"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

tiistai 1. toukokuuta 2012

209. tarina (Vapputerveiset parvekkeelta)

500 000 ihmistä täytti Taksim-aukion Istanbulissa vuoden 1977 vappuna. Kello 19.00 Kemal Türkler lopetteli puhettaan. Samassa alkoi kuulua ampumisen ääniä. Kahdesta eri rakennuksesta ammuttiin. Syntyi valtaisa paniikki ja ihmiset juoksivat pakoon. Ammuksia tuli jo usesta suunnasta. Vapun saldo oli surullinen: 34 kuollutta ja 136 haavoittunutta. 470 ihmistä pidätettiin, mutta ketään vastaan ei voitu lopulta nostaa syytettä. Vappu-juhlat loppuivat Turkissa siihen.
Meidän Turkin vuosina vappu on ollut normaali työpäivä. Siitäkin huolimatta vappuun on liittynyt joka vuosi jonkun asteista mellakointia, poliisien kivittämistä ja muuta "vappuhauskaa". Meidän vapun viettomme on ollut munkkia ja ilmapalloja. Kotona, ei todellakaan kaduilla.

Tänä vuonna vappu on pitkästä aikaa kansallinen vapaapäivä. Toivottavasti se on sujunut rauhallisesti ympäri maata. Ainakin meillä on ollut todella rauhallista. Eilen puhallettiin ilmapallot. Tänä aamuna syötiin ensimmäiset munkit parvekkeella. Iltasella tulee vappuvieraita, joten emännän on aika tarttua patoihin ja kattiloihin. Kattaa pöytä ulos ja ryhtyä juhlimaan.


Tältä parvekkeella näyttää juuri nyt. Oikeasti minun piti jatkaa Suomi-kierrosta, mutta menköön parvekkeet vapun kunniaksi. Oikein hyvää Vappua! 

29 kommenttia :

Lezzie kirjoitti...

Onpas teillä ihana parveke ja näkymät sieltä. Iloista vappua!

Sennie kirjoitti...

Ihana parveke! Hyvää vappua!

mimon mami kirjoitti...

Ihanaa! kukat kukkii ja mansikat!
Hauskaa vappua!

Leena Lumi kirjoitti...

Mine, mahtavan iso parveke: Voi pitää pikkupuutarhaa ja leikkiä, että ollaan maalla ja tämä kaikki suurkaupungissa!

Hauskaa vappua!

pikkujutut kirjoitti...

Teillä on upea parveke - paljon vihreää, ihanaa.Meillä paistaa aurinko aamusta iltaan ja en ole saanut mitään kukkaa selviytymään paria viikkoa kauempaa..viimeistään kesälomalla on loppu tullut.

Aurinkoisia parvekepäiviä ja mukavaa vappua!

Mine kirjoitti...

Lezzie: Kyllä, tämä on ihana kesäkeidas ja otamme siitä kaiken ilon irti!

Sennie: Hyvää Vappua sinne teillekin! Kyllä meidän täällä kelpaa.

Mimon mami: Ruusut puhkesivat ihan vasta. Parvekkeen toisessa päässä on oma ruusutarhani. Mansikat on uudet ja jo siellä ensimmäiset marjat punastelee. Hyvää Vappua!

Leena: Tämä on tällainen L:n muotoinen. Toinen puoli on yleensä lasten kesämakkari. Telttakausi avautuu kesäkuun alussa ja pojat nukkuvat teltassa koko kesän. On huomattavasti viileämpää kuin sisällä. Tämä pitkäpuoli on kesäolkkari ja kesäkeittiö. Tosin sitä voi keskikesällä käyttää vasta auringon laskiessa. Muuten on liian kuuma. Mutta NYT nautimme siitä päivälläkin.

Pikkujutut: Ei tämän hengissä pitäminen olekaan mikään pikkujuttu. Vaatii kurinalaista kastelemista pahimmillaan pari kertaa päivässä. Loma-aikaan vaivaamme ystäviä. Joutuvat ramppaamaan meillä kasteluhommissa joka ilta. Hädässä ystävä tunnetaan, kun vielä ovat suostuneet apuun. Yksikin päivä jos jää välistä, niin se on parvekepuutarhani loppu.

Mukavaa vappua sinnekin, jos siellä juhlitaan!

A kirjoitti...

Onpa teillä komea parveke, oikea ulko-olohuone kesällä;DDD

Oikein hauskaa Vappunpäivän iltaa teille kaikille ja vieraille myös.<333

M. Metrossa kirjoitti...

Tosi viihtyisän näköistä! Olet vissiin onnistunut kouluttamaan lapset niin, etteivät ne pudottele ruukkuja kaiteelta alas...? :)

Nurkkalintu kirjoitti...

Kivoja tunnelmakuvia.
Teillä on tosi hieno parveke; varmasti mukava oleskelutila.

Hyvää toukokuuta!

Anonyymi kirjoitti...

Minua ahdistaa suurkaupungeissa ikkunasta näkyvä massiivinen kerrostalomaisema. Tuntuu, ettei ole tilaa hengittää(ei vehreyttä). Teiltä kuitenkin näkyy vihreää lähistöllä ja parvekettanne katsoessa tulee vain rauhallinen ja ihana kesäilta mieleen. Teidän kyllä kelpaa tuollaisella parvekkeella. :)

Olenko näkevinäni grillimakkaraa ja sinappia ? En tiedä, kuinka hyvä on suomalaisten (suosimien) elintarvikkeiden tarjonta Istanbulissa, siksi kysynkin, että saako sieltä esim. grillimakkaraa kuinka hyvin? Mun kokemuksen mukaan vain niitä maret tyyppisiä punaisia sucukkeja tai nakkeja on saatavilla. Pitäisi avata Istanbuliin sellainen suomalaisille tarkoitettu elintarvikekauppa, vähän samaan tapaan kuin turkkilaiset liikkeet Suomessa. Harmi vaan, että tänne haetaan elintarvikkeet niinkin läheltä kuin Ruotsista/Saksasta. Elintarvikkeiden kuljettaminen Suomesta Turkkiin + mahdollinen tulli tulisivat maksamaan varmaan mukavasti. Läytyyköhän rahoittajia tälle bisnekselle? :D

Upea puutarha sinulla on, kuten eräs jos kommentoikin. Vaikeaa, mutta kuitenkin melko helppoa puutarhan pitäminen. Viime kesänä sain upean tomaattisadon parvekkeella, vaikka aurinko paistaa parvekkeelle vain muutaman säälittävän tunnin ajan vuorokaudessa. Tänä kesänä tomaattien kaveriksi olen laittanut myös munakoisoja. Saa nähdä onnistuuko. Mitkä vihannekset ovat mielestäsi hedelmällisimmät? Toisin sanoen mitä kaikkea olet onnistunut kasvattaaman?

Tulipas pitkä kommentti jälleen..:)

Helist

Jael kirjoitti...

Parvekkeenne on ihana! Surullinen tuo tapahtuma,joka lopetti vapunvieton Turkissa.Täällä vappua ei huomaa,mutta illalla oli joku kulkue,ennen oli suurepi.,Mutta eilen suomalaisessa kirjastossa vietettiin vappuakin:) Ihanat kuvat Mine:)

Anonyymi kirjoitti...

Ihan parveke teillä, ja nuo maisemat!!!
Meinasin ahdistua edellisessä asunnossani (vastapäätä käytävän toisella puolella) kun olohuoneen ikkunoista näkyi vain sisäpiha ja vastapäinen seinä, makkarista ja keittiöstä vain katolle!!!
NYT on puistonäkymä ja tilaa hengittää ☺¨
Vähän niinkuin teilläkin, kyllä se avara maisema vaan on poikaa!

Mine kirjoitti...

Aili: Kiitos Aili. Vieraat juuri lähtivät ja lapsia patistellaan nukkumaan. Huomenna taas arki edessä.

M. Metrossa: Joo, eivät onneksi pudottele:). Tuuli kyllä välillä viskoo, mutta kaiteen päältä ei ole suoraa pudotusta alas, vaan siinä on katto, jolta ne voi käydä myrskyn jälkeen keräämässä.

Nurkkalintu: Tämä parveke oli se, johon tässä asunnossa ihastuin. Kaipaan päästä vähän hengähtämään, työntämään sormiani multaan ja unohtamaan, että asun keskellä kaupunkia. Täällä se onnistuu. Kesäiltoina kuuluu sirkkojen siritys ja pihan suihkulähteinen lorina. Se tuntuu tosi kivalle.

Helist: Minuakin ahdistaisi. En muuttaisi asuntoon, josta näkyy toisen asunnon seinä. Siksi ensimmäinen Istanbulin kotimme oli 10. kerroksessa. Tämä on onneksi väljässä paikassa. Vieressä olevat talot ovat matalammat ja edessä on uima-allasalue, joten siihen jää väkisin tilaa.

Kuvan makkarat ja sinapit olivat Suomen tuliaisia. Turkin makkarat eivät maistu minulle. Lapset onneksi syövät, kun ovat siihen pienestä asti tottuneet. Suomi-makkara kaupalla ei taitaisi täällä olla kovin kummoista kannatusta, paitsi suomalaisten kesken:).

Minä en ole kasvattanut mitään vihanneksia. Pitäisi kai koittaa. Naapurin täti hehkuttaa aina tomaattiviljelyksiään ja ihailee, kun ne tuoksuu niin ihanalle. Millaisessa astiassa sinä niitä siellä kasvattelet?

Yaelian: Minustakin se on ihana. Siksi hämmästelemme sitä, että yli puolet näistä parvekkeista seisoo tyhjänä. Turkkilaiset eivät monetkaan käytä niitä. Me asumme parvekkeella huhtikuusta syyskuuhun. Illan tullessa raahataan miehen kanssa läppäri pihalle ja vietetään iltaelokuvat pimeässä illassa. Jalkojen alla on lämmin laatta, ympärillä illan äänet ja kukkien tuoksu. Kuka sellaisesta ei nauttisi?

Sateenkaari kirjoitti...

İhana on teidan parvekkeenne.
Meilla on asunnon toiselta parvekkeelta nakyma kattojen yli. Rakastan sita nakymaa. Toisella puolella on sitten meri ja vuoret. Rakastan sitakin nakymaa.
Kukkia minulla ei ole, kun ne kuuman tullen nuutuvat, mutta sitruunapuun on kasvamassa. Katson, miten sen kay.
Mina myös en mene koskaan taalla massatapahtumiin, kun lahes jokaisessa syntyy jonkinasteinen mellakka.
Erittain surullinen tuo kertomasi tapahtuma, jota edelleen muistetaan joka Vappu.

Mine kirjoitti...

Pepi: Justiinsa. Minäkin kaipaan tilaa. Täällä ihmisillä on valoverhot. Ne on jatkuvasti ikkunan edessä. Ulos ei katsella, mutta tärkeämpi on, että kukaan ei katso sisään. Minä en suostu siihen. Meillä on ikkunoissa valoverhot, mutta ne on yleensä sivussa. Haluan, että näen ulos ja että aurinko pääseee sisään. Onhan siinä sitten kaikenlaista sattunutkin. Alakerran tädin isosisko asui mm. aikaisemmin tuossa meitä vastapäätä olevassa talossa, josta näkee meidän keittiöön. Tuntui, että hänen tärkein tehtävä oli vahtia mitä teen keittiössä ja raportoida siitä siskolleen. Joka raportoi minulle, ihan avoimesti ja peittelemättä. "Voi voi, kylä sinulla on niin rankkaa, kun joudut laittamaan ruokaa vauva sylissä" yms. Silloin käytin keittiössä verhoja, kunnes sisko muutti muualle. Nyt on taas avoimet ikkunat. Jos jotakuta kiinnostaa minun kokkailuni, niin olkoon. "Jos katsoo, niin tarpeeseensa katsoo" tokaisi äitini, kun valitin teininä kiikaroivasta naapurista. Nyt alan olla äidin kanssa samoilla linjoilla.

Sateenkaari: Ehkä sitä tässäkin maassa voidaan ottaa opiksi. Minusta oli siis ihan positiivista, että vappua ruvettiin taas viettämään. Katsotaan mitä siitä seuraa?

Sinun näkymäsi kuulostaa ihan hurjan ihanille. Laitapa kuva, niin käyn ihailemasa.

Anonyymi kirjoitti...

Itse kasvatan ihan siemenistä, eli kylvö/kaktusmultaan siemenet ja vettä päälle. parissa viikossa kasvavat sen verran isoiksi, että siirrän omiin ruukkuihinsa(esim ½ litran jogurttipurkki) kukkamultaan. Annan olla noin kuukauden ja siirrän taimen tai kaksi lopulliseen 10 litran ämpäriin. Myöhemmin sitten silloin tällöin lannoitetta kasteluveteen. Ja täytyy sanoa, että naapurisi on oikeassa, ne nimittäin tuoksuvat uskomattoman ihanalle! JOhtuukohan juuri vahvasta tuoksusta, kertaakaan en ole nähnyt yhtäkään tuholaista. Vielä ehdit ;)
Huomaa kyllä, että olen ylpeä tomaateistani, heh :P Viime vuonna oli ensimmäinen "kasvatuskesäni", yllättävän hyvin onnistui.

Helist

Mine kirjoitti...

Helist: Onnistuisikohan nuo pienet tomaatit, joita täällä kutsutaan sokeritomaateiksi? Ovat älyttömän makeita ja hyviä. Nyt minun on varmaan pakko kokeilla. Eli ei kun taas multaa ja ruukkuja ostamaan. Hih.

Anonyymi kirjoitti...

Siis kirsikkatomaatit(?), vielä parempi idea, kuin pensastomaatit! Taimet vaan amppeliin ja saat samalla kauniin kukkamaisen taideteoksen roikkumaan parvekkeelle. Mielestäni punainen kirsikkatomaattirivi käy syötävistä kukista (: Unohdin vielä lisätä, että puutarhamulta oli se, jota käytin ämpäreissä. Pahoittelut, jos tuli liikaa informaatiota. Mulla taitaa oikeasti olla kova kova ikävä kesää, nyyh.

Helist

Anonyymi kirjoitti...

Ihana parveke ja todella viihtyisän näköinen. Missäpäin Istanbulia te asutte?

Mua myös huvittaa tuo turkkilaisen mieheni intoilu verhojen kiinni vetämiseen. Vaikka päiväsaikaan ja ilman valoja oleskellaan sisällä, hän väittää että joku vastapäätä voi katsella ja nähdä meille. Hän ei kertakaikkiaan ymmärrä, ettei ikkunoista näe sisään, ellei meillä ole valoja sisällä. Itseäni ei haittaa jos joku vahtii mitä minä päiväsaikaan kotonani teen. Illalla ja valoissa asia on erikseen.

Mine kirjoitti...

Helist: Eivät ole kirsikkatomaatteja, vaan vielä pienempiä ja soikeita. Mahottoman makeita. Koitanpa kasvattaa niitä ja sanon sitten kuinka kävi.

Anonyymi: Asumme täällä Aasian puolella, lähellä Büyük Çamlıcaa.

Miehesi on oppinut, että sisälle katsotaan, jos vain voidaan:). Ehkä suomalaisetkin katsoo. Mutta eivät ikipäivänä menisi tunnustamaan sitä asianomaiselle. Täällä tunnustavat, ihan pokkana. Eivätkä pidä sitä röyhkeänä. Tyhmä se, joka ei estä katselua. Syyttäköön itseään. En piittaa. Makuuhuonetta ja vessaa lukuunottamatta, sinne en halua katsovia silmäpareja:).

Anonyymi kirjoitti...

Juu, ei tule kyllä mieleen nyt. Meinaatko kasvattaa ulkona vai sisällä? Täällä pitää odottaa, että taimet ovat ainakin 25 cm pitkiä, sitten totutella ne vähitellen ulkoilmaan. Onnistuukohan siellä lämmössä kasvattaminen suoraan ulkona? :o Odottelen innolla tuloksia! Helist Ja hyvää vappua, taisin unohtaa toivottaa aiemmin.

Tiina kirjoitti...

Teillä alkaa olla jo niin ihanan vihreää ja vehreää, mutta ei se mitään, perässä tullaan!
Ihana tuo teidän parveke - mutta on sinulla kastelemista noilla leveysasteilla ja lämpötiloilla:)
Ja nuo maisemat! Ihanaa, kun on tuollaista avaruutta ympärillä. Itse asun kivenheiton päässä ydinkeskustasta, mutta meillä on silti kivan avarat näkymät ikkunoista molemmin puolin taloa, vaikka taloja tietysti on. Nyt tosin meidän pihaan suunnitellaan uutta asuinrakennusta! Uusi trendi näillä kulmilla - Suomessa kun on niin pirun vähän maata mihin rakentaa... Sitten ei enää olekaan niin avarat näkymät :(
Mikä kasvi on tuo, joka tekee tuollaista oranssia hedelmää/marjaa/mitä lie? Jokin oliivi?

Saga kirjoitti...

Hei Mine! Olen seurannut blogiasi alusta saakka, mutta oma bloggailu on ollut kaikin puolin niin kohmeessa, etten ole saanut kommentoitua. Valokuvasi ovat aina huiman hienoja! Tykkään myös itse matkoilla käydä kirkoissa ja luostareissa, joten blogisi runsasta kirkkokuvitusta on ollut ilo seurata.

"Suuren tomaattikeskustelun" innoittamana taidan minäkin yrittää kirsikka -tai luumutomaattia kasvatella :)

Lempeän lämpöisiä parvekeiltoja toivotellen!

Mine kirjoitti...

Helist: Luulen, että täällä voisi kohta jo yrittää suoraan pihalle. Alkaa olla niin lämmintä. Kunhan saan multaa (taas vaihteeksi, puutarha kiittää), niin rupean tuumasta toimeen.

Tiina: Se tulee hetkessä teillekin. Siis vehreys. Kastelemista täällä kyllä piisaa. kesäsateet on harvinaista herkkua. Alkukesästä kastelu on mukavaa. Auringon laskiessa ja rukoushuudon kaikaessa aloitan kastelun nopeasti pimenevässä illassa. Heinäkuussa alan väsyä. Sitten otan välillä lapsityövoiman käyttöön. Sitähän riittää tässä huushollissa:).

Puu on kumkvatti. Se on sitrushedelmä, jonka voi syödä kuorineen. Uusi minulla. Katsotaan miten se parvekkeella pärjää.

Saga: Oi kiitos, kun kerroit. Yritetään sitten yhdessä tomaattiviljelyä. Luumutomaattiko sen ihan pienen ja soikean nimi on? Olen nykyään niiden suurkäyttäjä. Sellaisenaan salaattiin tai suuhun. On niin makea ja hyvä.

Tiina kirjoitti...

:) se on niin tosi, että jossain vaiheessa kesää alkaa jo melkein odottaa syksyä, ettei tarvitse kastella ja kitkeä.... Nyt ollaan vielä siinä onnellisessa tarmon ja riemun hetkessä, jolloin jaksaa ja viitsii tehdä mitä vaan :D

Hauska "tavata" kumkvatti, nimen olen joskus kuullut, siihen tieto sitten jääkin - googlaamaan...

Saga kirjoitti...

Joo ne pienet soikeat on luumutomaatteja, paljon parempia kuin kirsikkatomaatit. Salaatissa minäkin niitä käytän. Ja nyt selvis tuo kumkvatti, söin niitä taannoin Romaniassa ja olin jo unohtanut nimen, vaikka sen silloin selvitinkin. Hyviä on!

Mine kirjoitti...

Tiina: Onneksi optimismi iskee keväällä. On se niin ihanaa tämä viherpeukalointi. Etenkin kun luulin monta vuotta, että minulla ei sellaista olekaan.

Saga: Nyt on mullat ostettu ja luumutomaatit. Katsotaas kuinka naisen käy? Kiitos kun ilmoittauduit, kävin ihastelemassa blogissasi ja liitin sen bloglovin-listaani:).

SaaraBee kirjoitti...

Tuo parveke on kyllä aivan mahtava. Saatte paljon lisätilaa ja pääsette "maalle" vaikka suurkaupungissa asuttekin. Ihailen täällä kukkiasi.

Mine kirjoitti...

Vihreatniityt: Kiitos. Sinulla taitaa olla siellä ihan oikea piha, jossa myllertää. Toisaalta tämä on helppoa puutarhurointia, kun saa rajattua ruukuilla hoidokit, eikä luonto tee liikoja rönsyjä.