"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

keskiviikko 11. joulukuuta 2013

592. tarina (Hei Kuuraparta, lumiukko porkkanainen)

Lasten koululla kerätään rahaa "Bake and Sale"-myyjäisillä. Tänään on kuopuksen luokan vuoro ja eilen illalla pähkäiltiin, että mitä sitä nyt sitten leivottaisiin. Kuopuksen opettaja on varsinainen terveysintoilija. Normaaliviikkoina ei saa tuoda kouluun muuta kun terveellisiä eväitä. Ja nyt ei sitten yllättäen saanut leipoa myyjäisiinkään mitään sokerillista. Ohjeistus kuului: "Tuokaa terveellisiä ruokia, mutta tehkää niistä niin houkuttelevan näköisiä, että kaikki haluavat ostaa niitä." Kuopuksen mukaan hedelmätkään ei käyneet kokonaisina, vaan opettaja tahtoi jotenkin koristeltuja juureksia. Mikä siis neuvoksi? Lopulta päädyttiin tällaisiin lumiukko-porkkanasämpylöihin. Tuskin niitä kukaan lapsi haluaa siltikään ostaa, mutta ovatpa nyt kuitenkin terveellisiä. Ehkä opettajakin tämän päivän jälkeen huomaa, että jos haluaa myydä, täytyy antaa hieman periksi sokerille?



Illalla kuuntelimme sängyssä ukkosen jyrinää. Istanbulissa osaan yhdistää jo ukkosen lumisateeseen. Tällaiselta näytti Istanbulissa klo. 7.10 herätessämme uuteen aamuun. Lasten ensimmäinen toiverikas kysymys kuului: "Onko koulut suljettu?" Ei ollut, joten siitä alkoi suuri penkomisaamu, jossa etsittiin pitkiä kalsareita, kaulaliinoja, hanskoja ja talvikenkiä. Lopulta olivat kaikki oikeaan aikaan pihalla leikkimässä lumisotaa ennen bussin tuloa.






Täytyyhän se tunnustaa, että kyllä lumi on kaunista katsella. Näissä leveysasteissa valkoisen joulun odottaminen on yleensä aivan turhaa puuhaa, mutta nyt saatiin ainakin tällainen luminen joulukuun 11. Kävin koululaisten lähdettyä parvekkeella pelasturetkellä, sillä kukat seisovat vielä paikallaan kaiteilla. Useimmat olivat jo menetettyjä tapauksia elokuun helteiden jäljiltä, mutta joitakin ainakin yritän pitää elossa talven yli. Pääsivät siis kylpyhuoneeseen sulamaan.






Illalla meillä harjoitellaan joululauluja ensi sunnuntain joululaulutilaisuutta varten. Meinasin pyöräyttää siis jauhopeukalon käyntiin ja varmistaa, että harjoittelijoiden ei tarvitse olla nälissään. Tarjolla ei kuitenkaan ehkä ole lumiukkoporkkanasämpylöitä?

19 kommenttia :

Satu kirjoitti...

Siellähän on enemmän lunta kuin täällä! Eilen illanedellä täälläkin tuli useampi sentti lunta, mutta sitten lumisade muuttui vesisateeksi, ja nyt on taas maa musta ja ilma harmaa.

Onpas vähän nipottaja-opettaja. Onhan se tietysti hyvä, että terveydestä (ja sokerittomuudesta) pidetään huolta, mutta kyllä herkuilla tehdään varmasti enemmän tuottoa kuin koristelluilla juureksilla. :-D Hienot sämpylät saitte kuitenkin aikaiseksi. :-)

Olisivatko muuten sokerin korvikkeet (keinotekoiset makeutusaineet siis, mitä niitä nyt on) käyneet vai ovatko nekin pannassa? Arvaan jo, että ovat...

Lisay kirjoitti...

Kylla meilla olisi jo koulut olleet kiinni tuosta lumimaarasta.Taalla jos alkaa sataa rantaa,pyydetaan jo hakemaan lapset kouluista.
Saa nahda,saammeko myos Jerusalemiin lunta,koko paivan on satanut vetta,mutta lampoa on viela liikaa...
Sama pipojen ja hanskojen etsiminen meilla oli tana aamuna,silla vesisade ja kova tuuli tekee ilmasta viela kylmemman.

Petra kirjoitti...

Hui! Mulla meinasi paa jaatya kun kavelin aamulla aikaisin hammaslaakariin, missa tuttuun tyyliin mun tiedot oli hukassa ja jouduin palaamaan kotiin, hukkareissu, paluumatkalla suututti kylma viima viela enemmin. Ensi yöksi luvattu -2 hrrrrrrr.

Pere kirjoitti...

Tänne on luvattu huomiselle lunta, saas nähdä miten käy. Viime yönä oli kyllä jo vuorilla satanut, jospa se nyt ulottuisi meille saakka. Teillä oli ihana lumipeite, kyllä se vaan piristää aina kummasti!

Anonyymi kirjoitti...

Ei ole totta !? Niin söpöjä sämpylöitä... Olisin ostanut ! Ja vielä monta ! t: Tiina

Tiina Kovanen-Bergman kirjoitti...

No onpas nipo ope tosiaan, eikö jouluna kuitenkin voi antaa sokerista vähän periksi? Ja juurikin niin, kannattaisi olla hieman bisnesälyä tässä tapauksessa :) Mutta tosi hienoja sämpylöitä, nuo olisivat käyneet meillä kaupaksi aamupalapöydässä heti.

Jael kirjoitti...

Olen vähän kateellinen tuosta lumesta....
Ihanan suloiset ja houkuttelevat sämpylät! Teitkö nuo jollain muotilla?
Täällä nyt myrskyää ja äsken kotiin tullessa huomasin,että talon edessä olevan puun oksa oli taas pudonnut,valtava oksa siis.Ihan sama juttu kuin viime vuoden myrskyssä,jonka jälkeen koko puu parturoitiin....

Hurmioitunut kirjoitti...

Hauskan näköisiä sämpylöitä! :D
Hassulta, mutta kauniilta näyttää myös tuo teidän tomusokerikuorrutus ulkosalla :)

Mine kirjoitti...

Satu: Eiköhän tämäkin tästä aika nopeasti mustaksi muutu. Ja makeutusaineet on open mielestä taatusti kamalaa myrkkyä. En minäkään ole terveellisiä välipaloja vastaan, mutta että joulukuun myyjäisissäkin…

Lisay: Kyllä täälläkin aika helpolla koulut sulkeutuu. Se on ärsyttävää, sillä siinä heittää omat suunnitelmat hetkessä häränpyllyä, kun lapset jääkin muutaman sentin lumen vuoksi kotiin. Tänään aiheesta juuri keskusteltiin, kun esikoinen kysyi, että "Eikö Suomessa ole koskaan muka lumilomaa." No, ei ole. Jos on yli 20 astetta pakkasta, niin ei tarvitse mennä liikkatunnilla luistelemaan:).

Petra: Pipoa päähän! Minä olen jo suosiolla käyttänyt hattua pari viikkoa. Ja kyllä vaan auttaa.

Terhi: Piristäähän se. Täällä vain elämä menee ihan sekaisin mokoman valkean peitteen vuoksi ja se on rasittavaa. Ei voi ajaa autolla, lapset ei voi mennä kouluun ja lopulta alkaa kaupoistakin kamat loppua, kun kuljetukset ei toimi…

Tiina: Kiitos. Oli siellä joku sämpylöitä ostanut, joten ei mennyt hukkaan nekään leipomiset:).

Madame Kissankulma: Bisnesälyäpä hyvinkin, etenkin jos kerätään rahaa hyväntekeväisyyteen. Kuka silloin kauppaa koristeltuja porkkanoita? Ellei olla raakaravinnon messuilla….

Jael: Tein ne muotilla. Meillä on tuollainen silikonimuffinssivuoka. Onpas siellä tuulista, taitaa vaihtaa säätä? Onneksi ei ollut kukaan alla?

Hietzu: Kiva että on tämä vuoro onnellisesti takanapäin. Lapsille kun on niin tärkeää, että jotakin viedään. Ja kivahan se olisi, että joku niitä oma tuomia asioita ostaisikin.

anumorchy kirjoitti...

Jerusalemiin odotellaan kanssa lunta!
Tiesitko etta talvella 1950 satoi lunta myos Tel Avivissa? Kuvia olen nahnyt ja anoppini muistaa sen myos.

Kuukki kirjoitti...

Minä tiesin, että teillä tuli illalla lunta! Katsoin tv:stä Mestareiden liigan ottelua Galatasaray - Juventus (katson joskus näitä pelejä, vaikka en mikään jalkapallointoilija olekaan...). Lunta tuli taivaan täydseltä ja peli jouduttiin keskeyttämään. Pelattiin kuulemma tänään loppuun, vaikka lunta oli edelleen ja kenttä surkean märkä ja liukas. Olisipa ollut hauska olla siellä eilen!

Mine kirjoitti...

Anu: Kyllä ne maailman kirjat on ollut sekaisin varmaan siellä ja täällä vuosien varrella. Ymmärtääkseni Istanbul on aikanaan ollut enemmän luminen kuin nykyään. Hämmästelen silti, että miten hankalaksi elämä täällä menee, kun lumi sataa. Ikäänkuin siihen ei mitenkään voisi varautua.

Kuukki: Olitpas oikea salapoliisi:). Lunta tosiaan ryöppysi välistä oikein pyrynä ja koko päivä oli tunne, kun joku räpsyttäisi valoja päälle ja pois. Ihan hauskaa, mutta ulos ei jostakin syystä ole tullut edes mieleen lähteä:).

A kirjoitti...

Outoa ajatella, että Turkissakin on lunta!

Hyvää loppuviikkoa sinulle, ja hauskaa leipomispäivää:)

Hanna kirjoitti...

Kauniita lumikuvia ja lumiukkosämpylätkin näyttää houkuttelevilta :)

Kirjailijatar kirjoitti...

Oho! Siellä on enemmän lunta kuin täällä, ihme juttu. Talvi tosiaan tulee sinne yht´äkkiä. Ja miten kaunista onkaan kun on lunta. Harmi, ettei meidän reissuihin, jotka ovat sentään sijoittuneet joulu-, tammi- ja helmikuulle, ole sattunut lumisadetta.

Anonyymi kirjoitti...

Moi,mekin katsottiin kotona peliä ja mietittiin että vielä kolme viikkoa sitten tukahduttiin kuumuuteen siellä:) Teillä on enemmän siellä lunta kuin meillä, täällä on näin illalla vielä +8astetta. Saisi nyt kyllä vähän lunta tulla.. Muuten miten te saatte tiedon siitä että koulut ovat kiinni jos lunta tulee riittävästi?Tuleeko edellisenä iltana vai vasta aamusella?Ja kuka sen päättää?
vähän edelliseen niin minäkin tykkään antaa lahjoja,meillä kun ei ole lapsia niin ollaan tätä nykyä päätetty ettei niinkään lahjoja osteta vaan käytetään rahat yhteiseen matkusteluun. Mutta rakastan löytää myös jotain josta tiedän saajan olevan ilahtunut. ja seuraavasta bloggauksesta että musta noi tipusämpylät oli aivan ihania!!

Mine kirjoitti...

Aili: Turkkiinkin mahtuu niin monenlaista. Idän talvi esim. on jo lähellä Suomen talvea.

Hanna: Lumi on kaunis, mutta hankala.

Kirjailijatar: Lumen tuloa ei voi ennustaa. Joskus tulee ja joskus ei. En muista, että lumi olisi koskaan aikaisemmin tullut näin aikaisin. Ehkä teidän pitää joskus elää vuosi Istanbulissa?

Anonyymi: Teidän loman aikaanne minä mietin, että talvi ei koskaan tule. Se tuli sitten rytinällä. Koulujen kiinnimeno ilmoitetaan uutisissa, joskus jo illalla, mutta yleensä vasta aamulla. Ryntäämme siis aina aamulla nettiin. Yleensä jo tällaisesta lumimäärästä koulut ovat olleet kiinni. Olen iloinen, että nyt on otettu hieman järki käteen ja koulut ovat pysyneet auki. Tiet kun on yleensä ihan sulat ja siksi pienistä ei kannattaisi olla.

Jos meitä olisi kaksi, minäkin varmaan mieluummin säästäisin matkarahoja:).

Sasse kirjoitti...

Ihania nuo lumiukko-porkkanasämpylät!

Mine kirjoitti...

Sasse: ja ihan hyvältä maistuivatkin. Kotiin niitä voisi siis tehdä toistekin:).