"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

maanantai 23. tammikuuta 2012

136. tarina (Kuilun reunalla ja salakuvaajana luostarissa)

Välipalana helmien pujotukselle ajoimme Bachkovon luostarin lähistöllä olevalle linnoitukselle. En ottanut paikan nimeä ylös, sillä ajattelin löytäväni sen Lonely Planetistani. Enpä löytänytkään. Ilmeisesti kohde ei ollut sattunut matkaoppaan kirjoittajan silmään? Pääasia, että meidän silmäämme sattui, sillä se oli aivan huikea.

Aurinko paistoi ja lumen rippeet polun vierustalla tekivät keväisen olon. Bysantin aikainen linnoitus seisoi kukkulan huipulla vuorten ympäröimänä. Mielenkiintoisempi oli kuitenkin sen taakse kuilun reunalle rakennettu kirkko. Kesäisin kirkko on auki turistien tulla ja mennä, mutta nyt se oli vähäisten kävijöiden vuoksi kiinni. Pysähdyimme siis hetkeksi penkille istumaan ja lepuutimme silmiämme ympärillämme avautuvassa kauneudessa. Sekä korviamme hiljaisuudessa, jonka rikkoi vain vaimeasti alhaalla kulkevalta tieltä kuuluva autojen humina.

Linnoitukselta jatkoimme Bachkovon luostarille, joka sijaitsee noin 30 km Plovdivista. Bachkovon luostari on Bulgarian toisiksi suurin luostari Rilan jälkeen. Luostari perustettiin vuonna 1083 Georgiolaisten veljesten Gregory ja Abasius Bakurianin toimesta. Se eli kulta-aikansa vuosina 1185-1396 ennen turkkilaisten tuloa ja luostarin rappeutumista. Itsenäistymisen jälkeen 1800- luvun puolivälissä alkoi luostarin restaurointi. Nykyään se on elävä yhteisö joka tarjoaa myös majapaikkoja vierailijoille.Kuvaaminen oli luostarialueella kielletty. Matkatessamme Bulgariassa silloin ensimmäisen kerran nappasin muutaman kuvan luostarin pihalta kirkon takaa kiellosta huolimatta. Laitan ne nyt tähän. Luostarialueelle menevän tien varrella on lukuisia kojuja, josta voi ostaa bulgarialaisia tuotteita ikoneista hilloihin. Vierailun arvoinen kohde kaiken kaikkeaan.


Nyt on sielunikin saapunut Istanbuliin, joten seuraavaksi tiedossa taas lempipaikkojani kaupungista.

10 kommenttia :

A kirjoitti...

Mine!

Olipa upeat maisemat tuossa vuoristossa, ihan hengästyttää;D

Ja tuo luostari on lajissaan vertaansa vailla, ja niin vanha!!!

Lämmin kiitos, Mine, tästä hienosta matkasta.<3

Oikein hyvää viikon alkua sinulle ja perheellesi sinne Istanbuliin!!

Jael kirjoitti...

Karua mutta kaunista! Kiitos taas kierroksesta:) Ja jään odottelemaan Istanbulin lempipaikkojasi.

Kirjailijatar kirjoitti...

Huikea paikka tuo linnoitus. Sen sijainti, ihan ihmeellinen. Ihan kuin se olisi siellä keskellä ei mitään.

Kivaa, että sielusi on taas samassa kaupungissa kanssasi. On raskasta, jos sielu seilaa omia teitään :)

amf8 kirjoitti...

Kauniita kuvia koko blogi täynnä, näitä on ilo katsella!

Anonyymi kirjoitti...

Täällä on sitten kauniita ja kuvia ja tarinoita. Aina välillä käväisen täällä haaveilemassa!
Mutta nyt tulin vain sanomaan, että olen ihan samaa mieltä kanssasi presidenttiasiassa (luin mielipiteesi toisesta blogista). En ole paljoa matkustellut Suomen ulkopuolella, mutta osaan asettaa itseni ulkopuoliseksi kaiken lukemani ansiosta ja uskon myös, että pitää valita edustava edustaja maalle, ei shokeerata tai esittää liberaalia.
-Sirpa-

Mine kirjoitti...

Aili: Kiitos Aili. Se oli kaunis paikka. Ajattelin kyllä, että jos olisin ollut siellä lasten kanssa, niin olisin saanut sydänkohtauksen. Pelkään korkeita paikkoja itseksenikin, mutta lasten kanssa menen hysteeriseksi. Olen varma, että putoavat ja kaikki energia menee varoittelemiseen.

Yaelian: Ole hyvä vain. Täällä juuri etsin kuvia Istanbulista. Kohta näkyy..

Kirjailijatar: Olisitpa nähnyt minkä ihanan munkin näin luostarissa. Harmitti tuo kuvauskielto. Heillä on jotakin noin kaunista ja ihanaa, mikseivät voi jakaa sitä edes kuvina muille? Se munkki oli kuin joulupukki. Mietinkin, että ehkä pukki huilii joulujen välit luostarissa:).

amf8: Voi kiitos sinulle. Kiva kun katselit ja jätit käynnistäsi merkin.

Sirpa: Mietin jo, että pitipä avata suunsa. Minulle sitä käy liian usein. Pitäisi muistaa, että puhuminen on hopeaa ja vaikeneminen kultaa. Mutta suuni puhuu jo ennen kuin ajatukseni on ehtinyt loppuun. Toivon kuitenkin parasta vaalien suhteen, toivottavasti loppu hyvin kaikki hyvin. Kiitos kun kävit ja jätit viestin!

Liivia kirjoitti...

Huikea hyvinkin! Olisi ihana samoilla tuossa karunkauniissa paikassa-

Mine kirjoitti...

Liivia: Bulgariassa on monta hienoa paikkaa. Minua viehättää juuri ne, jotka eivät ole liialla turismilla pilattuja. Kuten tämä.

Leena Lumi kirjoitti...

Mine, liityin TAAS lukijaksesi. Olet ehkä lukenut, kun mm.minulla on sellainen ongelma, että jotkut blogit pysyvät blogilistallani vain hetken ja katoavat itsestään. En ole ikinä lopettanut minkään blogin seuraamista. muistan, että olen käynyt sinulla ennenkin...

Mine kirjoitti...

Leena: Tervetuloa vain, kyllä tänne mahtuu!!! Ilahdun niin jokaisesta uudesta, että se on ihan juhlan paikka:). Toivottavasti tekniset ongelmasi ratkeaa ja saat pysyttyä sivustoilla, ihan itsesi tähden:).