"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

lauantai 24. syyskuuta 2011

60. tarina (Tunis- sieltähän löytyi Karthago)

Tyroksen kaupungista saapuivat foinikialaiset vuonna 814 eKr ja perustivat nykyiseen Tunisiin Karthagon legendaarisen kaupungin. Byrsa-kukkulalla seistessä voi uskoa sen olleen upea ja tärkeä kaupunki. 34 kilometrin mittaiset muurit kätkivät sisäänsä erityisen pätevän laivaston ja sopivan sataman kaupankäynnille.  Kaupankäynnin ansiosta Karthagosta tulikin läntisen Välimeren alueen suurvalta 500- luvulla eKr.


Joka paikkaan ehtineet Roomalaiset löivät karthagolaiset puunilaissodissa, jonka jälkeen kaupunki jatkoi eloaan osana Rooman valtakuntaa. Kaupunkiin syntyi merkittävä kristillinen yhteisö ja sinne perustettiin myös piispainistuin. Karthago oli kotikaupunki mm. kirkkoisällemme Augustinukselle sen loistokaudella, kunnes arabit saapuivat ja ottivat kaupungin omakseen vuonna 698.

Nykyinen Karthago on Tunisin kainalossa makoileva esikaupunki. Siellä saa ihailla laajalle alueelle levittäytyvien raunioiden seassa tunisialaista omakotitaloaluetta. Maan entinen presidentti oli myös nähnyt Karthagon kauneuden, sillä raunioiden päälle on osittain rakennettu presidentin palatsi.

Vietimme aurinkoisen päivän tutkien raunioita. Ihaillen niiden takana pilkottavaa merta, Tunisian värejä laatikko- tyyliin rakennetuissa taloissa sekä erilaista kasvillisuutta. Raunioille myytiin yhteis- lippu, joka kävi eri pisteissä ja pidemmät välit oli kätevä hurauttaa junalla. Hauskin asema oli tietysti Hannibal, Karthagon sankarin mukaan.
Aloitimme Karthago kierroksemme Byrsa-kukkulalta, jossa oli raunioiden lisäksi suuri museoksi muutettu Katolinen kirkko. Lopetimme kierroksemme Karthagon surullisimpaan kohteeseen vanhan sataman viereen. Sieltä löytyy hautalehto, josta tutkijat löysivät aikanaan yli 20 000 lapsen tuhkauurnat. Tunisin museosta löytyy syy näihin tuhkauurniin eli kuvia Baalin papeista, jotka polttivat lapsia tuliuhreina jumalalleen. Ihmisvauvojen lisäksi paloi Baalille myös eläinten poikasia. Mitä elämän haaskausta, turhaan kipua ja surua.
MonenKarthagossa vietetyn tunnin jälkeen kävelimme läheiselle juna-asemalle. Matkalla ihaillen vielä kotien yksityiskohtia. Hurautettiin junalla takaisin Tunisiin juomaan kupposet kahvia ja illaksi hotellille uimaan. Sitten olikin ihana heittää jalat kohti kattoa ja ihmetellä. "Siellä se oli se Karthago. Tulipas käytyä."ps. Karthagon kohteiden välissä kävimme myös Tunisian kauneimmaksi sanotussa sinivalkoisessa Sidi Bou Saidin kylässä, mutta siitä kuulette huomenna:).

Ei kommentteja :