"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

keskiviikko 25. heinäkuuta 2012

274. tarina (Disneyland- hei me jonotetaan)

Aamulla kello soi. Mies lähti läheiselle aamupalakioskille noutamaan patonkimme ja muut aamuun kuuluvat välttämättömyystarvikkeet. Kahvin jälkeen olimme hetkessä, jota lapset olivat odottaneet koko matkan ajan. Oli aika astua satuun.
Disneyland oli hienosti toteutettu huvipuisto. Sisäänpääsymaksulla aukenivat ovet jokaiseen laitteeseen neljässä eri maailmassa. Me kiersimme alkuun aluetta saadaksemme jonkinlaisen yleiskuvan. Sen jälkeen ryhdyimme käymään läpi laitteita, jotka näyttivät mielenkiintoisilta. Suositut laitteet pystyi päättelemään jonojen pituuksista. Joihinkin pääsi suoraan, mutta keskimäärin odotettava aika oli puoli tuntia. Pisimmillään seisoimme jonossa 70 minuuttia. Jep, se oli puuduttavaa hommaa.
Perheen ikäjakauma teki päivästä hieman haastavan, samoin se, etä perheessä oli tyttöjä sekä poikia. Ja äitejä ja isejä:). Jossakin vaiheessa jakauduimme hetkeksi. Minä istuin pienimmän kanssa lumikki-junan ja mies meni poikien ja esikoisen kanssa ne laitteet, joihin pienin ei olisi päässyt. Yllättävän vähän oli kuitenkin näitä kieltoja. Kuopus oli hurjapää, joka istui sellaisetkin laitteet tyynenä, joihin itse meinasin kuolla. Suomessa niihin ei olisi ihan varmasti laskettu 5-vuotiaita. 
Iso osa laitteista oli Satumaailmoja. Lumikki, Peter Pan yms. hahmot  ja heidän saduista tutut ympäristönsä ympärillä. Itse istuimme junassa, ilmalaivassa tms. joka kujetti meidät läpi sadun. Ne olivat elämyksiä ihan perheen jokaiselle jäsenelle. Tietysti siihen liittyy sekin, että itsekin on ollut lapsi ja nämä samat sadut kuuluivat myös omaan lapsuuteen. Oli myös laivoja, puumajoja, luolia, joissa kiertää. Sekä niitä vuoristoratoja yms. hurjempia laitteita. 

Välillä vastaan käveli Mikki ja Minni. Hahmoja oli ripoteltu aika lailla sinne tänne, mutta niiden näkeminen  ei ollut mitenkään täysin varmaa. Näimme prinsessoja, Nalle Puhin, Mikin ja Minnin sekä Viidakkopojan hahmoja. Akua lapset ihan etsivät, mutta eivät löytäneet. Onneksi asia korjautui seuraavana päivänä.


Loppupäivästä opimme, että ainakin joidenkin jonojen ohi olisi päässyt Fast passilla. Kuulimme myös, että Disney-majoituksessa oleville puisto aukeaa tuntia ennen muita. Päätimme siis tehdä sotasuunnitelman seuraavaa päivää varten ja olla fiksumpia. Tuntia ennen puiston sulkeutumista alkoi lapsetkin olla valmiit palaamaan mökille. Palasimme siis mökeille uittamaan lapsia ja laittamaan iltapalaa.

Sinä iltana ei unta tarvinnut odotella. Jonotukset oli tehnyt tehtävänsä. Uni otti välittömästi kyytiinsä ja vei toisiin todellisuuksiin. Aamulla kello soisi tämän päiväistä aikaisemmin ja me olisimme valmiit uuteen Disney- päiväämme.

14 kommenttia :

Karoliina kirjoitti...

Tuo paikka olisi kyllä jo elämys vaikkei menisi yhteenkään härveliin - oma härvelitoleranssi on nykyään jotakuinkin nolla :)

Mutta hei, perjantaina klo 11 Tunelilla, vaikka siinä tramvaypysäkin kupeessa?

A kirjoitti...

jännältä ja ihanalta mummostakin näyttää, oli oikein merirosvolaivakin, varmaan myös merirosvoja;)))

tuolla menee aika suorastaan lentämällä, uskoisin, ja lapset ovat taatusti tyytyväisiä kokemaansa ja näkemäänsä.<3333

kiitos tästä postauksesta, MINE, ja oikein hyvää jatkoa teille kaikille.<3333

Hurmioitunut kirjoitti...

Kivan näköinen satumaailma. Ystäväni oli tuolla toissa kesänä kesätöissä ja tykkäsi henkilökunnasta ja paikasta muutenkin. Häneltä näin hienoja kuvia illalla pidetyistä kulkueista, joissa näki koko Disney-maailman hahmot kerralla upeasti valaisuine vaunuineen.

Jael kirjoitti...

Tuolla vierailu on kyllä elämys,sekä pienille että suurelle ja olet saanut otettua sieltä hyviä kuvia:)
Itse olen ollut vähän isompien Disney Worldissä eli Floridan Epcot Centerissä,jossa myös oli kivaa:)

Saga kirjoitti...

Itse en ole huvipuistoihminen, mutta tuolla on varmasti ollut elämyksiä aikuisillekin. Lapsen maailma on lapsen maailma ja onhan sitä ruokittava, huvipuistoillakin :)

Mine kirjoitti...

Karoliina: Minäkään en kestä pyörimistä tai kiikuttamista. Mutta nuo oli moni sellaista leppoista liukumista eteenpäin possujunan tyyliin:).

Kello 11 perjantaina. Näkemisiin.

Aili: Kyllä siellä viihtyi aikuinenkin. Joskin jonotus oli pitkäpiimäistä.

Hietzu: Voin uskoa. Mekin näimme paraatin toisena päivänä Disneystudioiden puolella. Tosin päivällä. Siitä sitten huomenna.

Yaelian: En ole mikään huvipuistohai. Monesti ne on minusta sellaista näennäishauskaa. Seuratkaapa vaikka ihmisten ilmeitä Linnanmäellä tms. Etenkin aikuisten:). Mutta tämä oli hieno. Kyllä siellä ihan viihtyi.

Saga: Minustakin lapsille on parempi antaa oikeita elämyksiä. Uintia illalla meressä, marjaretkiä eväillä, hiihtoretkiä talvimetsässä jne. Mutta Disneyland kerran elämässä- ei kai ole pahasta sekään.

Unknown kirjoitti...

Olimme opiskelijoiden kanssa luokkaretkellä Pariisissa muutamia vuosia sitten toukokuun loppupuolella. Opiskelijat kävivät Disneylandissa, mutta minä vaihdoin ystävättäreni kanssa tuon huvin Notre Dameen ja muihin nähtävyyksiin. Harmittaa, nyt kun näkee kuvia millainen paikka se on! Täytyy varmaan alkaa suunnitella matkaa tuonne oman pesueen kanssa ;)))

Tiina kirjoitti...

Ai kuinka tuttuja paikkoja. 2008 kesällä kun Poika täytti 10, olin hänen kanssaan viikon Pariisissa, ja juuri tuona tiettynä päivä Disneylandissa. Arvaas vaan, että seuraavana vuonna sama juttu, Pariisi ja Disneyland (Poika rakastaa Pariisia. Nyt on tosin kyllä maltettu mennä välillä jo muuallekin :) )
DL on kyllä mahtava paikka, ja uskomatonta kyllä, emme kummallakaan kerralla käyneet yhdessäkään härvelissä, aika saatiin kyllä kulumaan pääkalloluolassa ja villin lännen kylässä, ihmemaasta puhumattakaan :) Katseltavaa ja koettavaa on paljon!

Pariisin lähellä on myös toinen aivan mahtava (ja sympaattisempi) paikka, eli Asterix Parc - aivan must juttu jokaiselle Asterix-fanille! Siellä kuluu päivä rattoisasti gallialaiskylässä lumpustellen ja katsellen kalakauppiaan ja vaimonsa pikku pyykkiriitaa, tai kuunnellen Trubadurixin lurituksia puumajastaan. Välillä voi käydä katsomassa roomalaisten sotilaiden esitystä jossa yrittävät ottaa kiinni taikajuomaa nauttinutta gallialaistyttöä... Aivan mahti paikka :D

Sateenkaari kirjoitti...

İhana satumaa. ja monelle niin tuttu saduista ja kaikesta mika liittyy Disney:hin.
Laitteisiin en minakaan menisi, mutta paivan tuolla kylla saisin kulumaan. İhanat kuvat.

Matkatar kirjoitti...

Vaude, tosi kivan kuuloista. En tiedä tuleeko itse koskaan mentyä noin isoon huvipuistoon...taitaa pienemmät riittää. Inhoan jonotusta vaikka härveli-immeinen olenkin :)

Mine kirjoitti...

Lilja: Jos olisi pitänyt valita, niin olisin kyllä ottanut ne muut nähtävydet. Nyt oli niin hyvä tuuri, että saimme molemmat.

Tiina: Me näimme sen kyltin, mutta päätimme, että yksi huvipuisto riittää. Pariisissa oli niin paljon muuta pakollista, jotka tahdoimme ehdottomasti nähdä. Uskon, että näkemistä riittäisi moneksikin kerraksi. Luulen, että meillä oli vain tämä yksi ja ainoa Pariisin reissu. Emme tapaa palailla. Menemme aina kohti uutta ja ennen näkemätöntä.

Sateenkaari: Jos joskus päädyt Disneylandiin, voit huoleti mennä laitteista suurimpaan osaan. Olivat leppoisia ja kivoja. Eksyin minä muutamaan höykyttimeenkin ja sen kivuudesta en sano mitään.

Matkatar: Silloin kannattaa mennä jos matkalle osuu. Luulen, että mekään emme enää päädy näin suuriin huvipuistoihin. Tai mistäs sitä tietää?

Tiina kirjoitti...

Ei huono periaate ollenkaan mennä aina kohti uusia seikkailuja, tässä maailmassa kyllä mielenkiintoisia paikkoja piisaa . Joskus vaan silti on palattava uudestaan :)

Sennie kirjoitti...

Varmasti kiva pysäkki, etenkin lapsille! Minä olen sen verran lapsenmielinen, että tykkään mennä huvipuistoihin, vaikken kaikkiin härveleihin uskallakaan:)
Yllättävän paljon tuttuja nähtävyyksiä - siis sitä mitä Floridassa olemme nähneet.

Mine kirjoitti...

Tiina: Olet oikeassa. On ainakin palattava kotiin:). Me palailemme Suomeen ja Istanbuliin. Jostakin paikasta maailmalla voi tulla kuin koti ja siksi sinnekin on palattava.

Sennie: Oli hyvä vaihe tehdä tämä pysäkki. Lapset oli jo sen verran isoja, että tulevat muistamaan sen. Tai no pienimmästä en ole varma, mutta ainakin isommat.