"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

perjantai 10. elokuuta 2012

287. tarina (Sibiu- Paluu Romaniaan)

Oswiecimista otimme suoran tähtäimen kohti Romaniaa. Olimme matkailleet Romaniassa aikaisemmin ja maa oli tehnyt meihin vaikutuksen. Ystävät olivat vinkanneet, että näkemättä jäänyt Sibiu olisi varsinainen kaunokainen, joten päätimme käydä se vielä kotimatkalla tarkistamassa. Tien varrelle jäi monenlaista. 


Yö nukuttiin ihan Romanian rajan tuntumassa ja aamulla aikaisin jatkettiin taas matkaa. Romanian tiet olivat paikoitellen todella heikkokuntoiset ja äärimmäisen hitaat. Tälläkin kertaa hidasteltiin vuoristoteillä ja väisteltiin kuoppia joillakin tieosuuksilla. Illan jo lähestyttyä saavuttiin Sibiuun. Etsittiin hotelli ja kannettiin kamat sisälle. Ehdittiin katsomaan kaupunkia vielä auringonlaskiessa. Ei turhaan olleet ystävät kehunneet, vai mitä sanotte?
Kiersimme kaupunkia viimeisiin valonrippeisiin asti. Katsellen valon leikkiä ja rapistuneita pintoja. Ihaillen värejä ja kauniita yksityiskohtia. Auringon laskettua maltoimme istahtaa ulkopöytään ja tilata ruokaa. Kaikki maistui hyvälle. Olipa ihanaa palata Romaniaan. Sibiu oli jokaisen montun ja tienmutkan arvoinen.


Aamulla kerättiin kimpsut kasaan. Työnnettiin autoa viimeisiä kertoja. Istuttiin pitkän pitkä päivä autossa ja saavuttiin illaksi kotiin. Tai ainakin yöksi. Seuraavana päivänä mies vei auton huoltoon. Turkin huolto löysi vian välittömästi ja korjasi startin hetkessä kuntoon. Sanoisinko mitä ajattelin Suomen huollosta siinä vaiheessa?

7 kommenttia :

A kirjoitti...

Mikä matka, mitkä kuvat, mikä maisema!!!

Kiitos näistä kaikista, Mine!<333

Ei suotta ole kehuttu tuota kaupunkia, Sibiuta;DDDD

Olipa teillä reissu Suomesta Turkkiin starttimoottori rikki!!!!

Kaisa kirjoitti...

IhaN upea paikka tuo Sibiu, Romaniassa. Just nyt tällä hetkellä! Eilen Hgin rautatieasemalla Sokoksen puoleisella aukiolla soitti kuten koko kesän romanialainen rämpätys-hemppa-jenkka bändi kerjäten rahaa. Suomen pääkaupunki ei kyllä tuntunut edustavalta pääkaupungilta. Tuo Sibiu näyttää sen kaiken rinnalla tosi upeelta ja Romaniassa! Kiitos upeista kertomuksista.

Jael kirjoitti...

Onpa nätti paikka!Mulla oli tosi huono käsitys Romaniasta,ennenkuin serkun tytär miehineen muuttivat sinne työn perässä ja serkkukin kävi siellä ja kovasti kehui maisemia.

Mine kirjoitti...

Aili: Minä en ymmärrä, että miten ne ei osannut sitä muka korjata. Tuli vähän sellainen olo siellä Suomessa, että niitä ei oikein huvittanut nähdä vaivaa ja tutkia. Autot kiinni tietokoneeseen ja jos se ei kerro vikaa, niin sitten levitellään käsiä. Harmitti!

Kaisa: Romania on ollut meille iso positiivinen yllätys. Luulin jotakin ihan toisenlaista. Etenkin Transylvania ja Maramures on todella kauniitä ja edullisia matkustaa.

Yaelian: Niin oli, tämäkin. Jos joskus pääset Romaniaan niin muista Sibiu, Brasov ja Sighisoara. Kolme kauneinta kaupunkia. Minusta.

Sennie kirjoitti...

Kaunis Sibiu!

Anonyymi kirjoitti...

Hyvän ystäväni aviomies on Romanista; siitä köyhästä ja kurjasta. Hän on kertonut asioita maastaan, jotka saavat mielen niin kovin surulliseksi ; niin menneestä kuin nykyhetkestä. Hänen perheensä / sukunsa asuu siellä ja tieto elämästä Romanissa on tuoretta. Kurjaa ja välillä vielä vähän kurjempaa -- ainakin tavallisilla ihmisillä ! Terveydenhuolto on todella "sairas"; rahalla saa esim. kiireellisen leikkauksen, mutta ilman rahaa voi hyvinkin löytää itsensä kotoaan ja hyvin sairaana; lääkärintodistukset hoituvat euroilla / dollareilla ilman tutkimuksia jne.

Kun tämä mies tuli Suomeen reilut 8 vuotta sitten (tuoreena aviomiehenä) hän oli vähintääkin järkyttynyt esim. ruuan määrästä käytyään ensimmäisen kerran Turussa Prismassa... Mutta "hyvin" on tavoille Suomessa oppinut ja mikään ei enää riitä tai vastaavasti tunnu miltään...

Mutta kuvasi olivat kauniit paikoista ja erityisesti teistä; olettepas te rakastuneen näköisiä - suloista ! t: Tiina

Mine kirjoitti...

Sennie: Kaunis, todellakin.

Tiina: En huomannut puutetta Romanian kaupoissa meidän matkoillamme. Kyllä siellä kaikkea sai yhtä runsaasti kuin Prismasta? Eli oli isoja supermarketteja kaupungeissa. Ei tietenkään maaseutukylissä, kuten ei Suomessakaan. Olikohan ystäväväsi mies siis maalta? Turistille, mutta myös monelle paikalliselle Romania tarjoaa hyviä ravintoloita, siistejä kauppoja, hyviä hotelleja. Se, että raha jakautuu epätasaisesti, on ongelma niin Romaniassa kuin Bugariassa. Mitä hyödyttää tavarat kaupassa, jos niitä ei voi ostaa? Tai lääkäripalvelut, jos niitä voi käyttää vain ne joilla on rahaa?