"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

sunnuntai 14. elokuuta 2011

41. tarina (Istanbul - Paasto rikkoutuu Sultanahmetilla )

Sultanahmet on yksi Istanbulin kuuluisampia aukioita. Se sijaitsee Hagia Sofia-museon ja Sinisen moskeijan välissä kaupungin vanhassa keskustassa. Alue täyttyy ympärivuoden turisteista, jotka ovat matkalla nähtävyyksiä katsomaan, jonottamassa Hop on Hop off-bussiin tai vain istumassa alueella katsomassa elämän menoa. Toiseksi suurin ryhmä alueella on turisteista elävät kaupustelijat, oppaat ja sisäänheittäjät, joiden sinnikkyys ärsyttää etenkin kaupungissa asuvaa ulkomaalaista. Harvat aukiolla pistäytyvät paikalliset, ovat koululaisia matkalla Hagia Sofiaan, Turkin muista kaupungeista tulevia matkalaisia tai juhlaseurueita ympärileikkaus-juhlista ja häistä.


Poikkeuksen Sultanahmetin elämänmenoon tuo mukanaan muslimien paastokuukausi Ramadan (Turkissa ramazan). Jos satut Istanbuliin paastoaikaan, niin kannattaa mennä käymään Sultanahmetilla juuri ennen auringonlaskua. Silloin löydät aukiolta turkkilaisia perheitä piknikille ahtautuneena. Maassa vieri vieressä oleville liinoille on asetettu herkkua jos jonkunlaista ja tilan täyttää puheen sorina. Samalla Hagia Sofian eteen on muotoutunut pitkä jono ilmaiselle paastoaterialle pyrkiviä ihmisiä. Ilmassa on käsin kosketeltavasti odottava tunnelma.





Auringon laskiessa kuuluu tykin laukaus. Laukausta seuraavan rukouskutsun aikana syttyy valot moskeijoiden minareetteihin. Nälkäinen väkijoukko hiljenee ja kädet etsiytyvät valmiiksi ruokalaatikoille. Auringonnoususta alkanut paasto on tullut päätökseen ja se rikotaan taateleilla hiljaisuuden vallassa. Muutaman minuutin hiljaisen mutustamisen jälkeen puheensorina palaa jatkuen ruokailun myötä myöhäiseen yöhön asti.



Myös me paastosta osattomat hakeudumme syömään, ihan vain syömisen ilosta. Ei piknikille, vaan johonkin lähistön monista ravintoloista. Afiyet olsun!

Tiesitkö tämän: Ramadan on islamilaisen  kuuvuoden yhdeksäs kuukausi ja islamin paastokuukausi. Se aikaistuu vuosittain ja on tänä vuonna menossa juuri tällä hetkellä. Paasto on yksi islamin peruspilareista. Sekä miehet että naiset paastoavat, mutta Koraani antaa erivapauden raskaana oleville ja imettäville naisille. Sairaiden ja matkalla olevien ei myöskään pidä paastota. Paasto kestää aamunsarastuksesta auringonlaskuun ja sinä aikana muslimi ei saa syödä eikä juoda. Seksuaalinen kanssakäyminen ja tupakoiminen on silloin myös kielletty.

5 kommenttia :

Kirjailijatar kirjoitti...

Voi että! Seuraavaksi tulemme sinne sitten ramadanin aikaan. Olisi hienoa kokea tuo, mistä kerroit. Minusta on ihmeellistä, että joku voi olla juomatta kellon ympäri, syömisen vielä tajuan, mutta juomatta oleminen menee yli ymmärryksen.

Meistä oli nytkin kiva katsella piknikillä puistoissa olevia perheitä. Kun heillä oli riippumatot, grillit ja kaikki mukana. Tosi viihtyisän näköistä.

Mine kirjoitti...

Ramadan on nyt siirtynyt vuoden kuumimpaan aikaan. Kotona olijat voivat vielä kääntää eläänrytminsä päinvastaiseksi - nukkua päivät ja elää yöt, mutta voi työssäkäyviä:(. Meidän tulee tietenkin kunnioittaa toisten uskonnonharjoittamista, mutta sen verran on kai luvallista sanoa, että tällainen paasto ei todellakaan ole terveellistä, ainakaan kovissa helteissä. Toiset selviävät suht hyvin, mutta toiset eivät.

Paastoaika Istanbulissa sujuu kyllä turistilla (ja meillä muilla vääräuskoisilla) hyvin, kun muistaa, että ei provosoi syömällä tai juomalla kadulla ja muuten näkyvillä paikoilla. Ja vältää joutumista "iftar-ruuhkaan", eli liikennettä juuri ennen auringonnousua, kun paastoajat kiirehtivät iltaruoalle. Siellä on kuskeilla verensokerit meinaan alhaalla ja hermot kireänä päivän tupakkalakosta:).

Ulkopuolinenkin voi kokea ilmassa erityisesti iltaisin tällaista juhlantuntua, jota yritin kuvailla. Ensi vuonna paastoaika onkin sitten heinäkuulla. Tervetuloa.

Mine kirjoitti...

Niin, tarkoitin siis liikennettä ennen auringonlaskua. Huomasittekin ehkä, että meni sanat sekaisin.

Elegia kirjoitti...

Ihana ja mielenkiintoinen blogi sinulla! Löysin tänne VihreätNiityt -blogin kautta, onneksi. Liityn ehdottomasti seuraajaksi :))

Mine kirjoitti...

Kiitos Elegia. Mukava, että liityit seuraan:). Valmistaudun täällä juuri seuraavalle Turkin kierrokselle, sitä ennen vielä yksi Istanbulin kohde.