"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

torstai 7. maaliskuuta 2013

406. tarina (Istanbul - takakujilla)

Eilen minun piti käydä vaihtamassa ostamiani helmiä pienempiin. Päätin sitten samalla lenkkeillä siellä Suuren basaarin takakujilla. Nousuja ja laskuja sielläkin näet riittää. Minulla oli ystävä matkassa, joka urheasti kantoi ostoksiani kaikki ne mutkat ja kierrokset. Rupesi jo hävettämään, mutta minkäs teit. Hän ehdottomasti halusi pysyä mukana ja kantaa. Minä ehdottomasti olisin halunnut löytää sen tasanteen, josta näkyi kattojen yli Kultaiselle sarvelle. Niinpä kiersimme yliopiston ja Süleymaniyen moskeijan, mutta emme löytäneet etsimäämme.
Etsimme me myös mosaiikkikiviä. Ystäväni näet osaa tehdä mosaiikkitöitä. Minä haluaisin, että hän opettaisi taidon minullekin. Parvekkeellamme on yksi vettynyt ja kärsinyt pöytä ja minä haluaisin tehdä siihen mosaiikkipäällisen. Ei löytynyt kiviä, ei. Pitäisikö sanoa, että onneksi, sillä niiden kantamisessa sitä vasta työtä olisi ollutkin. Rakastan Istanbulin takakujia. Niin se vaan on. Nämä tukkukauppa-alueen kadut ovat täynnä elämää. Siellä tehdään kauppaa ja kannetaan tavaraa. Aurinko paistaa silmään ja linnut livertää. Kun voimat loppuvat, voi istuta ulos syömään. Nyt sellaistakin taas tarkenee tehdä, sillä tänään meillä oli esimerkiksi lämmintä 18 astetta!

Tänään pakkasin pois kaikkein lämpimimmät talvikengät. Jotenkin vain niin kevätyttää, että en osaa kuvitella enää karvasaappaita jalkaani pistävän. Sanon siis ääneen kaiken takatalvenkin uhalla: Istanbulissa on ihan kevät!

14 kommenttia :

Leena Lumi kirjoitti...

18 astetta kuulostaa unelmalta!

Minäkin haluaisin sellaisen mosaaikkipöydän meidän puutarhaan...

A kirjoitti...

Ihana postaus, kiitos Mine.<3333

Voi että, lämmintä +18 astetta..:)))

Pepi kirjoitti...

Voi mikä taikasana - kevät!
Olisipa täälläkin! Aurinko paistaa kyllä täydeltä terältä, mutta ulkona on niin hyytävän kylmä tuuli, että peruin suunnitelman poiketa Lillassa. En vaan viitsi kiusata itseäni, kotona lämpimässä on paljon houkuttelevampaa just nyt.
Pääsiäismuna suussa... :)

mimon mami kirjoitti...

Voi, tule kevät jo tännekin! Niin kylmästi tuulee ja kävelytiet on todella liukkaat...

Matkatar kirjoitti...

Kevät on ihanaa! Täälläkin on jo niin keväistä ja lämmintä, t-paidalla pärjää hyvin :) Mosaiikin tekoon käy muuten tavalliset laatatkin, murskaat niitä vaan esim. vanhan pyyhkeen sisällä vasaralla. Kaikenlaisia laattoja nimittäin löytyy helposti roskiksista ym. Ohuemmat lasimosaiikit ovat tietty kauniimpia ja sopivat pienempiin esineisiin. Kantsii opetella, se on kivaa!

Jael kirjoitti...

Kiva kierros taas:) Eteläisessä Tel Avivissa on myös sellaisia tukkukatuja,joissa jokaisessa on jotain kuten vaikka keittiötavarakatu,lamppukatu,huonekalukatu jne. ja niissä on niin kiva käveskellä.Eílen meillä oli samat asteet,mutta illalla oli kylmää ja tänään 22 astetta. Mosaiikkityöt ovat ihania.Eräässä vapaaehtoisryhmässäni oli nainen,joka teki todella ihania sellaisia,olisikin kiva opetella .Muuten,otatko nuo henkilökuvat kaukaa vai pyydätkö yleensä lupaa? Osaat kuvata hyvin ihmisiä:)

Unknown kirjoitti...

Voi miten ihanan lämmintä siellä on! Nautitaan keväästä :)) Mukavaa loppuviikkoa!

Riina kirjoitti...

Ihanan aurinkoinen postaus! Oli kiva päästä kurkistamaan niille kujille. :)

Anonyymi kirjoitti...

Keski-Suomessa juuri nyt -10,2 ja koko ajan kiristyy lisää ! Karvasaappaita minulla ei ole, mutta rukkaset olivat aamulla tarpeen ! Ja pipo, mutta en käytä, koska tukka menee lyttyyn...

Mukavaa, että perheesi voi jo paremmin ! Terveyttä kaikille ! Minä kaaduin maanantaina tosi pahasti selälleni jäisellä tiellä. Sain lievän aivotärähdyksen (?) ja "koko-vartalo-jumin". On ollut jäykkä viikko !?

Ihania ja Iloisia kevätpäiviä ! t: Tiina

Tiina kirjoitti...

Voi kun odotan sitä päivää, että saa heittää talvikengät nurkkaan! Paksut sukkahousut jorpakkoon!
Pakkaset senkun kovenee ja tuuli on kamala... onneksi edes aurinko pilkistelee :)

Kuukki kirjoitti...

Ihanaa, siellähän on pian ihan kesä! Nuo takakujat ovat juuri sellaisia, joilla mielellään kuljeksii ja katselee. Tuskin maltan odottaa Istanbulin-reissua!

Kivat pipot noilla miehillä ;-D

Mine kirjoitti...

Leena: Eikö olekin. Minusta ihanne kevät on 18 astetta ja ihanne kesä 25.

Aili: Vielä se sielläkin lämpenee. Ainakin joku kevät on Suomessa äitejä juhlittu jo ulkona syöden.

Pepi: Keväthulluus iskee varmaan lähipäivinä. Silloin isken kynteni parvekkeeseeen. Joka vuosi päätän, että en laita niin paljoa parvekkeelle juttuja, mutta sitten tulee kevät ja....

Mimon mami: Puhallan täältä lämmintä sinne suuntaan. Kotvasen kestää vielä...

Matkatar: Niin. Ajattelin käydä vielä rautakaupassa tutkimassa mitä siellä on tarjolla. Tuo pöytä on sen verran iso, että mietin sen päällystämistä niillä pienillä kaakeleilla, en muista miksi niitä kutsutaan...

Yaelian: Juuri tuollaiset kadut nämäkin ovat. Löytyy jos jotakin. Otan ihmisistä kuvia välillä lupaa kysyen ja välillä kaukaa. Aika usein pyytävät tse päästä kuvaan, kuten tuo nainen ja mies.

Lilja: No niin nautitaan. En malta odottaa, että pääsen pihalle.

Riina: Aurinko armas, ihana valopallo!

Tiina: Oi oi oi. Liukkaat on kyllä pahoja. Pitäisi olla kengissä piikit. Toivottavasti pian vetryt. Kuopus valmistautuu koulutielle, isäntä oli pikasairas ja vieraskin taitaa olla taas elävien kirjoissa ja palailee tänää kotiin.

Tiina: Toivottavasti Istanbul pysyy lämpimänä siiheksi kun tulette, niin pääsette välillä lämmittelemään.

Kuukki: Täällä Istanbul teitä odottelee. Istanbulin säähän ei ole luottamista ja varmasti lämmintä on vasta kesäkuun alusta. Muistakaa siis ottaa lämmintä mukaan tännekin, että ei palele. Vaikka toivommekin, että sattuu hyvät keväiset päivät kohdille.

Kirjailijatar kirjoitti...

Se on niin mukavaa, kun siellä ihmiset tykkäävät tulla kuvatuiksi, ihan toisin kuin Suomessa.

Mine kirjoitti...

Kirjailijatar: Minustakin se on mukavaa. Ihminen on kuitenkin mielenkiintoisempi kuvauskohde kuin maisema. Vaikka maisemia, taloja yms. tykkään myös kuvata.