"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

perjantai 19. lokakuuta 2012

327. tarina (Zagreb- tyhjät kadut)

Siinä missä koko muu Kroatia tuntui hautautuvan turistilaumojen alle, Zagrebissa saattoi jo kysyä: "Missä kaikki ovat?" Aikamme kuljettuamme tyhjillä kaduilla, päädyimme kirkkoon. Siellä olivat penkit täyttyneet ja väki veisasi sydämen kyllyydestä. Zagrebilaiset viettävät siis perjantainsa kirkoissa. Eikä turistit ole vielä kaupunkia löytäneet? Tai ainakaan eivät ole halunneet Zagrebiin kesällä?

Jumalanpalveluksen loputtua väki virtasi kaduille. Aivan kuin sanattomasta sopimuksesta ilmestyivät katujen kulmiin elävät patsaat. Ravintolat rupesivat täyttymään ja elämä palasi Zagrebiin. Me kuljimme muiden mukana siiheksi kunnes nälkä ajoi meidät pöytään. Jos teistä tuntuu, että lomiimme kuuluu kiinteästi pizza, niin olette oikeassa. En tiedä mitään parempaa ruokaa helteisen päivän päätteeksi. Pizzakiintiömme on myös lomalle mennessä aina todella vajaa, sillä Istanbulista eikä koko Turkista saa sellaista kunnollista italialaistyyppistä pizzaa. (Tai jos joku Istanbullu tietää toisin, kertokoon meille kiireesti!)
Matkaoppaan mukaan Zagrebista kuuluisi ostaa kengät ja kravatti. Jälkimmäinen on zagrebilainen keksintö ja esimmäiset ilmeisesti vain erityisen halpoja. Emme ehtineet ostamaan kumpaakaan. Ostosten sijasta löntystimme vatsat pinkeinä pimenevässä illassa. Pysähtyen kuuntelemaan aukion reunaan bändejä ennen paluuta hotellille.

 Zagrebin erityisyys taisi olla juuri se turistivapaus. Aavistus siitä mitä Kroatia voisi oikeasti olla.

17 kommenttia :

Petra kirjoitti...

Turkissa pizza on kylla luvattoman huonoa, turkkilaiset viela tykkaavat paksupohjaisista pullapizzoista ja kasittamattöminta on se etta siihen paalle monet tursottavat ketsuppia ja majoneesia. Sama juttu etta lomilla on ainakin kerran taytynyt paasta pizzalle, Turkissa meilla syödaan yleensa vain kotona tehtya pizzaa. Taalta Ankarasta saa melko hyvaa pizzaa italialaisesta Mezzaluna ravintolasta mutta hinnat ovat korkeat. Tuli vesi kielella tuota pizzansyönti kuvaa katsellessa!

A kirjoitti...

Kiitos upeista kuvista!<333

Näistä näkee, että lapset kasvavat silmissä...;)))

Oikein hyvää viikonloppua, Mine!<3333

Jael kirjoitti...

Hieno ratikka Zagrebissa ja nuo elävät patsaat:en kuvaa katsellessa ollut ihan varma olivatko eläviä vai patsaita;D Minulla oli aikoinaan kaveri ,Jovana,joka oli kotoisin Zagrebista.

Mine kirjoitti...

Petra: Täälläkin oli yksi ihana pizzeria, jossa oli talvella takkatuli. Se ei vaan menestynyt. Turkkilaiset ei kai ymmärtäneet sellaisen pizzan päälle mitään:(. Minäkin teen pizzat itse. Ja lapsille kelpaa Dominoksen pullukkapizzat.

Aili: Ja lapset kasvaa äiditä ohi. Vuosi sitten kasvoi esikoinen äidin yli, tänä kesänä kakkonen. Tajusin, että kohta olen meidän perheen pienin...

Yaelian: Olikin hieno ryhmäpatsas. Missäs Jovanan kanssa tapasitte?

Pepi kirjoitti...

Pizzakuva pisti kummasti hymyilyttämään :D
Ja nuo elävät patsaat on tosi hyvän näköiset - ne on kivoja silloin kun on asiansa osaavat tyypit, tuossa näyttää olevan.

Mine kirjoitti...

Pepi: Pizzan syönnissä tyyli on vapaa:). Ihanaa sormiruokaa. Nuo patsaat ei nyt ihan päässeet vauhtiin meidän katsoessa. Odottivat kai isompia rahoja? Mutta hienoja olivat ihan noinkin.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä nyt tekisikin pitzaa mieli...

Jouduin eilen äkillisen ja ärhäkän hammasäryn vuoksi hammaslääkärini penkiin; siitä seurasi hampaan poisto, neljä tikkiä suuhun, yli viisi tuntia verenvuotoa ja muuttunut särky ! Ja nälkä -- EI ole tarvinnut tänäänkään vielä paljon syödä; siis särkylääkkeiden lisäksi ! t: Tiina

Olipas taas mainio paikan kuvaus sinulta ! Tuo ihmisten vähyys oli omituista, mutta lopulta syykin siihen selvisi. Noita ihmispatsaita näkee välillä siellä sun täällä; en ole ihan varma pidänkö niistä edes...Taitoa toki arvostan, mutta jotenkin ne ovat vaan niin friikkejä...(pelottavia?)

Mine kirjoitti...

Tiina: Auts taas, sinulla sitä nyt riittää kaikenlaista terveysrintamalla:(. Toivottavasti paranet pian ja pääset pizzaa syömään...

Anonyymi kirjoitti...

Terveisiä Varkaudesta ! Kävimme tänään päiväseltään katsomassa minun vanhempiani; sekä piipahdimme myös veljen perhettä moikkaamassa.

Mies toimi talonmiehenä ja puhdisti vanhempien talon katon räystäät ja rännit; muut heiluimme hetken haravan varressa.

On aina mukava käydä Varkaudessa, mutta jokaisen käynnin jälkeen on tosi haikea olo. Kahvipöydässä äiti kertoi, että isä oli toivonut elävänsä siihen asti, että Esikoinen pystyisi hänet siunaamaan. Ja samaan hengen vetoon hän kertoi jättävänsä kaikki ikononit Esikoiselle perinnöksi. Minä pillahdin itkuun ja olin tukehtua pullaan... Näissä tunnelmissa taas mennään !

Jep ! Terveyshuolia on ollut tälle syksylle nyt LIIKAA; selkäongelmia, vyöruusu, stressiä ja nyt vielä tämä hammasepisodi...Mutta en valita tässä enempään. Kaikki vaivat ovat joko parantuneet tai parantumassa. Torstai-iltana puhuin pitkään puhelimessa hyvän ystäväni kanssa; hänellä on vaikea neurologinen (harvinainen) sairaus + siihen liittyvää muuta sairautta esim. diabetes. Hän oli juuri saanut kuulla uutisen, että päässään on kasvain; hyvänlaatuinen, mutta silti lisää pulmia on tulossa.

Nyt, kun mietin, niin tämä kohta loppuva lomani on ollut todella rankka ! Onneksi pääsen maanantaina töihin lepäämään... t: Tiina

Mine kirjoitti...

Tiina: Kiitos terveisistä. Minulle tuli niistä jotenkin haikea olo. Tunnistin kai tunteen siitä, kuinka vanhemmat vanhenevat ja meillä ei ole keinoja osoittaa rakkauttamme heihin välimatkan vuoksi. Tai sen vuoksi, että vanhenemisen myötä lähestyy se tuntematon kuolema, jolle emme voi mitään. Samalla iloitsen niin näistä kommenteistasi täällä. Jotka tulevat iholle, ovat suoruudessaan niin aitoja. Halaus.

Saga kirjoitti...

Minä olin Zagrebissa joulun alla. Turisteja ei silloinkaan ollut, mutta paikallisia oli kovasti liikkeellä joulutorilla ja sen läheisyydessä. Tunnelma varmaan hiukan toisenlainen kuin teillä.

Turkkilaiset pizzat on minunkin mielestä kerrassaan huonoja. Minäkin elän pizzalla matkoilla ja muistan missä on hyvät ja huonot :) Ei kiitos siis mitään paikallisia pyypatoja vaan pizzaa, pizzaa, pizzaa... :)

pikkujutut kirjoitti...

Meilläkin kadut loistavat tyhjyyttään, niinkuin ovat nyt tehneet jo pitkän ajan, tosin tänään kaikki varmaan odottavat mitä seuraavaksi.Hautajaiset ovat käynnissä ja illalla on vielä odotettavissa mielenosoitus pääkaupungissa..Jos kaikki menee hyvin, kadutkin ehkä taas virkoavat.

Pizzaa halutaan mekin kaikkialla, Dominos lopetti, Pizza Hut muutti kauemmaksi, paikallinen pizza on karseeta.Teehdään siis itse.

Sateenkaari kirjoitti...

İhania nuo elavat patsaat.
Taalla Antalyassa on pizzeria nimelta "Pasaport Pizza", jonka pitsat ovat todella lahella Suomessa tehtyja pitsoja.

Mine kirjoitti...

Saga: Ihan samat pizza-kuviot:). Ei ihme, että Italia on oikea unelmamaa syömisen suhteen. Ja Makedonian Ohridissa oli kanssa ihan tajuttoman hyvät pizzat. Mistäs saa Suomen parhaat pizzat?

Pikkujutut: No, siellä kadut on vähän toisesta syystä tyhjät, kun Zagrebissa. Toivottavasti pian rauhoittuu. Meillä on Dominos ja Pizza Hut, mutta molemmissa on se paksu pohja. Sellaista rapsakkaa hyvää pohjaa ei saa mistään...

Mine kirjoitti...

Sateenkaari: Jaahas, täytyykin kokeilla, jos joskus sattuu kohille.

Anonyymi kirjoitti...

Heippa! Istanbulistakin löytyy jonkin aikaa sitten Suomeen rantautunut Vapiano, sieltä saa hyvää Italialaista pitsaa (ja on siellä pastaa ja salaattejakin) Nettisivuilla kyllä näyttää siltä, että aasian puoleista ravintolaa ei enää ole, mutta Nisantasista löytyy sitten tämä toinen. Ruokalista ympäri maailmaa on sama lukuunottamatta paikallisia erikoisuuksia.

Mine kirjoitti...

Anonyymi: Kiitos vinkistä, täytyy ehdottomasti käydä testaamassa heti seuraavan hyvän syyn löytyessä. Ja ei kun surffaamaan...