"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

tiistai 6. elokuuta 2013

508. tarina (Kotkan parhaat palat)

Tänään saimme kivoja vieraita. Karoliina poikansa kanssa tuli meille kylään. Koska Kotka oli heille vieras kaupunki, oli tietenkin esiteltävä Kotkan parhaat palat. Mies jätti minut Karoliinan kanssa torin reunaan ja hurautti lasten kanssa edeltä rantaan. Minä kävelytin vieraani pitkin omia lempipaikkojani. Kotkaan harva vahingossa eksyy, sillä tänne on tultava ihan asiakseen. Kävellessämme ajattelin taas, että kyllä tätä kelpaakin esitellä. Kotka on hieno kaupunki!

Torilta kävelimme Isopuiston läpi kohti rantaa. Sapokassa sijaitsee moni kiva kohde. Sieltä lähtee veneet saaristoon. Tai voi vierailla vaikkapa Maretariumissa,  tutustuen suomalaiseen vesiluontoon. Jos nälkä yllättää kannattaa pistäytyä Wanhaan Fiskariin tai jos ei ole pikkurahasta puutetta niin suunnata syömään Meriniemeen.


Retkeiliskö vaikka Kaunissaareen?Vai menisikö syömään Meriniemeen?


Veneitäkin on mukava katsella.


Meriniemestä kannattaa kävellä Sapokan Vesipuistoon. Puiston rakentaminen aloitettiin vuonna 1990. Pääsuunnittelijana oli Kotkan kaupunginpuutarhuri Heikki Laaksonen, joka teki todella hienoa työtä. Puisto on kokonaisuus, jossa voi ihailla kasveja, merta ja 20 metriä korkeaa vesiputousta. Iltaisin puisto on valaistu.Sapokan vieressä seisoo Katariinan puutaloalue. Puutaloaluetta ja merta voi kiivetä katsomaan Merenkulkuoppilaitoksen vieressä olevaan näkötorniin. Sieltä näkyy hienosti myös Kotkan ympärillä leviävä saaristo.Katariinan puutaloalue on nykyään arvokasta aluetta, ennen siellä asui vain mummoja. Ja ei, mummoissa ei ole mitään vikaa:).Näkötornilta voi seurata meren rantaa mukailevia polkuja. Me kävelimme Karoliinan kanssa kohti Mansikkalahtea ja Katariinan meripuistoa. Matkalla saattoi ihastella merta ja metsää. Mansikkalahdessa on hyvä uimaranta, joten ota uimakassi mukaan.

Matkan varrella on myös kivoja venepoukamia.


Kotkansaren eteläisimmässä kärjessä sijaitseva Katariinan Meripuisto on 20 hehtaarin suuruinen monipuolinen puistoalue. Erityisen iloiseksi tekee se, kun tietää alueen olleen ennen ruma öljysatama. Nyt puistossa voi grillailla, makailla ruohikolla, ihailla kaupunginpuutarhurin kädenjälkiä tai seistä kivikossa ongella.
Kuvaaja purossa.


Katariinan Meripuistosta palasimme Mansikkalahteen, jossa muu porukka oli uimassa. Vesi oli kuulemma lämmintä. Siinä se on edessä se Kotkan ihan paras puoli eli MERI!

Paluumatkalla näytettiin se toinen Kotkan ihme, eli Kymijoki ja Langinkoski. Tänne olen vienyt teidät ennenkin, mutta paikka kestää useammankin käymisen. Ilta-auringon valossa kelpasi tepastella kosken ja joen rantoja. Normaalisti hyttysetkin viihtyvät alueen takametsissä, mutta ei tänä vuonna. Saimme siis olla ihan itseksemme iltalenkillä.


Kiitos käynnistä Karoliina ja M! Tervetuloa toistekin!

17 kommenttia :

mummeli kirjoitti...

Ensimäinen mielikuva kuvistasi oli, onko Kotka noin kaunis kaupunki? Eipä ole koskaan tullut käytyä, olin jo suunnitellut matkaa sinne, kun veljeni asui siellä, mutta hän nukkui pois ennenkuin minä toteutin matkani,
Kiitos näistä kuvista.

pikkupikkuriikki kirjoitti...

Kiitos kuvamatkasta rakkaaseen kotikaupunkiin!

Helmi-Maaria Pisara kirjoitti...

Kotka on kyllä kaunis kaupunki. Erityisesti Sapokka siellä. Olen iloinen, että vanhempani päättivät vuosia, vuosia sitten vaihtaa Kouvolan Kotkaan..

Hurmioitunut kirjoitti...

Mielettömän kaunista! Kotka on minulle tuiki tuntematon, joten mukava päästä kurkistamaan sinnekin. Etenkin juuri tuollaisen kanssa joka tuntee kauneimmat paikat. Ihana koski ja upea puisto!

A kirjoitti...

Kotka on ihana kaupunki, kiitos esittelystä, Mine:))

Kyllä tuolla kelpaisi asua - varsinkin kesällä!

-Sami- kirjoitti...

Sapokan tuurilaiturin nupukivistä on melkoinen määrä mun latomia... kesän -91 tein siis tekun ekan kesän duunia siellä. No onhan sekin kokeiltu.

Käytiin kaveriporukan kanssa täältä Heinolasta viime pääsiäisenä Kotkassa kattelmassa mun kotihoodeja, näytin kaikki maholliset leikki- ja muut remellyspaikat, koulut ja asuinpaikat mitä kolmenkymmnen vuoden aikana kerkes kokemaan ja vielä muisti. Hieno on se kaupunki. Yksi omista suosikeistani on Tiutinen ja Suulliskan rannat... Vaikken ole niissä koskaan asuneet mutta niitten maisema on upea. Kaverit tykkäsivät reissusta ja siitä puhutaan täällä vieläkin aika ajoin...

Mine kirjoitti...

Mummeli: Kaunishan tämä. Kun on meri lähellä, ei voi mennä ihan pieleen? Olipa harmi, kun et ehtinyt käymään.

Pikkupikkuriikki: Eikö ole yhtään Kotkaan ikävä?

Helmi-Maaria: Täällä sanotaankin, että Kouvola on kaupunki VR:n armosta:).

Hietzu: Ei Kotkan viehätys ole kaupoissa tai kaupunkiarkkitehtuurissa. Kyllä se on vesistöissä ja luonnossa. Muutamia kauniita kortteleitakin onneksi on. Ja hienot puistot!

Aili: Kyllä kelpaa. Eikä ole hullummat muutkaan vuodenajat. En malta odottaa Suomen syksyä, jonka ehkä saan elää jo ensi vuonna.

Sami: Vai niin, taisimme kävellä kättesi töillä? Hieno on kaupunki ja saaristo. Sinne tekisi mieli myös päästä. Sanoinkin, että jos joskus meillä on vene, täytyy käydä Harvassaaressa.

Jael kirjoitti...

Ihana kuvapläjäys Kotkasta.En ole koskaan ollut siellä mutta hyvin kauniilta näyttää siellä olevan kesällä:)

-Sami- kirjoitti...

Harvassaari olis ehdottomasti vierailun arvoinen mesta... Ja moni muukin paikka siellä.

Anonyymi kirjoitti...

Olen asunut koko elämäni Kotkassa ja joka ikinen kerta kun täältä pääsee edes hetkeksi pois, tulee aina tunne ettei halua palata. Minä en jotenkin osaa ajatella Kotkaa samalla tavalla kuin sinä... Olisi ihanaa rakastaa kotikaupunkia sen sijaan, että haluaisi vain pois. Mutta kauniita kuvia! :-)

Riina kirjoitti...

Upeita maisemia. En olekaan käynyt Kotkassa sitten 80-luvun, eli aika pieni olen ollut. :)

Kirjailijatar kirjoitti...

Kiitos Kotkan vierailusta. Häpeällistä, etten ole käynyt Kotkassa sitten lapsuuden. Niin moni muu kaupunki on tullut kyllä tutuksi, muttei Kotka. No, joskus vielä hoidan tämän epäkohdan pois päiväjärjestyksestä.

Mine kirjoitti...

Jael: Tervetuloa sitten, kun tänne saavumme. Lähden mielelläni Kotka-oppaaksi:).

Sami: Niin olisi, mutta se vene...

Anonyymi: En minäkään tainnut Kotkan ihanuutta ymmärtää täällä asuessani. Vuodet muualla on siis avannut silmät? Tänään esittelin kapunkia ystäville eri puolelta Suomea, sekä turkkilaiselle ystävällemme ja kaikkien mielestä kaupunki oli kaunis ja ihana:D.

Riina: Kaupunki on kohentunut niistä ajoista. Etenkin rantoja ja puisto-alueita kannattaa katsoa uudemman kerran.

Kirjailijatar: Vuoden päästä sitten, tulette tupaantuliaisiin, jos kaikki nyt käy hyvin huomisen suhteen?

Sasse kirjoitti...

En tiennytkään että Kotka on näin kaunis kaupunki. Kiva päästä 'vierailulle' näin kuvien myötä.

Mine kirjoitti...

Sasse: Kannattaa käydä itse katsomassa ja nähdä vähän vaivaa etukäteisneuvojen kyselyssä. Olen ollut 20-vuotta muualla ja nyt tuntuu kivalle ajatus paluusta juurilleen:)

Sasse kirjoitti...

Toivottavasti sekin vielä joku päivä toteutuu, mutta tuskin ihan lähivuosina :)

Jenni kirjoitti...

Minäpä olen käynyt Kotkassa ihan muuten vaan. :-) Sapokan vesipuisto oli tosiaan käymisena arvoinen paikka.