"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

tiistai 27. marraskuuta 2012

350. tarina (Olet asunut liian kauan..)

Olen lukenut viime aikoina mistä tietää asuneensa liian kauan Pariisissa, Australiassa ja Intiassa. Tässä tulee nyt istanbulin listani. Toivottavasti lukija muistaa, että näissä listoissa on pakko hieman yleistää ja vetää mutkia suoraksi. Tarkoitukseni ei siis ole halventaa turkkilaisia eikä muslimeja, vaan nostaa joitakin piirteitä tässä kaupungissa, jotka pistävät ulkomaalaisen silmään. 

Olet asunut liian kauan Istanbulissa, kun...

...kysäiset luontevasti vieraaltasi paljonko hän saa palkkaa.


...nähdessäsi ystäväsi pitkästä aikaa, näet ensimmäiseksi hänen menetetyt tai saavutetut kilonsa. Etkä tietenkään jätä sitä kertomatta. Samaan syssyyn kerrot sopiiko hänen uusi kampauksensa hänelle ja istuuko vaatteet hyvin vai huonosti.

...nolostut tavattomasti, kun joku niistää äänekkäästi seurassasi. Äänekäs niistäminen on yhtä kuin äänekäs pieru!


...sanavarastostasi poistuu sana ei ja korvaat sen naksahtavalla äänteellä ja pään nakkaamisella taaksepäin.

....sinusta on luontevaa kulkea käsikynkkää samaa sukupuolta olevan ystäväsi kanssa, mutta et todellakaan koske omaan puolisoosi ainakaan niillä julkisilla paikoilla, joissa asuu uskonnollisia ihmisiä

...sinulle tulee pakottava tarve päästä nipistelemään toisten ihmisten vauvojen poskia.


....ripustat sinisiä silmiä omaisuutesi ja lastesi suojaksi, että paha silmä ei sattuisi kohdalle. Ja löydät itsesi selittämästä taikauskoasi ulkomaalaiselle naapurillesi tieteellisesti todistellen.

...sinun on pakko vetää tupakkaa joka välissä. Etkä välitä siitä, että sauhuttelet jopa yli puolet käteisvaroistasi taivaan tuuliin. Ymmärrät hyvin mistä sanonta "polttaa kuin turkkilainen" juontaa juurensa.


...alat uskoa kaikkiin ympärilläsi kulkeviin salaliittoteorioihin ja huomaat keksiväsi itse niitä lisää. "Itse asiassa amerikkalaiset itse räjäyttivät World Trade Centerin, saadakseen muslimit näyttämään terroristeilta. Tai sitten sillä oli  ehkä jotakin tekemistä juutalaisten ja paavin kanssa."


..."Bir şey olamaz" lauseesta tulee mantrasi, joka muuttaa sinut kohtalonuskoiseksi uhkarohkeaksi eläjäksi. "Ei tässä mitään tapahdu."

...jonkun asian mennessä pieleen, syy löytyy aina jostakin muualta kuin oman puseron alta. Oikeassa on se joka koviten huutaa.

...liikenneruhkat ovat syy mihin tahansa myöhästymiseen.


...teet suuria päätöksiä spontaanisti lonkalta ja uskot varmasti tällä kertaa onnistuvasi. Onhan isäsi serkkukin onnistunut ja rikastunut ihan helposti. Syy ja seuraussuhteet ovat muutenkin ihan eurooppalaista hölynpölyä.

...löydät itsesi maksamasta 5€:n arvoista lelua osamaksulla. Sinulla on myös kasapäin luottokortteja joilla kikkailla, kun olet ihan suossa kaiken sen osamaksulla ostamasi kanssa.


...parkkeeraat auton väärinpäin väärälle puolelle katua, katukivetykselle tai suojatien päälle. Etkä vaihda tyyliäsi myöskään muissa maissa matkustellessasi.

...luulet, että hätävilkut oikeuttavat parkkeeraamiseen ajokaistalla kipaisessasi hakemaan kaupasta jotakin tai ajaessasi väärään suuntaan yksisuuntaisella.

...löydät itsesi kesähelteellä lämmittämästä lapsesi jäätelöä mikrossa, että hän ei vain vilustuisi. Et myöskään juo kylmää, vaan huoneenlämpöistä ja haaleaa samasta syystä.


...puet lapsellesi  talvella monta paitaa, paksun takin, hatun ja vuoraat hänen kasvonsa kaulaliinalla, mutta alaosaan sinusta riittää pelkät ohuet housut, sukat ja mitkä tahansa kengät. Vatsan kylmettyminen kun on kaiken pahan alku ja juuri.

...puet myös itsesi samaan tyyliin ja hikoilet ruuhkabusseissa, sillä lämmityksen bussin sisällä täytyy olla täysillä eikä ikkunoita voi missään tapauksessa avata. Vetoon kun voi vaikka kuolla.

...et muista mitä on itseironia. Muita sopii nolata ja nauraa heidän hölmöilyilleen, mutta ei missään nimessä itselleen.


...uskot vakavissasi, että eläimen on hyvä ja tuskaton kuolla kurkku auki leikkaamalla.

...löydät itsesi viettämästä juhlapäiviä kauppakeskuksessa tuhansien muiden kanssa.


...sinusta on rentouttavaa raskaan työviikon jälkeen olla koko päivä sukupiknikillä. Kuka sitä muka kaipaisi jotakin omaa aikaa?

...sinusta on luontevaa, että joudut neuvomaan taksikuskin haluamaasi osoitteeseen ja jäädä jälkikäteen miettimään, että miten hän osaa nyt tiensä takaisin kotiin?


Ja viimeisenä mutta ei vähäisimpänä. Sinun on aika muuttaa pois Istanbulista, kun...

... jalkapallosta tulee kaikkesi.

Sain myös Hipulta ja Riinalta seuraavan tunnustuksen, kiitos teille molemmille!


Tunnustukseen kuuluu seuraavat ohjeet:

1. Kiitä tunnustuksen antajaa.
2. Jaa tunnustus kahdeksalle bloggaajalle.
3. Ilmoita näille kahdeksalle bloggaajalle tunnustuksestasi.
4. Kerro kahdeksan satunnaista asiaa itsestäsi.

Jätän tällä kertaa tunnutuksen eteenpäin antamisen väliin. Tarttukoon haasteeseen se joka haluaa ja joka ei sitä ole vielä tehnyt. 

Ja nyt ne kahdeksan satunnaista asiaa minusta:

1. Minulla on monia mielipiteitä, enkä pelkää sanoa niitä ääneen. Sen verran on elämä opettanut, että osaan jo miettiä, että mitkä ovat minun taisteluni. Jos näen jo etukäteen, että sanomisistani ei ole mitään hyötyä, osaan jo joskus pysyä hiljaakin. (Mieheni tosin saattaa olla asiasta eri mieltä:).

2. En etsi ympärilleni vain samaa mieltä olevia ihmisiä. Minusta erilaisuus on rikkautta ja on ihmisen huonoa itsetuntoa, jos ei kestä eri tavalla ja ajattelevia ja tekeviä ihmisiä.

3. En ajattele kuitenkaan niin, että jokaisen mielipide on oikea tai yhtä arvokas kun kaikkien muiden. Näin ollen haen vastauksia kysymyksiini niiltä, joiden oikeasti luulen tietävän siitä asiasta jotakin.

4. Minua ärsyttää suunnattomasti suomalainen "suvaitsevaisuus", joka tarkoittaa käytännössä "sinun täytyy ajatella niin kuin enemmistö sanoo". Luulen, että tämä "yksimielisyys" tulee olemaan asia, josta tulen eniten kärsimään Suomessa. Ja johon en tule alistumaan.

5. En ole nykyajan feministi. Uskon kyllä siihen, että sukupuolten tulee olla poliittisesti, ekonomisesti ja sosiaalisesti tasa-arvoisia, mutta en hyväksy nykypäivän feministien hyökkäävää ja miestä tossun alle painavaa asennetta ja uhoa.  Minusta on mukavaa olla nainen, enkä kaipaa mieheksi miehen paikalle. Minusta on mukavaa olla naimissa miehen eikä tossun kanssa.

6. En kestä epäoikeudenmukaisuutta enkä valehtelemista. Kaksinaamaisuus ottaa myös päähän. 

7.Perusvireeltäni olen positiivinen tyyppi. Minusta elämä on mukavaa. Mieheltäni olen oppinut asenteen: "Asioilla on taipumus järjestyä." Koitamme elää tässä hetkessä, murehtimatta liikaa tulevia.

8. Kodista olen saanut ohjeet: "Älä osta osamaksulla, äläkä takaa kenenkään lainoja." Niillä olen elänyt tähän asti. Nyt olisi Kotkassa myynnissä yksi talo, jonka mielelläni ostaisin omakseni. Se ei taida onnistua ilman osamaksua...

23 kommenttia :

Riina kirjoitti...

Tuo itseironian puute (yhdistettynä muille nauramiseen) ja pysäköintikulttuuri kuulostavat ranskalaishenkisiltä! :)

Satu kirjoitti...

No minähän arvasin, että sinulta kyllä löytyy listalle vaikka mitä mielenkiintoista, ja oikeassa olin. :-D

Juuri äsken kylässä kävi yksi tuttavani, jota en ollut nähnyt moneen vuoteen. Hän silmäili selvästikin minun ulkomuotoani, ja minä mietin mielessäni, että onpas tuo lihonut, mutta kumpikaan ei sanonut mitään. Täällä taidetaan olla aika hienotunteisia Turkkiin verrattuna!

Löysin myös yhtäläisyyksiä Intiaan, kuten tuon pahan silmän karkoittamisen, vauvojen poskien nipistelyn, liikenneruuhkien syyttämisen ja saman sukupuolen kanssa käsikynkässä kulkemisen.

Onko sinuun tarttunut tuo naksahtava äänne ja pään hakkaaminen taaksepäin? Kuulostaa todella hankalalta ja harjoittelua vaativalta taidolta. :-)

A kirjoitti...

Mine, hyvin olet sisäistänyt tuon turkkilaisuuden, en usko, että haluat tehdä samoin kuin he!;/

Tuosta tunnustus-osiosta löysin samoja juttuja kuin itsellänikin on...:)

Olet suorasukainen nainen, Mine, kieroilu ei kuulu tyyliisi;)))

HYvää viikon jatkoa sinulle ja perheellesi, Mine!<3333

sannabanana kirjoitti...

Hei, mahtavia! Kiitos että jaksoit tehdä!

Nauratti monessa kohtaa, mutta olen varma, että jos muuttaisin sinne, niin ei kyllä aina naurattaisi...

Kuvat hienoja myös. Varsinkin tuosta mies-ja-kani -kuvasta tulin jostain syystä tosi hyvälle mielelle.

Lissu kirjoitti...

Niinpà, maassa maan tavalla, tai ... Samoja ilmiòità olen havainnut saapasmaassa, ja kaikenlainen erilaisuus on elàmàn suola.

Anonyymi kirjoitti...

huutonaurut tuolle äänekkäälle niistämiselle! ja minä vielä naisihmisenä niistän/aivastan aika äänekkäästi.. :D Kerran olen saanut koko ravintolan hiljaiseksi kun yritin pidättää aivastusta ja tottakai se tuli sitten entistä kovempana. Miekkonen oli nolompana kuin minä, enpä silloin arvannut että se olisi pieruun verrattavissa :D

anumorchy kirjoitti...

Aika moni sopisi meillekin.
Kissanpentu tyynykaupassa- ihana kuva!

pikkujutut kirjoitti...

Ah, tässähän niitä tuli mitä täälläkin on.
Voisin allekirjoittaa listasta monta. On siis varmaan aika muuttaa.

Tuo pään taakse nakkaaminen ja nasautus on asia mikä saa minut, tai ainakin sai, raivon partaalle.Varsinkin jos omat lapset niin tekevät, pikkumies on tässä varsin taitava.Minusta kun se on vallan ärsyttävää ja ylimielistä :).

Yhtäläisyyksiä löytyi tuosta toisestakin listasta ja meidän miehillä näyttää olevan vallan sama asenne.Kohta kuusi on se, jonka kanssa yritän tehdä töitä niin ettei se saisi minua veret seisauttavaan raivoon jos näen, koen, kuulen jotain niistä. Olipas nyt sekavasti selostettu mitä ajoin takaa.

Voisiko talo olla poikkeus tuohon ohjeeseesi?

Petra kirjoitti...

Juuri nain, muutaman kohdan joudun jo allekirjoittamaan itsekin, naksuttelen ja kayttaydyn suureleisesti joitakin saantöja kohtaan, Suomessa yritan aina hillita kieleni naksuttelulta enka syöta puluja tai pikkulintuja keskustassa :) Ankarassa ulkomaalaisia tuijotetaan ja saan itseni toisinaan tasta kiinni turkkilaislauman seassa ihmettelemassa etta mihinka se ulkomaalainen on menossa vaikka ulkomaalainen olen itsekin! Satunnaisista asioista voisin allekirjoittaa kaikki.

Leena Lumi kirjoitti...

Tuosta turkkilaisten salaliittoteorioista tuli jälleen mieleen, miten he kieltävät armenialaisten kansanmurhan, mistä Shakak on kirjoittanut kirjassaan Kirottu Istanbul.

Vielä siitä tulee mieleen, että tapasin tänään aamulenkillä miehen, jonka mielestä maailma olisi täydellinen ilman turkkilaisia. Ja hän on ihan tosissaan. Ei mikään junttisaarelainen,sillä on ostamassa kakkosasuntoa Espanjasta.

Minua tökkivät tosi paljon ns. uskonnollisten traditoiden nimissä tehtävät eläinrääkkäykset. Ihan yhtä hyvin Espanjan härkätaistelut, jotka tosin Katalonia on jo kieltänyt. Minkään tradition varjolla ei voida puolustaa kenenkään kärsimystä. Yhtä hyvin voisimme sitten suvaita tyttöjen sukupuolielinten silpomisen tai 9 vuotiaiden tyttöjen naittamisen vanhoille ukoille.

Carita kirjoitti...

Tää oli hyvä..siis todella hyvä!!

Kikka N kirjoitti...

Wau! Maassa maan tavalla tai maasta pois :) niinhän sanotaan!
Hyvin olet sopeutunut...
Kiitos
Kikka

M. Metrossa kirjoitti...

Hihiih, sä oot päässyt todella sisälle turkkilaisuuteen! Täytyypä varoa tuota niistämistä, jos joskus pääsen sinne käymään!

Hurmioitunut kirjoitti...

Hykerryttävän hauskaa lukemista. Osaisikohan Suomesta tehdä samanlaisen postauksen.... Itselleni olisi ainakin hankala tehtävä kun ei osaa erottaa katsettaan tarpeeksi ulkopuoliseksi.

Hyvä asenne tuo asioilla on tapana järjestyä. Sellainen asenne kantaa todennäköisesti vaikeidenkin aikojen yli.

Mine kirjoitti...

Riina: Ihanko totta. Sukulaissieluja siis.

Hippu: Minulla on tällaisissa asioissa vähän sellainen huono omatunto. Ettei kukaan vain luule, että rienaan. Saishan sitä Suomestakin aika hauskat listat ei sen puoleen.

Kyllä minuun on tarttunut tuo "ei ele". Valitetavasti.

Aili: Suora suomalainen, kyllä. Valitettavasti minuun on kyllä tarttunut täkäläisestä liikenne- ja parkkeerauskulttuurista piirteitä:).

Sannabanana: Minua yleensä naurattaa. Aika harvoin pistää vihaksi. Alkuun kyllä tuo turkkilaisten tupakointi oli tosi rasittavaa. Meidän alkuaikoina kun vielä sai tupakoida virastoissa ja muuallakin sisätiloissa. Nyt on sen suhteen pistetty kansa kuriin.

Lissu: Minustakin erilaiset kulttuurit ja tavat toimia on vain rikkautta. Kunhan ei vahingoiteta ja sorreta kanssaeläjiä.

Anonyymi: Aivastaa kyllä saa, mutta ei niistää. Voi että se on rasittavaa. Olen ollut nuhassa mm. kielikurssilla ja kyllä oli pitkät tunnit, kun odotti, että pääsee välitunnilla vessaan töräyttämään..

Anu: Teepäs Israelin lista...

Pikkujutut: Talon täytyy jossakin vaiheessa olla poikkeus. Ellei voiteta lotossa.

Epäoikeudenmukaisuutta sitä tässä maailmassa riittää. Kuten valhetta ja kaksinaamaisuutta. Ikävä kyllä.

Petra: Minusta on tullut kamala turkkilainen parkkeeraaja ja muutenkin liikenteessä olen kuin kala vedessä. Olen mm. ajellut yksisuuntaista (vahingossa) väärään suuntaan ja selvinnyt hengissä hätävilkuilla:D.

Leena: Olipas siellä ikävä mies:(. Turkkilaiset on sydämellisiä ja ihania ihmisiä. Valitettavasti heillä on omat sokeat pisteensä, niin kuin meillä suomalaisillakin.

Minustakin tämä uhraaminen tällä tyylillä on todella kurja juttu!

Mehtänemäntä: Kiva, kun tykkäsit.

Kikka: Niin se on. Ja jotenkin minusta tuntuu, että Suomessa tulee olemaan enemmän asioita joihin on vaikea sopeutua? Sitä kun palaa omaansa, joka ei enää olekaan oma.

M. Metrossa: Se onkin hyvä muistaa.

Hietzu: Sinähän voit koettaa. Minusta on hauskaa aina katsella Suomea ulkomaalaisen silmin. Olemmehan me aika eksoottinen kansa, kun tarkemmin ajatellaan:D.

Anonyymi kirjoitti...

Taidetta täällä olikin isoksi iloksi ja vähän ihmeenkin aiheeksi monena päivänä; kuvia kävin katsomassa, mutta kirjoittamaan en ehtinyt (välillä täytyy tehdä muutakin kuin istua täällä koneen ääressä...). Kiitos "taidepläjäyksestä" ! Osa tauluista oli tuttuja kuvista ja osa muutoinkin nähtynä. Mutta rehellisyyden nimissä paljastan, että pidän eniten grafiikasta ja kotimaisesta taiteesta; ainakin omilla seinillä (tosin muuhun ei tietenkään olisi edes rahaa). Toisaalta meillä on monta, monta upeaa ja tärkeää työtä kehystettynä, joiden tekijät asustelevat täällä meillä...

Kuvauksesi turkkilaisesta elämästä, asioista ja asenteista toi hymyn huulille; meistä suomalaisista saisi vähintään yhtä pitkän ja kuvaavan listan, joka ei olisi yhtään sen mairittelevampi...

Satunnaisten asioiden lista oli kiinnostavan rehellinen; kiitos avoimuudestasi ! Kohta 8 kolahti kovasti; niin myös minulle opetettiin, mutta meille kävi huonosti silti. Mieheni takasi läheisensä lainan ja loput voit hyvin kuvitella; siitä alkoi pitkät seitsemän vuotta toisen laina taakkana. Siitä selvittiin, vaikka välillä kävimme lähes avioeron ja vararikon partaalla...Ihmeesti sitä ihminen lopulta venyy ja pystyy oikeasti antamaan anteeksi; läheinen on nykyisin uudestaan läheinen, vaikka vuosien ajan oli todella vaikea kohdata... t: Tiina

Saga kirjoitti...

Heh, pitäähän nuo aika hyvin paikkansa :)

Sielukkaita kuvia!

Nina kirjoitti...

Voi miten kaunis kirjoitus,vaikka on arvostelua niin se(kin) on rakkaudella tehty;

Jotain tuttujakin löytyi, sekä rakkaudella ja juuri sillä hetkellä vähemmän rakkaudella tuttuja tunteita löytyi..

Saavutetu kilot; No niitä olin saavuttanut ja siitähän puhuttiin ja tunsin itseni nöyryytetyksi ku olin kaikkien edessä, kuuluu muistoihin vähemmän ikävä..
Sana ei niksauttamalla päätä tulee samantien automaattisesti kun astun Turkin rajojen sisään.. Joskus mun mies ihmettelee millä karkoitan kaikki kauppiaat kadulla koska hän ei edes huomaa koko "koodia"

Meidän ulko-ovella on pahalta suojaava silmä, auttaa tai ei niin kaunis symboli!

Osamaksu: ihmeellinen juttu mitä ei ole koskaan onneksi tarvinnut kokeilla:)

Ihania uusia juttuja jotka näen ihan sieluni silmissä tapahtuvan käytännössä..

Sinulla on Mine kaunis tapa kohdata uutta ja jakaa sitä meille, on kiva lukea sinun/teidän elämästä. KIITOS että jaat sen meille!

Mine kirjoitti...

Tiina: Meillä ei ole seinällä mitään taidetta, kun miehen rima on niin korkealla. Niihin mitkä hän kelpuuttaisi, ei meilläkään ole varaa.

Olipas kurjaa. Meillä meni talo ja kaikki muu omaisuus, kun niillä oli taattu isän yritys, joka meni konkkaan. Näin sitä opitaan asioita kantapään kautta. En itse missään nimessä haluaisi pyytää ketään takaamaan omia lainojani. Nykypäivän Suomessa ei vaan taida enää saada lainaa ilman takaajia? Se on kamalaa!

Saga: Kiitos.

Nina: Turkkilaiset ja turkkilaisuus on piirtynyt minuun. Pääosin minulla on täältä vain hyvää sanottavaa. Tämä maa ja sen kansa on pitänyt meitä hyvin. Sen tähden en todellakaan halua halventaa, mutta en myöskään antaa liian yksipuolista kuvaa. Kaikissa meissä kansoissa on hyvät ja huonot puolemme, niin Turkissa ja turkkilaisissakin. Toiset kansat vain pystyvät nauramaan itselleen helpommin kuin toiset....

Kirjailijatar kirjoitti...

Luin nämä ääneen miehelle ja nauroimme täällä ihan kippurassa. Jotkut asiat tuntuivat kovin tutuilta tai tunnistettavilta.

Sinä olet kyllä hirmuisen tarkkasilmäinen ja herkkävaistoinen ihminen. Teet loistavia havaintoja, joita on ilo lukea :)

Mine kirjoitti...

Kirjailijatar: Nauru pidentää ikää! Onpa hyvä, että sain lisättyä elonne päiviä. Sen näkee, ken elää.

Allu kirjoitti...

Tosi hauskoja totuuksia, monet tuntuu niin tutulta.

Mine kirjoitti...

Allu: Ihmiset taitaa pohjimmiltaan olla aika samanlaisia, eri kansoilla vain omat variaationsa asioista.