"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

maanantai 2. kesäkuuta 2014

686. tarina (Miss Pizza)

Meillä on ollut vieraita. Sukkuloivat sujuvasti kaikkien epämääräisten kasojen välissä. Istutaan iltaa myöhälle yöhön. Ei piitata Istanbulin epävakaisesta ilmasta. Kun sataa, istutaan sisälle pöydän ääreen tai voitetaan Turkin sählymestaruus. Kun paistaa, pujahdetaan kaduille tai järjestetään parvekkeelle kekkerit. Kerätään univelkaa yö yön perään. Maksetaan kun jaksetaan. Vai maksetaan, kun ei enää jakseta?

Eilen kävi niin, että kuopus täytti kahdeksan vuotta. Aamulla oli vieraalla rikastettu laulukuoro ja autenttinen muuttosynttäritunnelma. Sankari nukkui veikkojen huoneen lattialla kirja- ja vaatepinojen keskellä. Aukoi siellä lahjojaan ja paistatteli sankarin päivää. Toiveissa oli pizzalounas ja senhän hän tietenkin sai. 

Istanbul ei ole tunnettu pizzapaikoistaan, mutta eilen me löysimme taas yhden aarteen. Se sijaitsi Cihangirin kadun kulmassa ja oli pieni mutta sievä. Miss Pizza - Neiti Pizza vai kentien Missi Pizza? Rehti puu-uuni ja ruudulliset pöytäliinat. Se lupaa jo paljon. Eikä riemulla ollut rajoja, kun listalta löytyi ihka oikeita kinkkupizzoja. Sikaa ei olisi osattu odottaa muslimaassa, mutta sikaa me saimme. Ja kyllä oli kuulkaa hyvää! 


Pizzaa tulossa. Eikä nuukailla juustossa. Sormenpäät on vieläkin rasvassa.
Illalla tehtiin vielä mansikkakakku. Sekin kun oli sankarin toivelistalla. Oli musiikkijamit ja peli-illat. Sekä viimeiset iltapartsit villasukilla ja villapaidoilla varustettuna. Tänä aamuna laitettiin vieras kohti Suomea ja otettiin paluu arkeen. Toukokuu oli ja meni. Kas kun ei ole koti vielä paketissa. Hyvä sentään kun synnyit, kulta! Eiköhän sitä jo ensi juhlia valmistella hieman siistimmissä olosuhteissa?


Jottei elämä kävisi liian helpoksi, hajosi meiltä pesukone. Nyt juoksutan pyykkiä pihan poikki ystäväperheen koneella pestäväksi. Hyötyliikuntaa se on sekin. Odotan konttifirmalta laatikoita. Suunnittelen meneväni keskiviikkona ajoissa nukkumaan. Lukevani sitä ennen bloginne ihan rauhassa. Mutta tänään karkaan vielä tapaamaan yhtä blogimaailman yhdistämää tuttua. Ellei sitten Istanbul valu päälleni ja salamat leisku juuri sinä suunniteltuna tapaamishetkenä.

ps. Te joiden kävi tekemään mieli sitä pizzaa, katsokaa lisätietoja täältä.

15 kommenttia :

Kirsi Cifci kirjoitti...

Ihanat 8-vee synttärit pizzaa ja mansikkakakkua!!Ja ystävät juhlimassa, mitäpä sitä muuta toivookaan, siinähän sitä juhlapäivän viettoa. Epävakaista on sielläkin jos täälläkin, itse olen varannut kesälomareissun liput ja Istanbul kutsuu...kuulen jo sen kutsun;)Mukavaa viikkoa toivotaan, että aurinko pilkistää pilvien lomasta ja lämpenisi taas!

-Sami- kirjoitti...

Enon pienimmälle synttärionnittelut tätäkin kautta vaikkakin vähän jäljessä...

Anonyymi kirjoitti...

no kääk!, kuinka hyvännäköisiä nuo pizzat on! Tuo on todellakin aarre täällä Istanbulissa! Olen törmännyt vain paksupohjaisiin, kuivakoihin lättyihin. Tuonne täytyy päästä! kiitos :)

anumorchy kirjoitti...

Herkullisen nakoista pizzaa! Ja viela kinkulla. Joskus sata vuotta sitten olimme kylasa siella ja tilasivat Pizza Hutista. Ajattelin etta tulee sita kamalaa paksupohjaista, mutta olikin yllattavan hyvaa.

Synttarionnittelut sinne!

Cheri kirjoitti...

Lämpimät onnittelut syntymäpäiväsankarille! Voimia muuton valmisteluun!

Satu kirjoitti...

Myöhästyneet synttärionnittelut kuopukselle! Kiva, että sai toiveidensa mukaiset juhlat. :-)

Mine kirjoitti...

Kirsi: Kaverisynttärit on vielä edessä ensi lauantaina. Hieman pitäisi nyt äidin pinnistää, että saataisiin ne aikaiseksi.

Sami: Onnittelut vastaanotettu.

Anonyymi: Tämä ja Zorlu Centerin Eataly ja johan pizzahampaan kolotus helpottuu.

Anu: On täällä Pizza Hutit ja muut ketjut, mutta ei ne kuitenkaan ole ihan oikeita…

Cheri: Muuttovalmistelut nyt hieman seisoo ja odotamme laatikoita konttifirmalta.

Satu: Varsinaiset juhlat on siis vasta lauantaina, mutta kyllä näilläkin alkuun päästiin.

Allu kirjoitti...

Onnittelut 8 veelle!
Pesukoneet menee yleensä aina silloin rikki, kun on oikein iso kasa vieraitten lakanoita ja pyyhkeitä pestävänä.

Kikka N kirjoitti...

Herkkupizzaa ja hieno kakku! Onnittelut synttärin johdosta!
Ovatko lapsenne oppineet paikallisen kielen?

Kikka N kirjoitti...

Elämä on...ajatukseni jäi kesken :)
Kielitaito on mahtava rikkaus elämässä ja tulevissa työtehtävissäkin, mitä ne sitten lienevätkään :)

Petra kirjoitti...

Hyvannaköista pizzaa, meilla tehdaan yleensa kotona kun tosiaan nuo noutojutut ovat vahan niin ja nain, menevat kylla pizzanhimossa ja kiireessa nekin. Viimeeksi tilattiin Little Ceasersista ja suomenvieraat tykkasivat kovasti. Parasta pizzaa Turkissa olen saanut Kitchenettessa ja Mezzalunassa, molemmissa on muuten kinkkupizzoja!

Onnea sankarille ja onnea muuttopuuhiin!

Jael kirjoitti...

Vähän myöhästyneet onnittelut pikkuprinsessalle!

Pepi kirjoitti...

Pääsinpäs kurkkaamaan teidän pizzat :D
Luvattoman huonot nettiyhteydet, kuten on tullut mainittuakin, välillä on kamera ainoa jonka nettiyhteys pelittää, välillä ei sekään - nyt sentään pääsin jo ipadilla linjoille!
Käytiin Kervanissa syömässä, oli hyvää kuten viimeksikin, ja päivällä käytiin Perassa katsastamassa Warhol. Ja samalla koko tarjonta :)

Huomisiiin :)

Aili Mummo kirjoitti...

Paljon onnea kahdeksanvuotiaalle! ♥♥
Niin ne vuodet menee, ja lapset kasvavat...Hieno juttu!

Mukavaa viikkoa sinulle ja koko perheellesi, Mine! ♥♥

Mine kirjoitti...

Allu: Ja pesukoneet menee rikki, kun ne tajuaa, että pitäisi pestä koko talon verhot.

Kikka: Lapset osaavat turkkia, mutta tämän keikan rikkaus oli kuitenkin sujuva englanninkielen taito, sillä ovat käyneet koulunsa englanniksi.

Petra: Meilläkin tehdään pizzaa kotona. Ja nyt pizzat on itseasiassa minulta kokonaan pannassa, mutta juhlan kunniaksi voi tehdä poikkeuksen…

Jael: Kiitos. Ensi sunnuntaina onkin vuorossa pikku prinssi.

Pepi: Sait samalla nettipaaston!

Aili: Lapsista sen vuosien vierimisen juuri huomaakin. Itse voi luulotella, että muka pysyy samanlaisena...