Uzungölü oli siis nähty viidessä minuutissa, emmekä kaivanneet edes kuvia muistoksi. Autossa tarkastelin karttaa ja mietin mihin mennä seuraavaksi. Silloin silmäni sattuivat Ayderiin ihan vain sen vuoksi, että siellä oli pansionaatti nimeltä Fora, jossa oli mahdollista pestä pyykkiä.
Saavuimme Ayderiin ajaen läpi sumun. Sumun yläpuolelta löytyi kirkkaassa auringonpaisteessa lekotteleva pieni kylä. Siellä ei ollut järveä, mutta ympärillä aukesi vehreä vuoristo. Fora pansionaatti löytyi sieltä korkealta vuoren rinteeltä. Tavarat laitettiin köysihissiin, jolla ne hinattiin ylös. Auto jäi parkkipaikalle kylän moskeijan viereen ja me kipusimme yöpaikkaamme pieniä polkuja pitkin.
Perillä selvisi, että Fora- pansionaatti oli pitäjiensä koti. Talon yläkerrasta saimme kaksi huonetta käyttöömme. Kylpyhuoneessa laitettiin pyykkikone pyörimään ja emäntä rupesi ruoan laittoon. Ruoat kun kuuluivat yöpymisen hintaan. Perheen 12-vuotias tytär otti vauvan hoitoonsa ja oma 3-vuotiaamme ja talon 2-vuotias poika pääsivät pian yhteisen leikin makuun. Me istuimme keittiössä ruoan valmistuessa kuuntelemassa isäntäperheemme tarinoita ja tunsimme olevamme ennemminkin kylässä, kuin hotellissa.
Talon isäntä ja emäntä olivat alkujaan lähtöisin läheisestä Camlıhensinin kylästä. Siellä he kertomansa mukaan asuvat edelleenkin talviajat vuorten jäädessä lumen alle. Pariskunta kertoi asuneensa vuosia Istanbulissa. Lähtivät sinne paremman elämän toivossa, kuten monet muutkin nuoret ihmiset. Perustivat huoltoaseman ja saivatkin sen mitä moni lähtijä haaveilee. "Sitten vain ymmärsimme, että elimme jonkun muun unelmaa. Myimme talomme ja huoltoaseman ja palasimme kotiin", isäntä kertoo. Nykyisin he pitävät kesäisin pansionaattiaan, järjestävät patikkaretkiä vuoristoihin ja talvisin hoitavat karjaa kotikylässään. Näyttäen niin onnellisilta osaansa, että vieraallekin tuli hyvä mieli.
Tiesittekö tätä? Turkin kielessä on todella paljon sanontoja ja sellaisia vuorosanontoja, joissa tiettyyn sanontaan vastataan siihen kuuluvalla vasta- sanonnalla. Näitä sanontoja riittää jokaiseen tilanteeseen ja niiden oppiminen helpottaa melkoisesti ulkomaalaistakin. Pakollisten fraasien lisäksi opettelen mielelläni omasta mielestäni mukavia sanontoja. Hamamista tuli mieleeni yksi tällainen. Kun joku kysyy, että "Miten menee?" Siihen voi vastata: "aynı taş aynı hamam", eli "sama kivi sama hamami". Tarkoittaen, että elämä etenee ihan sitä samaa vanhaa latuaan.
6 kommenttia :
Tuollaiset majapaikat takuulla jäävät mieleen:) Kuva,jossa on vihreä rinne ja pari taloa:jos ei tietäisi tuon olevan Turkissa,voisi kuvan aluetta luulla Sveitsiksi!
Yksi juttu vielä,sinulla on tuossa kommenttikohdassa ruskea tausta ja ruskeanoranssi teksti,ja on hieman vaikeaa lukea sitä.Onko mitenkään mahdollista muuttaa tekstin väriä niin että se näkyisi hieman paremmin...
Yaelian: Varmasti sen saa vaihdettua. Olen sellainen tekniikan ihmelapsi, että jätän vaihdokset suosiolla hra Tekniikan ratkaistavaksi. Hän puolestaan on työmatkoilla tällä hetkellä. joten näillä väreillä mennään siiheksi, kun palaa:).
Me olimme yota Camlıhemsinissa. Mieleenjaava pension oli siellakin!
Anu: Minulle ei jäänyt Camlıhemsinistä oikein mitään mieleen, ei varmaan pysähdytty siellä. Lähialueilla oli sen sijaan kivoja kyliä. Şenyuvassa kävimme lähtiessä, mutta sitten alkoi bensa olla niin lopussa, että ei uskallettu eteenpäin. Hieno paikka olisi kuulema ollut mm. Zilkale. Kävittekö noissa kummassakaan?
Zilkalessa kavimme. Sehan oli muistaakseni matkalla ylos Camlıhemsiniin.
Lähetä kommentti