"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

torstai 19. huhtikuuta 2012

201. tarina (Istanbul- Lale zamanı)

Huhtikuun alkupuolella alkaa Istanbulissa tulppaaniaika- Lale zamanı. Kaupunkiin on istutettu 12 miljoonaa tulppaanin sipulia. Kukkaloistoa riittää puistoihin ja teiden varsille vajaan kuukauden mittaiseksi ajaksi. Ensin ihastellaan ujoja nuppuja. Seuraavaksi auenneiden kukkien loistoa. Väriterapiaa harmaan talven jälkeen.

Varma keväinen kohteeni on Emirganen puisto Sarıyerin kaupunginosassa. Puisto on varsinainen tulppaanihullun unelma. Puistoa koristaa monimuotoiset tulppaani-istutukset kaikissa mahdollisissa väreissä. Ilman tulppaanejakin puisto on kaunis kuin mikä, mutta tulppaaniaika tekee siitä satumaan. Tiistaina teimme puistoon naisten retken, juuri päivää ennen tuota eilistä hullua tuulta. Mukana oli piknikkiä varten evästä ja termarissa kahvit. Auton lämpömittari kertoi ulkona olevan asteita 27. Pilvipoutainen päivä oli kevään kaunein. Kyllä meidän kelpasi.

Paikalliset ystävät olivat puistossa ensimmäistä kertaa. Ihailtiin ja ihmeteltiin. Kamerat naksuivat ja tulppaani toisensa jälkeen tuli ikuistettua. Tulppaanifestivaalien aikaan puistossa on paljon muutakin ohjelmaa. Orkeistereita soittamassa, maalaajia työssään jne.

Koska tulppaanien elinkaari on niin lyhyt, on puisto näinä viikkoina varsin suosittu kohde. Puiston sisällä on useampia ravintoloita ja kahviloita. Kauneimmat niistä sijaitsevat vanhoissa taloissa eli Köşkeissä. Turkkilaiset ovat piknik-kansaa ja sekin on otettu puistossa huomioon. Grillaaminen on kiellettyä, mutta ympäri puistoa on lukuisia pöytiä, joihin voi eväänsä kattaa.Kaikki eivät jaksa olla tulppaaneista innoissaan. Rahanmenoa kauhistellaan. Lehdet kirjoittelevat puolustelevia kirjoituksia. On ymmärrettävää, että kun rahat eivät meinaa riittää leipään ja elämiseen, on vaikea iloita tulppaaneista. Toisaalta kauneus on kaikille ilmaisiksi tarjolla. Puiston portilla ei kysytä tilitietoja. Teiden varren tulppaanit on meidän kaikkien ilo. Helpottaisiko se nälkäisen tuskaa, jos tien varrella kasvaisi vain ruohoa ja puistot lakkaisivat olemasta? Aiemmin olen kirjoittanut Emirganen puistosta ja sen tulppaaneista täällä.

17 kommenttia :

mimon mami kirjoitti...

Aivan mielettömän kaunista. Mikä on tuo puu, joka tulppaanien taustalla kukkii?

Anonyymi kirjoitti...

WAU!!!
Vaikka myyrät veikin osan tulppaaninsipuleista, niin sain juuri vahvistusta ajatukselle, että joka syksy laitan uusia lisää!
Paljon!! :D

Hurmioitunut kirjoitti...

Kaunista,hurmaavaa,huumaavaa väriloistoa. Todellinen satumaa <3 Jos joskus omistajan oman pihan, pienenkin, sinne tulee tulppaaneita ja paljon!

Mine kirjoitti...

Mimon mami: Se on Magnolia. Melkoisen yleinen täällä meillä.

Pepi: Tulppaanien kanssa enempi on parempi.

Hietzu: Tulppaani on oma lempikukkani. Harmi vain, että sen kukkimisaika on niin lyhyt. Sen vuoksi en ole laittanut parvekkeelle tulppaaneja. Ostan sen sijaan paljon niitä leikkokukkina tähän aikaan vuodesta.

Kirjatoukka ja Herra Kamera kirjoitti...

Oi oi oi, kuinka kaunista! Magnoliapuukin on niin jotenkin mystisen suloinen... Kukkia, viiniä, kirjoja, elämän pieniä iloja!

Anonyymi kirjoitti...

Ihana, ihanampi, Ihanin paikka !! Katsellessa EI kyllä rahan meno huoleta, vaan silmä lepää väreissä. Meidän Teini teki eilen päätöksen Selvä Sopimus-matkastaan. Tarjottiin matkaa niin Turkkiin kuin Saarenmaalle minun + pikkusiskon seurassa; EI kelvannut meidän ehdotukset, eikä seura ainakaan...Haluaa lähteä RUOTSIIN kielikurssille ?! Tyttö rakastaa ruotsin kieltä ?! On siinä SUPER-HYVÄ ("kymppi") ja haluaa vielä oppia lisää...Minä olisin halunnut sinne kuviesi maisemiin ! t:Tiina

pikkujutut kirjoitti...

Uuuh ja aah, onpa upeata. Viherrän täällä, kun ei meillä mitään tuollaista ole...ollappa ja päästäppä tuonne. Mutta onneksi sinä olit ja kuvasit.kiitos.

Anonyymi kirjoitti...

Minulla on ollut JÄRKYTTÄVÄ viikko: 17.4.12 luin paikallisesta sanomalehdestä, että se terveysasema, jossa olen työssä, aiotaan ehkä lopettaa kokonaan. Kyllä siinä hymy hyytyi ja fiilis laski pakkasen puolelle. Samana päivänä selvisi, että kaikille muille paitsi minulle ja ta:n psykologille oli etukäteen tiedotettu asiasta -- me luimme sen lehdestä. Se lisäsi järkytystä entisestään...

Vaadin selvitystä moiseen käytökseen. Tänään olen sitten saanut s-postia, joissa tilannetta on pahoiteltu ja selitelty; inhimillinen virhe ? En usko, sillä yhteistyöongelmia on ollut erään esimiehen kanssa, joka ei ole minun esimieheni, vaan ta:n esimies. Minä olen shp:n työntekijä ja ta:lla työssä sateenliittina (vuokralla).

Tämä on ollut tosi epämiellyttävä sotku, josta paljastuu koko ajan omituisempia piirteitä, joista en edes viitsi kirjoittaa. En ole jäämässä työttömäksi, mutta olen järkyttynyt siitä, kuinka alueelta, jossa asuu kaupungin köyhimmät ja kurjimmat, voidaan edes harkita palvelujen lopettamista ! Suomi on tänään "takapuolesta". t: Tiina

Jael kirjoitti...

Vau,miten upeaa! Tulppaanit ovat kyllä niin mielettömän upeita kukkia ja niiden avulla voi luoda todella kauniita kokonaisuuksia.Ihana puisto! Meilläkin muuten nyt kukkivat nuo violetit puut!

Mine kirjoitti...

Kirjatoukka: Justiinsa niin. Elämän pieniä iloja. Nämä vielä meille katsojille ihan ilmaiseksi.

Tiina: Voisihan se teinisi huonomminkin valita. Minulle ei olisi tullut hänen iässään mieleenkään lähteä kielikurssille ruotsiin:). Voisiko stressaantuneille äideille määrätä kurjien työkokokemusten ja korkean verenpaineen takia pakkoloman Turkissa?

Pikkujutut: Minä olin ja kuvasin. Istanbul on ihanista ihanin keväällä. Lukuunottamatta varpaita murskaavia kevätmyrskyjä:).

Yaelian: Täällä on monia tosi kivoja puistoja, mutta kyllä Emirgan on näin tulppaaniaikaan ihan omaa laatuaan.

dan scarfo kirjoitti...

Nice photos! I enjoy them very much! Hope to see more photos soon

Kirjailijatar kirjoitti...

Vau. Minä luulin, että Amsterdamisssa on paljon tulppaaneita, mutta eikö mitä. 12 miljoonaa!! Hurjan kuuloinen määrä, mutta kyllähän se miljoona tulppaania äkkiä kuluu noin upeissa kukkapenkeissä.

Ihana paikka. No niin, nyt se on sinetöity. Seuraavaksi on päästävä sinne keväällä :)

Mine kirjoitti...

Dan: Thank you! You can find more Istanbul photos at the side of this blog.

Kirjailijatar: Tiesitkö, että tulppaanit menivät Hollantiin aikanaan Istanbulista? Ottomaaniaikana Istanbul oli tulppaanikaupunki. Nyt haluavat elvyttää tämän uudelleen. Tervetuloa:).

Leena Lumi kirjoitti...

Ooooh, tuota valkoista tulppaania, jossa on risat reunat...Etkö voisi vähän hämärän pudotessa;-) Et ikinä usko, mitä kaikkea puutarhassani kasvaa ja kaukaa ovat tulleet.

Mine kirjoitti...

Leena: Mekin ihailimme sitä! Puisto on valitettavasti hieman liian kaukana pihistysretkiä varten. Jos törmään lajiin kaupassa pidän sinut mielessä:).

Miltsu kirjoitti...

Voi miten kaunista! Ja ihana magnolia. Täälläkin viherretään kun saat siellä kevään lämmössä tepastella tulppaanien keskellä :)

Mine kirjoitti...

Miltsu: Jep. Istanbulissa kelpaa keväällä. Sormeni syyhyää, kun tekisi mieli ostaa parvekkeelle kaikenlaista. Ainakin nyt mansikoita. Ja mandariinipuu.