"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

perjantai 8. helmikuuta 2013

391. tarina (Lasten Istanbul - Turkki pienoiskoossa)

Kultaisen sarven pohjasta, vastapäätä Eyüpiä, löytyy Miniatürk eli Turkki pienoiskoossa. Sinne voi matkustaa esimerkiksi bussilla, joka lähtee Eminönüstä tai sitten kultaisen sarven lautalla. Lautan päätepysäkiltä löytyvät nämä pienet veneet, jotka vievät sinut perille asti. Venekyytikin on jo lapsille elämys, suosittelen.


Miniatürk on ulkoilmapuisto, joten sinne lähtiessä kannattaa katsoa säätiedotus. Aukealle porottaa aurinko tai sataa vesi tai lumi, jos sellaista on muutenkin tarjolla. Paras aika vierailla onkin aurinkoinen kevät, talvi tai syyspäivä. Helteestäkin selviää, jos on varustautunut hatuilla ja muistaa juoda ja käydä välillä varjossa huilimassa. Tämän postauksen kuvat ovat jo vuosien takaa ja asustuksesta päätellen täällä oli menossa talvi.Puistoon on rakennettu Turkin kuuluisimmat rakennukset pienoiskoossa. Näin ollen voit ihailla samalla kertaa Nemrutin päät, Mardinin, Hagia Sophian ja monet muut nähtävyydet ympäri Turkkia. Meille tämän tietysti tekee erityisen mielenkiintoiseksi se, että olemme käyneet suurimmassa osassa näistä paikoista. Näin ollen puistovierailujamme ryhdittävät huudahdukset kuten: "Muistatteko tuon, katsokaa tuossa on tuo!"Puisto ei ole suurin suuri, joten sen kiertää noin tunnissa. Sen jälkeen isi ja äiti voivat kaivaa eväät repusta tai käydä ostamassa kahvit jostakin paikan kuppiloista ja istahtaa vahtimaan. Jälkikasvu kirmailee joko labyrintissa tai puiston leikkipuistossa. Kieltä ymmärtäville lapsille (ja miksei aikuisillekin) tarjotaan satuja satupuun kertomana.
Kun on saatu puistosta kylliksi, astutaan taas veneeseen tai bussiin. Eminönüstä ostetaan maissit iltapalaksi ja astutaan Üsküdarin lauttaan. Raitis ilma tekee tehtävänsä ja pienimmät siirtyvät jo unten maille laivan koneiden hurinaa kuunnellessa.Lisätietoja kaipaaville niitä löytyy täältä.

7 kommenttia :

Nonna kirjoitti...

Näyttää tosi kivalta paikalta!

A kirjoitti...

Kuvista huomaa että joitakin vuosia on siitä ajasta kulunut..:)))

Oikein hyvää ja antoisaa viikonloppua sinulle ja perheellesi, Mine!<3333

Satu kirjoitti...

Velmuja ilmeitä ja aah, maissia! En ennen tykännyt siitä, mutta nyt siitä on tullut yksi suosikeistani. :-)

Jael kirjoitti...

NÄyttääpä kivalta!Täälläpäin on mini-Israel mutten ole koskaan siellä (vielä)käynyt..
Ja maissi on namia:)

Mine kirjoitti...

Nonna: Se on kiva puisto. Olemme käyneet jo kolmesti...

Aili: Niin, kaikki ovat ihan palleroita noissa kuvissa. Hyvää viikonloppua sinne Karjalaan!

Hippu: Meillä lapset tykkää kovasti, minua ärsyttää, kun maissit jää hampaan koloon.

Yaelian: Täällä on kai useampi mini Turkki, muistan etelässäkin nähneeni jossakin mainoksia. Tämä on kiva kohde käydä lasten kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Mini-Maa sekä kuulosta että näyttää mukavalta; viihtyisin varmasti ! Samoin tyttöni ! Me kaikki olemme nukkekotifaneja, joten tuollainen mini-Maa olisi huippu ! t: Tiina

Esikoinen oli kotona käymässä; lähti äsken junalla HKI:ä kohti. On se niin haikeeta näköjään aina vaan...Lohdutti kyllä ikävöivää äitiään ja sanoi, että JKL-HKI välimatka on LYHYT (????). Onneksi ollaan edes samassa maassa !

Olen istunut koneen ääressä ja tehnyt opintoihin liittyviä asioita; nyt on niskat jumissa ja huimaa...Työasennossa ja -asenteessa on ehkä vähän viilausta !

Mine kirjoitti...

Tiina: Minäkin voisin olla nukkekoti-ihminen. Harmi, kun meidän tytöt ei niin innostunut asiasta. Ehkä aloitan sitten joskus ihan omaksi iloksi?

Minäkin istun liikaa koneella ja kohta siihen saa tulla muutos!