilta saa, esim tuota kil biberia mita on yhdessa kuvassa keskella. Meilla oli Ankarassa pihaplantilla tomaatteja, valkosipulia, biberia ja yrtit, oli se niin ihanaa napsia omasta maasta evaat. Onpa ihanaa kun paasette laittamaan omaa pihaa! Ihanat kuvat, naihin basaarikuviin en kyllasty koskaan!

Katti kirjoitti...

Mahtavia kuvia, tulisin varmasti hieman höperöksi tuolla kun en yksinkertaisesti pystyisi vastustamaan hedelmä ja vihannesvalikoimastamitään. Ja rekalla kotiin :)

A kirjoitti...

Oi mitkä värit, mikä maku..?
Oli niin herkulliset kuvat että vesi alkaa valua suupielistä;))
Teillä on jo kypsät mansikatkin, meillä en ole nähnyt edes ulkolaisia mansikoita...

Levollista viikonloppua sinulle & perheellesi, Mine! ♥♥

Mine kirjoitti...

Anisi: Täkäläisten mansikoiden maku ei vedä vertoja Suomen mansikoille, mutta kelpaavat paremman puutteessa. Tänä vuonna meillä onkin kaksi mansikkakesää!

Matkatar: Kyllä täällä on basaareissa edullisemmat hinnat ja paremmat tuotteet. Eli niitä paikallisetkin käyttävät. Vie vain enemmän aikaa ja vaivaa ja siksi tulee useimmin hoidettua ostokset vain marketissa. Nyt kyllä vähän päätin, että basaarille saisi useammin vaivautua, kun vielä voi…

Tiina: Kesäkuun alusta alkaa hedelmätaivas. Taidan elää koko kesäkuun niillä etelänhetelmillä…

Kirsi: Onhan siellä oma tunnelma ja ilmaiseksi saa väriterapiaa.

Petra: En tiedä osaanko ja jaksanko puutarhaa hoitaa, mutta nyt ainakin into on kova! Ja onneksi on suvussa viisauttakin, sillä anoppi on oikea viherpeukalo. On siis apua lähellä tällaiselle aloittelijalle.

NaHu: Ymmärrän. Tosin rekkalastillisen syöminen ennen tuotteiden pilaantumista on sitten toisenlainen haaste:).

Aili: Meillä mansikka-aika alkaa jo helmi-maaliskuussa. kesäkuussa se on jo ohi. Silloin tulee kirsikat. En malttaisi odottaa. Hyvää viikonloppua myös sinulle!

Jael kirjoitti...

Ihanat basaarikuvat:) Täälläkin torien valikoimat ovat yleensä parempia kuin marketeissa;tosin oman lähiseutuni jättimarketin vihannes-ja hedelmäosasto on mahtavan hyvä mutta tori vetää puoleensa;se Carmel-tori,missä tekin kävitte;D Mansikka-aika täällä alkaa jo lähestyä loppuaan ja olen vähän pakastanut niitä. Artisokkia on torit täynnä täälläkin:)
Mukavaa viikonloppua teille!

Pepi kirjoitti...

Aah...hedelmätaivas tiedossa :D
Koskus silloin vuosia sitten tilattiin uima-altaalle tarjottimellinen valmiiksi paloiteltuja hedelmiä, namskis!!

Nyt tulee muuten päivitykset näkyviin ihan oudosti, meinaa moni jäädä lukematta kun on viivettä :/

Mine kirjoitti...

Jael: Käytätkös paljon artisokkaa? Minä en siitä paljoakaan perusta, mutta onhan se mukavan näköinen ennen kuorimista:).

Pepi: Totta, suurin osa on tullessasi parhaimmillaan.
Päivitykset näkyy tosiaan miten sattuu, mutta siihen ei lie voi itse mitenkään vaikuttaa?

Pere kirjoitti...

Jos itse asuisin siellä, niin notkuisin varmaankin toreilla päivät pitkät! Aivan ihanan näköisiä herkkuja. Aikanaan Brysselissä asuessani kävin joka sunnuntai Midin torilla ihastelemassa hedelmiä, kasviksia ja muita herkkuja; täällä ei tuo toritarjonta ole ihan samaa, mutta onneksi täältäkin jotain herkkuja löytyy!

Liivia kirjoitti...

Olisi aivan ihanaa päästä tuonne ruokaostoksille! Mun koriini menisi ainakin granaattiomenoita, vihreitä papuja, chilinippu, rinkuloita, sipulia toki ja ja.
Olen viime aikoina sattumalta-vaiko niin sattumaltakaan-lukenut kaikkea mahdollista istanbulista. Viimeksi Mika Waltarin matkakirjan Lähdin Istanbuliin.

Mine kirjoitti...

Terhi: Itsekin ihmettelen, että miksi sitten kuitenkin päädyn basaarille aika harvoin. Ottaahan se aikansa, mutta on useimmiten vaivan ja ajan arvoista.

Liivia: Istanbul taitaa sitten kutsua sinua. Oletko tutustunut Elif Shafakiin ja vaikkapa Kirottuun Istanbuliin?