"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

maanantai 14. marraskuuta 2011

96. tarina (Assos- pieni historiallinen helmi)

Saarelta jatkoimme matkaamme rannikkoa pitkin alaspäin. Siinä kohdassa, jossa kartankin mukaan mantere tekee mutkan, sijaitsee Assos. Se on yksi niistä paikoista Turkissa, johon olemme palaneet useammankin kerran. Assos on sopivan matkan päässä Istanbulista ja se on pieni ja sievä. Juuri sopiva paikka yhden tai kahden yön visiitille suurkaupungin vastapainoksi.

Nykypäivän Assos sijaitsee ikään kuin kahdessa kerroksessa. Ylhäällä vuoren päällä on Behramkale. Se on vanha kreikkalainen kylä viehättävine kivitaloineen. Kallion päällä ovat temppelin rauniot, joilta on niin kauniit näköalat Egean- merelle ja suoraan edessä uivalle Lesvos-saarelle, että jo pelkästään sen näköalan takia kannattaa ajaa paikan päälle.Paikalla on pitkä historiansa, sillä ensimmäisen kerran tänne rakennettiin asutusta 800-luvulla eKr. Athenan kunniaksi paikalle rakennettiin temppeli vuonna 530 eKr Lesvokselta saapuneiden asukkaiden toimesta. Paikka houkutteli puoleensa myö filosofeja ja itse Aristoteles asusteli Assoksessa vuosina 348-345 eKr. Assos on myös tuttu Raamatusta, sillä apostoli Paavali pistäytyi täällä matkoillaan.Nykyään kylä elää pääosin turismista. Täällä löydät matkamuistomyyjiä ja käsitöitä kauppaavia tätejä kylän raiteilta. Pieneen kylään riittää monta hotellia ja  pensionaattia, jotka kesäaikaan ovatkin ilmeisen täysiä. Opaskirja varoitteleekin Assoksen ruuhkista kesäviikonloppuisin ja turistiaikaan muutenkin.
Behramkalesta lähtee kapea ja niin jyrkkä tie alas Assoksen kylään, että heikompaa hirvittää. Puolivälissä matkaa on tien vieressä teatterin rauniot ja alhaalta löytyy mitä sympaattisin pieni kylä. Vanhat kivitalot on kunnostettu hotelleiksi. Meidän omassamme on perhehuone takalla, mikä niissä viimoissa tuntui aikamoiselta luksukselta muuten melko vaatimattomissa huoneissa.

Hotellien edessä on suojainen satama aallonmurtajan sisällä. Kalastajat saapuvat kalareissuiltaan. Kirkkaassa vedessä voi erottaa merisiilejä. Sataman vierestä löytyy pikkuinen uimaranta, mutta ilma on liian viileä uimiseen. Sen sijaan vuolemme kaarnalaivoja ja heittelemme kiviä veteen.


Illalla nautiskelemme ruokaamme hotellin takan ääressä. Meidän lisäksemme paikalla on vain yksi pariskunta, joten Assoksen ruuhkat eivät todellakaan häiritse. Voimme kuvitella löytäneemme paikan itse ja ihan sattumalta. Oikean pienen historiallisen helmen.

4 kommenttia :

Jael kirjoitti...

Mukavan mielenkiintoiselta kuulostava reissu taas:) Ja oi miten upeita nuo pipot ovat! Ostitteko?

Mine kirjoitti...

Yaelian: Eivät ole pipoja, ovat tossuja. Ihania todellakin ja ihmettelen itsekin, että miksi en ostanut. Käsityöt ovat täällä edullisia, mutta joskus turistipaikoissa käyn niuhottamaan hinnoista. Ehkä niin oli tälläkin kertaa?

Jael kirjoitti...

Minä varmaan olisin ostanut muistoksi.Näyttävät ihanan värikkäiltä! Mutta turistipaikoissa tosiaankin laittavat kiskurilisän päälle:(

Mine kirjoitti...

Yaelian: No, nyt minuakin kaduttaa:). Ehkä sitten ensi kerralla?