"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

31. tarina (Balchik - palatsi kasvitieteellisen puutarhan keskellä)

Balchik on oiva paikka sellaiselle lomailijalle, joka ei kaipaa löhöilyn, uimisen ja syömisen lisäksi  kummoisia aktiviteetteja. Kaupungissa ei nimittäin ole kovinkaan montaa turistinähtävyyttä tai museota. Paitsi Marien palatsi.

Romanian kuningas Ferdinand rakennutti vaimolleen Marielle kesäpalatsin Balchikiin vuosina 1924-26. Marie teki siitä lemmenpesän itseään huomattavasti nuoremman turkkilaisen rakastajansa kanssa. Kuningatar rakasti palatsiaan ja halusi sydämensä haudattavan sen puutarhaan kultaisessa rasiassa. Näin olisi tehtykin, mutta Bulgaria sai Balchikin takaisin itselleen vuonna 1940 ja Marien sydän päätyi marmorihautaan Romanian Braniin.Palatsi ja sen ympärille tehty upea kasvitieteellinen puutarha olivat käymisen arvoiset. Tuli kotoisa olo, kun nuo tornit toivat mieleen istanbulin minareetit. Ihailimme kasveja, vesialtaita ja näkymää merelle. Palatsi oli pieni ja sievä, sen katsomiseen ei pitkää aikaa kulunut. Lopuksi nautiskeltiin kahvit ja jäätelöt puutarhan kahviossa.

Ei kommentteja :