"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

tiistai 11. helmikuuta 2014

627. tarina (Oikeasti olen menossa kauppaan)

Aamuisen suurkaupungin tempo poikkeaa normaalista Istanbulin temposta. Se on kuin sängyssä hitaasti uutta aamua aloittava teini, joka vaivoin tirkistelee silmäluomiensa raoista uuden aamun valoa. Tai kun kadulla keppinsä turvin etenevä vanhus, jonka askel on jo verkkainen ja epävarma. Kuitenkin astumassa eteen, ei taaksepäin.Oikeasti olen menossa kauppaan, mutta kaikenlaista voi tapahtua kauppamatkalla. Jätän siis miehen toimistolle ja vien auton pesuun. Pihamme kissat mitä ilmeisimmin käyvät pissalla jossakin auton ilma-aukkojen lähistöllä, sillä sen verran nohevat kissanpissan hajut leimahtaa autoon ilmastoinnin hyrähtäessä käyntiin. Tämän viikon aamuihini liittyy näköjään jatkuvasti hajuhaittoja! Mitäs tuosta, auton peseytyessä kipitän kävelylleni ja päädyn taas rantaan.Lopultakin hetki on tässä. On Bosbori, minä ja aamukahvi. Eikä sitten ketään muuta koko portaille levittyvässä kahvilassa. Oikeasti en ole yksin. Täällä on kissakaverit, lukuisat linnut etsimässä aamiaista, kalastajat veneissään ja myyntikioskin miehet, joiden herkeämätön katse seuraa heidän ainokaista asiakastaan. Siellä se ulkomaalainen istuu ja juo kahviaan, vieläpä kuvaa ja kirjoittaa sen muistiin. Olenkos neuvonnut teitä koskaan missään asiassa? Nyt neuvon: on hyvä antaa kanssaeläjille ihmettelyn, puhumisen ja huvituksenkin aiheita. Miten tylsä olisi muuten ollut noidenkin kioskin setien aamu, jos en olisi saapunut kameroineni kahville.Kahvi maksaa 5 liiraa. Kioskin myyjät haluaisivat nyt tietää, että mistä kaukaa rouva on tullut kahvittelemaan. Sen vastauksen jälkeen rouva lähtee jatkamaan kauppamatkaansa. Eli valitaan summamutikassa tie ja lähdetään nousuun. Autopesula kun kannattaa tietenkin valita sieltä mäen päältä, ettei mene ihan laiskotteluksi ja kahvitteluksi tämäkään aamu.


Ja se päivän kissa: 


Lopuksi tiedotusasiaa: Bloginihan joutui joku aika sitten varsinaisen roskaposti-hyökkäyksen kohteeksi. Laitoin sitä estämään sanavahvistuksen, mikä on omastakin mielestäni rasittava, joten poistin sen pian. Roskapostit rupesivat taas rehottamaan. Sitten jokunen aika sitten satuin lukemaan vinkin siitä, miten tästä vitsauksesta selviää. Ja se oli hyvä vinkki, sillä roskaposteja ei ole sittemmin näkynyt. Eli vaihdoin asetuksista Ketkä voivat kommentoida? kohtaan  -Rekisteröitynyt käyttäjä - sis OpenID. Tämän jälkeen ei ole tullut yhtään roskapostia, uskokaa tai älkää. Mutta nyt kävin miettimään, että onko tullut myöskään yhtäään kommenttia anonyymeiltä lukijoiltani, ja huomasin, että eipä ole tullut. Luulin, että OpenID:n kautta pystyy kommentoimaan anonyymisti, mutta äsken toiselta koneelta testatessani huomasin, että ei pystykään, vaan siihenkin pitäisi luoda joku tili:(. Voihan itku ja hammasten kiristys. Palaan siis takaisin -Kuka tahansa-asetukseen, jotta anonyymitkin voivat taas kommentoida. Ikävä kyllä, se taitaa sitten taas tarkoittaa myös roskapostien paluuta, mutta pidän kommenttejanne sitäkin riesaa tärkeämpänä… Tämä olkoon siis selitys, ettette luule, että halusin estää kommenttinne;).

12 kommenttia :

Aili Mummo kirjoitti...

Mine, sinulla on sama riesa kuin minulla, minulla ehkä vähäisempi;/
Minä saan poistettua roskapostin kerralla, sillä suodatin lajittelee (vieraskieliset) kommentit jo valmiiksi. Sinulle tuo ei ehkä käy.

Poistan nuo kommentit päivittäin!

Mutta oikein hyvää jatkoa sinulle ja blogillesi, tämä blogi on ihana! ♥♥♥

Pepi kirjoitti...

Nyt on roskaposteja liikkeellä näköjään, jonain päivänä nitä tulee urakalla, joinakin päivinä ei yhtään.
Kymmeniä ei sentään ole ainakiaan minulle tullut (nyt koputan kyllä puupäätäni!)

Kiva kun se räntäsadekuva lähti :D
Täällä oli tänään hyvin samannäköinen sää hetken aikaa, just kerkesin aamulla labrasta kotiin kun se alkoi. Ja lakkasi sikseen kun piti postiin lähteä!

Kirsi Cifci kirjoitti...

Ja taas näyttää aamun sääolosuhteet suosineet Istanbulia, kuvistasi päätellen;)täällä oli aamulla aikaisin todella kauniin puhdasta uutta lunta, mutta ilma plusasteilla ja iltapäivästä täysi loskakeli!Vaalihumu tuntuu olevan siellä täydessä käynnissä...mielenkiintoista seurata miten vaaleissa sitten taas käy?

Matkatar kirjoitti...

Hienot fiilistelykuvat lenkiltä!

Roskapostit ovat harmillinen vaiva, onneksi minä pystyn niitä vielä käsin poistamaan, ei tule vielä liiaksi asti.

Upea tuo uusi bannerikuvakin!

Mine kirjoitti...

Aili: Kyllä ne minullakin suodattuu, mutta ärsyttää ne silti. Minä en ymmärrä näitä roskapostien luojia. Mihin niillä pyritään ja kuka jaksaa luoda jotakin vain tehdäkseen muille kiusaa. Kummallista.

Pepi: Meillä on kyllä keväisen keväistä. Tänään 14 astetta ja aurinkoista. En pistä pahakseni:).

Kirsi: Onneksi ei tarvitse äänestää, sillä vaikeaa olisi valita se puolue, joka ei kähmisi vaan käyttäisi valtaansa oikein.

Matkatar: Harmitti, kun tuo Open ID ei antanut lähettää nimettömänä kommentteja. Se olisi muuten ratkaissut koko ongelman. Kaikki ei halua tehdä tilejä, joiden kautta kommentointi onnistuisi. Ymmärrän senkin.

Jael kirjoitti...

Minulla kaikki roskapostikommentit tulevat sähköpostiin jossa sitten blogger aika hyvin osaa ne laittaa spam-laatikkoon,muttei ihan aina.
Kiva kauppareissu ja minä rakastan aikaisia aamuja isossa kaupungissa:) Meidän kissat täällä on kaikki leikattu,joten niiden pissa ei haise samalla tavalla kuin ei-leikattujen,jotka merkkaavat reviirinsä.

Kuukki kirjoitti...

Bospori on aina ihana, mutta päivän kissalla oli tainnut olla huono aamu, niin tympiintyneeltä se näyttää :D

Cheri kirjoitti...

Ihana aamukahvipaikka. Ja kyllä kanssaihmisille pitää aina antaa ihmettelyn ja huvituksen aihetta. Tuon kommentointiasetuksen tarkoitus on juuri poistaa anonyymit kommentoijat. Jokaisen on helppo hankkia openID tai avata Google-tili, siten pääsee kommentoimaan omalla nimellään tai nimimerkillään ja se on minusta reilua. Minulle ei ole tullut asetuksen muuttamisen jälkeen yhtään roskapostia, toisaalta blogiani kommentoi hyvin vähän oikealla asialla olevia anonyymejä.

Mine kirjoitti...

Jael: Ei meillä ole aikaisemmin ollut ongelmia pihan kissojen kanssa. Mikä lie kevätvillitys niille iski? Mutta kissanpissan hajua minä vihaan. Se on ihan kamalaa.

Kuukki: Me emme ole kaikki aamuihmisiä tai aamukissoja.

Cheri: Minustakin on välillä hyvä tehdä itsensä naurettavaksi yhteisen hyvän nimissä. Minulla on muutama niin mukava anonyymi kommentti, että en haluaisi luoupua heistä. MUTTA, roskapostin valuminen alkoi taas samantien, kun vaihdoin asetusta:(.

Helmi-Maaria Pisara kirjoitti...

Mulla alkoi viime viikolla ihan älytön roskapostimyllytys. Otan siis varmaankin käyttöön tuon asetuksen, kun ei minun blogiani muutenkaan moni muu kommentoi kuin rekisteröitynyt lukija..

Satu kirjoitti...

Ihan sama täällä: en ymmärrä noita roskapostien lähettelijöitä, ja voi että ne raivostuttavat!!!! Onko jollakin oikeasti noin tylsää, että pitää kehitellä tuollaista muiden kiusaksi?

Minulla roskapostit suodattuvat sinne roskapostilaatikkoon, ja sähköpostissa ne menevät spam-kansioon, kun olen merkinnyt anonyymien kommentit spamiksi. Sieltä spam-laatikosta pitää sitten aina katsoa, että mikä on oikea kommentti ja mikä on taas sitä roskaa.

Omistuista on muuten sekin, että roskapostit näyttävät ainakin minulla kohdistuvan usein yksiin ja samoihin postauksiin. Mistäköhän sekin johtuu.

Mine kirjoitti...

Helmi-Maaria: Se oli oikeasti avuksi, joten ota ihmeessä.

Satu: Minullakin kommentit tulevat aina siihen samaan postaukseen. Ei niiden poistaminen mikään iso työ ole, mutta jostakin syystä ärsyttää silti niin vietävästi mokomat roskaajat.