"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

keskiviikko 13. marraskuuta 2013

572. tarina (Istanbulin Top 10)

Kuinka Istanbulin voi tiivistää kymmeneen? Tämä lista oli hankalampi kuin saatoin arvata. Lopulta lista muodostui ihan vain omista rakkauksistani ja niistä asioista, joita itse haluan omille vieraillemme kaupungissa alleviivata. Tässä menee nyt sekaisin sekä paikat että nähtävyydet. Tältä näyttää Minen Istanbulin Top 10.

1. Bosbori. Suuri rakkauteni missä tahansa muualla on meri. Istanbulissa se on tämä Euroopan ja Aasian jakava salmi. Joka kerta siltaa autolla ylittäessäni tai astuessani Bosborin ylittävään laivaan, minuun valuu onni. Kävelyreittini pyrkivät ulottumaan salmen rantaan. Sen äärellä on ihana illallistaa. Jos voittaisin lotossa, ostaisin meille kodin Bosborin äärestä. Pienen puisen talon, josta ihailisin rakasta salmeani jokaisena istanbulilaisena päivänäni. Bosbori on Istanbulin sydän ja keuhkot!


2. Büyük Çamlica. Kaupunkia täytyy katsoa ylhäältä, jotta se näyttäisi parhaiten muotonsa. Vien jokaisen vieraani varmuudella Büyük Çamlican kukkulalle. Paras hetki on hieman ennen auringonlaskua, kun Istanbul pukeutuu yöpukuun. Näkymä on kaunis ja kukkulalla mukava tunnelma. Matalien pöytien ääreen istahtaneet ihmiset. Gözlemeä tai Kumpiria suuhun ja kaupunki jalkojen juuressa. Muita hyviä kaupungin katselupaikkoja on erinäiset ravintolat, Galatan torni tai Pierre Loti Eyüpissä (kts. kohdasta 9).


3. Istiklal-katu. Parasta Istanbulissa on kuljeskelu, poikkeaminen syömään tai kahville. Ihmisten ihmettely. Ostosten tekokin. Tähän hyvät puitteet tarjoaa Taksim aukiolta lähtevä Itiklal-katu. Istiklalilla on aina elämää. Lukuisia vaihtoehtoisia ruokapaikkoja tai kauppoja. Istahda siis kadun varteen kahville ja seuraa ohitsesi kulkevaa ihmisvirtaa.


4. Hagia Sophia. Jos kaikki muut museot ja nähtävyydet jääkin välistä, jonota ainakin Hagia Sophiaan. Tämä kristikunnan suurkirkko on kaikessa välivaiheisuudessaankin mykistävä. Se on sellainen kohde, jonne palaan uudelleen ja uudelleen ja hiljenen joka kerta. Millainen kaunokainen se mahtoikaan olla loistonsa päivinä? Jos kirkot kiinnostavat, älä myöskään unohda Choraa.

5. Eminönu. Sultanahmet on minulle hieman liian turisti. Käyn siellä vain pakollisten nähtävyyksien vuoksi. Eminönu taas on eläväisyydessään ja arkisuudessaankin itselleni mieluinen paikka. Täällä voi seurata kalastajia Galatan sillalla, tehdä ostoksia Egyptiläisessä basaarissa (kts. kohta 7), hukkua tukkukauppakujille vaikkapa helmiä hämmentämään tai katsella laivojen loputonta tuloa ja lähtöä. 
6. Prinssisaaret. Kun kaupungin hälinä ahdistaa, hyppää laivaan ja purjehdi Prinssisaarille. Saarille on noin tunnin matka ja siellä käyminen on kuin hyppy toiseen maailmaan. Saarilla kuljetaan hevoskärryillä, pyörällä tai jalan. Talot ovat silmänruokaa etenkin heille, jotka rakastavat vanhoja koristeellisia puutaloja. Suurin ja kaunein on Büyükada, numero kakkosena tulee Heybeliada. Sitten on vielä vaatimattomampi Burgazada ja karuhko Kınalıada, joka minulla on edelleen käymättä. Vältä viikonloppuja, sillä silloin koko Istanbul haluaa tulla "rauhoittumaan" ylikansoitetulle saarelle.


7. Basaarit. Istanbul ja basaarit kuuluvat yhteen. Mene siis väriterapiaan Suurelle basaarille ja haistelemaan mausteiden herkullisia tuoksuja Egyptiläiselle basaarille. Jos suinkin on mahdollista, käy myös tutustumassa jonkun alueen viikkobasaariin. Paras sellainen on mielestäni Aasian puolella Hasanpaşassa tiistaisin oleva Salı Pazarı.

Ensin se suuri basaari:
Sitten se mausteinen: 

 Ja sokerina pohjalla se Tiistaibasaari:
8. Kadıköy. Moni turisti jää ihmettelemään Eurooppaan ja kyllä siellä nähtävää riittääkin. Jos kuitenkin haluat nähdä "oikeaa kaupunkielämää", niin hyppää laivaan Eminönüstä ja seilaa Kadıköyhin. Laivasataman vierestä lähtee viehättävät kadut, joiden varrelta voi löytää kaikkea mielenkiintoista. Ratikkalinjaa seuraamalla löytyy Kadıköyn pääostoskatu.


9. Kultainen sarvi. Eminönun luota sisämaahan puskeva Kultainen sarvi, on myös seilaamisen arvoinen kohde. Kultaisen sarven lautta lähtee Üsküdarista ja tekee siksakkia kultaista sarvea pitkin. Sen pääteasema on Eyüp, jossa voi tutustua ihan omanlaiseensa Istanbuliin. Muita mielenkiintoisia kohteita kultaisen sarven varrella on Fenerin patriarkaatti ja Fatihin kaupunginosa.. Kauniina kesäpäivänä on myös mukava vuokrata pikkupaatti ja päristellä sillä Kultaisen sarven pohjukassa.


10. Topkapı. Jotta emme unohtaisi kaupungin ottomaanimenneisyyttä, pistäydytään vielä Topkapın palatsissa. Palatsin ehdottomat kohokohdat ovat Harem kaakeleineen, sekä palatsin takaa avautuva maisema Bosborille. Jos haluaa nähdä eurooppalaistyylistä hienostelua, silloin Topkapı ei ole  oikea osoite, vaan sinun täytyy suunnistaa Dolmabahçen palatsiin.


Kuten arvata saattaa, moni muukin paikka olisi kuulunut saada edes maninnan. Mutta minkä kirjoitin, sen kirjoitin:). Mikähän sinun suosikkisi pääsi tai ei päässyt listalle?

Ensi kerralla Istanbulin Top 10 ruokapaikkaa. Sillä mikä muu elämässä on tärkeää kuin syöminen?

20 kommenttia :

Pepi kirjoitti...

Aiemmin kun mainitsin Topkapin, niin ajatuksissa oli kyllä Hagia Sofia :D ( viime päivinä(kin) olen erinomaisen hyvin onnistunut sotkemaan adiat ja paikat) mutta mahtuivatpa nuo molemmat listalle kuitenkin. Muistin nimityäin kun sanoit, että Hagiaan jaksat jonottaa :)

Istanbul on ihana kaupunki kaikkinensa, mutta mun listallani on ehdottomasti Yerebatan, ihana keidas kaupungin humun keskellä. Ihan varmasti tulee käytyä uudestaan, jos...

anumorchy kirjoitti...

Yerebatania jain kaipaamaan, mutta toisaalta vaikea noista on varmaan mitaan poistaakaan.

Matkatar kirjoitti...

Kiitos tästä! Täytyy palata listaan jos/kun joskus pääsisi Istanbuliin :)

Kuukki kirjoitti...

Bosbori, Hagia Sofia ja Chora.

Ilman Bosboria Istanbul tuskin olisi sitä mitä se on, myöskään historiallisesti. Hagia Sofia, järisyttävä kokemus. Ykkönen mielestäni. Chora, ikonimaalarin ehdoton must-kohde.

Kuvittele, basaarit kirjabasaaria lukuunottamatta jäivät meillä viimeksi väliin... Asia korjataan ensi keväänä!

Muutenkin ensi kerralla haluan liikkua laajemmalla alueella, nähtävää kun on niin paljon.

Sude kirjoitti...

Prinssisaaret on vielä minulta näkemättä, ehkä vielä joskus ♥ Siitä on jo yli 20 vuotta, kun olen viimeksi ollut Istanbulissa, joten monta ihanaa kohdetta on jo voinut hävitäkkin, kuten esim. Istiklargaddesilta haarautuva Kukkabasaari kukkineen ja pienine ravintoloineen. Mitkät värit ja tuoksut. ♥

Tiina kirjoitti...

Samaa mieltä Kuukin kanssa, ilman Bosporia... Koko vesistö on sen verran massiivinen, että sen vaikutusta ei voi tippaakaan väheksyä, ilman sitä Istanbul olisi jotain aivan muuta.
Ekan reissun jälkeen kun mietin Istanbulin viehätystä, Bospori oli se mikä teki Istanbulista Istanbulin. Mutta se nyt kuitenkin on vain osa viehätystä :) Yleensä suurkaupungit sijaitsevat jonkin kapisen (likaisen) joen varrella, joka vain jakaa kaupungin kahtia ja ylitetään muutamaa siltaa pitkin...

Ei ole ainakaan vaikea tehdä tuosta kaupungista Top 10 listaa :)

mimon mami kirjoitti...

Viisipäiväisen Istanbul-tuttavuuden perusteella: ihana Hagia Sofia ja Pierre Lot, jossa olisi voinut pitkään katsella Istanbulia vaihtuvassa valossa aamusumusta auringonlaskuun. Yerebatan on myös upea.

Mine kirjoitti...

Pepi: Minunkin listallani Yerebatan olisi ollut heti seuraavaksi. Tai Hamam. Tai…

Anu: yerebatan oli jo kirjoitettukin, mutta valitsin sitten kuitenkin Topkapin.

Matkatar: Tervetuloa.

Kuukki: Liikaa ei voi ahnehtia yhteen kertaan. Mieluummin katsoo muutaman asian kunnolla? Kevättä odotellessa:).

Sude: Kukkabasaari ei nyt tule ihan heti ainakaan mieleen. Pitääpäs katsoa Istanbulia sillä silmällä seuraavan kerran sinne mennessä…

Tiina: Vaikeaa ja vaikeaa. Paikkoja riittää, mutta miten niitä arvottaa?

Mimon mami: Parasta on kaikki, mutta kun kaikkea ei voi kirjoittaa.).

Anonyymi kirjoitti...

Kylläpä olet ahkerasti julkaissut mielenkiintoisia listoja! Mahtavan paljon luettavaa ja kerrassaan upeita kuvia.
Kaunis kiitos kaikesta tästä!
Josko Istanbulin matka toteutuisi ensi keväänä... siitä haaveillen...
-Riia-

A kirjoitti...

Kiitos mahtavasta kuvapostauksesta, Mine:)

Kyllä siellä hienoja paikkoja riittää, ei voi sanoa muuta...

Oikein hyvää viikon jatkoa sinulle & perheellesi!♥

neeakoo kirjoitti...

Ihana Istanbul.
Kävimme omalla visiitillämme Fatihin keskiviikkomarkkinoilla mistä löytyi ihania vaatteita hyvään hintaan, sen jälkeen ei tehnyt mieli Suureen Bazaariin ostoksille mennäkkään, kävimme ihailemassa paikkaa kyllä muuten :-)
Omalle Istanbul listalleni pääsisi ehdottomasti myöskin Bospori ja öisen kaupungin valot.. :)

Jael kirjoitti...

Kyllä olisi nyt mukava nähdä Istanbulia kun on noin hyvä listakin olemassa:)

Tiina kirjoitti...

Niinpä, vaikeaa ja vaikeaa :) tajusin lauseen tietyn pöhköyden jälkikäteen - runsaudenpulasta on vaikea nappasta...

Mine kirjoitti...

Aili: Kyllä minusta Istanbul on maailman kauneimpia kaupunkeja. Ja mielenkiintoisimpia. Mutta tämähän on puolueellinen mielipide.

neeakoo: Fatihin basaari on aika lailla samanlainen kuin Tiistaibasaari. Sieltä voi tosiaan tehdä hyviä löytöjä, kunhan jaksaa penkoa.

Jael: Ei kun matkaa varaamaan?

Tiina: Toisaalta myös helppoa, sillä on varaa mistä valita:).

Nina kirjoitti...

Tulipa hyvään aikaan tämä lista sillä löysimme superhalvat lennot Istanbuliin ja sunnuntaina on tarkoitus tulla (taas) kerran ihanaan Istanbuliin. Kadiköy on meille Aina ehdoton vierailupaikka ja Modan ranta:)

Nina kirjoitti...

Ai niin, olen käynyt tiistai bazaarissa silloin kun se vielä oli Kadiköyissä mutten koskaan täällä uudessa paikassa. Pääseekö sinne parhaiten taksilla Kadiköyn satamasta? Ymmärsin että sinne on kuitenkin jonkun verran kävelymatkaa.

Mine kirjoitti...

Nina: Tervetuloa! Tiistaibasaarille pääsee taksilla, matka on tosiaan hieman pitkä kävellä, mutta taksilla ei vie kauaa.

Annika / travellover maailmalla kirjoitti...

Ihania kuvia. Puolentoista viikon päästä pääsen taas samoille kulmille. Ihana kaupunki!

Mine kirjoitti...

Annika: Ahaa, tervetuloa! Toivottavasti kaupunki pitää sinua kuin kukkaa kämmenellä! Siitä kun ei aina syksyisin tiedä:).

Annika / travellover maailmalla kirjoitti...

Kiitos. Varaudun kaikkeen! On sitä ennenkin saappaat matkalaukussa lähdetty reissuun. :)