"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

tiistai 13. maaliskuuta 2012

171. tarina (B niin kuin Bodrum)

Turkin Bodrumiin matkustimme esikoisen ollessa neljän kuukauden ikäinen pieni kirppu. Se oli ensimmäinen yhteinen etelänmatkamme perheenä. Ja pariskuntanakin. Vietimme ihanan kaksiviikkoisen nauttien  auringosta, merestä ja Turkista. Jos sitä matkaa ei olisi ollut, emme ehkä koskaan olisi päätyneet Istanbuliin. Minulle oli iskostunut päähäni tietynlainen mielikuva "muslimimaista" enkä halunnut muuttaa sellaiseen. Tämän matkan myötä ne ennakkoluulot karisivat. Matkaamme seuranneena vuonna miehelleni tarjottiin töitä Istanbulista ja se tarjous otettiin mielihyvin vastaan ilman minkäänlaista epäröintiä. Kiitos Bodrumin.
Vuosia myöhemmin saavuin uudelleen Bodrumiin. Tällä kertaa olin matkassa ystävättärieni kanssa vuosittaisella aivojen tuuletus-viikonlopullamme. Tarkoittaen sitä, että miehet jäivät lapsia hoitamaan ja me naiset keskityimme viikonlopun ajan itseemme. Tällä kertaa päädyttiin hiljaiseen Bodrumiin, sillä sesonki oli ohi ja syksy saapunut valkoiseen kaupunkiin.


Kaikki tuntui tutulta. Muistin hyvin paikat vuosien takaa ja kuljetin naisia paikasta toiseen jälleennäkemisestä iloiten. Syksyinen Bodrum naisten kesken oli kuitenkin ihan toisenlainen kuin kesä-Bodrum kielitaidottomana turistina. Tykkäsin molemmista. Yhtenäinen valkoinen väritys oli kaunis. Hiljaiset rantakadut ja tyhjät ravintolat olivat sopivia siihen elämäntilanteeseen. Emme olleet tulleet hakemaan menoa ja meteliä, vaan hiljaisuutta ja rauhaa.Kaksi päivää. Valmiita pöytiä, pitkiä aamuja, rantakävelyjä ja kahvipausseja, saunomista, keskustelua, naurua ja ystävyyttä. Paljon paljon kuvia. Siitä oli Bodrum sillä kertaa tehty.

Tiesitkö: Bodrumissa sijaitsi yksi maailman seitsemästä ihmeestä eli Halikarnassoksen mausoleumi. Hautamuistomerkin rakennutti vuonna 352 eKr Kaarian kuninkaan Mausoleksen leski nykyiseen Bodrumiin. Hautamuistomerkki oli 45 metriä korkea marmorinen hautakammio. 1300-luvulla mausoleumi vaurioitui maanjäristyksessä ja 1400-luvulla Maltan ritarit hävittivät rauniotkin käyttämällä rakennuskivet oman linnakkeensa rakentamiseen. Helppo kohde, nopeasti katsottu. Ei ollut mitään katsottavaa:).

14 kommenttia :

anumorchy kirjoitti...

Mina en aikoinaan Bodrumista niin KAUHEASTI tykannyt. Tai siis ymparistosta. Siella niemimaalla oli paljon rumia aution ja hataisesti rakennetun nakoisia lomakylia, joista osa oli ilmeisesti mennyt konkurssiin ennen kuin oli edes valmistunut. Marmariksen ymparisto oli enempi minun makuuni.

Unknown kirjoitti...

bodrum bodrrum.. gece'si ve günduzu ile harika bir truzim beldesi ;) 7 sezon çalıştım orda.

Petra kirjoitti...

Oih ihania muistoja tuli mieleen kauniista kuvistasi, asuimme siella aikoinaan lyhyen aikaa. Enaa en ehka Bodrumiin muuttaisi mutta pala sydamesta on aina siella.

Mine kirjoitti...

Anu: Minusta siellä on kaunistunut näiden kahden vierailuni välillä. Ainakin itse kaupunki on kaunis ja viimeistellyn tuntuinen.

Mert: Öyle mi, hangi yillarda oradaydin? Turkiyede ilk gittigimiz yeri Bodrum'du. Yillar sonra oraya yeniden gittim arkadaslarimla ve belki daha cok sevdim. Turistler gittikten sonra hersey cok rahat ve sessizdi:). Erdinc'e ve Kari'ye oy verdin mi daha? Görusmek uzere.

Petra: Se on kaunis paikka. En muistanut itse asiassa sitä niin yhtenäisen valkoiseksi. Olisivatkohan maalanneet kaikki myöhemmin? Turistialueilla asumisessa on varmasti puolensa, mutta epäilen, että itse en jaksaisi sitä jatkuvasti. Tai mistä sitä tietää? Kiitos käynnistäsi:).

A kirjoitti...

Todella kaunis kaupunki, ja vaikuttaa kovin siistiltä;DD

Kyllä tuolla voisi käydä, jos sattuisi matkan varrelle;))

Mukavaa keskiviikkoa, Mine.<3

Mine kirjoitti...

Aili: Vuosien varrella se tuntui vielä siistiytyneen entisestään. Syksylläkin saattoi olla osansa asiaan, kun oli tyhjemmät kadut joita oli helpompi pitää siistinä:). Ei vaan, minusta Turkissa on yleensä siistiä. Paitsi luontoa roskaavat mokomat:(.

Anonyymi kirjoitti...

Naisten reissu ! Ilman pentuja ja äijiä ! Minä lähtisin vaikka Iisalmeen, jos joku kutsuisi...t:Tiina

Mukavia kuvia ! Tuo pikkuinen puoti houkuttelisi pienille ostoksille. Pidin myös noista ikkunaluukuista.

Kirjailijatar kirjoitti...

Ihana tuo ravintola ja tuolit rannalla. Tuonne voisi unohtua :)

Mine kirjoitti...

Tiina: Äijät ja pennut on niin rakkaita, mutta kyllä mekin silti innolla aina näille reissuille lähdetään:). Oleellisin ei ole se paikka, mutta ei haittaa yhtään jos puitteistakin pääsee nautiskelemaan.

Kirjailjatar: Jokuhan se oli jo sinne unohtunut. Ei ollut kovin lämmin, joten aika pian siinä olisi saattanut tulla vilu?

pikkujutut kirjoitti...

Takerrun nyt tuohon muslimaahan -minulle on tullut kuva, ettei yksikään niistä ole samanlainen, jokaisessa on omat kuvionsa. Minä en halunnut muuttaa tänne ollenkaan, asuimme ensin Israelissa ja viihdyin todella hyvin. Muutto tänne oli todellinen shokki. Mutta niin vain on 10 vuotta mennyt.

Viehättävältä näyttää kuvissa ainakin tämä paikka.

Mine kirjoitti...

Pikkujutut: Niinhän se on, mutta silloin niputin ne kaikki yhteen ja mielikuvissani olivat kaikki "Iraneita ja Afganistaneita". Näiden vuosien jälkeen mieli on muuttunut siihen malliin, että uskoisin Iranissa ja Afganistanissakin olevan elämisen mahdollisuudet:). Niin se matkailu avartaa, saati sitten ulkomailla asuminen.

Unknown kirjoitti...

bodrumda ben 2004 yılından beri. calıstım.. sahilde resmini cektiğiniz teknelerde.. hem mavi tur ve dalış uzerine.. gumbette degirmenlerde cektıgınız resım harıka.. orda aksamları gumbeti ve ışıklarını seyretmek harıka .. ve yine ordan kos adasını gormek te mumkun.. bodrumun en harika doğal guzelliği, gun dogumu ve gün batımıdır. söylemiş Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir; Yokuş başına geldiğinde Bodrum'u göreceksin.
Sanma ki sen, geldiğin gibi gideceksin.
Senden öncekiler de böyleydiler
Akıllarını hep Bodrum'da bırakıp gittiler.
---------------------
evet Erdinc ve Kariye oy attım.. 80 cıvarında da oytopladım. ;)

Mine kirjoitti...

Mert: Mavi turlardan cok duydum ve resimleri baktim. Cocuklarla okadar rahat olamiyor. Gunun birinde esimle ben, cantada onlarca kitaplar...

Unknown kirjoitti...

:))))