"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

torstai 6. joulukuuta 2012

356. tarina (Suomestani, rakkaudella)

Kirjoittaessani listaa siitä mistä tietää asuneensa liian kauan Istanbulissa, tuli mieleeni vastaavia asioita myös Suomesta. Näin juhlapäivänä olisi tietenkin korrektimpaa keskittyä vain siihen, mikä meillä on hyvin, mutta silloin listasta tulisi kovin kesy. Koetan siis onneani ja luotan itseironian kykyynne. Suomestani, rakkaudella:


Tiedät olevasi Suomessa, kun...

....ravintolaan, kirkkoon ja elokuviin saavutaan tuulipuvussa, eikä se ole kenestäkään kummallista.

...kummalliseksi sen sijaan joutuu "ylipukeutumalla" niin, kun muualla maailmassa pukeudutaan ihan normaalisti.

...juhlavaksi pukeutumisen näyttää tekevän verkkarien vaihtaminen  farmarihousuihin.



...välttelet lähtemistä neljän ruuhkaan. Ja lasket ruuhkaksi yli viisi autoa liikennevaloissa.

...et viitsisi lähteä kaupungille autolla, jos et löydäkään parkkipaikkaa. Parkkiongelmahan on se, jos joutuu etsimään paikkaa seuraavalta tieltä.

....keskellä yötä yksinäinen auto seisoo liikennevaloissa. Eikä kuskille tule mieleenkään ajaa punaisia päin.



... asiat poikkeuksetta menevät ihmisten edelle. Eikä ihminen ole ainakaan hyvä syy myöhästymisellesi.

...periksi ei anneta, vaikka pumppu pettää ja avioliitto hajoaa.

....elät vuoden muumion naapurissa, etkä tiedä sitä. Ikävä kyllä, ei kukaan muukaan tiennyt.


....valtio mahdollistaa kokopäiväjuoppouden ja maksaa siitä vielä erilaisia tukiaisia.

...raha ei riitä vanhusten kotipalveluun, mutta sitä riittää niille, joita ei huvita tehdä töitä.

...toisten asioihin ei puututa. Edes silloin, kun kiireesti pitäisi.




...kauppaan astuessasi sinua tervehditään sanoilla: Moi tai Terve ja lähtiessäsi perästäsi kuuluu: Heippa. 

...kaupan kanssalla pariskunnat laskevat kumpi maksoi mitäkin. 

...ravintolaseurue erottelee laskusta oman osuutensa, ihan sentilleen.


...naisten asema on paremmalla tolalla, kun lähes koko muussa maailmassa, mutta silti kodeissa asuu hämmästyttävä monta nalkuttavaa ja tyytymätöntä naista. 

...feministien pelossa osa miehistä jättää aukaisematta naiselle oven.

...naiseus on muutenkin vähän hukassa, mutta sitä ei haluta kuulla ainakaan Anu Saagimin suusta.

...kohtelaisuuteesi ei vastata iloisesti kiittäen vaan vaivaantuneesti selitellen: -Onpas sinulla kaunis mekko, sopii sulle tosi hyvin. -Äh, tää on joku vanha, mikä lie kirppislöytö....



...syyksi äänestää presidenttiä riittää se, että hän on a) nainen tai b) homoseksuaali. 

...löydät itsesi lukemasta tai saati sitten tilaamasta 7päivää-lehteä, etkä edes puolustele itseäsi mitenkään.

...maan julkkikseksi pääsee Johanna Tukiaisena, Bigbrother-talosta tai olemalla kännäävä entinen mäkihyppääjä.



...rakastat maatasi kaikesta tästä huolimatta!

Onnittelut 95-vuotiaalle Suomelleni. Kyllä minä tohdin sanoa, että olen suomalainen ja syyllinen moneen yllämainittuun kohtaan!

Viisi yötä Suomeen lähtöön. 18 yötä jouluun!

ps. Monet kuvista taisi kuvata nyt joku muu kuin me. Kiitos siis ainakin mummolle. Tyylinäytteitä suomalaista pukeutumisesta perheemme antaa sinä kesänä, jolloin odotin meidän kolmosta Suomessa. Olimme mummon kameran varassa. Talvikuvat ovat mummon ja papan retkeltä. Ja kyllä, he ovat ihan oikein ja asianmukaisesti pukeutuneita. Tuulipuku on jäällä ja ulkona tarpeen. Tämä postaus ei siis liittynyt heidän asuihinsa mitenkään.

31 kommenttia :

anumorchy kirjoitti...

Hauska postaus taas , Mine! Virkistava kaikkien muiden juhlallisen kankeiden juttujen jalkeen.

Carita kirjoitti...

Minun täytyy ihan oikeesti sano, että olen varmaan mieheni kassa poikkeus siitä, että en todellakaan ole ylpeä tästä maasta! Meillä haaveena on muuttaa kokonaan pois jo ihan lähitulevaisuudessa(10 vuoden sisällä). en keksi mitään muuta syytä jäädä tänne kun sukulaiset. ystäviinkin pitää nykyään yhteyden helposti vaikka netin kautta. Asiat menee täällä koko ajan kurjemmaksi ja kaikki vaan valittaa. eivät tee asioille mitään. hallitus sitä ja hallitus tätä ei auta jos on jättäny äänestämättä. Nämä pohjolan pimeyden sokaisemat idiootit kuvittelee että äänestämättä jättäminen on kannanotto! Tietenkin on maita jossa elämä on kurjempaa, mutta siellä osataan aidosti nauttia niistä elämän tärkeistä asioista. siitä, että on katto pään päällä,vaikka se olisi pahvinen. tai että on puhdasta vettä..täällä sillä huuhdellaan vessanpönttö, kun likaisempikin vesi varmaan kelpaisi. On lämpöä..jos ei muuten ni lisää sukkaa jalkaan...mie olen niin kyllästyny näihin suomalaisiin valittajiin jotta äly lähtee. Onneksi on olemassa tälläsiä ihania blogeja että pääsee hakemaan lähtö inspistä itteensä.

Jael kirjoitti...

Ihania talvisia kuvia:)
Ja hauskoja pointteja oletkin löytänyt tuonne;D
Hyvää itsenäisyyspäivää Mine:)

Leena Lumi kirjoitti...

Minä olen monessa asiassa hirveän ylpeä kotimaastani ja etuja on aina enempi kuin haittoja.

Heti mieleen tulee yksi tilastototuus eli ei naisten asema Suiomesssa niin hyvä ole. Se on harhaa. Suomi johtaa länsimaisten maiden kotiväkivaltatilastoja, mutta Turkkihan ei ole länsimaa, joten sinne ei voi verrata. Täällä ei tosiaankin kukaan laita naisen päähän mitään rättiä ja nainen voi liikkua yksin ihan missä haluaa.

Suomi taitaa olla ainoa länsimaa, jossa enää sallitaan turkistarhaus, mutta mikäli minusta ja ministeriystävästäni riippuu, tuo kyseenalainen elinkeino loppuu viimeistään 2025.

Suomen verotus on epäoikeudenmukainen itseään kouluttaneelle ja ahkeralle työntekijälle.

Siinäpä suurin osa haitoista...melkein.

Muuten kun luin listaasi, moni asia oli niin totta. Minä esim. vihaan ruuhkia, niin että en ikinä, ikinä aio matkustaa Istanbuliin. Varmaan siinä myös syy, miksi rakastan tätä harjukaupungissa asumisen autuutta, kun saa vielä asua saarella ja Päijänne näkyy ikkunoihin. Eikä edes rannoilla ole ruuhkia vaan saan uida ihan rauhassa aamu-uintini kesällä joko yksin tai kaksin mieheni kanssa.

Suomalaisten pukeutuminen on välilä sitä sun tätä, mutta samaa olen nähnyt muuallakin eli riippuu, missä piireissä liikkuu.

Suomessa on ilmainen koulutus kaikille, mutta se on verorahoilla kustannettu ja nyt tänne pyritään 'ihanista' muista maista ilmaiseen koulutukseen. Opetuksen taso on myös monilla mittareilla mitattuna huippua.

...täällä kassatytöt nyt teitittelevät ja siitähän jotkut ovat loukkaantuneet, kun akaisemmin on ollut tapana, että vain vanhoja teititellään;-)

Täysin ikävintä Suomessa on todellakin kateus. Ehkä sitä on muuallakin, mutta täällä se on kuin joku tauti. Kukaan ei halua näyttää pienintäkään vaurauttaan tai ei uskalla, mutta silti julkaistaan juoru eli verokalentereja, joista sitten taas syntyy lisää kateutta.

Suomen ihmeellinen valo tekee marjoille taikaa ja niiden aromit, vitamiinit, flavonoidit ja kaikki ravinteet ovatkin huippua. Jokainen voi mennä metsään ja poimia mustikoita ja sieniä. Me saamme kantarellit omasta lehdostamme.

Kaipaan tilaa ja ilmaa. Kaipaan omaa erakkoaikaani. Kaipaan tätä pimeää kautta, jolloin kerään itseeni energiaa yöttömiä öitä varten. Suvella Suomessa kun ei nukuta, vaan kaikki ovat koko ajan menossa johonkin tai tulemassa jostakin. Nyt on luola-aika, mutta mikä kauneus: Kuvasin tänään puutarhassani jotain blogini joulutervehdykseen...Kaikki on kuin sadusta, sillä puut ovat paksun kuuran peitossa, puutarhapolulla on ketun jäljet ja lumikko livahti juuri kallion koloon.

Rrrrakastan tätä maata ja kiitän siitä itsenäisyydestä, jonka takia isältäni meni viisi vuotta parasta nuoruutta ja monelta muulta, mutta...vapaus!

Lumenkaunista itsenäisyyspäivää sinulle, Mine!

Lissu kirjoitti...

Jep, Suomi on Suomi kaikkine vikoineenkin. Silti minà en vaihtasi sità saapasmaahan pysyvàsti, EN!!! 8 yòtà Suomeen, lumeen ja pakkaseen.

A kirjoitti...

Totta puhuit Mine!<3
Suomi ei ole mikään mallimaa missään suhteessa!

Poliitikot kehuvat nostaakseen omaa arvostustaan, onhan heillä liksaa enemmän kuin monilla muilla ammattialoilla, eikä tosielämästä mitään kokemusta..:/

Omat hyvät ja huonot puolensa joka maassa, täydellistä maata ei ole!

Oikein hyvää ja leppoisaa joulukuun kuudennen iltaa sinulle & perheellesi sainne Istanbuliin!<3333

Mine kirjoitti...

Anu: Kiva jos pidit. Tein tämän vähän extempore tuossa kauppamatkalla mieleen pulpahtelevista asioista...

Mehtänemäntä: Joskus käy myös niin, että kun lähtee muualle, sitten vasta näkee sen hyvän mitä omisti. Suomi on tosi hyvä maa, mutta sielläKIN on omat ongelmansa. Se on kuitenkin perusturvallinen maa rakenteellisesti ja siellä kansalaisilla on mahdollisuus elää perushyvä elämä ilman jatkuvaa pelkoa toimeentulosta.

Ajattelen, että lasten kasvattaminen on ollut paljon helpompaa täällä missä kaikkea ei suvaita, missä on rajat ja missä vielä kunnioitetaan muitakin ihmisiä kuin vain itseään. Suomi ja sen kansa näyttää minusta joskus kovin itsekeskeiselle. Valitettavasti.

Yaelian: Hyvää itsenäisyyspäivää sinä toinen ulkosuomalainen.

Leena: Syystä olet ylpeä. Kyllä minäkin olen monessa suhteessa ylpeä Suomesta ja suomalaisista. Mutta en katso sitä ruusunpunaisin silmälasein. Siellä on moni asia pahasti pilalla. Minusta se ongelma ei ole naisten asema vaan itsekkyys ja itsekeskeisyys. Jos elämänsä elää miettien vain sitä mikä on minusta mukavaa, sitä rupeaa käyttäytymään kun hirmuhallitsija. Satuttaa kanssaeläjiään, jos ei nyrkein, niin henkisesti.

Turkin naisista moni haluaa pukeutua huiviin ja heille se on tasa-arvokysymys, että saavat niin tehdä itse halutessaan. Monta vuottahan täällä kiellettiin huvien käyttö mm. yliopistoissa.

Lissu: Minä riipun kynsin hampain ainakin suomen kansalaisuudessa:).

Aili: On se Suomi mallimaa vaikkapa koulujärjestelmässä, sosiaaliturvassa, kirjastolaitoksessa jne. Mutta monta asiaa kaipaisi korjaamistakin. Niin valtiotasolla kuin yksityistasollakin.

Satu kirjoitti...

Todella osuvia havaintoja! :-)

Nuo ruuhka- ja liikennepulmat huvittivat erityisesti, koska eihän Suomessa oikeasti mitään ruuhkia ole.

Ja todellakin komppaan Leena Lumen kateus-kommenttiin. Inhoan yli kaiken sitä piirrettä suomalaisissa, vaikka eivät kaikki suomalaiset tietysti kateellisia ole. Mutta meidän suvussa on jokunen suorastaan sairaalloisen kateellinen ihminen, enkä ymmärrä heidän järjenjuoksuaan ollenkaan. Alan heti nähdä punaista, kun vain ajattelenkin asiaa! Teen itse kaikkeni, jotta en olisi kateellinen, ja jos tunnen pienenkin kateuden pistoksen itsessäni, yritän valjastaa sen myönteiseksi voimavaraksi.

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Pepi kirjoitti...

Aivan loistavia :D

Minä vaan pelkään sitä mihin tätä maata parastaikaa ajetaan. Ei lomauteta, vaan irtisanotaan, eiminvestoida yrityksiin vaan lihotetaan omistajien kukkaroita, veroja korotetaan koko ajan joka suunnalla, koko ajan pienenee ostovoima, samoin sen kansanosan määrä, joka tätä lystiä pyörittää.
Tällä menolla Suomi on viiden-kymmenen vuoden kuluttua uusi Kreikka tai Espanja. Talous kuralla pyytämässä rahaa.

...ja ilmastokin pal paskempi...

Mine kirjoitti...

Hippu: Minunkin on vaikea ymmärtää sitä, että miksi se mikä toisella on, olisi minulta pois. Kateutta on varmaan kaikkialla missä on ihmisiä. En ole itse pistänyt merkille, että suomalaiset olisivat siinä lajissa jotenkin erityisessä asemassa?

Pepi: Pitkällä tähtäimellä luulisi olevan etu, että kaikilla menisi maassa hyvin, tai edes kohtalaisesti. Palaan taas siihen itsekkyyteen. Moni luulee, että onni on siinä, että itse vaan porskuttaa. Mutta ei se niin ole.

Pyytäisköhän se Suomi rahaa? Olisi kiva ajatella, että lamassa me saavuttaisimme sitä asennetta mikä oli meidän mummoilla ja papoilla, jotka maksoivat sotakorvaukset ja tekivät mahottomasti hommia saadakseen Suomen jaloilleen. Eikä ruvettaisi kerjäämään ja marisemaan.

Anonyymi kirjoitti...

Suomen Itsenäisyys on niin tärkeä ja merkittävä asia, että tuulipuvuilla, 7-päivää-lehdillä tai alkoholisoituneilla mäkihyppääjillä EI voi olla merkitystä ! Suosittelen lämpimästi kaikkia "kitisijöitä" tutustumaan Suomen historiaan isovanhempiensa uhrauksiin ja erityisesti siihen, mitä meidän eteen on tehty ja taisteltu, jotta saisimme asua vapaasti ja itsenäisessä maassa ! Minä arvostan kaikkia niitä uhrauksia, että tänään häpeän niiden ihmisten puolesta, jotka sitä eivät tee ! Senkin eteen on taisteltu ja uhrattu oma elämä tai terveys, että meillä on vapaus valita se maa, jossa haluamme asua ! Kaikki halukkaat voivat muuttaa vaikka tuohon itäiseen naapuriin nauttimaan "paremmasta elämästä" !

Suomessa on niin paljon hyvää ja hienoa; koulutus, terveydenhuolto, armeija, poliisi, kirkko, luonto, vuodenajat, joulupukki jne. !!

Se, mihin Suomi on menossa on meidän KAIKKIEN vastuulla !! Ehkä on hyvä katsoa itseään peiliin ja pohtia; Olenko itse se kateellinen naapuri ? Äänestinkö vaaleissa ? Milloin tarjosin apua tarvitsevalle ? Puutuinko läheisen hätään ? Luenko 7-päivää-lehteä ? Käytänkö tuulipukua ? Osaanko aina itse pukeutua tilanteen mukaan ?

Hyvää Itsenäisyys Päivää !! t:Tiina

Sateenkaari kirjoitti...

Olipa ihana postaus. Ja ihan oikeasti noinhan se menee.
Hyvaa İtsenaisyyspaivan viimeista puoltatoistatuntista İstariin.

Anonyymi kirjoitti...

Tosi hyvä kirjoitus. Kaikki omassa mielessänikin käyneitä asioita ja näinhän tosiaan on, kotimaa näyttää ihan erilaiselta, kun on tai asuu ulkomailla. Minä pidän yhtenä tällä hetkellä huonoimpana asiana Suomessa terveydenhoitoa....minne se hyvä terveydenhoito katosi? Nykyisin kaikki, jotka voi, ottaa lapsille yksityisvakuutuksia ja omastakin kokemuksesta ne muutamat kerrat lomilla terveyskeskuksissa ovat kyllä olleet...hmm...ei niin kivoja.

Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa Saksasta!

-Elina

sannabanana kirjoitti...

Olipas mukava postaus, ehkä innostun itsekin miettimään näitä.

Rakastan Suomea ja varsinkin upeaa luontoa. Suomi on kyllä tietenkin muuttunut ajan myötä, eli ei sitä samaa Suomea enää ole, jota sodassa puolustettiin. Ihmiset tekevät ne Suomen olot ja tuottavat arvoilmapiirin. Minuakin huolettaa vallalla oleva röyhkeä ja itsekäs ilmapiiri, joka heijastuu uutisten myötä tännekin saakka. Inhottaa myös se, että mitään ei voi saada ilmaiseksi, kaikesta laskutetaan viimeisen päälle, yrittäminen on tehty kamalan hankalaksi ja riskaabeliksi, terveydenhuollon taso on valtava myytti, kaikkiin on tiukat säännöt ja kontrolli (kääntöpuolena on se, että ajatellaan, että kaikki on viranomaisten hommaa, odotetaan, että he korjaavat tilanteen kuin tilanteen), suuri työttömyys (kaikki ne pätkätyöläiset ja työttömäksi joutuneet, jotka Suomesta tunnen, tekisivät työtä mieluummin kuin olisivat kotona masentumassa, ja minusta ihan hyvä että saavat korvauksen. Muistan kuinka hankalaa Suomessa oli itsellenikin saada niitä vähäisiä tarjolla olevia töitä: aina satoja hakijoita ja kaikilla hyvä koulutus!), kateus.

Suomessa on ihanaa luonto, se ryhmä ihmisiä, jotka ovat avaramielisiä, luovia, hyvällä tavalla ylpeitä kulttuuristaan, jotka osaavat ammentaa ja jakaa siitä, mitä on, pitävät maan hengen pystyssä, oli Arkadianmäellä mitä missejä, keinottelijoita tai urheilusankareita tahansa; upea koulusysteemi, jota ei toivottavasti ajeta alas (ulkomaalaisia saisi siitä laskuttaa, jos haluavat tulla opiskelemaan - olisi reilua ja normaalikäytäntö muuallakin), omat juhlaperinteet, jotka vieläkin voimissaan (joulu, laskiainen, pääsiäinen, juhannus jne), sauna ja avannot!

Mine kirjoitti...

Tiina: Menneet polvet hankkivat meille valtavan upean perinnön. Sitä toivoisi, että sitä vaalitaan ja kiitollisena pidettäisiin siitä huoli. Jos ja kun perintöä nyt on jossakin kohden tärvelty ja siitä ollaan sen vuoksi huolissaan/suruissaan/ärtyneitä, ei se tarkoita sitä, että ei osaisi olla kiitollinen itse perinnöstä.

Minä arvostan Suomessa erityisesti sitä, että siellä on mahdollista kouluttaa koko kansa. Täällähän näkee mitä kouluttamattomuus saa aikaan ja se ei ole kaunista katseltavaa. Siksi on erityisen surullista nähdä, että Suomen korketasoinen koulutus ei poista maastamme "tyhmyyttä ja sivistymättömyyttä". Tiedostan myös, että mikä minulle on tyhmyyttä ja sivistymättömyytä, ei ole sitä jollekin muulle. Heilläkin on oikeus elää ja olla suomalaisia:D.

Kun eletään demokratiassa, ei KAIKKI voi vaikuttaa, vaan enemmistö päättää mihin maata viedään. Vaikka äänestäisin, ei se tarkoita sitä, että ääneni tulisi kuulluksi. Ja silti olen kanssasi samaa mieltä siitä, että meidän jokaisen täytyy vain omalla kohdallamme koettaa toimia maamme ja yhteisten asioidemme parhaaksi. Tuulipuvussa tai farmarihousuissa. Tai kentien jopa mekossa ja korkokengissä:D.

Sateenkaari: Kiitos, toivottavasti sinullakin oli juhlava päivä.

Elina: Terveisiä Saksaan sinä ulkosuomalainen. Terveydenhuolto on mennyt alaspäin, mutta pidän sitä silti vieläkin lottovoittona verrattuna esim. täkäläiseen julkiseen terveydenhoitoon. Yksityisten vakuutusten ottajatkin antavat viestiä, että julkista voi nakertaa ja Suomi on valmis siirtymään kahden tason systeemiin: niihin, joilla on varaa käyttää yksityisiä ja mennä ohi tavallisten jonojen ja niihin, jotka ottaa sen, mitä saavat?

Sannabanana: Tottakai niiden kuuluu saada korvaus, jotka haluavat tehdä töitä, mutta sitä ei heille ole tarjolla. Minusta Suomessa pesii vain sellainen porukka, joka ei ole aikeissakaan ryhtyä vastuuta kantamaan, vaan elää sossun ja Kelan varoilla, rahoittaen veronmaksajilla holtittoman elämänsä. Se ärsyttää minua ihan suunnattomasti. Miten sellaista ei pystytä kitkemään ja suuntaamaan niitä rahoja heille, jotka OIkEASTI olisivat ne ansainneet???

Suomessa on NIIIIIIN paljon hyvää. Niistä kaikista kirjoitinkin tuolla palkista löytyvissä Suomi 1- ja 2- sarjoissani. Sehän on selvä, että jos joku asia onkin mielestäni hullusti, ei se tarkoita, että kaikki on niin. Joka maassa on hyvät ja huonot puolensa. Suomessa on ehdottomasti enemmän niitä hyviä kuin huonoja.

pikkujutut kirjoitti...

Argh, jo kaksi kertaa olen tähän sinulle viestiä jättänyt ja hemmetti vie näitä yhteyksiä. Vähän tulee vettä niin netti ei enää toimi. siinä yksi syy, miksi Suomi on niiiin paljon parempi maa asua ja elää. mielipiteensä voi ilmaista säässä kuin säässä ja netti toimii.

Mutta asiaan. Hyvä teksti ja osuvia pointteja. Kommenteissa esille tullutta kateus-korttia en allekirjoita kun en oikein tiedä miten se suomalaisten arjessä näkyy ? Kateellsia ihmisiä kun on vastaan tullut ihan kaikkialla maailmassa ja kaikista kulttuureista.Ei minusta suomalaiset tässä asiassa mitenkään erikoisesti esille ole nousseet.

Myöskin tuota itsekkyyttä ja itsekeskeisyyttä näkyy kaikkialla.Lienee tämän ajan henki.Mutta kuten itse sanoit, se näkyy nyt myös ikävästi Suomessakin.

Koulutus, terveydenhuolto, sosiaalihuolto ovat asioita joista meidän kannattaa ja pitää olla huolissamme ja jotain on tehtävä että ne olisivat ja pysyisivät ajantasalla. Mitä pitäisi tehdä, en tiedä.
Maailma muuttuu, ajat muuttuvat ja muutoksia täytyy tehdä, jotta hyvinvointiyhteiskunta säilyy ja pystymme sellaisen myös jälkipolville jättämään.

...ajatus katkesi ja nyt taas lähestyy sadekuuro, joten murmutan loput yksinäni täällä..
Hyvää itsenäisyyspäivän jälkeistä päivää.

Anonyymi kirjoitti...

Jatkoin tuota paasaamistani vielä illalla saunassakin (joka on ainut lämmin paikka tässä talossa) Keskimmäiselle; Iltatähti oli onnekseen jo nukkumassa...

Olen kanssasi monesta asiasta samaa mieltä ja monesta asiasta eri mieltä, mutta uskoisin, että puuteistaan huolimatta ja hyvien puoliensa vuoksi Suomi on kaikesta huolimatta se maa, jossa minä haluan asua, elää ja kasvattaa lapseni.

Minä en yksilönä voi vaikuttaa kaikkeen, mutta yksilönä voi vaikuttaa itseeni ja lapsiini; vaikuttaminen alkaa täältä ruohonjuuri tasolta. Minun ei tarvitse päästä Helsinkiin eduskuntataloon tai edes haluamani edestajan ei tarvitse sinne päästä vaikuttaakseni asioihin. Se, miten itse kohtaan muut ja kuinka "oikein" pystyn elämään omaa arkeani esim. mihin ohjaan lapsiani, on sitä kaikkeen vaikuttamista !

Ihminen on ahne, kateellinen, itsekäs, vaativa, kriittinen, valittava, tyytymätön, vastuuton jne. kaikkialla maailmassa ! Ihminen on hyvä, inhimillinen, antelias, ystävällinen, kiltti, huomaavainen, rakastava jne. kaikkialla maailmassa ! Ihminen on ihminen ! t: Tiina

Maria kirjoitti...

Hauskasti osasit kuvata rakasta maatamme! Näinhän se on suurimmaksi osaksi. Silti olen iloinen tästä maasta:).
Monesti kauempaa näkee selvemmin sellaista, mitä läheltä on vaikea nähdä. Kiitos tästä piristävästä jutusta!
Oikein hyvää Suomi-lomaa!

Mine kirjoitti...

Pikkujutut: Täälläkin sateella netti saattaa pätkiä. Kummallista?

Minäkään en ole niin kiinnittänyt huomiota kateuteen, mutta minusta suomalaisten itsekeskeisyys ja itsekkyys nousee yksilökeskeisestä ajattelutavasta ja kulttuurista. Meitä opetetaan pitämään huoli omista asioista ja tulemaan omillaan toimeen. Silloin ei muilla ihmisillä ole niin väliä. Täällä yhteisökeskeisen kulttuurin keskellä jokainen ihminen vaikuttaa moneen muuhun ihmiseen ja TIEDOSTAA sen. Siinä on pakko ruveta miettimään sitä, että mitä se muihin vaikuttaa jos minä teen näin. Ja jättää asioita tekemättä, että muilla olisi hyvin.

Tiina: Tottakai jokainen vaikuttaa lähiympäristössään ja ennen kaikkea perheessään. Antaen esimerkkiä ja mallia. Niin hyvässä kuin pahassa.

Ihminen on. Jos maailmassa ei olisi ihmisiä, täällä olisikin huomattavasti vähemmän ongelmia, niin Suomessa, kuin Turkissakin.

Maria: Niin minäkin olen iloinen, Suomesta ja suomalaisuudesta. Päiviä synnyinmaan lumiin pöllähtämiseen lasketaan kuumeisesti..

pikkujutut kirjoitti...

Hhhmmm, nyt on pakko vielä avata auki tätä yksilökeskeisyyttä, sillä en ihan niele tuota, että meidät suomalaiset kasvatettaisiin tiukasti ja negatiivisesti ajattelemaan vaan omia etujaan. Sopivassa määrin itsekeskeisyyttä ei ole ollenkaan huono asia, pidän huolen omista asioistani ja hoidan hommani. Ei kuulosta hassummalta.Mutta eihän se pois sulje sitä, etteikö ottaisi huomioon läheisiään ja ympäristöään. Ymmärrän, että äärimmäisilleen vietynä itsekeskeisyys on huono asia mutta niitäkin ihmisiä löytyy kaikkialta.

Suurin yllätys itselleni oli aikoinaan se, että luulin naiivisti, että kun olemme ympäristössä, jossa on paljon ns. hyvää tekeviä ihmisä, että myös luonteeltaan he olisivat epäitsekkäitä ja yhteisöllisyys olisi se juttu. No, eipä vaan ollutkaan vaan juuri päin vastoin.Eikä silloin merkinnyt mistä päin maailmaa olet tai tulet.

Mine kirjoitti...

Pikkujutut: Ajattelen, että ihminen on perimmiltään itsekäs. Riippumatta siitä mihin maahan hän syntyy. Sen jälkeen minusta synnyinmaan kulttuuri ja ilmapiiri vaikuttaa siihen kuinka hänen itsekkyytensä tai itsekeskeisyytensä hillitään tai sen annetaan päästä valloilleen.

Ajatellaanpa nyt Suomea. Maassamme on mahdollista tulla omillaan toimeen. Sosiaaliturvasysteemi mahdollistaa sen, että kukaan ei jää puille paljaille vaan jokainen ihminen pystyy järjestämään itselleen katon pään päälle ja ostamaan palkallaan tai tuillaan itselleen välttämättömyystarvikkeet. Näin ollen meillä on ollut mahdollista "tulla omillaan toimeen" ja "pitämään huoli omista asioistamme." Näillä minutkin on kasvatettu ja pidän kunnia-asiana, että en ruikuta kavereilta rahaa enkä ota pikavippejä ja elän muutenkin sillä mitä minulla on. Tämä on minustakin hyvä asia ja oikein. Niin minusta asian kuuluukin olla.

Sitten tupsahdan tänne Turkkiin, jossa suuren osan kansasta ei ole mitenkään mahdollista tulla koko ajan omillaan toimeen. Palkat on pienet ja ne ei riitä. Tai on sairautta, eikä pysty tekemään töitä, mutta valtio ei ole siinä vaiheessa auttamassa. Näissä tilanteissa apuun tulee yhteisö. Raha kiertää suvuissa ja naapurustossa. Tänään tarvii apua ehkä Mehmet, huomenna Ali voi vuorostaan olla hädässä. Kun ei tulla omillaan toimeen, ymmärretään, että täytyy auttaa. Kun apua saa, sitä osaa myös antaa. Hätä ei ole yksilön asia, vaan siitä tulee kaikkien yhteinen. Ei ole mahdollista elää vain itselleen.

Ulkomaalaisena tämä on ollut tosi kipeä asia. Minä, joka tulen omillani toimeen, saan avunpyyntöjä ja ne ärsyttää minua suunnattomasti. Etenkin, kun tiedän, että itse en omasta katselukannastani mitenkään voi kuvitella olevani itse koura ojossa pyytämässä toisena päivänä, sillä minähän tulen omillani toimeen. Näin ollen en pääse tähän pyörään, vaan olisin se, joka jatkuvasti antaa. Enkä halua antaa, mikseivät tule omillaan toimeen. Tässä vaiheessa omillaan toimeen tuleminen alkaa tuntua ihan äärettömän itsekkäältä hommalta.

Tai: Entisajan Suomessa mietittiin vielä, että mitä muut ajattelee? Miten toimintani vaikuttaa muihin? Avioliitoissa esim. pysyttiin ja elettiin siivosti, sillä mitä ne muuten meistä kylällä ajattelis. Jos ei muuten, niin pysyttiin yhdessä lasten vuoksi. (Mikä ei ole ollenkaan huono syy yhdessä pysymiseen muuten) Niitä, jotka lähti sooloilemaan, paheksuttiin. Annettiin ymmärtää, että mikä vaan ei ole sallittua. Tämä on se maailma missä esim. Turkissa eletään pitkälti edelleen. Suomesta käsin tuntuu ehkä, että "voi parat". Täältä käsin asia ei tunnu ollenkaan siltä. Minä ajattelen monesti, että voi onnelliset. Yhteisö suojaa perheitä, yksilöt saavat kuulua yhteisöön, olla osa jotakin. On olemassa käyttäytymisen rajat, jotta suojataan yhteisö ja perhe. Ja mielestäni sen myötä myös yksilö.

Suomessa jotakin muuttui 70- 80-luvun välillä. Yksilöstä tulikin kaiken olemisen mitta. Mitä väliä mitä muut ajattelee, tärkeintä on se mitä minä ajattelen ja haluan. Olen itse erobuumin lapsia. Istuin luokassa, jossa eroperheiden kakaroita oli valtaenemmistö. Meidän isejä ja äitejä ei enää vaivannut yhtään se mitä naapurit tai suku tai lapset asiasta ajatteli. He teki niin kuin tykkäsivät ja miltä heistä tuntui hyvälle. Kuka siinä lopulta voitti ja tuliko yhteiskunnastamme onnellisempi ja parempi? Minusta ei todellakaan. Onko meillä ikinä ollut näin paljon masennusta, ongelma nuorisoa, huonosti pidettyjä lapsia, yksinäisiä ja hyväksi käyettyjä, hyljättyjä ihmisiä? Ja miksi? Siksi, että yksilökeskeisyys on vallalla. Ja se on minusta synonyymi itsekkyydelle ja itsekeskeisyydelle.

Rajat suojaa, niin lasta kuin aikuista. Rajoilla kahlehditaan itsekkyyttä ja itsekeskeisyyttä.

Olen lähdössä kylään, olisin ehkä halunnut koota tämän jotenkin, mutta en ehdi. En tiedä saitko yhtään kiinni siitä, mitä ajoin takaa?

TUrkissakin on muuten itsekkäistä ja itsekeskeisiä ihmisiä. Ne on pääosin niitä, jotka tulee omillaan toimeen....

Mine kirjoitti...

Hei kaikki mahdolliset lukijat: Nyt pitäis jo mennä, mutta tulin nyt vielä sen selvyyden vuoksi sanomaan, että minusta kaikki suomalaiset ei tietenkään ole itsekkäitä. Suomessa asuu monia anteliaita, reiluja ja rehtejä tyyppejä, hyväsydämmisiä puurtajia, ihmisiä, jotka unohtavat itsensä ja elävät muille, jopa liiankin kanssa. Eikä kaikki avioerot ole silkasta itsekeskeisyydestä johtuvia. Olen jopa sitä mieltä, että joskus täytyy ehdottomasti erota. Nyt oli siis puhe siitä, mikä minusta on Suomessa vinksallaan. Ja tämä oli yksi asia muiden asioiden joukossa: Minusta Suomessa moni asia johtuu siitä, että ollaan liian yksilökeskeisiä (Lue: Itsekkäitä) eikä piitata siitä mitä omat tekoset vaikuttavat muihin ihmisiin.

Älköön siis kalikka kalahtako niihin, joihin tämän ei ole tarkoituskaan osua...

Allu kirjoitti...

Ulkomailla asuminen avaa kyllä silmät ihan eri lailla, sitä suosittelisin kaikille.

Kirjailijatar kirjoitti...

Kerrankin luin kaikki kommentitkin, oli niin mielenkiintoinen aihe. En osaa lisätä mitään viisasta näiden kommenttien päälle. Osuvia huomioita olit Suomestamme tehnyt. Juuri eilen katselin yömyöhään autoa liikennevaloissa ja mietin, että hmm...jossain toisessa maassa kuljettaja painaisi kaasua.

Anonyymi kirjoitti...

Lämpiämät (vilpittömästi) onnittelut siitä, että onnistuit (taas) herättämään todella mielenkiintoisen ja tunteita kuumentaneekin keskustelun ! Olen ollut tänään vapaapäivällä ja seurannut välillä, kuinka keskustelu on edennyt polveillenkin.

Itse tahdon vielä pari sanaa osaltani lisätä ja päättää oman osuuteni tähän. Ajatukseni voivat liittyä johonkin edellä olevaan tai sitten ei, mutta kirjoitan ne tänne kuitenkin:
-- En ymmärrä, miksi kaikki pitäisi saada ilmaiseksi ? Suomi ei ole loputon sampo, josta voidaan loputtomasti ammentaa ilmaisia palveluja. Työssä käyvät ja veroja maksavat rahoittavat nämä palvelut; valtion kassa ei taikuudella täyty.
-- Terveydenhuolto ja -hoito on hyvää ja laadukasta toistaiseksi. Yksittäiset huonot kokemukset eivät saisi leimata koko järjestelmää. Palvelut pyritään järjestämään tasalaatuisesti ja kaikkien saataville; eikö meille riitä tai kelpaa enää mikään ?
-- Suomessa on paljon henkilöitä, jotka elävät marginaalissa; alkoholisteja, entisiä vankeja, mielenterveysongelmaisia -- silti ihmisiä ! Joskus olisi hyvä ja hyödyllistä pohtia, miten näiden ihmisten polut ovat tähän hetkeen johtaneet...Väkivalta ? Köyhyys ? Sairaus ? Kaltoinkohtelu ? Työttömyys ? Ero ? Jne. ? Ihmisiä silti -- usein sairaita -- , vaikka tukien turvin elävät.
-- Avioero on monessa tapauksessa ainut keino selvitä hengissä tai päästään terveenä. Kukaan lapsi ei tarvitse lyövää vanhempaa, eikä kukaan aikuinen tarvise lyövää tai alistavaa puolisoa.
-- Rajat eivät aina ole rakkautta; ne voivat olla vallakäyttöä, alistamista tai väkivaltaa.
-- Yksilöllisyys ei mielestäni ole pelkästään itsekkyyttä; se on myös vahvuutta ja itsenarvostusta, ehkä jopa tervettä ja eteenpäin vievää ylpeyttä.
-- Ulkomailla asuminen ei tee ihmisestä yhtään sen "parempaa" kuin yhdessä paikassa asuminen. Hyvyys on sisäsyntyistä, vaikka sitä voi oppia ja lisätä. Olen tavannut avarakatseisia ja hyviä ihmisiä, jotka eivät ole koskaan käyneet edes Helsingissä...Ja päinvastoin...
-- Suku tai perhe ei ole aina parasta, mitä ihmisellä on.
-- Minusta ihminen on vastuussa itsestään ja valinnoistaan ensin itselleen ja sille, mihin uskoo tai on uskomatta.
-- En koskaan anna rahaa kerjäläisille, vaikka kuinka olisivat polvillaan kylmässä maassa.

Omalta osaltani päätän tämän "paasaamisen" ja jään odottamaan mielenkiinnolla, mitä seuraavaksi on tulossa... t: Tiina

pikkujutut kirjoitti...

Jep, ymmärsin ja sain kiinni ajatuksesi.Ja jestas, että jaksoit avata. Kiitos! Toivottavasti ette myöhästyneet paljoa.

Itseasiassa olemme samassa jamassa-apua pyydetään mutta jos sitä itse täällä tarvitsisi, sitä ei tule, koska on ulkomaalainen(=sillä on rahaa, olipa totuus mikä hyvänsä).Ja huomaan myös, että ajattelemme monesta samoin.

Ja hitsit, nyt meillä taas valot välkkyy, joten lopetan lyhyeen ja palaan kun/jos ilmat paranee.



Mine kirjoitti...

Allu: Kahteen suuntaan: Näkee Suomen eri valosta, mutta myös sen, että muuallakin on elämää. Ja vieläpä hyvää sellaista.

Kirjailijatar: Niin, me olemme lainkuuliaista kansaa. Ja se on pelkästään hyvä:).

Tiina: Olen samaa mieltä, joka kohdasta. Vaikka kerjäläisille on tullut joskus annettuakin.

Pikkujutut: Ei myöhästytty, sillä eihän nyt suomalaiset myöhästy, vaan on tarkalleen paikalla sovittuna aikana:).

Rva Pioni kirjoitti...

Hymyilen poiminnoillesi. Tuollaista meillä juuri täällä on ja perinne senkun jatkuu ja siirtyy. Olisipa kiva taas lähteä hieman kurkkimaan miten muualla eletään. Tervetuloa Suomeen. Täällä valkoinen lumi pölisee ja on liukasta, puut on pitsein koristeltu.

Mine kirjoitti...

Rva Pioni: Se oli Suomelta perin ystävällistä, että järjesti meille valkean joulun. Kuumeisesti täällä vain mietitään, että miten tämä pesue siellä puetaan. Tuon tason talvivarusteita kun ei täällä paljoakaan tarvitse...

Jael kirjoitti...

Luin nyt nämä kommentit ja ymmmärsin,miksi näet tuon yksilöllsyyden tuollaisena.Täällä on jonkinlainen turvajärjestelmä,entisajan sosialistisen valtion peruja,mutta ei kuitenkaan niin ,että pärjäisi valtion tuella kuten Suomessa vaan sitä varten on satoja yksityisiä organisaatiota,jotka auttavat,tukevat ja syöttävät ja muutakin,vaikka tuon pitäisi tulla valtion puolelta. Ja niitä pyytäviä on paljon täälläkin,sillä köyhyyttä on paljon. Mielenkiintoisen keskustelun sait aikaiseksi!

Mine kirjoitti...

Yaelian: Täällä blogissa huomaan, että samalla sanalla saattaa olla eri ihmiselle eri merkitys. Näin saatamme saada asioista kovin erilaisen kuvan ja aiheuttaa turhaa pahaa mieltä. Keskustelusta kyllä nautin, joten sen puoleen ei haittaa, vaikka välillä tulee väärinymmärryksiäkin. Ja aina ei tarvitse olla kaikista asioista samaa mieltä.