"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

maanantai 29. elokuuta 2011

51. tarina (Antakya (Hatay) - rakkautta ensi silmäyksellä)

Antakyaan saapuessamme oli kaupungin liikennejärjestelyt aivan sekaisin. Kuopukselle iski kamala pissahätä juuri kaupunkialueen alettua. Talojen ränsistymisaste oli melkoinen. Hotellin edustalla kulkeva tie oli revitty auki putkitöiden tähden. Siitäkin huolimatta rakkaus syttyi ensisilmäyksellä. Antakya siirtyi Turkin Top 10 kaupunki- listani kärkipäähän eikä sen tarvinnut todistella hyvyyttään yhtään mitenkään. Se vain oli.
Hotellihuoneen ikkunasta avautui näkymä kaupungin kattojen ylle. Rukoushuutojen lisäksi saimme kuunnella kirkonkellojen soittoa sängyssä pötkötellessä. Kaupungin asukkaat olivat sekoitus arabeja, kurdeja, syyrialaisia ja turkkilaisia mikä toi oman värinsä kaupungin tunnelmaan. Ja makuja ravintoloiden valikoimiin.
Aikuisväestö teki siis nopean päätöksen jäädä kaupunkiin vähintään kahdeksi yöksi. Nuoriso taipui myös  pian, sillä viihtyivät juoksentelemassa kaupungin kaduilla. Pisteenä iin päälle oli lapsille hotellin naapurissa sijaitseva internetkahvila. Tunnista veloittivat vain 50 senttiä/lapsi. Paikan setä otti aarteet hoitoonsa eikä päästänyt pois ennen kuin haettiin. Isi ja äiti eivät pistäneet pahakseen näitä päivän tunnin vapaita, jotka sai käyttää vaikka kahvikupin äärellä maisemia ihaillen.


Tiesitkö tämän? Antakya sijaitsee Etelä-Turkissa, 60 km Syyrian rajalta. Se on kuulunut Turkille vasta vuodesta 1939 ja edelleen Syyria piirtää se joihinkin karttoihinsa itselleen kuuluvaksi. Antakyalla on tärkeä rooli kirkkohistoriassa. Apostolit toivat evankeliumin Antakyaan ja siellä heistä alettiin käyttää nimitystä "kristitty". Kaupungissa on aikojen saatossa sijainnut viiden eri kirkon patriarkaatit, jotka ovat nykyisin fyysisesti muualla, mutta henkisesti nämä kirkot kokevat edelleen Antakyan kodikseen.

4 kommenttia :

Yaelian kirjoitti...

Mielenkiintoista! Lapsikuvasi ovat kertakaikkiaan ihanat!

Mine kirjoitti...

Kiitos Yaelian. Lapset ovat kertakaikkiaan ihania. Joten jos mallit on hyviä, pitäisi kuvaajan ainakin jotenkin onnistua:). Antakya on mielenkiintoinen, todella. Ehkä aloitat Turkin valloituksesi sieltä?

Anonyymi kirjoitti...

Aivan ihana blogi :)

Mine kirjoitti...

Oi kiitos:).