"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

lauantai 9. heinäkuuta 2011

29. tarina (Etar- Täydellisen ikonin metsästys)

Olen pitkään halunut ostaa kotiimme ikonin. Mieskin on ajatukseen myöntynyt, mutta hän haluaa ikonin, joka kertoo jotakin. Joka ei ole halvan näköinen. Jolla on myös taiteellisesti jotakin annettavaa. Joka...

Veliko Tarnovon hotellissa meille vinkattiin lähiseudulla olevista  taiteilijakylistä, Etar ja Tryavna, jotka olivat kuulema käymisen arvoisia paikkoja. Kertoja mainitsi, että Etarissa työskentelee Bulgarian kuuluisin ikonin maalaaja, jonka nimen olen valitettavasti unohtanut. Se riitti päätöksen tekoon ja päiväretkelle päätettiin lähteä Etarin kautta Tryavnaan.


Etar oli pieni ulkoilmamuseo, jossa työskentelee käsityöläisiä. Kauniit värikkäät talot polun vieressä ja  soliseva puro. Ikonin maalaaja löytyi helposti portilta alkavan ikoninäyttelyn vuoksi. Työt olivat hienoja. Löysimme yhden jouluaiheisen, joka olisi jo päässyt miehenkin seulasta läpi. Ikoniunelmani alkoi paisua. "Mitä jos ostettaisiinkin juhlaikonit? Jokaiselle juhlapyhälle? Joulu, pääsiäinen..."


Se unelma loppui hintalappuun. Jouluikoni olisi lähtenyt kotiin sellaisella summalla, johon meillä ei ollut varaa. Kuten ei mihinkään muuhunkaan ikoniin kyseisessä talossa. Katsoimme siis työt loppuun ilmeet kurissa pitäen. Kuvasimme muutaman ikonin muistoksi ja siksi, että näyttäisimme siltä, kun harkitsisimme asiaa. Vaihdoimme jopa muutaman sanan taiteilijan kanssa kadoten sitten hitaasti, mutta varmasti ovelle. Kiersimme Etarin alueen ja jatkoimme matkaamme puukaiverrusten ja kissojen luvattuun kaupunkiin, Tryavnaan.

Koko loppuloma kierrettiin ikonikauppiaita sellaiseen törmättyämme. Mikään kuva ei ollut kuten ikonit Etarissa. Ja kuka sitä nyt ostaisi sellaista, jota katsoessa tulisi mieleen vain se, johon ei ollut varaa?

Täydellisen ikonin metsästys jatkuu edelleen.

Ei kommentteja :