"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

tiistai 29. toukokuuta 2012

231. tarina (Istanbul- Bosborinrantaan)

Auringon laskiessa Istanbul pukeutuu siniseen samettiin ja punaiseen kaulahuiviin. Kaupunki kaunistautuu valonauhoin. Bosbori hiljentyy tummaksi kuvastimeksi, kutsuen vierelleen istahtamaan ja ihailemaan. Istanbuliin on saapunut ilta.


Me pakkaamme eväitä koriin. Puemme takkeja päälle. Pujahdamme hämärään iltaan. Väistelemme autoja, jalankulkijoita ja kärryjä vetäviä romaneja. Laskeudumme Kauniiltakukkulalta Rantatielle. Pysäytämme tien viereen ja astumme iltaan.Lapset ottavat haltuunsa pienen puiston. Keinut, liukumäet ja tiet pyöriensä alle. Me miehen kanssa istumme penkille rannan ääreen. Onnellinen on se, joka saa istua Bosborinrantaan iltakahville arkensa päätteeksi. Nyökätä yhteenkuuluvaisuuden merkiksi ohi kulkevalle pariskunnalle. Katsoa nappaako kala."Korkealta terassilta tuijotin kauan Stambulin pisteinä välkkyviä valoja ja uuden sillan helminauhaa mustan veden kaulassa. Ilta oli pimeä ja vaistosin saman entisen, suunnattoman melankolian, joka piirittää Istanbulin iltaa heti astuessa sivulle valtakadulta ja sen kohinan vaimetessa korvista." Mika Waltari, Lähdin Istanbuliin.

16 kommenttia :

Kikka N kirjoitti...

Kiitos...
Huikaiseva hetki kanssanne!
Melkein kuulee aaltojen äänen kun katsoo kuvia.

Jael kirjoitti...

Miten kauniisti olet taas kuvaillut tuon iltahetken Istanbulissa:)

Saga kirjoitti...

Tuo sinipunainen hetki on niin kaunis. Minäkin olen istunut Istanbulin illassa Bosborin äärellä. Minulle se oli juhlaa, sinulle arkea. Hyvin osaatte arjessakin nauttia ympäristön suomista hengähdyksistä, tankata kauneutta itseenne ja kameroihinne.

Mine kirjoitti...

Kikka: Mukava kun istahdit seuraamme. Ilta oli hieman viileä, joten kahvi tulikin tarpeeseen. Lämmitti sisältäpäin.

Yaelian: Istanbulin illat on kauniit. Onni on asua täällä. Nyt odotan malttamattomana lämpimiä iltoja. Vielä niitä ei ole ollut yhtään.

Saga: Kyllä se minullekin oli juhlaa arjen keskellä. Pysähdyn nauttimaan hetkistä, ei väliä onko ne arjessa vai juhlassa. Kaunis hetki, hieno sana, mielenkiintoinen yksityiskohta. Mikä vain voi nostaa arjen yläpuolelle. Jättää jälkeensä lämpimän muiston.

Anonyymi kirjoitti...

Tuttu tunne, jota sinä, Mine osasit niin hyvin ja kauniisti kuvata! Juuri sieltä pois muuttuneena on juuri Bospori, jota minää kaipaan. Kyllä tämä Oulujokikin on kaunis, mutta ei täällä ole muuta melnkolia kun muutama juoppa, joka ei pysy tolpilla :(
Sylvi

mummeli kirjoitti...

kaunis hetki arjessa! Niin kauniit värit ja tunnelma.

Nurkkalintu kirjoitti...

Tervehdys täältä aamuauringosta!
Ihastelen kauniita iltahetken kuviasi.
Toivotan siunausta tälle päivälle ja tuleville!

Mine kirjoitti...

Sylvi: Bosboria minäkin tulen kaipaamaan kun aika koittaa. Kotkassa meillä on onneksi meri ja Kymijoki.

Mummeli: Maailman paras taiteilija on sen Luoja.

Nurkkalintu: Kiitos terveisistä. Täällä on aamupilvi:). Siunattuja päiviä myös sinulle.

A kirjoitti...

Ihanan kaunis ilta ja auringonlasku.<333

Kiitos postauksesta, Mine!!!

Mine kirjoitti...

Aili: Ole hyvä, Aili. Tästä illasta on jo hetki aikaa. Periaatteessa nyt pitäisi jo olla lämpimiä iltoja, mutta tänäänkin tuulee kovasti ja lupailee sadetta. Ei haittaa. Minulle onkin illalla tulossa ruokavieraita, joten kelpaa hellan ääressä puuhata.

Leena Lumi kirjoitti...

Mitkä kuvat ja mikä lainaus Waltarilta!

Waltari on aina ykköseni ja minulla on häneltä suurteosten lisäksi myös runokirja sekä hänen mietteitään, jossa on monia sitaatteja hänen kirjoistaan, mm. kirjasta Lähdin Istanbuliin.

Aivan herkulliset värit...

Kiitos taas♥

Mine kirjoitti...

Leena: Minäkin tykkään Waltarista. Toissa kertaisella Suomi-sessiolla luin Nuori Johannes ja Johannes Angelos. Seuraavaksi olisi vuorossa Mikael Hakim ja Karvajalka. Tuon Lähdin Istanbuliin kirjan sain joululahjaksi. Siellä on muitakin pätkiä, jotka haluan jossakin vaiheessa lainata sopivassa hetkessä:). Niin ja Valtakunnan salaisuuden luin vuosia sitten, kun olin keuhkokuumeessa...

Anonyymi kirjoitti...

Tulin kyllä melkoisen kateelliseksi, kun luin mukavasta illastanne...Olisipa ihana vaan istua ja ihailla iltaa ! Jotenkin viimeiset kaksi vuotta on mennyt niin, että en edes muista, milloin viimeksi olisi voinut olla vaan... Mutta mitäpä tuosta; valintakysymys ! t:Tiina

Ihania iltoja teille ! Toivottavasti pian lämpiää !

Mine kirjoitti...

Tiina: Nyt sinun täytyy opetella ottamaan itsellesi aikaa ja ruveta olemaan. Sekin on taitolaji, joka usealta ihmiseltä on hukassa. Meidän iltahetkemme ei tietenkään ollut ihan noin seesteinen, kun näyttää. Jännitimme mm. sitä, että ajaako joku Bosboriin. Ja nousimme antamaan kiikussa vauhtia tuon tuosta. Kuvilla ja sanoilla on iso mahti. Niillä voi viestiä sen minkä haluaa. Mielikuvat hoitaa sitten lopun.

Kirjailijatar kirjoitti...

Voi että miten ihania kuvia!! Muistan tuon valon. Olen kanssasi harvinaisen samaa mieltä, onnellinen tosiaan se, joka voi tuolla juoda kupin kahvia ja katsoa tuota maisemaa.

Mine kirjoitti...

Kirjailijatar: Harvoin me lähdetään iltaa istumaan Bosborin rantaan. Kummallista kyllä. Luulisi, että sitä ihminen aina haluaisi mennä, kun kerran saa ja voi.