"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

perjantai 14. helmikuuta 2014

630. tarina (Eataly - Italia Istanbulissa)

Hyvät ystävät, hyvää ystävänpäivää teille kaikille! Täällä Turkissa päivä on omistettu kaikille rakastavaisille, eli päivä on nimeltään Sevgililer Günü. Eilen oli kuulema salarakkaiden päivä. Me juhlittiin sekin miehen kanssa. Eilen oltiin siis toistemme salarakkaat täällä kotona ja tänään avoimesti rakkaat yhteisen lounaan merkeissä. Aika kätevää, saatiin näin kahdet juhlat.

Olen valittanut teille kunnon pizzojen puutteesta Istanbulissa ja se valitukseni tuli kuulluksi. Eräänä päivänä sain sähköpostiini viestin, jossa sanottiin: "Noniin, löytyi Istanbulista kunnon pizzapaikka, Eataly! Kiitos meidän italialaiselle kurssikaverille. Käytiin tänään kurssin päätteeksi juhlimassa syömällä hyvää pizzaa ja päälle vielä gelatoa. Ostettiin samalla kotiinkin kaikenlaista. Kannattaa käydä tutustumassa jos tykkää italialaisesta ruoasta." Ja minähän tykkään italialaisesta ruoasta, joten me suuntasimme tänään miehen kanssa rakastavaisten päivän lounaalle Eatalyyn.


Tänään me oltiin hra ja rva Pizza.




Ruoka on Rakkautta!




Odotin siis pizzeriaa, mutta Eataly olikin oikea pikku Italia Istanbulissa. Se oli oma kaksikerroksinen tavaratalo-ravintola-kompleksi Zorlu Center-ostarin sisällä. Oli pizzeria, pihvipaikka, pastaravintola, kahviloita ja vaikka mitä ostettavaa makkaroista viineihin. Päähän siinä meni pyörälle, joten päätettiin nyt alkuun tilata ne pizzat. Siinä vain kävi sellainen kömmähdys, että emme ymmärtäneet listasta mitään, joten satuimme tilaamaan molemmille sieni-makkarapizzat. Ja minä INHOAN sieniä. No, mies sai tuplasienimakkarapizzan ja minä makkarapizzan pienen nyppimisen jälkeen. Ja sitten tyytyväistä muminaa, kun pizzat upposi nälkäisten suihin.













Ostoksille onkin aina viisasta lähteä vatsat täynnä. Me kiertelimme hyllyrivien väleissä ja siellä täällä olisi ollut maistiaisia erilaisista tahnoista, juustoista ja oliiveista. Minä en jaksanut maistaa mitään, sillä vatsa oli hullun täysi. Mies uhrautui ja päätyi ostamaan juustoa. Minun mieleni päällä oli lähinnä kahvi ja alakerran herkkuosasto. Rappuset siis alas ja kahville ja jäätelölle.








 

Olipas hyvä löytö, kiitos vinkistä J&J! Ja kaikki, joita rupesi Eatalytyttämään, lisätietoa löytyy täältä!

Mutta ei ne herkut siihen loppuneet. Me rakkaat ostettiin rakkaillemme iltaherkuksi donitsit päivän aiheen mukaan. Taloyhtiön portilla kotiin palatessamme meidät pysäytti vartijat. Izmirin ystävät oli muistaneet meitä mansikkakorilla. Aivan ihanaista, kiitos teille rakkaat! Lapset taas saapuivat koulusta kotiin reput karssuja pullollaan. Kyllä meillä on nyt makeaa mahan täydeltä. 



 Pitäkääpä rakkaistanne huoli ja viettäkää suloinen ystävänpäivän ilta! Meillä on ainakin tiedossa elokuvahetki kaikilla näillä runsailla herkuilla.

Lopuksi vielä kuopuksen (7 v) kirjoittama ystävänpäiväruno: 

The first time I saw you
I saw you are very pretty.
The first time I saw you
I didn't feel anything,
I feel just my heart.
The first time I saw you
I couldn't say anything else than
I Love You.


22 kommenttia :

Allu kirjoitti...

Teillähän on aika runoilija perheessä, mitähän hänestä vielä tuleekaan! Onpa komea paikka, me ostettiin tänään kilon kömpäle parmesaania siihen verrattuna ihan tylsästä tukkukaupasta. Hyvää ystävänpäivää, meilläkin se on rakastavaisten päivä, mutta itse jouduin ostamaan kukat itselleni.

Matkatar kirjoitti...

Jännä Italiakompleksi, sieltähän löytyy vaikka mitä! Varmasti paikalliset italialaiset tykkäävät ;)

Kirjailijatar kirjoitti...

Mitäpä ei Istanbulista löytyisi? Minäkin tykkään pizzasta, aika hullun paljon :)

Eeviregina kirjoitti...

Mielenkiintoinen mini-Italia!
Ihanaa ystävän- ja rakkaidenpäivän iltaa teille!

Pepi kirjoitti...

Oi kun on soma runo :)
Mie ihan itse itseeni hemmottelin maissisuklaapalluroilla...synti ja häpee vaan, että napostein niitä jo tuossa säilytysjärjestelmää kasatessani...nyt on maha täynnä, vaikka makkarasoppaa piti...taidan mennä sen kuitenkin keittelemään :)

Suloista ystävänpäivän iltaa !

Cheri kirjoitti...

Hyvää ystävänpäivän iltaa! Ihana runo. Onpas siellä Italian herkkuja, haluaisinpa meillekin päin tuollaisen. Tässä juuri napostelen samalla itseleivottua foccaciaa, eli omavaraitalialaista :)

Mine kirjoitti...

Allu: Opettaja oli niin tykännyt runosta, että laittoi sen Facebookiinsa ja se oli saavuttanut monta tykkäystä. Kuopus aloitti asiasta kertomisen minulle näin: Kuule äiti, nyt minusta on tullut aika kuuluisa….

Matkatar: Jos ei tuolla italialaisen koti-ikävä katoa, niin ei sitten missään.

Kirjailijatar: Niin, se on mukavaa täällä Istanbulissa. Aina on varaa mistä valita.

Eeviregina: Tämä on jonkunlainen ketju. Ravintoloita on siellä ja täällä pitkin maailmaa. Onneksi yksi oli rantautunut tänne meidänkin iloksemme.

Pepi: Minä taas hemmottelin hetki sitten itseäni suklaapäälysteisillä lokumeilla ja nyt onkin sitten jo tooosi huono olo. Ei pitäisi syödä makeaa mahan täydeltä.

Cheri: Siin miten ihanaa kovakuorista leipääkin siellä oli. Sitä kun dippaa öljyyn ja pistelee suuhun, niin voi mikä onni ja autuus. Kannatan myös omavaraitalialaisuutta.

Hurmioitunut kirjoitti...

IHANA paikka! Tuollainen tänne Suomeenkin, pikku-Italia kylmään pohjoiseen kaikkine herkkuineen. Tosi kivasti sisustettu.
Kiitos kun esittelit ja hyvää ystävänpäivää! :)

Carola Lehtonen kirjoitti...

Italialainen ruokahan on hyvää... ja ah leivonnaiset ...viinit ja juustot NAM...onpas ihanan näköinen paikka!...Istanbul on kyllä ihmeiden ihmemaa....monessa, monessa asiassa;)sieltä löytyy vaikka ja mitä.Nauttikaahan mukavasta illasta ja Hyvää Ystävänpäivää!

Jael kirjoitti...

Oi,EatItalyt ovat ihania,en tiennytkään että myös Istanbulissa on sellainen:) Veljenihän tuo Suomeen italialaisia ruokatuotteita,italialaisen partnerinsa kanssa,mutta ravintoloille ja hotelleille,ja italialaiset tuotteet ovat ihania:)

Leena Lumi kirjoitti...

Olemme R:n kanssa italialaisen keittiön faneja. Se vain, että parhaat italialaiset ravintolat olemme löytäneet Sveitsistä ja Saksasta;)

Pizza on mielettömän hyvää etenkin kun sitä syö vain muutaman kerran vuodessa. Me mennään pizzalle hyvän leffan jälkeen. Se maistuu siinä leffan jälkihehkussa kun voimme tuoreeltaan keskustella elokuvan tunnoista.

Suomessa ystävänpäivä ei ole niin rakastavaisten päivä kuin se on muulla, mutta kukin ottaa sen tavallaan. Meillä on eräs merkkipäivä 3.3. ja sitä lähdemme juhlistamaan ulos kahdestaan.

Hyvää ystvänpäivää, Mine!

Saga kirjoitti...

Kiva ruokapaikka, kun saa ostettua samalla myös sapuskaa kotiin. Minä hullaantuisin tuollaisessa paikassa. Tänään juuri ihmettelin syömässä ollessamme, miksei kyseinen ravintola myy ihania itse valmistamiaan salaatinkastiketta, leipää yms. kotiin vietäväksi.

Täältä tulee aplodit kuuluisalle pikku runoilijalle, hieno runo!

Hyvää ystävänpäivää Mine!

Maria kirjoitti...

Oi mitä kuvia taas! Hyvää ystävänpäivää!
Onpa taitava kuopuksesi:)Kerro hänelle terveiset yhdeltä opelta, että ihana runo:)

Mine kirjoitti...

Hietzu: Aika monesta paikasta tuo ketju löytyykin, paitsi Eurooppa oli jäänyt Italiaan lukuunottamatta paitsioon. Tosin Euroopasta saa niin hyvää pizzaa, että ehkä tuollaista ei siellä niin kaipaisikaan?

Kirsi: Kyllä tämä nosti minun silmissäni taas Istanbulin arvoa, sillä kunnon pizzapaikkoja täällä ei ole liiemmin ollut. Tosin kinkkupizza, joka on oma suosikkini, ei ollut (yllätys, yllätys) tälläkään listalla. Kinkkua kyllä myytiin myymälän puolella.

Jael: Minäkään en aikaisemmin tiennyt, mutta nyt tiedän. Minä olen ihan Italia-fani. Siksi olenkin onnellinen, kun olen varannut minulle ja miehelle pari yötä Venetsiassa kesän menomatkalla Suomeen!

Leena: Tajusimme kyllä, että koko muu Italialainen keittiö on meiltä kokematta. Olemme niin pizza-hulluja, että syömme aina joka Italian päivänä pizzaa. Ehkä ensi kesänä koetamme jo jotakin muutakin. Tai sitten ei:).

Meillehän tulee kesällä 20-vuotishääpäivä ja sen kunniaksi varasin meille kaksi yötä Venetsiassa menomatkalla Suomeen. Toisena päivänä tehdään Venetsia-kävely, joka ei silloin rattaiden kanssa oikein onnistunut. Toisena tutkitaan Muranon ja Buranon saaret.

Saga: Minustakin idea oli kerrassaan upea. Jos olisimme ostaneet ennen ruokaa, olisi ostoskori saattanut olla täydempikin? Kerron aplodisi pikku runoilijattarelle, joka kannustaa parasta aikaa Suomen jääkiekkojoukkuetta. Katsovat siis peliä tv-kaistalta.

Maria: Kiitos. Hyvää Ystävänpäivää myös sinulle. Välitän terveiset kuuluisalle runoilijattarelleni.

Tiina kirjoitti...

Aina kun näkee tuollaisia paikkoja ja dekoteerauksia, ihmettelee, miksi meillä täällä ei oikein osata.... Nuo kuppikoristelut ja kaikki!

Olipas ihana runo pikku kuuluisuudella!
Mukavaa ystävänpäivän iltaa teille!

Hanne Valkoinenleinikki-blogi kirjoitti...

Ihana runo ja mukava paikka, mini Italia:)
Ihanaa ystävänpäivää sinullekin♥

Helmi-Maaria Pisara kirjoitti...

Kävin torinolaisessa Eatalyssa kerran. Nyt tuli kyllä nälkä! Hyvää ystävänpäivää!

Anonyymi kirjoitti...

Miksiköhän täällä ei pizza kuulu ravintoloiden ruokalistoihin? Toki pizzeriasta saa pizzaa (muttei kebabia niinkö Suomessa) mutta muuten tosi harvinaista.. Suosittelin tätä taannoinkin täällä, mutta italialaista ruokaa tarjoava Vapiano-ketju löytyy Bagdat caddesilta Vakko:n vierestä. Hyvää ja kohtuuhintaista (pikkuisen halvempaa kuin Suomessa samat pizzat/ruoat), malttaa mennä myös lasten kanssa!

Pere kirjoitti...

Ai että mitä herkkuja! Olisipa meilläkin täällä... tuollaista pitsaa (sienineen kaikkineen) tekee mieli aina tasaisin väliajoin, mutta minkäs teet :( Ehkä Soulista löytyisi, jos oikein etsimällä etsisi?

Satu kirjoitti...

Olipahan siinä pizzeria! Minulla on nyt pää ihan pyörällä kaikista noista herkuista.

Anonyymi kirjoitti...

Puhuin eilen pitkän puhelun Kainuuseen, jossa asuu ystäväni, jonka kanssa olemme olleet ystäviä yli 40 vuotta. Olemme sopineet jo vuosia sitten, että emme juhlista ystävyyttämme mitenkään merkkipäivin, mutta välimatkasta huolimatta jaamme arjen ilot ja surut. Ihmeellistä oikeastaan, miten ystävyys ja yhteys on säilynyt kaikki nämä vuodet...

Monta vuotta sitten elämä Kainuussa "lähti lapasesta" ja lapsista tuli iso huoli. Puhe, apu tai mikään ei auttanut... Jouduin antamaan tietoja perheestä lastensuojeluilmoitukseen, vaikka en virallisesti sitä tehnyt. Oli pakko tunnustaa oma osallisuus tapahtumiin ! Yksi elämäni vaikeimmista asioista; olinko ilmiantaja ? Olin, mutta parin kuukauden tauon jälkeen pölyn laskeuduttua pystyimme jatkamaan ystävyyttä. Huoli perheen lapsista oli niin iso, että oli pakko valita heidät ystävyydenkin uhalla.

Perhe selvisi, sai apua (aika niukasti kylläkin) ja heidän elämänsä on kantanut; välillä hyvin ja välillä heikommin, mutta elämä jatkuu -- samoin ystävyys ja yhteydenpito.

Hyvää Viikonloppua Ystävillä ja ilman ! t: Tiina

Ps. Täällä tanssittiin eilen Vanhoja Tansseja - se oli niin kaunista, niin herkkää ja niin suloista... Tosin aamu alkoi klo.04.30 ja silti tuli KIIRE, kun Neidon piti olla lukiolla klo.09.00 (ehtivät klo.09.01 !!)

Mine kirjoitti...

Tiina: MInusta tuntuu, että se johtuu siitä meidän kytännöllisyydestä ja vaatimattomuudesta. Ehkä siinä tulee tekijälle aina se pelko, että ei menisi yli, ollaan mieluummin tyylikkäitä senkin uhalla, että lopputulos on sellainen tylsän tavallinen.

Hanne: Oli mukava. Ihan kuin olisi käynyt Italiassa.

Helmi-Maaria: Katsoinkin, että Italiassa näitä oli useammassakin paikassa. Hassua oikeastaan, mini-Italia Italiassa.

Anonyymi: Käytiin silloin se joku vinkkipizzeria Nisantasissa testaamassa. Ehkä alueesta johtuen oli sen verran hintava, että ei tullut mentyä toiste. Pizzat oli kyllä ihan Eatalyn veroiset. Bagdat Caddesin versio oli muistaakseni lopetettu, mutta täytyypä taas tarkistaa asia.

Terhi: En minäkään edes voi jatkuvasti pizzaa vedellä, mutta juuri silloin tällöin kunnon pizza olisi paikallaan. Toivottavasti löydät sellaisen Koreastakin.

Satu: Ja minulla maha pinkeänä vielä päivän jälkeenkin.

Tiina: Voi miten hyvä, että ystävyys on kantanut. Se on ollut meillekin oiva ystävysmittari. Oikeat ystävyyssuhteet kantaa vaikka väliin ei pitkään nähdäkään. Niiden omien kanssa jatketaan aina siitä mihin jäätiin.

Vanhojen tanssit, voi voi. Ne on täälläkin jo olleet mielessä ja nyt valittu puku toivottavasti sopii sittenkin kun meillä se h-hetki koittaa.