"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

torstai 11. elokuuta 2011

40.tarina (Istanbul- poiketaanpas basaariin)

Turkkilaisuuteen kuuluu basaarikulttuuri. Nyt en kuitenkaan puhu niistä turistibasaareista Istanbulin Euroopan puolella, jossa vedätetään turistia hintojen suhteen, vaan katubasaareista (pazar). Jokaisessa kaupunginosassa on oma basaarinsa tiettynä viikonpäivänä. Siellä myydään vihanneksia, juureksia ja hedelmiä edullisesti. Tarjolla on yleensä myös vaatetta, mausteita, kodin tekstiilejä pyyhkeistä lakanoihin ja kaiken maailman sälää ilman tinkaamista. Kuopuksen iloksi myös usein tipuja.


Meidän alueen basaari on perjantaisin. Jos olisin tiedostava kuluttaja, ottaisin silloin pyörillä kulkevan kassini ja kävelisin lähibasaarille. Ostaisin viikon tarpeisiin perunat, vihannekset ja hedelmät. Säästäisin selvää rahaa ja saisin rahoilleni selkeästi markettia parempaa vastinetta. Ikävä kyllä usein laiskuus vie voiton ja ostan kaiken tarvittavan supermarketista, josta saan ajettua tavarat autolla kotiin. Istanbulin hullussa liikenteessä, jota kutsun autoilijan yliopistoksi.

Usein kuitenkin kävelen basaariinkiin. Ihan vain fiilistelemään. Katsomaan upeasti riveihin aseteltuja perunoita, ihailemaan vihannesten värejä, haistelemaan mausteiden tuoksuja tai kuvaamaan innokkaasti poseeraavia myyjiä.

Entinen Kadiköyn tiistaibasaari löytyy nykyään Haşanpasasta. Se on sitten ihan oma lukunsa basaarien joukossa. Sieltä löytyy tiistaisin monenlaista myyjää, joiden röykkiöistä voi tehdä löytöjä. Mummolle Triumphin yöpaitoja, lapselle Småfolkin paitoja, itselle H&M:n vaatteita pilkkahintaan. Ja portille palatessa ne ihanat kauden marjat ja hedelmät: maaliskuussa mansikat, touko-kesäkuussa kirsikat, heinäkuussa hunaja- ja vesimelonit, persikat ja nektariinit, elokuussa viinirypäleet, lokakuussa mandariinit ja appelsiinit. Suosittelen lämpimästi.

Istanbuliin kuuluu katubasaari ja kaikki sen mukanaan tuomat maut. Muista käydä kääntymässä ja syödä simitti.


Ps. Huomasin, että basaarilla käynti oli monen mieleen. Silloin rupesi harmittamaan, että valitsin kuvat nopeasti, enkä ollut niihin yhtään tyytyväinen. Laitoin siis uudet kuvat osittain. Tiedoksi vain niille, jotka jäivät tätä vaihdosta ihmettelemään. Parhaat basaarikuvat taitaa olla kotona Istanbulissa, joten jos kuvat vieläkin vaihtelevat, se johtuu justiinsa siitä....

7 kommenttia :

Sude kirjoitti...

Oi miten tuli ikävä Istanbuliin tätä lukiessa.

Mine kirjoitti...

Sude: Olemme miehen työasioiden vuoksi viettäneet kesän Suomessa. Syyskuun alussa pitäisi palata kotiin ennen lasten koulunalkua. On ollut niin ihanaa täällä synnyinmaassa, etenkin juuri nyt, kun päästiin tähän lempivuodenaikaani syksyyn. Takaisin paluu siis jotenkin vähän nyt väsyttää, ei vähiten auton pakkaamisen ja paluumatkan johdosta. Sekä uudelleen asettumisen.

Toivon siis, että oma koti-ikävänikin voisi herätä Istanbul-kuvien ja pian alkavan Turkki-kierroksen myötä täällä Blogissa:). Katsotaan kuinka onnistun.

Jael kirjoitti...

Löysin tänne Vihreäniityn kautta.Ja mikä löytö:aivan mielettömän upeita kuvia ja matkatarinoita:)

anumorchy kirjoitti...

Hei mutta olipa kiva loytaa taas yksi uusi Turkki-blogi. Kauhea ikava sinne! Olemme matkailleet mieheni kanssa Turkin eri puolilla toistakymmenta kertaa. Nyt viime aikoina Turkki on ollut tauolla, kun suhteet Israelin kanssa ovat olleet vahan niin ja nain.

Anonyymi kirjoitti...

Istanbul!Matkakuume nousee... Kohta tulen...Ihania kuvia, Mine!
tykkää
Sylvi

SaaraBee kirjoitti...

Tuonne kun pääsisin kiertelemään oikein ajan kanssa. Sinulle on haaste blogissani. Käy lukemassa.

Mine kirjoitti...

Yaelian: Kiva, kun löysit ja kiitos paljon kauniista sanoistasi. Meillä on kamalasti kuvia, joita koitamme tämän bloginkin avulla laittaa järjestykseen. Mies siirtyi juuri Lightroom-systeemiin ja siksi tässä on nyt hieman luovia taukoja, kun kahden ihmisen kuvat koitetaan jotenkin luokitella ja löytää järkeviksi kokonaisuuksiksi. Tervetuloa matkalle mukaan:).

Anumorchy: Mekin olemme nyt matkanneet Turkin läpeensä näiden kymmenen vuoden aikana ja sen perusteella voin suositella tätä kaunista maata muillekin. Haikailemme vuorostaan israeliin. Eli olemme miettineet vakavissamme mitä reittiä pitkin sinne pääsisi autolla? Ideoita? Toivoa sopii siis, että suhteet lämpenee, mutta ei kuumene:).

Sylvi: Jee, kiva, kun olet tulossa. Kiitos:).

Vihreatniityt: Tervetuloa. Basaarit on ihania, etenkin silloin, kun ei ole kiire, eikä ole pakko löytää mitään. Kiitos muistamisesta - olen otettu:). Tulimme juuri viikonloppureissulta, joten koetan saada nyt uuden postauksen tulemaan ja palaan sitten paremmalla ajalla haasteisiin.