"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

perjantai 3. kesäkuuta 2011

12. tarina (Midyat ja lämmin leipä)

”Yksi isänmaa, yksi lippu, yksi kansa, yksi valtio, yksi kieli”.  Omana lisäyksenä voisin kirjoittaa rimpsuun vielä "yksi usko, Islam". Tämä paljon käytetty fraasi on tullut tutuksi vuosien saatossa meille Turkissa eläville. Yleinen totuus on se, että Turkissa asuu turkkilaisia jotka puhuvat turkkia ja ovat muslimeita. Midyatissa asiat vain näyttäytyivät hieman toisin.

Saavuimme Midyatiin iltahämärissä. Hotelli löytyi Lonely Planetin ohjeilla melko helposti. Päivän touhut olivat tehneet tehtävänsä.  Kun enimmät Hasankeyfin hiekat oli valutettu hotellin kylpyhuoneen viemäriin, saimme peitellä väsyneitä matkalaisia puhtaisiin peteihin.

Aamuinen kierros kaupungilla avasi eteen toisenlaisen Turkin. Midyatille ilmettä antoivat minareettien vieressä seisovat kirkon tornit.  Turkkia kuului harvemmin, pääosin keskusteluja taidettiin käydä kurdiksi,  arabiaksi ja arameaksi.  Äänimaailmaan kuului myös rukouskutsut ja kirkonkellot.





Iltapäivällä pidimme hellettä ilmastoidussa autossa ja ajoimme lähikyliin. Moni oli lähtenyt ja jättänyt tyhjät talot jälkeensä. Joku oli myös palannut ja aloittanut alusta.  Jokainen pieni peltopläntti kuivassa karussa maassa toi hyvän mielen.

Päivän paras hetki odotti pikkuruisen kylän kirkon kupeessa. Isäntä lähti katsomaan pääsisikö kirkkoon sisälle. Me muut jäimme autoon odottamaan. Kohta mies saapui takaisin ja pyysi meitä mukaansa. Kirkkoonkin oli kurkannut, mutta mielenkiintoisempi oli kirkon vieressä leipiä paistava kurdinainen.  Saimme ihmetellä pihan erikoista uunia ja talopahasen sisäpihalla olevaa kotieläintarhaa. Silittää vuohia ja katsella kanojen tepasteluja. Haistella uunista nousevia ihania leivän tuoksuja. Kommunikoida viittoen, osoittaen ja hymyillen yhteisen kielen puutteessa.




Autolle palasimme kainalossamme lämmin leipä. Vieraanvaraisuus ei kaivannut sanoja tai sen kieli oli yksi.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Ei kommentteja :