"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

lauantai 1. kesäkuuta 2013

463. tarina (Istanbul - Naapurustoni vilkuttaa valoja)

Oletteko lukeneet siitä mitä täällä tapahtuu? Rauhallinen mielenosoitus Taksim-aukion lähellä olevan puiston hävittämistä vastaan vaihtui yleismielenosoitukseen AKP-puoluetta vastaan. Poliisien rankka vastaus mielenosoittajille ei ainakaan helpottanut tilannetta. Istanbulissa kuohuu. Uutsisointi on todella vähäistä ja se herättää lisää kysymyksiä ja antaa huhuille siivet. Taksim-aukiolla tapahtuu. Ja tapahtumat leviävät muuallekin Turkkiin. Vaikka päämedia on hiljaa, twitterissä, Facebookissa jne. tieto ja huhut leviävät.

Me elimme täydellisessä tietämättömyydessä ja vietimme kuopuksen synttäreitä kakkua syöden ja ohjelmaa vetäen. Sitten alkoi tietoa tulla sieltä ja täältä. Nyt, juuri tällä hetkellä, koko naapurustomme vilkuttaa valoja ja paukuttaa parvekkeilla kattiloita. Kattilamielenosoitus tukee kadulla mieltään osoittavia. Ja täytyy tunnustaa, että tunnelma on aika tiivis ja siihen olisi helppo heittäytyä mukaan:). Liikuttavaa on se, että mielenosoitus ylittää rajoja. Kattilaa paukuttaa yläkulman periuskovainen perhe yhtä lailla kun heidän alakerrassa asuva peri Ataturkkiläinen naapurinsakin.

Elämme jännittäviä aikoja. Ja kolmonen innostui niin ympärillä kuuluvasta nakutuksesta, että tässä talossa paukkuu rumpu. Pitäisiköhän emännänkin etsiä kattilat kehiin?

Nyt yhtyi kuoroon autojen torvet ja Istanbul meluaa! Oi, voisittepa olla mukana!

14 kommenttia :

Pepi kirjoitti...

Just kympin uutisista katsastin viimetapahtumat....mutta että siellä teilläkin jo ollaan hengessä mukana? Jopas!

mimon mami kirjoitti...

Uutisista olen kuullut ja nähnyt...näyttää tosi pelottavalta.
Kaikesta huolimatta, mukavia juhlahetkiä!

anumorchy kirjoitti...

Turkin nykyista hallintoa seuranneena (ja siita karsineena) ja paljon maassa matkailtuani taytyy sanoa etta kylla on aikakin! Ataturk on varmaan kaantynyt haudassaan kerran jos toisenkin.

Laura kirjoitti...

Täällä Budapestissakin oli tänään turkkilaisten protesti, tosin melko pienimuotoinen ja rauhallinen. Ideana oli osoittaa tukea kotimaahan ja lähettää viesti että Turkki ei ole yksin. :)

Lady of The Mess kirjoitti...

Uutisista seurasin tänään, mutta jo aiemmin sain raporttia yhdeltä kaveriltani, joka on siellä osallistuakseen suureen tangotapahtumaan. Eilen illalla hän oli yrittänyt hotellistaan lähteä tapahtuman iltaosuuteen, mutta joutui kääntymään takaisin - ja monen melko vaarallisenkin mutkan kautta pääsi takaisin hotellille. Eilisen illan tapahtuma oli sitten kokonaan peruttu, mutta jatkui tänään.
Uutisissa kerrottiin, että vain pieni vähemmistö toisinajattelijoita mellakoi ja että pääministeriä kannattaa suurin osa kansasta - ja tämä on tietenkin Turkin virallinen kanta.

Mine kirjoitti...

Pepi: Pinnan alla on tyytymättömyyttä, sehän on ollut selvää. Näin ulkomaalaisena täytyy sanoa, että AKP on tehnyt paljon hyvää. Turkin talous on kokenut uskomattoman parannuskuurin, kaupunki vaurastuu silmin nähden jne. Tällä hetkellä pääministerin ylimielisyys on ollut toisille liikaa, hän on turhan varma omasta asemastaan ja enemmistön kannatuksesta. Se aiheuttaa sen, että toisin ajattelijoiden ajatuksia ja tunteita ei ole tarvinnut kuunnella? Ja ne ihmiset kokevat, että heidän yli on kävelty, liian monta kertaa..

Mimon mami: Ei täällä vielä ainakaan pelota. Mies tekee juuri lähtöä paikan päälle. Jumalanpalveluksessa kun täytyy jonkun soittaa, vaikka pihalla mellakoitaisiinkin:). Ilmeisesti tällä hetkellä tilanne on melko rauhallinen, väki kerää siis voimia jatkaa? Katsotaan siis saadaanko kuvareportaasia paikan päältä, kunhan saan miehen takaisin.

Anu: Kyllä sekulaarit tässä mellakassa päästää varmasti höyryjä. Maan islamilaistaminen ei ole kaikille mieleen. Mutta suurimmalle osalle on, sekin tulisi mellakoijien muistaa.

Laura: Niin on kuulema Helsingissä ja muuallakin ollut näitä "tukitapahtumia". Jännä nähdä ja ennen kaikkea olisi kiva tietää mitä OIKEASTI tapahtuu. Paikallinen media saisi hävetä, kun on näin hiljaa.

Lady of the Mess: Aamulla satoi, sellainenkin asia vaikuttaa ja nyt tällä hetkellä Istiklalilla on ilmeisesti aika rauhallista. Käymässämme kirkossa asuu vanha täti, jolta saamme raportteja kadun hulinatilanteesta. Täytyy vain muistaa, että tilanteet saattavat muuttua nopeasti ja siksi ei kannata ehdoin tahdoin pyrkiä sinne missä tapahtuu. Jään siis lasten kanssa kotiin, varmuuden vuoksi. Vaikka itseänikin kiinnostaisi nähdä, että missä mennään.

Anonyymi kirjoitti...

Helsingissäkin oli tukimielenosoitus. Kunpa Turkissa osattaisiin ottaa opiksi naapureiden tapahtumista ja kuulla herkällä korvalla kansan mielialoja. Täällä uutisoitiin, että eilinen poliisien vetäytyminen olisi presidentti Abdullah Gulin asioihin puuttumisen tulosta.
Pitääkö paikkansa, että Erdogan tähtää seuraavaksi peresidentiksi? Koskahan se kisa käydään? Anisi

Allu kirjoitti...

Niin kuin Anu tuossa sanoi, Atatürk on varmaan kääntynyt haudassa useammankin kerran.

Petra kirjoitti...

Elamme jannittavia hetkia, tama oli kytenyt jo pitkaan ja repesi sitten nopeammin kuin olisin osanut aavistaa. Jaamme siis odottamaan mita seuraavaksi? Osa kansaa on nayttanyt ettei sita kannata unohtaa ja jattaa kuuntelematta, on se kumma kuinka valta sokaisee ihmisia.

A kirjoitti...

Odotamme levottomina uutisia, toivottavasti rauha palaa Istanbuliin!

Kiitos tilannetiedotuksesta, Mine.<3

Jael kirjoitti...

Täällä siitä on uutisoitu ahkerastikin.Toivottavasti tilanne pian rauhoittuu mutta kaiketi on lumivyöry lähtenyt liikkeelle...oliko sinulla muuten postauksia tuosta Gazi-puistosta?

Mine kirjoitti...

Anisi: Tähtää varmaan sulttaaniksikin, jos niikseen tulee:). Hän on ollut tärkeässä roolissa, en halua siis mitätöidä tai panetella valtapuoluetta. Pitäisi vain muistaa, että muillakin on oikeus olla asioista jotakin mieltä. Jopa eri mieltä, kun päättäjät itse. Täällä on viimeiset vuodet ollut yksinvalta ja se harvemmin toimii, sillä harvalla kansalla on niin yhtenäinen ajatus asioista. Paitsi pakolla voi tietenkin aina yrittää?

Allu: Kyllä, Ataturkkiä on ajettu urakalla alas..

Petra: Kyllä kannattaisi tosiaan PM:n nyt laittaa jäitä hattuun ja lakata pullistelemasta. Ärsytetty porukka voi saada muuten lisää vettä myllyyn...

Aili: Aika näyttää, että laajeneeko tämä tästä vai saadaanko väki tyyntymään.

Jael: Itse puisto on onneton pieni pläntti, eli sen perusteella tämä nyt on vähän paljon melua tyhjästä. En ole sitä kuvannut, sillä en tiennyt sen olevan tällaisen metelin arvoinen:).

Riina kirjoitti...

Kuten Petralle kirjoitin, olitte heti mielessä kun näitä uutisia kuulin. Jänniä juttuja, ei voi kuin toivoa, että rauhanomainen ratkaisu löytyy.

Mine kirjoitti...

Riina: Jännää oli se, että mistä kaikki sai lopulta alkunsa. Ja toisaalta se kertoo sen, mikä jo tiedettiin. Kaikki eivät ole tyytyväisiä ja pääministerin olisi hyvä tehdä sille jotakin.