"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

sunnuntai 16. joulukuuta 2012

360. tarina (Veisuulle jäi holveissa tilaa)

Raahaan "ei niin innostuneen perheeni" kirkonmäelle klo. kuusi. Lunta tupruttaa ja tuuli kiskoo huppuja pois päästä. Kirkon ikkunoista kajastaa kutsuva valo. Kauneimmat joululaulut ovat alkamassa.Kipuamme urkuparvelle. Kolmonen valuu pitkin penkkejä, kuopus kyöhnää isänsä sylissä. Teinit yrittävät vältellä äidin mielipahaa ja pitävät ilmeensä peruslukemilla. Mies veisaa takanani. Äänemme ei yllä holveihin vaan katoavat avaraan tilaan. Alakerta on täynnä, mutta heidänkään äänensä ei nouse korkeuksiin. Veisuulle jää holveissa tilaa.Yleisö huutaa ehdotuksia. Mikä laulu on kenellekin se kaunein? Vai kenties muistorikkain tai jostakin muusta syystä rakkain? Minun jouluni kaipaa ainakin laulut: Arkihuolesi kaikki heitä, Maa on niin kaunis ja En etsi valtaa loistoa. Sylvian joululaulu ei puhuttele tänä vuonna, mutta se taitaa johtua yksin omaan siitä, että ei tarvitse kaivata sinne Suomeeni kaukaisehen...


Joulu kolkuttelee jo ihan mutkan takana. Aattoon on kahdeksan yötä.

14 kommenttia :

anumorchy kirjoitti...

Kello kuusi? Aamulla?
Olet rohkea aiti!

Ompa muuten kaunis tuo kirkon punatiilinen alttariseina ja sen muoto. Mika kirkko on kyseessa?

Mine kirjoitti...

Huh, ei sentään. Vaan äsken, eli illalla. Se on kotikirkkomme Kotkan Langinkoskella.

Anonyymi kirjoitti...

Me olimme jo torstaina laulamassa kauneimpia joululauluja tuossa seurakuntakodilla; Nuorimmaisen kuoro esiintyi siellä. Oli oikein lämmin tilaisuus; sekä fyysisesti, mutta myös henkisesti.

Mukavaa oli saada mukaansa vihkoset, joita on kertynyt jo monet vuosien varrelta. Tänään niitä käytettiin täällä kotona. Meillä oli perinteinen puurojuhla läheisille + torttukahvit. Keskimmäinen soitti pianoa ja porukalla laulettiin; toivelaulujakin sai esittää (jos säestäjältä löytyi nuotit). Minun suosikkini on mm. Ilouutinen; Tulkaa kaikki nyt laulamaan, on Poika syntynyt maailmaan. Tulkaa laulamaan, aa-aa-aa.

Joululauluista saamme vielä nauttia Iltatähden joulujuhlassa Laukaan kirkossa ja Keskimmäinen kuoron joulukonsertissa Vihtavuoren kappelilla ensi viikolla. Tosi mukavaa !

Nyt on haikea olo onnistuneesta puurojuhlasta, mutta myös siitä, että ensimmäistä kertaa Isäni ei jaksanut tulla meille, vaan oli jäänyt kotiin, vaikka olisi päässyt veljeni perheen kyydissä; onneksi äiti jaksoi tulla !

Lumista ja Leppoisaa Joulun Odotusta ! t: Tiina

Allu kirjoitti...

Olen kerran ollut kuulemassa kauneimpia joululauluja Sääksmäen keskiaikaisessa kirkossa kauniina joulukuun iltana, kun ulkona satoi lunta ja se on unohtumaton kokemus.

Satu kirjoitti...

Minulla on vähän kaksijakoinen suhde kauneimpiin joululauluihin. Toisaalta joululauluja on ihan kiva käydä laulamassa, mutta toisaalta ajatus vähän ahdistaa.

Olette kerenneet jo aika paljon Suomi-lomallanne - ja joulukin on vielä tulossa! :-)

Mine kirjoitti...

Tiina: Olipa mukava, että sait suvun kokoon. Joko teillä on lämmitysongelmat ratkenneet? Täälläkin on edellisvuotiset lauluvihkot olleet ahkerassa käytössä. Nyt tuotiin uudet vihkot myös käyttöön. Näistä uusista lauluista lempparini on se: Marian kehtolaulu.

Allu: Tuollakin lumi tuprusi pihalla. Sitä sitten riittääkin. Pojat on saanut urakalla tehdä lumitöitä:).

Hippu: Täällä on päivässä enemmän tunteja kun Istanbulissa. Ihan varmasti. Aamulla ryhdytään miettimään, että mitähän tänään tehtäisiin? Tämä päivä on vielä tyhjä kinos. Sekin tuntuu ihan mukavalle:).

Saga kirjoitti...

Ajattelin ensin, että hiukan kolkon näköinen kirkko, mutta katsoin tarkemmin ja huomasin, että siellähän on todella hieno alttariseinä risteineen. Marian kehtolaulu on myös yksi minun suosikeistani.

Pepi kirjoitti...

Eilen taisi joulaulut raikaa vähän kaikkialla, systerinkin piti kummipojan kanssa lähteä kuuntelemaan niitä, mutta tulivatkin puuron ( ja rinsessojen lahjarumban) jälkeen meidän mukana katsomaan lähitienoon tanssikoulujen esitykset. Vanhin rinsessa sai viime jouluna lahjaksi tanssikoulun tunnit, ja voi pojat!! - se ei ole mennyt hukkaan, se!
Olipa riemastuttavaa katseltavaa,siellä oli lävälla jo jonkun sortin pupua, peppipitkätossua ja viileää venlaa :)

Nyt voisi ehtiä itsekin jonnekin taas kuuntelemaan jos ja kun yskä hellittää - töihin en enää menekään ennen joulua.

Mine kirjoitti...

Saga: Se on aika pelkistetty, mutta sellaisena kaunis. Sivulla on myös kaunis lasimaalaus, joka ei näissä kuvissa näy.

Pepi: Ihanaa, joululoma on poikaa. Tykkäisin myös kuunnella jonkun joulukonsertin, mutta näissä idea on päästä itse hoilottamaan täysin palkein:).

A kirjoitti...

Kauneimmat joululaulu-tilaisuudet ovat nykyaikana syntyneistä tavoista ihanimpia, toinen on sitten jouluaattona viedyt kynttilät haudoille.<3333

Hyvä että uusia ja kauniita joulutapoja syntyy, jos jotain vanhoja jää pois käytöstä!

Oikein ihanaa odotusta sinulle ja perheellesi, Mine!<3333

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kysymästä ! Lämmitys ongelma on yhä vaan ongelma. Putkimies on käynyt jo kaksi kertaa ja tulee keskiviikkona uudestaan. Toivottavasti myös tekee jotakin, eikä pelkästään ihmettele...Alakerran patterit ovat kylmänä, mutta yläkerta lämpiää. Alhaalla pärjätään takan + leivinuunin lämmöllä; tai siis yritetään pärjätä !

Rehellisyyden nimissä kylmyyttä isompi pulma on tulevan remontin hinta; putkiremontti voi maksaa tähtitieteellisiä summia... t:Tiina

Olisikohan aikonaan pitänyt naida rikas putkimies ? Tai asua vaan vuokralla ?

happy kirjoitti...

Vihdoin tänne ennätin ja voihan että mitä olette jo kerenneet.Ja tuo lumen määrä...on valtaisa.Joululauluja ja paikkoja vapaana-ihme.
Nauttikaa yhä edelleen.

pikkujutut kirjoitti...

Nyt on pakko nauraa..itselleen. Onnistuin jotenkin luomaan itselleni uuden profiilin. Uusi alter egoni on tuo happy..heh heh, sopii meikäläisen tämän hetkiseen mielentilaan enemmän kuin hyvin. Pahoittelen sotkua ja poistun nyt siivoamaan jälkiäni...

Mine kirjoitti...

Aili: Ihan totta. Hautakynttilät kävinkin tänään ostamassa. Kynttilät pimeällä hautausmaalla on kyllä ihan pakko kokea tänä jouluna.

Tiina: Voi ei. Todellakin. Putkimiesten luulisi olevan monimiljonäärejä. Toivottavasti saatte sekä putket, että rahoituksen kuntoon! Ja voit silti pysyä avioliitossasi:D.

Pikkujutut: Ehdinkin jo yrittää tutustua, että kukas Happy se nyt ilmaantui vihdoinkin kommentoimaan:). Hassua. Sähköttämyyden jälkeen sinussa on ehkä ylimääräistä virtaa, josta riittäisi useammallekin persoonalle?