"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

lauantai 21. syyskuuta 2013

539. tarina (Istanbul - pestyt naiset katolla)

En ole tainnut vielä tarinoida teille Hamamista? Tämä turkkilainen sauna on hellivä, mutta joillekin myös hieman hämmentävä kokemus. Suosittelen sitä lämpimästi etenkin viileämpään aikaan maassa matkusteleville, mutta ei hamam pahaa tee helteisenkään päivän jälkeen. Hamamissa ei näet ole kovin kuuma, ennemminkin suloisen lämmintä ja kosteaa. Perinteiset hamamit ovat jakautuneet miesten ja naisten osioihin, vain turistialueiden hotelleissa molemmat sukupuolet voivat kylpeä yhdessä. Tällöin pukeudutaan uimapukuun, muuten hamameissa on pukeutumisen suhteen omat sääntönsä.


Eilen oli loistava hamam-ilma. Aurinko oli pysytellyt koko päivän pilven takana ja etenkin rannassa tuuli. Odottelimme naisia kasaan ja yhdellä ja toisella oli vilu. Oli vuorossa äitien vapaailta ja olimme aikeissa aloittaa sitä historiallisessa Çemberlitaşin hamamissa Sultanahmetin lähistöllä. Kun porukka oli kasassa hyppäsimme Eminönüstä ratikkaan. Hamam sijaitsee heti Çemberlitaşin pysäkin vieressä.


Çembelitaşin hamamin rakennutti sulttaanin äiti ja rakennusta valvoi itse arkkitehti Sinan. Vuodesta 1584 asti hamam on tarjonnut puhtautta yhdelle ja toisellekin kylpijälle. Seurueestani kaikki muut olivat tässä hamamissa ensi kertaa, joten oli hieman tarpeen kertoa, että mitä siellä hamamissa tapahtuu:


Kassalla valitset millaisen hamam-käynnin haluat. Voit vain mennä loikoilemaan kuumalle kivelle ja hoitaa itse peseytymisen. Tai voit ottaa "pesupaketin", jolloin sinut ohjataan makoilemaan kuumalle kivelle ja sen jälkeen pesijä pesee sinut. Ensin karhealla kintaalla ihoa kuorien ja sen jälkeen peittäen sinut saippuavaahtoon. Lopuksi pestään vielä hiukset sivuhuoneessa ja huuhdellaan. Tämä voi olla se jollekin hämmentävä kokemus, mutta jos sen yli pääsee, pestävänä oleminen on ihanaa. Suosittelen siis pesua. Tai voi ottaa luksuspaketin, joka sisältää pesun lisäksi myös hieronnan.Pesun jälkeen meidät raukeat naiset lasketaan vielä lillumaan lämpimiin altaisiin. Sen jälkeen napataan kasasta lämpimät pyyhkeet. Isompi ympärille ja pienempi hiuksia varten. Hamamin ulkopuolella on pyöreässä tilassa vielä virkistysalue, jossa punaposkiset pestyt naiset ympäri maailmaa siemailevat juomia ja keräävät voimia pukeutumiseen ja hamamin ulkopuolelle paluuseen.


Çemberlitaşin hinnat ovat hieman suolaiset, mutta se on minusta hintansa väärti. Suosittelen myös vertailun vuoksi käyntiä ihan vain perinteisessä paikallisten naisten käyttämässä hamamissa. Tällaisia ovat mm. Aasian puolella Üsküdarissa oleva Çinilihamam. (Hamam-kuvat ovat Çemberlitaşin hamamista tehtyjä postikortteja. Kuvaaminen hamamissa on kielletty.)

Peseydyttyämme olimme nälkäisiä ja raukeita. Hipsimme pimeässä illassa kohti ravintolaa, jonka terassin olin vastikää löytänyt Sultanahmetin sivukaduilta. Ruoankin olin testannut, joten tiesin sen olevan hyvää. Kipusimme siis kattojen päälle monet monet rappuset ja lopulta ympärillämme aukesi iltavalaistuksessa oleva Istanbul.

Nälkää kasvatettiin puhumalla ruoasta. Mitä ihanaa olikaan syöty, miten opittiin valmistamaan hyvät pihvit, kuinka hyvin olikaan onnistunut viime viikon linssikeitto. "Tarjoilija, voisitteko tuoda sitä ruokaa ja äkkiä." Tuulinen ilta ja nälkä saivat yhden ja toisen hytisemään, mutta apu on yleensä tarjolla. Kannattaa siis kysäistä ravintoloista vilttejä. Useimmissa paikoissa niitä on ja viileässä illassa ovat ihania lämmöntuojia.Seurueemme yhtenäinen ruskeakaapu-asu.

Hyvin upposi mezeet, börekit, pihvit ja jälkiruokasufflet jäätelöllä. Kahvit saatiin kaupan päälle. Muistettiin taas, että naisten on hyvä välillä kokoontua yhteen. Istua pitkään valmiissa pöydässä ja vuodattaa mielenpäällä ja pohjalla oleva toistenkin korviin. Jäähyväisiäkin oli taas ilmassa, sillä yksi joukostamme muuttaa kuun vaiheessa toisenlaisten maisemien ääriin.  

Laskeuduimme taas monet raput ja huomasimme: Yläkerrassa viettäessämme rauhallista naisten iltaa, jammasi katutasossa live-bändi ja baarillinen väkeä. Kello oli pitkällä ja ajatuksissa oli lähinnä oma peti ja pitkät yöunet.  Sitä se virkistyminen teettää.

Tiedättekö mitä nyt tapahtuu? Ryhtiliike. Ensi viikolla ei tule postauksia, jos ei saada tätä naista liikkeelle. Enää ei ole hellettä eikä muitakaan tekosyitä sohvaperunointiin, joten ylös, ulos ja lenkille siitä.

18 kommenttia :

Terhi kirjoitti...

Houkutteleva sauna! En ole vielä uskaltautunut korealaiseen jjimjilbangiin, mutta käsittääkseni se on hyvin samantapainen turkkilaisen kokemuksen kanssa. Olen kyllä ollut viime jouluna "joulusaunassa", mutta se oli jokin mongolialainen, ei ehkä ihan perinteinen korealainen, joten täytyypä tästä syksyn tultua rohkaistua ja lähteä kokeilemaan :)

Pepi kirjoitti...

Tuo koko paketti hierontoineen on kyllä kokeilemisen arvoinen, ehdottomasti! Vähän suomalaista oudoksuttaa kun joku toinen alkaa riuskasti karhein sienin pesemään, mutta siinä vaiheessa kun alkaa olla puolimetrisen saippuavaahdon kuorruttamana alkaisi jo naurattaa jollei olisi niin peijoonin autuas olo, ettei vaan jaksa :D

Altaaseen en ole päässyt lillumaan, mutta en kyllä ole osannut edes kaivata!

Anonyymi kirjoitti...

Pistäisitkö vielä tuon terassipaikan tarkemmankin osoitteen, sen verran houkuttelevalta vaikutti näköaloineen. Anisi

Petra kirjoitti...

Taalla yhdyn ryhtiliikkeeseesi jo ainakin ajatuksissa...tytölla on nyt sitten kasi paketissa ja koira on leikkaustoipilaana huoh joten tama tuo omaa ongelmaa suunnitellun lenkkeilyharrastuksen aloitukseen mutta eiköhan tassa nyt jotain keksita. Voi mina rakastan hamamia, kavin aikoinaan hamamissa noin joka toinen vko mutta nyt en ole kaynyt varmaan 5 vuoteen!!! on siis korkea aika. Ensi vkolla postataan sitten ryhdistaytymisen edistymisesta eikös?

Cheri kirjoitti...

Olen käynyt Istanbulissa hamamissa kerran ja se oli varsin ylentävä kokemus. Nautin luksuspaketin hierontoineen, eikä ollut mitään hentoa painelua :) Olen käynyt myös Pariisin kuuluisassa hamamissa peseytymässä ja rentoutumassa. Ihania kokemuksia kauniissa ympäristössä. Teillä oli mahtavat näköalat aterioida. Liekö täällä käynnillä ollut vaikutusta kun ehdotin maanantain ruokailupaikaksi turkkilaista ravintolaa Helsingissä :)

Anonyymi kirjoitti...

Naisten iltanne kuulosti ja näytti hyvältä ! Siitä onkin pitkä, pitkä aika, kun olen itse ehtinyt rentoutumaan ystävien kanssa. Työt, opinnot, perhe... Saamattomuus kuitenkin se oikein ja todellisin syy tähän kotinurkissa hiippailuun. Lähtisin (ehkä), jos joku johonkin kutsuisi ! Tai sitten täytyy itse ryhtyä jotakin järjestämään...

Kylpylänne vaikutti muutoin mukavalta, mutta ajatus siitä, että joku pesisi minut, ei oikeasti houkuttelisi. Vuosia, vuosia sitten olin sairaalassa ja todella huonossa kunnossa. Tarvitsin apua (pesua) suihkussa; se oli sekä nöyryyttävä että kiitollisuutta synnyttävä kokemus ! Oli taivaallista, kun joku pesi hiukset puolestani, mutta silti oli enemmän kuin kiusallista hoippua suihkutuolissa ilkialastomana.

Nyt kun asiaa mietin, niin en enää tiedä, mikä siinä lopulta oli kurjinta ? Alastomuus ? Avun pyytäminen ? Avuttomuus ? Kaikki yhdessä ?

Hyvää viikonloppua ! t: Tiina

Mine kirjoitti...

Terhi: Käypä testaamassa ja postaat sitten meille korealaisesta saunakulttuurista. Sehän onkin mielenkiintoista.

Pepi: Onhan se alkuun hieman outoa, mutta kun antaa mennä, niin mukavaa. Etenkin jalkapohjien ja hiusten pesu:D. Ja se saippuavaahdon alla oleilu.

Altaita on harvemmin hamamissa, mutta kuuluu Cemberlitasin naistenpuolen iloihin.

Anisi: Yritin etsiä kunnon englanninkielistä linkkiä, mutta en löytänyt sellaista sopivaa. Etsipä googlesta SAH bar Istanbul, niin eiköhän sieltä löydy kartta?

Petra: Nyt olen päättänyt. Ja säätiedotus näyttää heti sadetta:). Minulla ei nyt ole muita postausaiheita, joten josko se pistäisi naisen liikkeelle?

Cheri: Kyllä täällä piisaa näköalaravintoloita, etenkin kun näkee välillä vaivaa ja vähän etsii. Tämä oli itselleni uusi tuttavuus. Hyvä kun nyt tuli löydettyä:). Suomen turkkilaiset paikat ei minusta tee oikeaa turkkilaista ruokaa, mutta käymme niissä silti silloin tällöin:).

Mine kirjoitti...

Tiina: Pyydä sinä naisia yhteen, sillä varmasti lähtijöitä löytyisi?

Itse koin kanssa, että piti mennä jonkun kynnyksen yli, mutta ajattelin myös, että sairaanhoitajan on hyvä oppia itse olla pestävänä, niin osaa sitten miettiä, että miltä siitä pestävästä tuntuu:). Oikeasti se on lopulta mukava kokemus, ehkä siksi, että se on sitten kuitenkin vapaaehtoista eikä pakosta ja avuttomuudesta johtuvaa?

pikkupikkuriikki kirjoitti...

Ihanan tuntuinen ilta teillä... =)

Jael kirjoitti...

Olipa teillä kiva ilta:)Ja tuollaista hamamia olisi kiva kokeilla saunan sijasta joskus.

Kirjailijatar kirjoitti...

Oi ja voih! Juuri tuolla kylpylässä olemme pari kertaa käyneet hemmoteltavina. Aivan uskomattoman ihana kokemus! Ei mitenkään verrattavissa mihinkään muihin kylpyläkäynteihin.

Mine kirjoitti...

Pikkuriikki: Olihan meillä taas mukavaa. Ainahan meillä on, kun saadaan lähdettyä.

Jael: Kannattaa kokeilla. On syväpuhdas olo jälkeenpäin.

Kirjailijatar: Sitten tiedät. Sillä keho muistaa. Onneksi.

Leena Lumi kirjoitti...

Kiinnostavaa ja varmaan rentouttavaa. Hyvät kuvat. Istanbul valoissa on upea.

Minulla alkoi tänään ryhtiliike. Eka kerta lenkillä kunnolla ja huomenna taas. Ostin myös yhden kuntoiluvälineen, mutta siitä ei nyt enempää. Minäkin mietein, että pitäisinkä viikon paussin, että kuntoilu lähtisi vauhtiin...It's now or never;)

Mine kirjoitti...

Leena: Minulla on nyt vakaa aikomus aloittaa taas arkiaamut lenkillä. Laitan lenkkipostauksia tulemaan. Jos ei ole lenkkejä, ei ole myöskään postauksia. Ruoan kanssa laitoin jo rajoitteet päälle keskiviikkona. Reilu kolme viikkoa lyhyeen matkaan, eli siihen asti nyt tiukalla linjalla. Lomallahan ei voi säännöstellä, vaan silloin täytyy tehdä ja syödä vain sitä mitä mieli tekee. Ja palata sitten taas kurillisempaan arkeen...

Tsemppiä!

Allu kirjoitti...

Muistan, että lapsuudessa oli Suomessakin pesijöitä saunassa, en ole tosin itse kokenut.
KLIK

Aili Mummo kirjoitti...

Hamamissa olen käynyt tuon suosittelemasi kaavan mukaan, homma päättyi hierontaan. Mielestäni se ei ollut kunnon hierontaa, vaan rasvan levittämistä ja sivelyä.

Ainakaan siinä hamamissa, missä kävimme, ei näkynyt miesväkeä, joduimme laittamaan uikkarit päälle kuitenkin. Ihmettelin sitä, koska saunottajakin oli nainen...

Lämpötila hamamissa oli hiukan yli +40 astetta:)

Kiitos postauksesta, Mine:)

Satu kirjoitti...

Kauniita kuvia! Mä vähän luulen, että en tykkäisi hamamista. Mun mielestä kun saunassa pitää olla kuuma, ja pesukin pitää suorittaa nopeasti. :-D

Mine kirjoitti...

Allu: Olipas mielenkiintoinen artikkeli. Siinähän sitä olisi tulevaisuudelle idea. Perustaisi yleisen saunan ja rupeaisi pesemään.

Aili: Turistialueilla taitavat suosia uimapukua, mutta hankalahan siinä on peseytyä. Tuolla Cemberlitasissa antavat pikkarit. Niillä mennään sitten pesulle.

Satu: En minäkään kauaa saunassa jaksa. Mutta tämä on eri asia. Löllöttävän mukavaa. Eihän sitä tiedä ennen kuin kokeilee?