"Istanbul on kymmenen miljoonan elämän sekamelska. Se on kymmenen miljoonan sotkuisen tarinan avoin kirja. Istanbul on heräämässä levottomasta unestaan, valmiina ruuhka-ajan kaaokseen. Tästä eteenpäin on liikaa rukouksia, joihin vastata, liikaa rienauksia, joita huomata, ja liikaa syntisiä, yhtä lailla kuin viattomiakin, joita pitää silmällä. Istanbulissa on jo aamu." Elif Shafak: Kirottu Istanbul.
Tervetuloa mukaan matkalle. Tämä blogi kulkee Turkissa ja sen lähialueilla, ajaa Suomeen ja takaisin sekä kurkistelee porttikongeihin ja uusille lenkkipoluille Istanbulissa. Unohtamatta arkea ja juhlaa.

perjantai 13. joulukuuta 2013

593. tarina (Varoitus: Sisältää Kaupallista Joulua)

Minulta on selvästi unohtunut, että miten kamalaa se Suomen kaupallinen joulu on. En myöskään muista Suomessa asuessani siitä liiemmin ahdistuneeni. Aika on siis kullannut muistot? Enkä ahdistunut niinä jouluina, joita olemme Suomessa viettäneet Turkissa olo aikanamme. Silloin taisin vain keskittyä onnellisena Prisman juustohyllyjen tarjontaan tai kirjojen selkämysten hivelemiseen kirjakaupassa, joten huomio ei ehtinyt keskittyä mihinkään muuhun? Ehkä ensi vuonna olen myös kiukkuisena kirjoittamassa, kuinka Tiptapit riipii ytimiä myöten ja joulumieli lensi sen siliän tien. Vai voiko olla niin, että JOKU siitä kaupallisesta jouluttelusta pitää ja haluaa kuulla joulumusiikkia ostoksillaan joulukuussa? Tuntuu nimittäin kummalliselta, että miksi sitä laitettaisiin kauppoihin, jos KAIKKI sitä niin kamalasti vihaisi?

Turkissa kaupallinen joulu valtaa alaa vuosi vuodelta aikaisemmin ja tyylikkäämmin. Jos alkuvuosina lapset piti raahata Euroopan puolelle Egyptiläisen basaarin takakujille katsomaam kiinalaista krääsäjoulukoristetta, voi nykyään piipahtaa kauniisti koristeltuihin ostareihin joulutunnelmaa ihastelemaan. Kun kaiuttimista vielä soi joululaulut, on onnellisuusasteeni huipussaan. 

Perinteet velvoittavat ja niinpä olen kehittänyt jokavuotisen Kaupallisen Joulun-perinteen. Vien siis lapset yksitellen kanssani jouluostoksille. Tehtävänä on jokaisella ostaa lahjat sisaruksille. Sen lisäksi täytyy käydä syömässä tai herkkukahveilla ja ihastella joulutunnelmaa. Tänä vuonna kakkonen alkoi oirehtia isänsä tapaan puolen tunnin kauppakierroksen jälkeen. "Niin, milloinkas täältä voisikaan lähteä kotiin?" Edellisvuosien mukava ostosmatka vaihtuikin hänellä siis kaupallisen joulun siedätyshoidoksi. Niin, että tee jo ne ostokset, juo nyt se kahvis ja lähdetään äkkiä pois täältä.Esikoinen sen sijaan on äitinsä kopio ja hänen kanssaan saatiin lorvittua kaupassa monta tuntia. Sisarusten lahjat tuli hankittua, yllättäen kansseihin sujahti jotakin myös niin äidille kuin tyttärelle. Syötiin ruoat ja juotiin kahvit. Ja poistuttiin kaupasta ostoksista kylläksemme saaneena.


Tänään koulun jälkeen on vuorossa ostosreissu kuopuksen kanssa. Aamulla valittiin yhdessä vaatteita ja  odotukset on korkealla. Huomenna taas on tarkoitus sujahtaa viimeiselle reissulle kolmosen kanssa. Jotakin hänen sukupuolestaan kertonee varmistavat kysymykset. "Voidaanko mennä sinne kauppaan, jossa on se skeittikauppa?" ja "Kuinka kauan siellä sitten on tarkoitus olla?"

13 kommenttia :

Petra kirjoitti...

Tuolla Karşıyakan keskustassa on ollut jo pitkaan naita kiinalaisia joulukauppoja pystyssa ja tassa kotikulmilla tuntuu yhdella jos toisella olevan jo koristeita parvekkeella tai ikkunoissa, pitanee lahtea johonkin ostariin lahiaikoina katselemaan koristuksia, glögimaustesekoitus pitaisi haalia myös kasaan, sen tuoksu taitaa olla minulle joulussa nykyisin tarkein joulun tuoksuista.

Hurmioitunut kirjoitti...

Minä hoidan yleensä enimmät joululahjaostokset jo ennen joulukuuta jolloin kaupoissa ei tarvitse pyöriä ruuhkaisimpaan aikaan. Mutta pidän kauppojen joulumusiikeista, siis sellaisista rauhallisista, ei mistään joulurallatuksista. Ne rauhoittavat kivasti sitä kiireen tuntua. Ja pidän myös joulumarkkinoista ja nyt tulevana viikonloppuna Jyväskylässä on mm. käsityöläisten joulutori jonne aion mennä fiilistelemään vaikken mitään ostaisikaan.

mimon mami kirjoitti...

Minä ostan yleensä joululahjoja pitkin vuotta, kun sopivaa tulee vastaan. Ruuat ja joulukukat ostan lähellä joulua. Niinpä ei joulumusiikkiähky pääse yllättämään. Joulumarkkinoilla ja -myyjäsissä käyn myös ja jotain pientä voi tarttua mukaan.
Hauskaa ostosretkeä nuorimmaisen kanssa ja hyvää viikonloppua!

Matkatar kirjoitti...

Heh, hauska huomata miten erilaisia lapset ovat. Ja yleensä juuri pojat eivät jaksa shoppailua lainkaan.
Minun kaksi tyttöäni ovat innostuneet kaupoissa kiertelystä kanssani jo ihan pienestä. Nyt kun ovat jo isoja, on nautinto kolmisin shoppailla ja käydä välillä syömässä jotain :)

A kirjoitti...

Hienosti koristeltuja joulukauppoja, suorastaan upeita:)

Totta kai jouluahjoja ostetaan ja tehdään itse, lapset odottavat niitä!

Oikein hyvää joulun odotusta sinulle / teille kaikille♥♥♥

Mine kirjoitti...

Petra: Olen hamstrannut glögimaustepusseja Suomesta, joten sitä laijia riittää:). Muut tärkeät on piparin ja hyasintin tuoksu.

Hietzu: Tänä vuonna tilasin aika monta lahjaa nettikaupoista ja mummo ja pappa toivat ne tullessaan. Luulen, että niitä tulen käyttämään tulevinakin vuosina, oli sen verran stressivapaata shoppaamista:):

Mimon mami: Pitkin vuotta ostaminen olisi budjetillekin ystävällisempää. Minäkin olen hajauttanut ostoksia pitkin syksyä. Kukat on vielä ostamatta ja ruoat tietysti.

Matkatar: Aikaisempina vuosina pojat on olleet ostoksilla ihan mielellään, mutta nyt on selvästi menty jonkun rajan yli:):

Aili: Minäkin tykkään, että ovat hienoja nämä täkäläiset koristukset. Tosin niitä ei niin hienojakin riittää:).

Jael kirjoitti...

Teillä on ihan nättejä koristeita siellä jouluksi. Täälläkin näkee sellaisia enemmän ja enemmän,mutta useimmiten ne liittyvät venäläisten uuden vuoden juhlintaan. Hei ovatko nuo kynttilät Yankee Candlesin kynttilöitä? Ne ovat aika ihania!

Pepi kirjoitti...

Siunattu nettishoppailu! Uskotko kun sanon etten ole kuulllut ensimmäistäkään joululaulua! Kohta alkaa radioista kuulua sen minkä kuuluu ja se on ok, mutta kun parikymmentä vuotta oli töissä tavarataloissa, niin silloin tuli sen sortin joulähky, että ei kaupat houkuttele :)
Nyt rakentelee sen joulufiiliksen pikkuhiljaa kukilla ja tuoksuilla, äsken just hain kukkia lisää, niitä on pakko olla reilusti - onneksi viikon ajan saa nauttiakin täyspäiväisesti niistä. Joulusuklaat on ostamatta, mutta niitä EI voi ostaa yhtään etukäteen kun joku loppasuu syö ne....

Mine kirjoitti...

Jael: On, minäkin käyn niitä kynttilöitä ihailemassa, mutta ei ole vielä tullut ostettua.

Pepi: Meillä ON joulusuklaita ostettu, mutta ei kehtaa olla loppasuu, kun tietää, että niitä ei saa korvattua, jos ne nyt etukäteen syö:). Kukkia minä ostelen sitten ensi viikon loppupuolella. Katsotaan sitten mitä löytyy…

Nettishoppailu on kyllä tosi kätevää.

Lissu kirjoitti...

Minua ei oikeastaan ärsytä kaupallinen joulu kun en mene siihen oravanpyörään mukaan. Oikeastaan on ihan kiva vain katsella kaupoissa joulukoristeita ja nuuhkia sitä tunnelmaa.
Toisaalta kyllä usein ihmettelen että mihin se kaikki kama lopulta päättyy. Kirpputoreille tai autotallimyyjäisiin. Ja ihme kyllä aina löytyy ostajia niille "hyljättyille" tavaroille.

Nettishoppailu on siitä hyvä että usein tulee mietittyä pari kertaa (tai seuraavana päivänä) ennen kuin sen lopulta kuittaa. Se on ollut pelastus meille koska asumme vähän syrjemmässä ja niin kuin monessa amerikkalaisessa pikkukaupungissa, meiltäkin löytyy Walmart, ja siinä sitten onkin lähes kaikki.

Mine kirjoitti...

Lissu: Ehkä se on minustakin tänä vuonna erityisen mukavaa siksi, että olen jo osatnut lahjat hyvissä ajoin, eikä minun ole PAKKO löytää mitään. Toisaalta Suomen kotiin tarvitsee yhtä ja toista, joten on LUPA löytää jotakin, jos sopiva kohdalle sattuu:).

Toivon, että tulevan muuton myötä osaan olla säilömättä mitään turhaa….

Anonyymi kirjoitti...

On todistettu, että asiakkaat ostavat enemmän tavaroita kun kaupassa soi joululaulut... Myyjillä menee hermot, mutta pakko kestää, kun rahaa tulee enemmän :P

Mine kirjoitti...

Anonyymi: Mutta millaiset joululaulut? Minä luulen, että vielä paremman tuloksen saisi sopivalla voimakkuudella soivista tunnelmallisista joululauluista liian lujaa soivan tiptapin sijaan?