"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

tiistai 11. kesäkuuta 2013

470. tarina (Istanbul - mulperinmarjoja ja hunajamelonia)

Mieheni eno ja vaimonsa ovat saapuneet. Biologian opettajan seurassa on keskitytty kasveihin. Mikä tuolla kasvaa? Miltä tuo tuoksuu? Maistetaanko tätä? Niinpä me kurottelemme aitojen yli kurkkiviin puihin ja pistelemme suuhun mulperinmarjoja ja luumuja. Kaupassa vietämme aikaa hedelmätiskeillä ja pohdimme, että mitä seuraavaksi maistettaisiin. 

Tänään ei ollut vaikea keksiä sopivaa vierailukohdetta. Vein vieraani tiistaibasaarille. Siellä me sukkuloimme ensin läpi tekstiilien, kenkien, päiväpeittojen ja huivien. Sovittelimme vaatetta vaatteiden päälle ja tingimme mökille päiväpeiton. Keksimme kaikenlaisia tarpeita ja totesimme, että kun näin halvalla saa, niin kaikki ostaminen käy ihan säästämisestä. Taksimin mellakoinnin johdosta euron kurssi on parantunut ja basaaritavarat ovat oikeasti edullisia.Miesten puuvillaisia paitoja 6€/kpl


T-boxin mekot 4€/kpl


Simit 0,3€/kpl


Parivuoteen päiväpeitot 32€/kpl

Lopulta päädyimme maistelemaan ja ostoksia tekemään hedelmä- ja vihannespöydille. Rättikatot antoivat enimmän suojan, mutta kuumahan siellä oli, kun ei mistään yksikään tuulenvire päässyt vilvoittelemaan. "Ihanaa väriterapiaa talven jäliltä", tuumasivat vieraat ja vielä teki mieli ostaa nippu semizotua ja kilo aprikooseja. Mulperinmarjat oli jo syöty, sormenpäät ja paidanreunukset olivat niiden jäljiltä mustat.Luumut 2€/kgMulperinmarjat 2€/rasia
Aprikoosit 1,2€/kg


Kirsikat 1,4€/kg


Kannoimme saaliimme portista ulos ja nappasimme ensimmäisen taksin. Ilmastointi on helteisen päivän hemmottelija. Kotona jääkaappi pursuaa luonnonanteja ja vitamiinibaari on käsien ulottuvilla jokaisella oven avauksella. Oi Turkin kesä.

Meidän hypistellessä vaatteita, haistellessa hunajameloneja ja punnitessa aprikooseja, poliisi ryntäsi Gezipuistoon polttamaan telttoja. Savu leijui Taksimin aukiolla,  sillä pippurikaasua ei taaskaan säästelty. Seuraamme uutisia. Huomenna oli tarkoitus mennä katsomaan aukion tilanne. Tämä ilta kertoo täytyykö ostaa kaasunaamarit ennen sitä retkeä vai peräti laatia suunnitelma b.

13 kommenttia :

Allu kirjoitti...

Katson huomenna uutiset TV:stä, muista heiluttaa Taksimin aukiolta.

Jael kirjoitti...

Ihana kuvasarja taas:) Meilläkin on nyt mulpereita torilla,myös niitä tummia ja viime viikolla sain maistaa jotain eksoottista mulperia joka oli ainakin 5 senttiä pitkä ja tosi makea;D Ei kiva että poliisi polttaa telttoja:(

Hurmioitunut kirjoitti...

Ihanan tuoretta, värikästä ja halpaa! Tuollaiseen basaarielämään ja tunnelmaan voisi uppoutua pitkäksi aikaa. Vieläkin on ikävä Rooman halpoja ja taivaallisen hyviä viinejä ja juustoja.

Lovviisa kirjoitti...

Huikeita kuvia taas.Vesi valluu suupielistä noita hetelmäröykkiöitä katellessa. Tuo telttojen poltto ei vaan kuulosta kovin kivalta...

Satu kirjoitti...

Kyllä vieraiden kelpaa. :-)

En ole muuten koskaan nähnyt mulperinmarjaa, en livenä enkä näin virtuaalisestikaan.

Rva Pioni kirjoitti...

Aah miten värikästä ja herkullista.
Sais nyt alkaa rauhoittua nuo tilanteet teillä siellä
Taximilla. Niistä on meilläkin asti tiedoiteltu jo useat kerrat. Pääministerinne oli tiukkana tvssä tänäänkin.

mimon mami kirjoitti...

Miten ihanaa tuolla basaarilla. MIkä basaari tuo on, kun näyttää telttakatolta. Edullista ja nam, mitä herkkuja!

Jenni kirjoitti...

Mikä ihme on Mulperinmarja?!? :-) Aukko sivistyksessä...

Voi kun sieltä saa edullisesti kaikkea ihanaa, alkoi tehdä mieli tehdä uusi matka Istanbuliin. Lähteä täältä tyhjällä matkalaukulla...

anumorchy kirjoitti...

Tahtoo heti pari kiloa ihania turkkilaisia kirsikoita! Olemme olleet siella monta kertaa kirsikka-aikaan ja niita on todella syoty kilokaupalla.

Torikin naytti niin houkuttelevalta. Huivipaisten osuus on siella tosiaan kuvien perusteella kasvanut.

Helmi-Maaria Pisara kirjoitti...

No nyt tuli kyllä pikkuinen kateus. Olisipa täälläkin tuollaiset vitamiinipitoiset kojut! Siis on täällä hedelmäkauppoja ja markkinoita, mutta nuo hedelmämäärät ja kaikki, aah, mitä kuvissasi näkyy!

Mine kirjoitti...

Allu: Okei, minä olen se joka kantaa kylttiä; Hei Allu!

Jael: Ovat juuri nyt tosi mehukkaita ja makeita. Noin pitkiä en ole nähnytkään. Huomenna koitamme mennä katsomaan Taksimin tilanteen omin silmin. Mikäli se on mahdollista.

Hietzu: Etenkin kesä on hurjan runsasta, mutta kyllä se on sellainen väriterapia-paikka läpi vuoden tuo basaari.

Lovviisa: No ei kuulosta, ei. En ymmärrä, että mitä hyvää tuosta voi seurata? Aika näyttäää.

Satu: No nyt olet. Ovat kyllä hyviä ja kovin yleisiä täällä.

Rva Pioni: PM on päättänyt olla antamatta viiruakaan periksi. Tuntuu järjettömältä, mutta luulen hänellä olevan joku ajatus käytöksensä taustalla.

Mimon mami: Tämä on Kadiköyn tiistaibasaari, se pystytetään joka tiistai ja suojataan telttakatoin.

Jenni: Toiselta nimeltään silkkiäispuu. Hyvn yleinen täällä päin maailmaa. Vieraatkin ovat päässeet hyvin ostosten alkuun. Luvattiin viedä ostokset kesällä autolla...

Anu: Eikö teillä sitten ole kirsikoita? Nämä ovat tosiaan niin hyviä, että ah ja maiskis.

Helmi-Maaria: Tässä suhteessa meidän kelpaa. Etenkin jos ei satu olemaan mielenosoittaja Taksimissa...

A kirjoitti...

Ihanan runsas kauppatori, olisipa meilläkin!

Toivon todella, ettei mitään pahempaa seuraa näistä mellakoista...

Kiitos hyvästä postauksesta, ja rauhaisaa viikon jatkoa teille kaikille♥♥

Mine kirjoitti...

Aili: Turkin ilmasto on tässä suhteessa suosiollisempi, kun meidän.