"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

lauantai 1. helmikuuta 2014

622. tarina (Mattoja, mattoja, Kayserin mattoja)

Turkkilaisia mattoja on kudottu jo noin 3000 vuoden ajan. Niille ominaisia kaksoissolmuja on sidottu eri puolilla Anatoliaa monen värisiin ja kuvioisiin mattoihin näiden kuluneiden vuosien varrella. Jokainen solmu kiedotaan kahdesti loimilangan ympärille ja varmistetaan kaksinkertaisesti. Näin ollen turkkilaisia mattoja  pidetään muita itämaisia mattoja kestävämpinä. Mallit vaihtelevat niiden alkuperäkaupungin mukaan. Ensimmäiseksi tutustuin Kayserin mattoihin. Astukaapas siis mukanani sisälle kauppaan. Laskeudutaan rappuset alakerran esittelyhuoneeseen. Sitten vain istutaan takaosan sohvalle ja sanotaan siellä työskentelevälle miehelle, että "näyttäkääpäs millaisia vihreäsävyisiä isoja mattoja teillä on".


Seinällä oli kaunis sini-vaalea matto, mutta niin tässä kun kaikissa muissakin näissä kuvissa luonnonvalon puuttuminen vaihtaa jonkun verran värejä. Harmi, että ei ole tarvetta siniselle matolle, sillä tuo oli tosi kaunis!


Tuo oikeassa reunassa oleva taas olisi onnen omiaan meidän makuuhuoneeseen. Alla sama kuvan yläkulmassa. Meidän makkarissa kun on sellainen viininpunainen itämainen lamppu, joka määrää sen värin makuunuoneeseen. Päiväpeitto on beessi ja ripaus sinistä kävisi mausteeksi ihan hyvin.Tai tämä ylläoleva kaunokainen, mihin sen laittaisi?

Mattokauppoihin on luvallista mennä vain katselemaan. Itse yleensä selitän jo etukäteen, että tällä kertaa en ole tullut ostamaan, vaan olen vasta keräämässä tietoa. Palvelu on silti hyvää. Yleensä sinulle tarjotaan kahvia tai teetä ja mattokauppiaat esittelevät tarjontaansa kärsivällisesti. Mattojen esiin kaivaminen ja esille asetelu käy kyllä ihan työstä, joten ymmärtäisin senkin, jos kaikkia ei huvittaisi tehdä sitä vain katselijoille. 
Kaunis, mutta liian tumma.


 Liikaan punertavaa sävyä, eikä vihreäkään ole oikea. Sininen ei käy ollenkaan. En myöskään halua liian isoja kuvioita.Näin monta kaunista mattoa. Nämä Kayserin matot, jotka esiteltiin, olivat villa-puuvilla mattoja, jossa villasolmut on kudottu puuvillaiseen loimeen. Matot olivat aika tiiviitä ja kuviot yksityiskohtaisempia.  Ylhäällä olevassa vihreä oli juuri sellainen kun halusin, mutta tuo kukassa oleva oranssi häiritsi. Ihan viimeiseksi pyysin katsoa vähän samantyyppistä kuin tuo vihreä, mutta jossa väreinä oli vain ruskea ja vaalea beessi. Se oli sitten yllättäen minusta se kaikkein kaunein. Mitä kävikään sille naiselle, joka halusi vihreän maton?Tässä ylhäällä siis se Minen mielestä kaikkein kaunein. Värit taas ei kerro totuutta, sillä minun ruudulla väri on hieman vihertävä, mutta se ei ollut totuus. 


Yläkerrassa ihastelin hetken vielä kaupan keramiikkatöitä. Kiitin kauppias setää ja lupasin palata asiaan, jos minut ja tuo alimmainen matto on tarkoitettu yhteen. En tehnyt mainossopimusta, mutta laitan kaupan nimen tähän itselleni muistiin tulevaa varten. Muutkin on tervemenneitä kauppaan ihastelemaan mattoja. UYAN - Utangaç sokak 27 Sultanahmet.

Nyt sen sijaan odotellaan kotiin saapuvaksi sitä senkkiä, joka ostettiin pöydän kanssa samaan aikaan. Senkissä oli pöytälevyssä sellaisia isoja koloja, joista emme pitäneen ja lähetimme sen takaisin kauppaan. Uuden samanlaisen metsästäminen onkin sitten kestänyt ja kestänyt ja tänään sen pitäisi lopultakin saapua. Nyt jännitetään, että onhan se nyt hyvä, että ei tarvitse taas käydä rettelöimään asiasta. Hyvää ja kaunista viikonloppua!

33 kommenttia :

A kirjoitti...

Kiitos mattoesittelystä Mine:)
Ihania mattoja, niistä kannattaa valita mieleisin ja parhain.♥♥

mimon mami kirjoitti...

Ihania mattoja. Mattoa katselee pitkään, joten mieleinen on oltava, ettei jokin koko ajan häiritse.

Saga kirjoitti...

Minä olen aina hämmästellyt, kuinka auliisti ja ylpeänä mattoja esitellään turistillekin, kahvin kera, vaikka ilmoittaa heti alkuunsa vain katselevansa. Pieninkään matto kun ei tahdo pieneen matkalaukkuun mahtua, vaikka kuinka olisi tehnyt mieli. Ja kyllähän ne pienimmätkin aidot matot maksaa maltaita. Pienen,kevyen ja halvan kopion olen kyllä sieltä ostanut ja tyytyväinen olen ollut siihenkin.
Tuo sininen mitä ajattelit makkariinne on kyllä aivan upea, oioi! Samoin tuo isompi, joka minun ruudullani näyttää oliivinvihreältä.

Leena Lumi kirjoitti...

Tokan kuvan oikea matto seinällä yläkulmassa, kiitos isona;)

Kun olet valinnut kuvannet ja kerrot tiedot;)

Kolmen viikon jouluvierasrytinässä meni yksi matto kaatuneelle punaviinilasille, onneksi kyseessä oli halpa viskoosimatto. Yritin etsiä pikana uutta punaista tilalle, menetetty oli aivan vaalea, mutta joulun alla kaikki punainen oli lpppuunmyyty.

Katso tätä halppista ja mieti sitä isona http://www.netanttila.com/shop/fi/netanttila/-bristol-viskoosimatto-1522408

Löytyy siis sekä sinisenä että tuo punainen, jossa sinistä myös, sopisi talviaikaan. Tietenkään ei ollenkaan sama kuin aito matto.

Kiitos tästä!

SaaraBee kirjoitti...

Irlannin säätä ei kannata kadehtia, mutta minä kahdehtin teidän mattoja. Ihan vihreänä kateudesta... Mukavaa viikonloppua!

Anonyymi kirjoitti...

Ihania mattoja! Tuo sinun mielestäsi kaunein oli kyllä TOSI kaunis, samoin tykkäsin siitä ensimmäisessä kuvassa seinällä olleesta!
-Hanna

Mine kirjoitti...

Aili: Katsotaan, että tuleeko tästäkin runsauden pula, jossa ei lopulta osaa valita mitään.

Mimon mami: Olen elänyt aikaisempien valintojeni kanssa ihan tyytyväisenä 13-vuotta. Lukuunottamatta olohuoneen mattoja, joitka ei olleet minun väriset alueperinkään. Nyt saan ne vaihdettua ja olen siitä iloinen:).

Saga: Itseasiassa täällä on monessa myymälässä kotiinpostituspalvelu, eli maton saisi lähetettyä Suomeen, eikä sitä tarvitse kantaa kassissa. Muutama tehdastekoinen matto me on tuotu lentokoneella rullalla Suomeen ja hyvin onnistui sekin.

Leena: Sitä minä himoitsen nyt meidän makkariin, pitänee käydä joskus kuvaamassa uudelleen, sillä nyt siitä ei ole tuon parempaa kuvaa… Luulen, että näitä mattokuvia tulee vielä piisaamaan ennen lopullista päätöstä…

Vihreatniityt: Minullahan ei ole vielä yhtään, joten ei tarvitse kadehtia;).

Hanna: Ihania ovat, kertakaikkiaan. Ihailen käsityöläisiä, jotka luovat näin hurjan kauniita asioita. Siitä mielellään maksaa, mutta ei tietenkään mitä tahansa...

Kirsi kirjoitti...

Waybeee!Ihania sanalla sanoen, kotona on tänään ja eilen käyty mattokeskusteluja meilläkin ja kuviasi on katseltu,,,olen kanssasi Mine juurikin samaa mieltä, että vaikka ihan aito matto pitäisi nähdä myös sijoituksena , en minäkään ole kuitenkaan valmis mattoon investoimaan käsittämättömiä summia, mutta se onkin hankinnassa tärkeintä mikä mielyttää ja mikä sopii juuri omaan kotiin.Ongelmaksihan tässä muodostuu vain lukemattomat mahdollisuudet ja päättämisen vaikeus;)Minä pidän myös vihreästä ja beessistä ja väreistä ja ...ja...eli siinä sitä onkin haastetta löytää itselleen juuri se oikea...useamman kerran on tullut kyllä mattokaupassa pistäydyttyä, katselemassa ja joskus esittelyssäkin...Hyvin sujuu ihan lentokoneen ruumassakin mattojen kotiin tuominen, kokemusta on;)Kiitos Mine kuvista, jatkoa odotellessa!

anumorchy kirjoitti...

Mina onlen hirvea mattofriikki!
Meilla on makuuhuoneessa muuten tuollaisen ruskean, beessin ja mustan savyinen pienehko matto kanssa. Bodrumin lahelta ostettu. Olen kuvitellut etta varjaamatton eli sen varisista lampaista tulleita villoja. Mahtaakohan nain olla?

Marjatta Mentula kirjoitti...

VAU, upeita! Käypä Mine minun blogissani. Pistin sulle haasteen!

Anonyymi kirjoitti...

Saako siellä mattokaupassa kuvata noin vain vai sovitko valokuvaamisen heidän kanssa?

Mine kirjoitti...

Kirsi: Minä olen niin käytännöllinen, vaikkakin kauneuskaipuinen sellainen. Sen tähden merkit ei uppoa minuun. En ikinä ostaisi kallista merkkilaukkua vain sen merkin vuoksi, tai älyttömän hintaista mattoa vain sen tähden, että se on Hereke. Meille ei myöskään osteta kalleinta autoa, koska se on joku merkkiversio. Haluan kauniin, luotettavan ja toimivan, niin edullisesti, kun voin. Toisaalta en ole valmis ostamaan jotakin vain siksi, että sen saa halvalla. Eli kai taiteilen mahdollisimman hyvän hintalaatusuhteen kanssa, mutta omalla budjetillani. Se budjetti tiputtaa jo monta asiaa pois, mutta se ei haittaa minua. Tämä kuuluu siihen omankokoisten unelmien kategoriaan:).

Anu: En osaa sanoa, mutta luonnon värit on minullekin mieleen. Olen ihaillut mattoja jo vuosia, mutta ei ne ole ollut mikään pakkomielle. Tästä yhdestä nyt haaveilen, tai jos mahdollista budjetin puitteissa, niin kahdesta:).

Marjatta: KIITOS, kävin jo hieman kurkkaamassa. Minun kirjahyllyni valikoimat on sattuneista syistä hieman rajoittuneet, mutta yritän silti ensi viikolla tarttua haasteeseen. Vaikka sitten soveltuvin osin. Pitikö vastaukset olla oman kodin kirjoista?

Mine kirjoitti...

Anonyymi: Yleensä Turkissa suhde kuvaamiseen on erilaista kuin ehkä Suomessa. Jos ei ole olemassa selkeää kuvaamisen kieltoa, oletan että se on sallittua. Kuvaan, ellei joku kiellä. Tässä kaupassa ei setää näyttänyt kuvaamiseni vaivaavan.

Jael kirjoitti...

Kaunis matto:) ja toivottavasti se sitten matkaa mukaanne Suomeen!Aidot matot ovat kyllä kauniita. Eksäni täällä Tel Avivissa on tosi hyvä tinkimään ja hänellä onkin muutama tosi kaunis aito matto kodissaan:)

Leena Lumi kirjoitti...

Siis me katsottiin samaa mattoa...;)

Mää en melkein kestä, että 'yhtä en vain saa...'.

Jos ostat sen, kuvaa se sitten, kerro mitat ja hintakin olisi kiva tietää. Tuo on just sopivasti tumma sekä värikäs, että kestäisi meidän lapsenlapset eli koiruudetkin.

Mine kirjoitti...

Jael: Tottakai matkaa. Matoistani en luovu, paitsi nykyisistä olkkarin matoista:). Minä en kehtaa tinkiä. Se on minusta maailman nolointa. Mutta mies kehtaa. Siirryn aina siksi ajaksi muualle…

Leena: Tuon värisiä täältä löytää helposti. En ollut ajatellut mattoa makkariin, mutta nyt alkaa "tahtooooo" mieliala nousta…. Mutta tuo kyseinen matto on siis aika pieni, veikkaisin, että joku 1mX1,5m. Se olisi makkariin passeli, mutta olkkariin liian pieni.

Hurmioitunut kirjoitti...

Kaunis valinta! Minä tosin tykkäsin siitä isompikuvioisestakin ja aika monesta muustakin! En tiedä kuinka kauan olisi valinnassa mennyt jos minut olisi päästetty moiseen karkkikauppaan... Ihanaa kun keräät Istanbul-muistoja mukaasi näin perinteisten tuotteiden muodossa :) Mukavia niitäkin on katsella arjessa valokuvien lisäksi :)

Tiina kirjoitti...

Minäkin pidän tuosta matosta, jonka valitsit parhaaksi. tykkäisit varmaankin myös persialaisista Nain-matoista, niissä on paljolti samaa henkeä.
Onnea mattokaupoille. Odotellen, millainen sieltä löytyy...

Käsinsolmittujen kanssa todellakin on havaittavissa sellainen kummallinen tahtoo-ilmiö :)

Mine kirjoitti...

Hietzu: En minä valinnut vielä mitään. Tuon olisin valinnut noista. Mutta eiköhän tässä pidä vielä jokunen kauppa kiertää ennen lopullista päätöstä. Ja saattaa siinä isännälläkin olla joku sana sanottavana?

Tiina: Kunhan ehtisi kiertää. Nyt olisi hyvä aika ostaa, kun on alennusmyynnit ja liiran kurssi puolellamme. Minä olen sellainen hetimullenyt-persoona, mutta mies jaksaa miettiä vähen pidemmällä aikajanalla näitä asioita.

Lissu kirjoitti...

Ihania! Tuon ekan kuvan kaikki matot ovat upeita.
On varmaan vaikea valita, mutta hinnan vuoksi ei halua valita kovin särmikästä vaan sellaisen johon ei kyllästy helposti.
Miten te aiotte kuljettaa matot sun muut huonekalut Suomeen? Pystyttekö itse viemään osan tavaroista omalla kyydillä?

Anonyymi kirjoitti...

http://www.jamk.fi/fi/Koulutus/Sosiaali-ja-terveysala/Sosiaali-ja-terveysalan-kehittaminen-ja-johtaminen-YAMK/Case-Tiina-Silvennoinen/

Laitan tähän yhden linkin, joka ei millään muotoa liity matto- tai muuhunkaan keskusteluun, mutta teki silti mieli lähettää se sinulle ! t: Tiina

Ja sitten pari sanaa noista matoista; ne ovat niin kauniita, että en taatusti osaisi tehdä oikeaa valintaa...Tai ehkä sitten myöhemmin katuisin tai muuten vaan veivaisin päätöstä. Se olisi aika tyypillistä minua; ehkä ?

Itse jättäisin punasävyiset kauppaan, mutta vihreään tai siniseen voisin langeta (jos olisi rahaa - yleensä ei ole...; tänään meni viimeiset (?) eurot, kun astianpesukone hajosi ja uusi piti saada HETI tilalle).

Mukavaa shoppailua ja onnistuneita valintoja ! t: Tiina

Sasse kirjoitti...

Aivan ihania mattoja!! Kiitos kierroksesta. Minusta tuo pitämäsi matto on oikein kaunis ja hillitty väritykseltään.

Marjatta Mentula kirjoitti...

Oman elämä ja kirjojen nimet -haaste: ei tarvitse olla oman kodin kirjoja eikä tarvitse ajatella sisältöä, nimi vain.:)

Mine kirjoitti...

Lissu: Minä luulen kanssa, että on varmempi pelata varman päälle. Etenkin kun olen helposti kyllästyvää sorttia kausituotteiden osalta.

Tiina: Olen oppinut, että päätösten jälkeen ei kannata eipäsjuupastella, vaan elää sen kannsa mitä tuli päätettyä:). En siis tarkkaile hintoja yms. sen jälkeen kun olen jotakin hankkinut, että ei tarvitse katua.

Täytyypäs käydä kurkkaamassa linkin taakse….

Sasse: Rupesin jo miettimään, että pitäiskö vain hakea se, eikä sotkea päätään liioilla valinnoilla…

Marajatta: Olen tutkinut täällä jo kirjahyllyjä ja muut löytyi aika helposti, mutta elämänohjetta täytyy vielä harkita….

anumorchy kirjoitti...

No jos viela kayt ko. mattoa ihailemassa, kysyppa noista vareista! Olisi kiva oikeesti tietaa. Tuon meidan makkarin maton pesinkin kerran parvekkeella ihan vedella ja saippualla ja tuli tosi puhdas ja hyva.
Mina kylla tykkaan enenpi geometrisista kuvioista kuin tuollaisista kiemuraisista kukkaisista. Mutta sehan on makuasia.

anumorchy kirjoitti...

Ja tinkia pitaa. Alkuhintahan on Turkissa ihan taivaissa. Mutta teillahan mies hoitaa taman :) . Tyonjako.
Mina tingin jopa Suomen kesan autovuokrasta ja aina saan pienen alennuksen. Kannattaa kokeilla.

Anonyymi kirjoitti...

Jopas mattoteema kirvoitti kommentoijat. Matot on meidän naisten mieleen! Yksi pojistani on Afganistanissa Isaf -joukoissa. Sieltä reilun kokoisen aidon maton saa hintaan 500E. Missä hinnoissa liikkuvat Turkissa? aNISI

Mine kirjoitti...

Anu: Yritän muistaa kysellä väreistä. Ja ottaa miehen mukaan tinkimään:). Minä olen kukkatyyppi, ihan selvästi!

Anisi: Mattojen hinnat vaihtelevat hirmuisesti riippuen materiaaleista ja tekopaikastakin. Luulen, että 500€ on ihan minimi hinta ja siitä ne nousee jopa kymmeniin tuhansiin euroihin.

Helena Ruotsala kirjoitti...

Kauniita mattoja. Toivottaasti löydät "oikean" tai oikeat mukaasi.

Ostin itse viime kesänä Bakusta itselle maton pitkän ostossession jälkeen (meitä oli useita ihmisiä tinkaamassa). Valittu matto pakattiin tosi pieneen tilaan, joten mahtui hyvin matkalaukkuun.

Mine kirjoitti...

Helena: Eiköhän se oikea löydy. Luulen jopa, että tässä mattoasiassa ei ole sellaista yhtä oikeaa:).

Matot menee tosiaan mukavan pieneen tilaan. Meidän matto taitaa matkustaa mukanamme autolla, joten sen puoleeen ei ole tilan suhteen ongelmia.

Cheri kirjoitti...

Mattokaupassa käynti on suuri esteettinen elämys. Montakin lasillista teetä on tullut juotua maailman mattokeitaissa. Aitoja mattoja en ole keräillyt, mutta katselu on ollut aina yhtä ihanaa. Valinta on vaikeaa kun on niin monta vielä kauniimpaa vaihtoehtoa :)

Mine kirjoitti...

Cheri: Kun lopulta tekee valinnan, on paras olla siihen tyytyväinen. Sitä ennen saa käydä ihastelemassa siellä ja täällä.

Unknown kirjoitti...

Meillä on ihanan lämmin huopapallomatto, mikä on myös perheen pieninpien ja koiran suosikki :)