"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

torstai 23. toukokuuta 2013

456. tarina (Erdinç - maailman mukavin macho)

Erdinçin isä ja äiti näkivät toisensa ensimmäistä kertaa kihlajaisissaan. Siitä syntyi avioliitto, joka meni alkuvaikeuksien kautta voittoon. Tästä voittoisasta avioliitosta syntyi kaksi poikaa, Erdinç ja hänen pikkuveljensä. "Minulla on ollut koti, jossa meille on annettu vapautta tehdä omia päätöksiämme ja kannustettu valitsemallamme tiellä," Erdinç kertoo. Hänen tiensä on vienyt opintoihin ja työpaikkaan. Vapaa-aika on kulunut mm. musiikkiharrastusten parissa. Kun Erdinç ja mieheni ottivat osaa erääseen musiikkikilpailuun, istuin iltamyöhällä jossakin clubissa kannustamassa heitä Erdinçin isän, äidin ja veljen kanssa. Ensin perhe, sitten muut ihmiset, sen jälkeen joskus tulee ne asiat ja muut vähemmän tärkeät jutut."Terve, mitä kuuluu?" tulee jo melko vakuuttavasti suomeksi. Muutama vuosi sitten Erdinç ei olisi ehkä voinut kuvitella tulevansa näin sidotuksi suomalaisiin. Ensin me tapasimme, sitten ilmestyi lähes samaan aikaan suomalainen työnantaja ja suomalainen tyttöystävä kuvioihin. Koska tyttöystävä oli minun ohjauksessani oleva opiskelija, otin itselleni anopin kyttäävän roolin. Päätin pitää Niinastani huolen ja selvittää millainen Erdinç oli miehiään seurustelukumppanina. Yhdessä on siis istuttu mm kahvilla ja puitu, että millainen on suomalainen nainen ja mitä sellaisen kanssa tulee ottaa huomioon. Joululahjaksi löysin Prisman hyllystä kirjan; "How to Marry a Finnish Girl."


Erdinç, oletko sinä macho? "Tottakai," tulee vastaus todella nopeasti. Kun kysyn, että miten se ilmenee, hän kertoo sen tulevan ilmi suojelemisen tarpeena. Muiden miesten ei pidä Niinan ympärillä kuulema pyöriä. Ehdotan, että olisiko asialla kuitenkin ennemminkin jotakin tekemistä mustasukkaisuuden kanssa? Niinan mielestä taas Erdinç on ennemminkin gentleman. "Hän on aina niin huomaavainen. Aukaisee oven ja ottaa muut ihmiset huomioon. Erdinç on suojeleva ja seurapiirikelpoinen."

 

Mistä ammennat turkkilaisen miehen roolisi, millainen oli oma isäsi? "Oma isäni teki paljon töitä ja ei siksi ole voinut olla kovin läheisesti meidän elämässämme mukana. Se on Turkissa hyvin tavallista, että mies tekee pitkää päivää ja uurastaa, ei pahuuttaan vaan pakosta, huolehtiakseen perheensä toimeentulosta." Erdinç onkin päättänyt, että voi etsiä roolimallinsa sieltä, missä näkee asioiden olevan niinkuin hän itse toivoisi niiden olevan. Näin ollen hän nimeää roolimallikseen mieheni ja minusta se on tosi hyvä valinta:).


Erdinçin mielestä turkkilaisessa kulttuurissa flirttaillaan, käytetään hellittelysanoja ja ollaan avoimen rakastuneita, aluksi.  Myöhemmin suhteista näyttää tulevan arkisia ja läheisyys joko unohtuu tai ainakaan sitä ei näytetä arkipäivässä. Miesten ja naisten maailmat myös jollakin tasolla eroavat toisistaan ja lapset jäävät enemmän naisten asiaksi. Miehessäni Erdinç kunnioittaa sitä, kuinka tämä kaikkien yhteisten vuosiemme jälkeen kunnioittaa ja rakastaan minua niin, että se näkyy myös ulkopuolisille ihmisille. 


Kerropa vielä mitä eroja olet huomannut olevan turkkilaisten ja suomalaisten välillä? "Turkkilaiset ovat helposti lähestyttäviä, auttavaisia ja ystävällisiä ihmisiä. Toivon, että sellaisena me tulemme myös säilymään. On hienoa, kun saa elää naapurien ja läheisten kanssa yhteistä arkea." Suomalaiset naiset taas saavat Erdinçin hämmästymään toimeen tarttuvalla asenteella. "Suomalainen nainen se tuosta vaan maalaa kotinsa," hän nauraa. Suomalaiset naiset ei kuulema myöskään juoruile ja puhu selän takana pahaa turkkilaisten kollegojensa tapaan, vaan ovat rehtejä ja reiluja. Hymyilen vinosti, mutta en rupea ruotimaan kansamme piirteitä sen enempää. Turkkilaisissa naisissa Erdinçiä miellyttää heidän palveleva Geisha-asenteensa. Erdinçin suomalainen työnantaja kun on selvittänyt hänelle suomalaisen naisen palveluasennetta seuraavasti: Kun suomalainen mies huutaa kotonaan, että "Kahvia!", vaimo vastaa; "Kyllä kiitos." (Toimittajan huomio: Minusta taas suomalainen nainen kyllä palvelee, mutta ei käskystä vaan silkasta rakkaudesta.)


Erdinç saattaa siis olla vähän macho, mutta maailman mukavin sellainen. Olen myös Niinan kanssa samaa mieltä siitä, että hän osaa olla gentleman. Erdinç on tulossa kesällä muutamaksi kuukaudeksi työharjoitteluun Suomen Turkuun, eli silloin on mahdollista karistaa tai luoda ennakkoluuloja puolin ja toisin. En malta odottaa, että millä lailla hänen käsityksensä tulee muuttumaan suomalaisista naisista, miehistä ja perheistä. Vai tuleeko ne? Jos te taas näette tällaisen miehen siellä, käykääpä jututtamassa ja ottakaa hänestä itse selvää. Erdinç kun osaa muutaman suomalaisen lauseen lisäksi myös englantia.

15 kommenttia :

Petra kirjoitti...

Mukavan tuntuinen mies ja niin on omasikin! Erdinçin kuva suomalaisista miehista saattaa kesan aikana saada uusia ulottuvuuksia :)

Tiina kirjoitti...

Voin allekirjoittaa jokaisen Petran sanoista :)
Mukava tämä sinun Tutustu turkkilaiseen -sarja!

Pepi kirjoitti...

Todella ihania nämä sun henkilökuvat, tykkään kovasti :)
Nyt on vaan pitänyt pientä vipinää, niin en ole ehtinyt kommentoida!

Kökkö juttu se kisa, jäi vähän outo maku suuhun kun viimeisessä julkaistussa tilanneraportissa oli niiiiiiiin erilainen tulos kuin lopullinen :/

Mutta sun blogi on ihan parasta A-sarjaa kuitenkin :D

Allu kirjoitti...

Ai, en huomannutkaan, että blogisi tuli kakkoseksi, vaikka olit ehdottomasti paras. On nuo etelän miehet vähän erilaisia kuin pohjois- tai keskieurooppalaiset. Lankoni 16v tyttärellä on makedoniaistaustalainen 16v poikakaveri. Tyttö sai nyt jo komennon, että kun lähtee kesällä vanhempiensa kanssa Ranskaan, siellä EI SAA VILKAISTAKAAN muiden poikien suuntaan.A kirjoitti...

Oikein hienoa, että Erdicin kaltaisia Turkista löytyy, veikkaapa että niitä toisiakin Machoja on..:) Ja on niitä Suomessakin, ei sen puoleen...

Kiinnostava kirjoitus kuvineen, Mine.<33333

Pere kirjoitti...

Nää on ihania juttuja! Tosi mielenkiintoisia, ja jotenkin niin aitoja. Juuri tällä tavalla niitä ennakkoluuloja ja -asenteita saadaan poistettua tai ainakin muutettua lievemmiksi...

aNNiKa kirjoitti...

Nämä henkilökuvat ovat aivan mahtavia! :)

Mine kirjoitti...

Petra: Juuri tuo How to Marry- kirja kyllä antoi asiasta hieman toisenlaistakin kuvaa:). Muistan itse kun muutaman Turkin vuoden jälkeen ajoimme Suomeen ja loppuetapilla päädyimme Ruotsinlaivalle. Se oli sellaista shokkihoitoa, että apua. Mietin siis, että miten Erdinc selviää juopoista. He ovat Turkissa kovin harvinainen näky:).

Tiina: Hän on mukava, suorastaan suloinen. Ja minun mieheni tietenkin myös, kuka sitä nyt huonoa miestä ottaisi:D?

Pepi: Jos olisi kitkerää tyyppiä, olisin sanonnut ehkä jotakin ikävää siitä kisasta. Paras siis olla vain hiljaa:D.

Kevätkös se siellä juoksuttaa?

Allu: Minulla on tässä koulutus käynnissä. Mustasukkaisuus ei ole rakkautta vaan omistamisen halua ja menettämisen pelkoa. Tosi rakkaus luottaa.

Aili: Voi kyllä löytyy, kaiken sortin machoja ja pullistelijoita. Mutta ei yhtään minun ystäväpiiristä:).

Terhi: Toivottavasti, mutta kuten jo alussa sanoin, jotkut ihmiset haluaa mieluummin pitää omista ennakkoluuloistaan kiinni. Siinä ei auta mitkään tarinat.

Annika: Kiitos. Minulla on aivan mahtavia ystäviä.

Riina kirjoitti...

Minäkin fanitan tätä henkilökuvasarjaa. Mielenkiintoisia tyyppejä, joiden kautta sikäläinen yhteiskunta avautuu aivan toisella tavalla.

ii kirjoitti...

Niin, Erdinc ei ole vielä naimisissa, mutta ehkä hänkin voi sitten joskus mieheni tapaan vastata: Kuinka voisin olla macho kun minulla on suomalainen vaimo! :b

Jael kirjoitti...

Mukavalta vaikuttaa Erdinc ja kaunis pariskunta:)
Toivottavasti Erdinc ei Suomesss saa liikaa kulttuurishokkeja;D

Mine kirjoitti...

Riina: Ihmisethän sen maan tekee, eikö vain?

ii: Ihan totta:D. Voin alkaa varoittelemaan...

Jael: Juuri kuulin, että hänen harjoittelunsa siirtyy tammikuulle. Hui. Siinä sitä sitten onkin. Suomen pakkaset ja pimeys:D.

Unknown kirjoitti...

ahaha çok güldüm Anne. :))) dünyanın en rahat maço su :)))

Mine kirjoitti...

Mert: Bence de. Kendisi söyledi: "Yakışıklı çıkmışım =)." Gercekten rahat bir maco:D.

Unknown kirjoitti...

ehuehuheu :) hıms bunu kend kabul etmiş ise eğer bu iyi bir tanımlama olmuş erdinc için. :)))