"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

657. tarina (Tunnelma tiivistyy)

Eurooppa on kääntänyt kelloja tunnilla kesää kohden. Istanbul ei. Tänään on kauan odotettu äänestyspäivä ja mikään ei saa häiritä äänestäjien keskittymistä. Päättäjät päättivät siis siirtää Turkin kesäaikaan siirtymistä vuorokaudella. Rappukäytävässä kerrotaan roskien keräämisen tapahtuvan vaalien vuoksi vasta iltapäivällä. Viimeiset vaalityöt on tehty ja kotirapulle on ilmestynyt kukkia ja mainoksia. Ulkona liikkuessa ei ole voinut välttyä ohi kulkevilta vaaliautoilta, joiden ämyreistä huudetaan iskulauseita tai soitetaan puolueen kappaletta.  Jokainen puolue on tietysti se ainut ja oikea.Ilmapiiri on suorastaan kireä. Vielä viimeisin keinoin yritetään mustamaalata toista puoluetta ja vakuutella omaa hyvää tahtoaan kaiken esiin tulleen sotkun keskellä. Valtaa pitävällä puolueella on  muita järeämmät aseet oman asian ajamiseen. Twitterissä liikkuvat puheet eivät olleet PM:n mieleen, joten se suljettiin. Vähän ajan päästä tästä katkesi Youtube, jossa soitettiin puhelinkeskustelua, jonka väitettiin olevan PM:n ja hänen poikansa välinen ja liittyvän suuriin rahoihin, joilla ei ole kovinkaan puhtaat tarkoitusperät. Seuraavaksi on uhkailtu Facebookin lakkauttamisella. Miksi ei sulkea samantien koko nettiä, lakkauttaa muita kun oman puolueen lehtiä ja ottaa koko televisio vain oman asian ajamiseen? Kehitys on suoraan sanoen huolestuttava. Tämä blogi ei ole ollut hiljaa vaalien vuoksi, vaan siksi, että kotona on pidetty vierasta. Huomenna saatellaan hänet koneeseen, mutta ei palata vielä normaaliin arkeen. Ai miksi ei? No, koska Turkki siirtyy kesäaikaan sunnuntai-maanantai välisenä yönä, piti tietenkin koulut sulkea huomiseksi. Eihän sitä nyt kukaan koululainen osaa tulla oikeaan aikaan kouluun tunnin siirtymän vuoksi? 

10 kommenttia :

Anna kirjoitti...

Turkki on jo 27 vuotta sitten (1987)tehnyt anomuksen, että se haluaa liittyä Euroopan Unioniin. Siitä neuvotellaan jo 15 vuotta (3 vuoden pituisella keskeytyksellä). Saattaapi käydä niin, että kestää vielä hyvinkin 27 vuotta, ennen kuin Turkki saa valmiiksi kaikki ne sisäiset reformit, jotka on tehtävä täyttääkseen EU:n jäseneksi pääsemisen kriteerit.

Pere kirjoitti...

Täällä ei kelloja siirrellä lainkaan, joten aikaero Suomeen vähentyi mukavasti kuuteen tuntiin.
Tuosta kouluun menemisestä tuli mieleen eräs aamu yläasteella, kun heräsin kotona hätääntyneen ystäväni puheluun: miksi kukaan ei ole koulussa, onko tänään sunnuntai, miksi ovet ovat kiinni??? Kello oli seitsemän, eli hän oli mennyt tuntia liian aikaisin kouluun :D Sattuuhan sitä ilman kellojen siirtelyäkin.

Matkatar kirjoitti...

Aika huvittavaa että koulut ovat maanantaina kiinni kesäaikaan siirtymisen vuoksi :) Pehmeä lasku lapsiressuille :)

Carola Lehtonen kirjoitti...

No niin ja mikähän on sitten se vaalien tulos...tämä jää nähtäväksi
!
Saa nähdä mikä siellä seuraavaksi suljetaan ...niin koko Internetkö??

Sillä ainahan sitä löytyy ihmisiä jotka avaavat suunsa, ei ymmärrä , ei!!!

Koululaiset saavat sitten huomenna nukkua vaikka puolille päiville, ei ole pelkoa ainakaan myöhästymisestä;)

Jael kirjoitti...

Mielenkiintoista nähdä mikä on lopputulos....huolestuttavaaa on ollut meininki viime aikoina.
Meillä siirryttiin kesäaikaan torstain ja perjantain välisenä yönä.

Leena Lumi kirjoitti...

Hesarissa oli paljonkin puhetta Turkin nykytilasta ja haastateltu oli sekä nykyisen linjan kannattajia että niitä, jotka nyt suunnittelevat maasta pois muuttoa.

Voihan olla, että nettikin vielä suljetaan. Venäjä valvoo jo kaikkea tv-kanavia myöten.

****

Täällä kesäaikaan siirtyminen on ehdottomasti kuukauden liian aikaisin eli se oli viime yönä. Kaikkialla oli aamulla vielä klo 12 uutta aikaa aivan kuin kuollutta ja tämä kylmyys eilisen +12 jälkeen vielä lisää viemässä voimia. Koko talvi on ollut kuin pidennetty Suomem huhtikuu. Normaalisti olen maaliskuussa hiihtänyt päivittäin melkein parikymmentä kilsaa, nyt ei ole edes latuja jäälle vedetty, koska ei ole ollut lunta. Hyvästi epätalvi, tätä en tule kaipaamaan. Kaiken lisäksi Ukrainan tilanne kyllä vaikuttaa ja tuntuu täällä.

Mine kirjoitti...

Anna: Minä luulen, että nykyinen PM ei halua viedä Turkkia Eurooppaan, joten sen puoleen kehitys pysähtyy ja lähtee ihan muille urille, ellei valta vaihdu?

Terhi: Sattuuhan sitä, mutta sattuiskohan nyt ihan jokaiselle maan koululaiselle:)? No, nämä tällaiset yllättävät vapaapäivät pistää aina vanhempien kalentereihin haastetta…

Matkatar: Lapset ei valita:D.

Kirsi: Saahan sitä mukamas suut tukittua. Pohjois-Koreassa on onnistuttu oikien hyvin tekemään kansasta "yksimielinen", mutta sitäkös täällä nyt oikeasti halutaan?

Jael: Tulevaisuus näyttää, näin on. Jotain tartteis tapahtua nyt hieman nykyistä meininkiä vastakkaiseen suuntaan?

Leena: Onhan näitä maita, jossa kaikki pannaan tarkkailuun ja vain tietynlainen tieto on sallittua. Toivon, että se tie ei ole Turkin tie.

Meilläkin on ollut viileää, mutta ensi viikko lupailee jo lämpimämpää. Ei haittaisi sellaiset kevyen kenkien päivät. Josko se pistäisi vauhtia noihin muuttovalmisteluihinkin?

Kuukki kirjoitti...

Minä onnistuin tulemaan töihin oikeaan aikaan kellojen siirtelystä huolimatta ;-)

Toivottavasti tilanne rauhoittuu siellä vaalien jälkeen! Mitä tulee Turkin liittymiseen EU:hun, olen kuullut asiosta enemmän perillä olevien sanovan, että se tuskin tapahtuu lähivuosina, jos koskaan.

Reissukuvia on tulossa blogiini, mutta vanha koneeni alkaa vedellä viimeisiään ja siksi blogin päivittäminen on ollut viime aikoina hankalaa... Mutta tänään yritän :-)

Anonyymi kirjoitti...

Mielestäni PM on tehnyt näitä Eu:n vaatimia "muutoksia" vain ja ainoastaan pelaamalla itselleen aikaa omiin tarkoituksiinsa. En usko myöskään että nykyisellä valtapuolueella olisi minkäänlaisia haluja liittää Turkkia Eu:hun. Eu:han edustaa juuri niitä asioita joita nyt halutaan Turkista pois. Turkissa on näennäisdemokratia jossa vain oikeaan porukkaan kuuluvat pärjäävät ja muut saavat rippeitä.

Mine kirjoitti...

Kuukki: No yritäpäs, on mielenkiintoista nähdä, että satoiko teillä koko ajan ja mitä siitä huolimatta keksitte:)

Anonyymi: Aika näyttää, mutta täytyy tunnustaa, että olin vaalitulokset nähtyäni tyrmistynyt. Kansaa ei vaivaa, vaikka heitä johtaa korruptoitunut johto?