"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

keskiviikko 30. huhtikuuta 2014

674. tarina (On vappuaatto ja tippaleivät tekemättä)

Vappuaattona Istanbulissa sataa. Paistaa. Sataa taas. Olen sopinut treffit Kadiköyn metroasemalle klo. 11. Siellä me tapaamme sateenvarjojemme alla ja muistamme, että on vappuaatto ja tippaleivät tekemättä. On Suomineito, Kirkkomuusikko ystävänsä kanssa ja minä. Tavoitteena hortoilla lähes päämäärättömästi pitkin Kadiköyn katuja ja istua mahdollisimman monta kertaa pöydän ääreen. Sellainen on näes aina välillä terapeuttista.
Kirkkomuusikon lempikahvila löytyy monen mutkan jälkeen katujen kulmasta. Me kaikki ymmärrämme heti miksi hän pitää siitä. On kahvilan itsepäisesti viereemme tunkeva kissa, kivan näköinen sisustus ja parvi, jolta saa tarkkailla kuinka alakerran keittiössä tehdään taikinaa ja pilkotaan purjoja. Kun kahvimaito unohtuu, sen voi pyytää kaiteen yli ja kumartua ottamaan suoraan keittiöstä. "Jos minulla olisi kahvila, se olisi juuri tällainen," miettii kirkkomuusikko. Mutta sitten me muistamme, että Suomessa ei voi olla tällaista kahvilaa. Suomessa on vain kliininen keittiö, hygieniapassi ja hiukset pitää sulloa hattuun taikinoita tehtäessä ja purjoja pilkkoessa. Eikä kissoilla ole kahviloihin mitään asiaa.

Me harrastamme kahvilabongausta. Pujahtelemme kauppoihin silläkin uhalla, että yhdellä on "älä osta mitään aika" ja toisetkaan ei tarvitse oikeastaan mitään. Katsomme kelloja, kuppeja ja kaikkea kaunista. Minä teen ostoksiakin, sillä minulla ei ole ostoestoa. Päinvastoin, ajattelen koko ajan, että nyt täytyy ostaa. Vielä kun voi ja saa niin halvalla? Aurinkolasit nuoruudesta maksavat mm. 5€ ja tulevat siihen hetkiseen tarpeeseen.
Lounaspaikaksi valikoituu Viktor Levi. Aloitamme lounasta auringonpaisteessa poistamalla takit päältä. Jatkamme puolivälissä vetäen takkia lämmikkeeksi auringon mennessä pilveen. Lopetamme katoksen alla sadetta pitäen. Ruoka on hyvää ja kilpikonnat hyppäävät vieressämme uimaan. Muistamme miten olemme joskus viettäneet Vappua. Nyt siitä on tullut minulle ihan turhanpäiväinen juhla.
Lounaan jälkeen jatkuu hypistely ja kahviakin tekee taas mieli. Rannan tuntumasta löytyy sekä vohvelit että kahvit ja istutaan vielä hetkeksi. Kellon mukaan minun pitäisi siirtyä taas lapsellisempaan seuraan ja  niin on aika sanoa seuralaisille heit. He jatkavat omaan suuntaansa, minä omaani. Kierrän antiikkikadun kautta, sillä siellä silmääni tarttui aikaisemmin jotakin, johon nyt tarttuu käteni ja vie sen mennessään kotiin.
Löysin toiselle tarjottimelleni jalat. Vanhat puiset, ilman liikoja koristuksia. Hintakin oli kohtuullinen eli 15€. Ehdottomasti sarjassa hyviä ostoksia!Hyvää Vappua kaikille teille, jotka sitä vietätte! Täällä nautitaan Vapun suomasta vapaapäivästä ja paistetaan varmaankin munkkeja. Huomenna lainalapset saa vanhempansa takaisin ja palaamme hetkeksi normaalimiehitykseen. Todellakin hetkeksi, sillä maanantaina on äitien vuotuisen matkan aika. Säätiedotuksen mukaan kohteessamme lämmintä riittää jokaiselle päivälle 28-33 astetta. Tartteis varmaan etsiä vähän kesäisempää vaatetta ja kenkää. Eikä sovi unohtaa myöskään hellehattua!

18 kommenttia :

Pepi kirjoitti...

Mukavaa "turhaa juhlaa" vaan sinnekin :)
Mukavan leppoisasti menee täälläkin ilman mitään sen kummempia kotkotuksia, simaa ostin ja munkkeja - ja otan kummastakin överit, pärjää taas ensi vappuun :D

anumorchy kirjoitti...

Voi mika kahvila!! Olisi minunkin lempparini. Voisin muuttaa sinne vaikka asumaan.

Lisay kirjoitti...

Mina olen aivan unohtanut miten sita Vappua vietettiinkaan.Taisi minulla joskus olla yo-lakkikin paassa....
Meilla ei ole vapaata eika simaa eika munkkeja.Mutta tein piirakkaa kaupasta loytyneista puna-ja mustaherukoista.Juhlistakoon se vahan Suomen vappua!

Anonyymi kirjoitti...

Istanbulissa ei juuri koskaan ole yli +27 astetta ja sekin heinä-elokuussa päivän tai pari. Katselin useampia säätiedotuksia eikä missään niistä luvata noin kuumaa kun sinä kerroit Istanbuliin.

http://havadurumu.com.tr/havadurumu/istanbul-hava-durumu

Toinen seikka mikä minua ihmetyttää on nuo tyhjät ravintolat ja kahvilat. Sinä kuvaat usein ravintoloita ja kahviloita mutta niissä ei juuri koskaan istu ketään. Kuinka ne voi lyödä leiville pitää auki tyhjiltään.

Mine kirjoitti...

Pepi: Simaa ei ole tullut tehtyä vuosiin, kun meillä sitä ei lapset juo. Munkkeja meinaan paistaa tänään. Siihen kulminoituu meidän vappuperinteet.

Anu: Se on hieno kahvila. Tai ehkä ennemminkin viihtyisä kahvila.

Lisay: Minulle riitti se yksi päivä, jolloin yo-hattua oli pakko pitää. Turkissakin juhlitaan vappua, mutta se on yhtä kuin mellakka ja poliisien heittely kivillä. Nytkin yritetään parasta-aikaa tukkia teitä, jotta ihmiset ei kertyisi Taksimiin hulinoimaan. Parasta pysytellä siis kotioloissa.

Anonyymi: Minusta Istanbulissa on jatkuvasti yli 27 astetta kesäkuun puolivälistä syyskuun alkupuolelle. Se on tosin oma läkähdysarvioni, sillä meillä ei ole lämpömittaria. Nyt en kuitenkaan puhunut Istanbulin asteista, vaan matkakohteemme, jonne lähdemme ensi maanantaina. Sinne luvataan joka päivä 28-33 astetta.

Ravintolat täyttyy ja tyhjenee kellonaikojen ja viikonpäivien mukaan. Kun menee arkena syömään tai kahville muulloin kun lounasaikana tai illalla sattaa päästä tyhjempään pöytään. Iltaisin ja viikonloppuisin on lähes joka paikassa täyttä.

Sasse kirjoitti...

Ihanan tunnelmallisia kuvia. Hauskaa vappua!

Aili Mummo kirjoitti...

Mine, kiitos ihanasta postauksesta:)
Oikein hyvää ja kaunista Vappua sinulle & perheellesi! ♥

Jael kirjoitti...

Ihastuttavat nuo keraamiset kisut:) ja kahvilakin näyttää viihtyisältä.Täällä ei tosiaankaan tunnu vappu,paitsi että pankit kiinni ja ehkä jotkut muutkin työpaikat. Valmistin ihanaa simaa Dansukkerin ohjeella,passionhedelmillä;hieman jouduin muuttamaan ohjetta,mutta tuli hyvää simaa:)

Anonyymi kirjoitti...

Terveisiä Kouvolan Vappu-Gospelista ! Ei sentään minulta, vaan meidän Teiniltä, joka kotiutui viime yönä klo.04.00 jälkeen... Muistaakseni joskus kirjoitit, että Sinulla & Miehelläsi on sieltä hyviä muistoja, vai olenko (taas) muistanut väärin ? Ensi vuonna on kuulemma tapahtuman 30-vuotis juhla !

Tiistaina 6.5.14 on opinnäytetyön esitys ja sitten vaan loput viilaukset - Hups ! Valmista ! Toivon sitä todella ! Pääni on niin puhki ja hermot riekaleina, että jos vielä tulee jotakin vastoinkäymistä, niin ei hyvä heilu...

Naapurin ex-rouva toi juuri paistamiaan munkkeja melkoisen pinon, joten nyt vaan kahvi tippumaan; nam !

Anonyymi kirjoitti...

Olen menossa parin viikon kuluttua Istanbuliin elämäni ensimmäistä kertaa. Sain joltain sukulaiseltasi Martta-palstan kautta vinkin tähän blogiin.

En voi kuin kiittää monipuolisesta ja viihdyttävästä blogista, ihanista kuvista ja mietteistä expatin elämästä Turkissa (jonne moni meikämaalainen ei eksy ainakaan. vakituiseen asumiseen).

En tiedä mitä matkastani tulee, mutta ainakin blogisi perusteella Istanbul on monipuolinen ja mielenkiintoinen kaupunki.

Terv. Maarit

Kirsi Cifci kirjoitti...

Kyllä Istanbulissa on useinkin heinäkuussa todella kuuma, ihan uutisissakin siitä siellä varoitellaan.
Vappua on täällä vietetty hyvän seuran ja perinteisen grilliruuan, siman ja Ursulan terassilla istuskellen, kävelyllä hieman viileähkössä ja jopa pikku sateisessakin Kaivopuiston kävelyllä ja Helsingin upeaa vanhaa arkkitehtuuria ihastellen, mukavaa Vapun jatkoa sinnekin!

Mine kirjoitti...

Sasse: Tämä Vappu-päivä kuluikin ihan kotioloissa. Jätettiin hillumiset muille.

Aili: Ole hyvä, Aili. Toivottavasti teilläkin oli mukava Vappu.

Jael: Minä en ole tehnyt moneen vuoteen simaa. Ehkä sitten ensi vappuna?

Tiina: Kyllä, jossakin vaiheessa ei ollut vappua ilman Vappu-gospelia. Pitäisiköhän ensi vuonna käydä verestämässä muistoja ja viedä nuoriso sinne? Toivottavasti saat opinnoillesi nyt hyvän pisteen. Jotta saat jatkaa sitten uusin voimin.

Maarit: Istanbul on ihana kaupunki, josta varmasti löytyy jokaiselle jotakin. Toivotaan, että se pitää sinua hyvänä ja löydät jotakin, jota olet tarvinnut! Taidan arvata kuka se sukulainen on:). Myöhästyneet nimpparionnittelut hänelle!

Kirsi: Minusta tuntuu, että kaupunki kuumenee vuosi vuodelta. Ensimmäiset Istanbulin kesät selvittiin hyvin ilman ilmastointia, mutta viime vuodet on hurruuteltu ilmastointia öisin. Nyt tuntuu, että en tule niitä kovimpia helteitä kaipaamaan? Istanbulin vappusää oli myös aika viileä, mutta aurinkoinen kuitenkin.

Merve kirjoitti...

Pidän tunnelmallisista kahviloista. Suomesta niitä ei enää juuri löydy kaiken maailman säädösten ja sääntöjen takia, mutta Istanbulista ja Turkista sitäkin enemmän. Odotan innolla että pääsen taas kiertelemään kaduilla ja kujilla ja etsimään uusia kantapaikkoja.

Satu kirjoitti...

Minun täytyy odottaa munkinpaiston kanssa sellaista ajankohtaa, että on enempi syöjiä. Ettei niitä joudu yksin syömään, sehän olisi ihan karmeaa. :-D Mutta jospa sitten vaikka juhannuksena. :-)

//aNNiKa kirjoitti...

Kuulostaa aivan täydelliseltä päivältä ja täydellisiltä kahviloilta! Simaa tuli kyllä vähän ulkosuomalaisen ikävä, edelliskerrasta taitaa olla niiiin monta vuotta.

Mine kirjoitti...

Merve: Minulla on nyt kanssa menossa uusien ruokapaikkojen ja kahviloiden testaus niin usein kun mahdollista. Vielä kun voi…

Satu: Ihan totta, rajansa munkkienkin kanssa. Meillä oli onneksi monta syöjää, niin hupenivat kaikki sitten lähes yhdellä istumalla.

Annika: Oli kiva päivä ja hyvät kohteet. Minä tykkään kyllä simasta, mutta en voi sanoa kaipaavani sitä...

Liivia kirjoitti...

Hämmästyttävää, miten nämä ekat kuvat näyttävät Suomelta! Minulle olisi mennyt ihan täydestä jos olisi väitetty tuon paikan olevan vaikka Forssassa.
Muut olivatkin sitten jo jotain muuta:)

Mine kirjoitti...

Liivia: En ole koskaan käynyt Forssassa, joten en osaa nyt vertailla:).