"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

sunnuntai 19. kesäkuuta 2011

22. tarina (Bosborinsalmi)

Istanbulin ykköseni on Bosborinsalmi. Siinä missä Suomessa mieleni lepää meren ääressä kalliorannoilla ja saaristossa, Istanbulissa se lepää Bosborinsalmella. Istanbulin keskellä kulkeva Bosborinsalmi jakaa kaupungin Eurooppaan ja Aasiaan. 30 km pitkä salmi yhdistää Mustanmeren Marmaramereen. Se on yksi maailman liikennöidyimmistä ja  mielestäni kauneimmista laivaväylistä.

Bosborin yli on rakennettu kaksi siltaa, mutta salmen voi ylittää toisinkin. Salmen yli kulkee jatkuvasti vapurit eli lautat. Vapurit ovat osa Istanbulin julkista liikennettä ja ne kulkevat päiväs aikaan tiheästi ja ovat lisäksi edullisia käyttää. Vapuriin pääsee Aasian puolella ainakin Kadiköystä ja Üsküdarista ja Euroopan puolella Beşiktaşista, Kabataşista, Karaköystä ja Eminönüstä.
Myös kultaisessa sarvessa kulkee oma lauttansa, joka lähtee Üsküdarin satamasta muistaakseni tunnin välein. Matka päätesatamaan Eyüpiin kestää 45 minuuttia ja on ehdottomasti laivamatkanakin näkemisen arvoinen. Eminönüstä lähtee tiheästi lähinnä turisteille tarkoitettuja Bosboriristeilyjä, joissa näkee salmea pidemmältä matkalta. Aitoa vapurmatkaa se ei kuitenkaan voita.Oikeaoppinen vapurmatka menee seuraavasti: pukeudu sään mukaan, jotta voit ilmalla kuin ilmalla kiivetä ulkokannelle. Laivasta saat ostaa kahvia tai teetä, sekä pientä syömistä. Suosittelen kahvin seuraksi lämmintä juustopaahtoleipää (kaşarlıtost). Valitse paikkasi läheltä lautan kaidetta. Syö, juo, katsele ja nauti.


Bosborin ylityksiin ei kyllästy ikinä ja salmi on aina kaunis, säästä tai vuodenajasta riippumatta. Aamulla aikaisin usvan kelluessa salmen pinnalla. Illalla myöhään Istanbulin valojen valaistessa pimeää salmen pintaa. Kesäkuumalla hienoisen vireen hulmuttaessa hiuksia. Syyssateella kylmässä väristen ja kuumasta kahvista lämpöä hakien.Ei kommentteja :