"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

tiistai 9. huhtikuuta 2013

428. tarina (Arkeni - on ilmoja pidellyt)

"Terveisiä sinne Etelän palmujen alle. Kyllä teillä on varmasti mukavaa siellä lämpimässä." Kun tällaisia kortteja lukee Istanbulin hyisessä talvessa, huomaa monen suomalaisen mieltävän Istanbulin kaupungiksi, jossa on ikuinen kesä. On siis varmaan hyvä kirjoittaa edes yksi postaus Istanbulin säästä. 

Kevät tulee Istanbuliin Suomea varhaisemmin. Viimeistään maaliskuussa alkavat ensimmäiset puut kukkimaan. Ruohohan täällä vihertää ympäri vuoden ja talveksi istutetaan orvokit, joten kevään tuntua on jo hieman keskellä talveakin. Koska maa ei ole roudassa, alkaa mullasta nostaa päätään sipulikukkia heti kun lämpötilat alkavat pysyttelemään kymmenen asteen tietämissä. Huhtikuussa kaupungissa on uskomattoman kaunis tulppaani ja hyasinttiloisto. 

Kuopuksen oma keväthyasintti. Tylsyyden poistaja.

Istanbulin kevät ei kuitenkaan ole välttämättä lämmin tai helteinen. Se voi olla kolea tai jäätävän kylmäkin. Kaupunkiin tulijoille sanonkin, että: "Varautukaa kaikkeen. Varmasti ei ole lämmintä ennenkuin kesäkuussa. Sitä ennen voi tarvita talvitakkia ja villapipoa, mutta käyttöä voi myös olla sandaaleille ja kesämekoille." Älä siis luota Istanbulin kevätsäähän.Tämän vuoden kevät on tarjonnut vuoronperään ihania kesäisiä viikkoja ja räväyttänyt sitten heti perään sateet ja hyisen kylmyyden. Olen koko ajan kahden vaihdeilla. Kerätäkö pois talvivaatteet, vai vieläkö pitäisi pukea päälle talvitakkia? Kevät on kuitenkin yksi lempivuodenaikojani. Kaikki vihertää ja kukkii, on kaunista ja raikasta. Lämpötilat lupaavat lämmintä kesää, mutta helle ei vielä väsytä. On energiaa tehdä ja toimia. Ikäänkuin seisoisi kaikkien mahdollisuuksien äärellä ja miettisi, että mihin kaikkeen sitä vielä ehtiikään ryhtyä.Kesäkuun alusta alkaa varmasti kuuma ja kuiva kesä. Kesäkuussa hyristään kesän iloa ja nautitaan lämpimistä päivistä. Kuumimmat kuut ovat heinä- ja elokuu. Silloin lämpötilat nousevat 30 asteeseen ja yli. Tukaluutta lisää hirmuinen ilmankosteus, joka väsyttää. Nämä kuukaudet menevät sinnitellessä ja kuumuus tuntuu vuosi vuodelta vaikeammalta sietää. Koululaisten lomat kuluvat pitkälti sisällä. Ulkona ei jaksa tehdä mitään. Eikä jaksa sisälläkään. Päivät valuvat lorvien ja odottaen illan viilenemistä. Onneksi kodin pihalla on uima-allas, johon lapset raahautuvat päivän mittaan polskimaan. Kylmä suihku on myös kova sana ja pahimmassa helteessä voi paeta hetkeksi lepäilemään ilmastoinnin alle. Koko aikaa ei voi ilmastointia käyttää, sillä se tulisi kamalan kalliiksi.

Kun saapuu kesäilta, vaellamme parvekkeelle. Päivä on lämmittänyt parvekkeen laatat lämpimäksi. Pimeys on pehmeä ja ihana ympärillä. Ulkona sirittää sirkat ja kuuluu suihkulähteiden solina. Grilli kuumenee ja syömme pitkään ja hartaasti, sillä päivän kuumuudessa ei mikään ole oikein maistunut. Istanbulin kesäillat on ehkä ihaninta mitä maailma päällään kantaa. Kyllä on ihanat Suomenkin kesäillat, mutta näissä pimeän lämpimissä ja itikattomissa illoissa on kyllä ihan oma tunnelmansa. Yöllä ei säästetä, vaan ilmastointi hurraa ja takaa ihanat yöunet helteisen päivän päätteeksi. Juhlaa on myös sadepäivät, mutta niitä sattuu aika harvoin kohdille.

Syskyn lapsena rakastan eniten syksyä, Istanbulissakin. Syyskuu on monesti vielä lämmin, mutta helteet hellittävät ja sateen mahdollisuus lisääntyy. Ruskaa ei ole ihailtavaksi, mutta muuten vuodenaikaan liittyy samanlainen luopumisen tunne kun Suomessakin. Riemuitsen kirpeistä päivistä ja  siitä kun saa taas pukea pitkähiaista päälle. Syksy on jotenkin haikean kaunis ja antaa keholle ja mielelle levon kesän helteiden jälkeen. Erityiselle tuntuu se päivä, kun ekan kerran palelee ja saa pedata täkin sänkyyn. Silloin voi taas kaivautua miehen kainaloon, mikä kesähelteillä ei ollut mahdollista liikakuumenemisen pelossa:).Syksy on kaunis, mutta lyhyt. Joskus se kestää vain reilun kuukauden. Yleensä sateet ja kolea saapuu jo loka-marraskuulla. Joinakin vuosina talvi saattaa kuitenkin odottaa itseään. Niinä vuosina on jouluostoksia tehty t-paidalla ja mietitty, että missä se talvi oikein viipyy.


Istanbulin talvi on ankea. Mieti Suomen marraskuuta, mutta lisää hieman pidemmäksi aikaa valoa. Sitä lajia sitten riittää marraskuulta maaliskuulle. Vettä, vettä ja vettä. Värikäs ja vihreä kaupunki muuttuu harmaaksi. Lumi sataa muutamaksi viikoksi tammi-helmikuulla, mutta lämpötila ei laske oikeastaan koskaan pakkaselle. Se ei tarkoita sitä, että ei olisi kylmä. Missään en ole palellut niin paljon kun täällä. Kostea tuulinen kylmyys menee luihin ja ytimiin. Tuntuu, että ei ole olemassa tarpeeksi lämmintä vaatetta, jolla pitää kosteuden ulkopuolella. Silloin voi iloita kodista, joka lämpeää. Villasukista ja kupista kuumaa. Sekä kynttilöistä, joita meillä palaa talven aikana aikamoinen määrä.
Ilon aiheitakin on. Istanbulin talvessa ei tarvitse tehdä lumitöitä, eikä kaivaa jääkylmää autoa kinosten alta. Keskellä talvea luonto saattaa lämmittää kaupunkin 20 asteiseksi ja antaa huokaushetken sateesta ja kylmästä. Ei ole jatkuvasti pimeää, vaikka päivä täälläkin on kesää lyhyempi. Tavella luonto tarjoaa keinoaurinkoa appelsiinien ja mandariinien muodossa. Eikä tarvitse pelätä liukastumista, sillä täällä ei ole ollenkaan jäätä.Olen iloinen kaupungin neljästä vuodenajasta. Minusta olisi tylsää asua ainaisessa kesässä tai ainaisessa talvessa. Vuodenaikojen vaihtelu tuo arkeen kaivattuja muutoksia. Vuodenajat tarjoavat myös ainaista keskusteltavaa naapurien ja satunnaisten tuttavuuksien kanssa; "On muuten ilmoja pidellyt."

17 kommenttia :

Matkatar kirjoitti...

Mielenkiintoinen postaus säästä :)

Tiina kirjoitti...

Ihanaa, kuopuksen kukat ovat kasvaneet jo noin paljon! Tylsyyden poistajia, totta tosiaan :)

On niin totta, että olisi tylsää asua ikuisessa kesässä, joskin vielä kamalampaa olisi asua ikuisessa talvessa! Loppukesästä, varsinkin jos on ollut oikein lämmintä, alkaa jo kaivata syksyn kirpeyttä ja mielellään pistää lämpöisempää päälle. Ikuinen maan kuopsuttaminenkin alkaa jo tuossa vaiheessa kyllästyttää :) Ja nyt sitä puolestaan taas jo kaipaa!
Eläköön neljä vuoden aikaa! Mutta talvi saisi olla edes hiukkasen lyhyempi...

Hurmioitunut kirjoitti...

Olipa mukavaa lukea Istanbulin vuodenajoista. Kaikki muut paitsi vetinen talvi kuulosti kivalta. Tammikuun kauriina rakastan itse kevään ja syksyn lisäksi Suomen talvea ja niitä pakkasia. Kesäkin on kiva, mutta liika kuumuus ei ole mieleeni, joten Istanbulin kesät olisivat varmasti itselleni aivan sietämättömiä. Tuo kukkien ja vehreyden täyttämä kevät näyttää siellä kadehdittavan värikkäältä.

Petra kirjoitti...

Tana talvena talvi jatti meilla melkein valista mutta ed. talvena lunta ja kylmyytta oli enemmin kuin Suomessa. Ankaran parhaita puolia on se etta emme kayta kuumimpina aikoinakaan ilmastointia, meilla ei ole enaa edes tuuletinta, taalla korkealla lampötila laskee yöksi aina niin alas. Kuumuudesta en ole siis karsinyt yhtenakaan kesana, lahinna vedettömyydesta. Tama kevat on ihaninta aikaa, on niin kaunista ja ihmisetkin herailevat odottelemaan kesaa.

A kirjoitti...

Ei tuo teidän talvenne kovin 'herkulliselta' näytä kuten ei meidän syksyiset / talviset jäätikkömmekään.

Nauttikaa nyt keväästä, on raikasta, kaunista ja lämmintä.

Ihanaa viikon jatkoa sinulle, Mine.<33333

Pepi kirjoitti...

Terveiset täältä kolmen talven maasta :D
Viimeinen talvi taitaa jäädä pois - se takatalvi nimittäin- kun tämä varsinainen talvi vaan jatkuu ja jatkuu, eilenkin lumitöissä Lillassa!

Selvästi tylsyyden poistajat nuo kuopuksen kukat, ilmeestä päätellen :) - kerro terveisiä HänenSuloisuudelleen!! Ja muillekin!

Ilmiselvästi meillä "kelejä piteli" jos noinkin vaihtelevat vielä näitä aikoja, ei meinaan voi valittaa.

...minä eilen illalla katselin lentoja Istanbuliin heinäkuun alkuun kun loma alkaa....mutta pistin sitten jäitä hattuun - se on parasta Lilla-aikaa :D
Paitsi jos tulee toinen samanlainen kesä. Kun tuli toinen samanlainen talvikin...

Satu kirjoitti...

Minä olen käynyt Istanbulissa vain kerran, ja se oli vuodenvaihteessa kauan sitten. Päällimmäisenä minulle on jäänyt mieleen kylmyys ja se yksi kamiina (?), jota kaikissa taloissa lämmitettiin ja joka teki sen yhden huoneen ihan tulikuumaksi. Muissa huoneissa oli sitten ihan jäätävän kylmä!

Ennen en niinkään välittänyt Suomen(kaan) vuodenajoista, mutta nyt olen - jostain syystä! - alkanut kaivata niitä.

Mine kirjoitti...

Matkatar: Säähän on mielenkiintoista.

Tiina: Ihan totta. Joka kevät puhkun intoa parvekkeen suhteen ja elokuun lopussa olen kurkkuani myöten täynnä sitä kastelua. Jos olisi ikuinen kesä, meillä olisi partsilla korkeintaan kaktuksia.

Hietzu: Minusta tuntuu, että minä jaksaisin rakastaa lumihankia ja pakkasta ehkä kuukauden? Mutta en neljää kuukautta...

Petra: Me asuttiin Istanbulissa ekat kesät ilman ilmastointia, enkä kokenut sitä liian raskaaksi. Mutta nyt. En tiedä onko täällä kuumempaa ja kosteampaa, vai onko vika minussa. Olen ihan vetämätön koko heinäelokuun.

Aili: Talvi on tosiaan aika ankeaa. Niin kai joka puolella.

Pepi: Talvi ei ole Suomen parhaita puolia, mutta ei se ole Istanbulinkaan. Nyt tuntuu, että mieluummin vesisade, kun lumi. Mutta Suomessa olisi kyllä liian pimeää ilman lunta, joten ehkä siihen täytyy vain tottua taas.

Ensi kesä on Suomessa hyvä, sillä meille sattuu aina hyvät Suomikesät.

Satu: Nykyään täällä kyllä pääosin on keskuslämmitykset, mutta edelleen köyhissä perheissä lämmitetään kamiinalla ja kivihiilellä. Se sitten lemuaakin vahvasti kylminä päivinä täällä meilläkin.

Minusta Suomen vuodenajat on muuten justiinsa hyvät, mutta kevättä voisi pidentää reilusti talven kustannuksella.

Jael kirjoitti...

Kiva postaus:)Te olette pohjoisempana kuin minä ja sen vuoksi talvennekin on pidempi ja kylmempi kuin talveni täällä,joka on niin kovin lyhyt.Myös sadetta saatte enemmän kuin me,te onnekkaat! Minua ei kylmä talvi häiritse täällä ja vaikka sisällä onkin tosi kylmää niin aina voi laittaa lisää vaatetta päälle ja lämmittimen päälle ja juoda kuumaa.Mieluummin niin kuin kesän helteitä.
Tänään oli onneksi ihanan viileä päivä ja nautin kävelystä ennen töitä.

Mine kirjoitti...

Jael: Ei minuakaan kylmä tai sade haittaa ennenkuin sitä lajia jatkuu viikko tai kuukausi tolkulla putkeen. Sateen merkityksen ymmärtäessä, se on helpompi sietää. Jos talvella ei sada, kesällä kärsitään vesipulasta.

Wanha kirjoitti...

Onpas siellä talvet, no talvisia! :) Kesäillat kuulosti ihanalta!

Sennie kirjoitti...

Kiva postaus, ei minulla ollutkaan tietoa millainen tyypillinen vuosi teilläpäin on. Toivottavasti saatte ihanan kevään!

Mine kirjoitti...

-K-: Eikö, huoh. No, en valita nyt, on tämä huomattavasti parempi, kun loputtomat lumikinokset.

Sennie: Täällä on ihana kevät. Ei voi valittaa. Grillikausi on jo aukaistu ja kesävaatteitakin kaivettu esiin.

Kirjailijatar kirjoitti...

Minä olen kokenut Istanbulin talven ja kesän, vielä täytyy tulla kokemaan ne kaksi muuta. Minäkin olen syksyihminen, joten ehkä se syksy on seuraava...mutta se on totta, että Istanbulin kesäillat olivat ihanuutta parhaimmillaan.

Mine kirjoitti...

Kirjailijatar: Parhaimman syksyn metsästys on kyllä hieman vaikeaa, mutta kannattaa yrittää. Syyskuu on hyvä. Ellei sitten satu sadeviikko.

Anonyymi kirjoitti...

Sääkatsauksesi oli kiinnostava; täällä satoi TAAS lunta ! Yök ! Ei taida olla piha sulana vielä heinäkuussakaan... t: Tiina

Kuva appelsiineistä sai veden herahtamaan kielelle. Ovat varmasti maukkaita ? Ainakin keltainen väri on huippu !

Mine kirjoitti...

Tiina: Justiinsa joo. Näin keväällä ajatus Suomeen paluusta on vain ja ainoastaan ankea. Minä ja lumihanget huhtikuussa ei kuuluta yhteen. Missä on se paljon puhuttu ilmaston lämpeneminen?